logo





به بهانه ۸ مارس روز جهانی زن
و نگاهی کوتاه به نقش زن در فیلم جدائی نادر از سیمین

چهار شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۰ - ۰۷ مارس ۲۰۱۲

سرور علی محمدی

سیمین، زنی است که همه تلاش خود را به کار می برد تا به شوهرش بگوید من هم هستم. اما او چنان زبونانه این خواست را بیان می کند که درماند گی از هر حرکتش نمایان است. از خانه می رود اما به دخترش می گوید که به انتظار می نشیند تا نادر به او بگوید برگرد، اما نادر به درستی دلیلی نمی بیند که از او بخواهد تا بار دیگر به خانه بازگردد، حتی در برابر تقاضاهای مکرر دخترش هم می گوید: "بابا نمی توانم" نه این که نخواهد، نمی تواند چون او بهتر از دخترش می داند که بازنده اصلی سیمین است.
بی تردید موفقیت فیلم اصغر فرهادی، شادکامی هر ایرانی را به دنبال داشته است. من در این نوشته نمی خواهم زبان به شتایش و قلم در نیایش نگارم، چرا که در این خصوص به حق بسیار گفته و نوشته شده است. اما در مقام مادر و زن این فیلم با تمام جوایزش، مرا واداشت تا در لابلای همه سطوری که در تمجید این اثر نوشته شده بیشتر بکاوم به این امید که شاید پاسخی بر چراهای خود بیابم، تصور من بر این بود که فعالین زنان، با نگاهی منتقدانه این فیلم را به چالش بکشند. اما چنین نشد، در میان نوشته ها، خانم پرتو نوری علا" با اشاره درست به نادیده گرفتن خواست های به حق زنان به بیراهه رفته و فیلم را مصلحت اندیش و آلوده به قدرت می داند." (۱)

من در سرتاسر نقش سیمین مصلحتی نیافتم، که زبان به اعتراض بگشایم. اصغر فرهادی زن ایرانی را آن چنان که می خواهد، می بیند. او حتی به صراحت به من بیننده القا می کند که سیمین، زنی است که همه تلاش خود را به کار می برد تا به شوهرش بگوید من هم هستم. اما او چنان زبونانه این خواست را بیان می کند که درماند گی از هر حرکتش نمایان است. از خانه می رود اما به دخترش می گوید که به انتظار می نشیند تا نادر به او بگوید برگرد، اما نادر به درستی دلیلی نمی بیند که از او بخواهد تا بار دیگر به خانه بازگردد، حتی در برابر تقاضاهای مکرر دخترش هم می گوید: "بابا نمی توانم" نه این که نخواهد، نمی تواند چون او بهتر از دخترش می داند که بازنده اصلی سیمین است. نه به این خاطر که از بخت بد، سیمین در سرزمینی زندگی می کند که شاه و شیخ او را ناقص العقل دانسته و از حقوق انسانی محرومش کرده اند، نه! سیمین آن جا که قرار است کاری کند تا نادر در زندان نماند سراسیمه همه کار می کند تا وجودش را اثبات کند، در صحنه های بعد ملاقاتش با زن خدمتکار و....... فاجعه برای من بیننده آن جا به اوج می رسد که سیمین تنها در نقش همسر بلاتکلیف نیست، او حتی فاقد عشق و محبت مادری است.

نگاه کنید به صحنه ترک خانه، که دخترش با چشمانی حیرت زده مادر را می نگرد، در حالی که سی دی شجریان را محکم در دستش نگاه داشته، و می گوید: که آن را با خودش می برد، انگار که تنها وابستگی او به این خانه همین است. او حتی زمانی که دخترش را از خانه می برد تا شاید با این ترفند نادر را وادار کند که به او بگوید برگرد به زور متوسل می شود و او را کشان کشان با خود می برد.

فرهادی حتی از یک جملهء توام با محبت و عشق مادرانه هم دریغ دارد که سیمین به دختر نوجوانش بگوید. چه کسی به این فیلمساز جوان و متعهد القا کرده که اگر زنی در پی دست یابی به حقوق اولیه خود باشد، اولین شرطش این است که با نگاه سرد و بیروح به همه چیز پشت پا بزند و حتی از فرزندش هم بگذرد.

دردناک ترین صحنه آنگاه که سیمین اشکریزان تکرار می کرد:"حتی یک کلمه هم نگفت که برگرد" اشتباه نکنیم اصغر فرهادی محبت و تعهد را خوب می شناسد، مرد خانواده آن چنان است که باید باشد.

نادر فرزند ی متعهد است که تحت هیچ شرایطی حاضر نیست پدر بیمار خود را تنها بگذارد. پدر مهربانی که دخترش را در انجام تکالیف مدرسه یاری می دهد ،و در عین حال از هر فرصتی برای نشاط و شادمانی فرزندش کمال بهره را می برد، به یاد بیاورید صحنه ای را که آن ها از پله ها بالا می روند. نادربا ظرافتی دلپذیر می کوشد تا شادی را هرچند گذرا جانشین غم و انده کند.

شاید برای همه کسانی که در ستایش فیلم گوی سبقت را از یکد یگر ربوده اند، دشوار باشد بپذیرند که میان دانستن و نگفتن فرسنگ ها فاصله است. اما فیلمساز مستعدی چون فرهادی به خوبی می داند که باید ناگفته ها را در گوش ناشنوایان فریاد زند.

________________________________
۱- یادداشتی بر فیلم جدائی نادر از سیمین( یکشنبه ۲ بهمن ۹۰ اخبار روز)


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:


Bahar
2012-03-12 23:45:44
به نظرِ من علاقه بین مادر و دختر در این فیلم هر چند نمودِ کلامی و فیزیکی‌ نداشت ولی‌ بسیار نزدیک به نظر می‌رسید. دختر تنها مانده بود تا پدر و مادر را دوباره به هم پیوند دهد، مادر در پایان فیلم از رفتن صرف نظر کرد و ماند تا دختر را تنها نگذارد. به نظرِ من مادر سمبلِ از خود گذشتگی و در عینِ حال عقلانیت بود و پدر هر چند دخترش را دوست داشت ولی‌ الویتش حفظ زندگی‌ مشترک نبود.

تماس
سرور علی محمدی
2012-03-12 20:37:06
با سپاس از همه شما عزیزان
آقای سلامتیان ممنون از لطفتان. این آدرس ایمیل من است.
شاد باشید.


sorouralimohamadi gmail.com

انتقاد بجا و در خور ستایش
رضا سلامتیان
2012-03-11 18:34:15
اول از همه باید از مسئول این سایت که در این وانفسا هنوز هم بیانگر نظرات چپها هستند سپاسگزارم. و از شیر زنی چون خانم علی محمدی که همچنان خود را در صف این جنبش می داند بخاطر قلم زیبا و برانش که همواره حقایق زا می نویسند بخود می بالم . نوشته تان مثل همیشه عالی بود .لطفا بیشتر بنویسید.من بارها از طرق مختلف خواهان ارتباط باشما بودم. از مسئولین محترم سایت تقاضا میکنم ادرس ایمیل مرا به شما بدهند . لطف کنید و با من تماس بگیرید. از وقتی سرگذشتتان را در کتاب گریز نا گزیر خواندم اشتیاقم به اشنائی با شما هزار برابر شده است.


احمد57
2012-03-10 14:52:02
سلام سرور ، چطوری . نافذ، دقیق و گویا بود. برقرار باشید

قضاوت نادرست
جلال
2012-03-08 16:10:53
[انم علیمحمدی
هر فیلم را هر بیننده ای طوری قضاوت می کند. نظر من در مورد قضاوت شما اینست که فیلم را متفاوت می بینید.برداشت من جور دیگری است. در مورد جامعه ایران و نقش رسمی و حقوقی زن حق با شماست. ولی در این فیلم زنی با توجه به همین بی حقوقی ویسع زنان در جامعه می خواهد خود و دخترش از آن جامعه دور شده و در جامعه بهتری زندگی کنند. برای نشان دادن بیماری های متعدد و دردناک جامعه هم فیلم موفق است. دروغ، فرهنگ مردسالار، خرافات، وضعیت حقوقی مردم و... را خوب انعکاس داده. دست آخر هم دختر به مادر رای میدهد، هر چند که ظاهرا فیلم این قضاوت را به عهده بیننده گذاشته. ولی روشن است که دختر با مادر خواهد بود. هم از مجموع برداشتی که دختر از زندگی در جامعه پیدا می کند که تهایتا خودش هم دروغ می گوید و هم سکانس آخر فیلم در دادگاه، دختری در دامان مادر است و مادر او را نوازش می کند و دختر نقش آفرین فیلم با حسرت و لبخند رضایت این صحنه را می بیند و تائید می کند

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد