روزی برای زنان سرزمین من
تهیه کننده گزارش : رویا ملکی
۱۵۴سال پیش در ۸ مارچ ۱۸۵۷ زنان کارگر کارگاههای پارچه بافی و لباس دوزی نیویورک راهی خیابان ها شدند ،تا خواستار افزایش دستمزد ، کاهش ساعات کار و بهبود شرایط بسایر نامناسب کار شوند .حرکتی که در سال ۱۹۱۱ مبنای انتخاب ۸ مارچ به عنوان روز جهانی زن شد و پس از ۱۵۴ سال هنوز هر ساله جهانیان را بر آن میدارد که برای نقض حقوق زنان از تریبون های مختلف استفاده کنند.
۸ مارچ امسال نیز گروهی از ایرانیان مقیم واشنگتن دی سی گرد هم آمدند تا از کرامت زن ایرانی دفاع وبه الغاء تبعیضات جنسیتی در عرصه های اقتصادی ، حقوقی،اجتماعی و سیاسی اعتراض کنند.
خانم سحر به نمایندگی از کمیته همبستگی با خواست های دموکراتیک مردم ایران که برگزار کننده این تجمع بود در متنی که توسط وی خوانده شد اعلام کرد :" بهتر است به جای نامیدن این روز به نام زن ، روز اعتراض به فرهنگ و قانون زن ستیز نامیده شود ."
در این متن آمده بود:"در این روز گرد هم آمدیم تا یاد کنیم از تمامی زنان تحت ستم دنیا و خصوصا ،تجلیل کنیم از زنان ایران ،مادران داغدار ،زندانیان زن سیاسی و عقیدتی و نیز زنانی که به دلایل ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگ و قوانین زن ستیزانه ، روزها و شب های خود را در زندان میگذرانند."
همچنین خانم سحر از زنان گمنامی که نامشان و یادشان هیچ کجا ثبت نشده و کسی از تلاش های خاموش آنها خبری ندارد نیز یاد کرد.
این کمیته در این گرد همایی میزبان سه سخنران بود ، زهره خیام جامعه شناس و از بنیان گذاران سازمان اتحاد ملی زنان و عضو شورای اجرایی اتحاد ملی زنان ، اولین سخنران این گرد همایی گفت : جای تاسف است که حرکت های اعتراضی زنان ایران در سال های پس از انقلاب به دلیل نداشتن پشتوانه مردان آنگونه که باید موفق نبود و شرایطی بوجود آمد که زنان به عقب برگشتند.
وی اظهار کرد: البته در این مدت شرایط ذهنی برای زنان مهیا شد و علی رغم تمام فشار های حاکمیت شکاف بین زنان و مردان در زمینه های آموزش و مدیریت جامعه بر داشته شد و زنان در این زمینه موفق و موثر شدند.
این جامعه شناس با اشاره به تحولات سال گذشته و واکنش های جامعه ایران به انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد:درآن شرایط زنان در مشارکت مستقیم و استفاده از شبکه های اجتماعی و در موضع رهبری خود انگیخته فعالیت کردند.
خیام افزود:با اشاره به چار چوب های مبارزاتی باید اعلام کرد که امروز روز جنبش زنان است چرا که در این روز حاکمیت با ترس از جنبش زنان تبدیل به یک گردان نظامی شد و خیابان های ایران را در یک حکومت نظامی فرو برد.
بنیانگذار سازمان اتحاد ملی زنان با تاکید بر این که فعالان حقوق زنان در خارج از ایران باید این روز را پیروزی جنبش اعلام کنند گفت :حاکمیت ایران از حضور زنان ترسیده است و حق زنان نیست که در این ورطه از تاریخ به عقب باز گردند.
وی با پیشنهاد به مردان ادامه داد:مردان مترقی با حفظ مواضع نظری خود می توانند روشنفکرانه به مسائل زنان و آتیه آنها بنگرند.
همچنین در این تجمع محبوبه عباسقلی زاده جامعه شناس ،فعال حقوق زنان و از بنیانگذاران کمپین قانون بی سنگسار با اشاره به اسامی تعدادی از زنان زندانی از بسیاری از فعالان در بند حقوق زن در ایران یاد کرد.
وی گفت :جنبش زنان ایران به دنبال برابری است ولی نه تنها برابری زن با مرد ، تلاش زنان ایران، برای برابری انسان ها است.
این جامعه شناس با تاکید بر این که جنبش دموکراسی خواهی ایران را تنها به این دلیل سبز می خواند که شهدا و زندانیان با این رنگ به خون کشیده شدند و یا در بند هستند و نه نامی دیگر ادامه داد:برابری خواهی در جنبش دموکراسی خواهی برای جنبش زنان اصل است.
وی با تاکید بر این که پس از یک سال و نیم بالاخره سازمان های سیاسی متقاعد شدند که از جنبش زنان باید پشتیبانی کنند گفت: اما با یک بررسی اجمالی از خبر های رسانه های کلان می توان دید که متاسفانه پوشش خبری خیزش امروز زنان در ایران ضعیف بوده است.
عباسقلی زاده با اشاره به اخبار جانبی امروز همچون استعفای اکبر هاشمی رفسنجانی از کاندیداتوری ریاست مجلس خبرگان ،شناسایی افراد هتاک به دختر هاشمی رفسنجانی و اعلام خبر حصر خانگی زهرا رهنورد و میر حسین موسوی ادامه داد :چیدمان همه این اخبار در کنار هم درست در زمانی که جنبش دموکراسی خواهی و برابری خواهی می رفت تا در کنار یکدیگر قرار گیرد ، بیانگر آن است که اتفاقی در پس پرده سیاست افتاده است که اخبار زنان پر رنگ جلو نکند و به نظر آید که سبز ها ساختار شکنی کرده اند.
این فعال حقوق زنان تاکید کرد : تا زمانی که سازمان های سیاسی به صورت سرکوب شده و غیر علنی کار کنند و یک خلاء و شکاف عمیق بین رهبران وجود داشته باشد ،این شرایط قابل تغییر نیست.
وی ادامه داد :تا زمانی که وکالت را در مسائل سیاسی ،تحریم ، هسته ای،قانون اساسی به مردان نخبه واگذار کنیم ،و به مسائل فمنیستی و زن محور خود بپردازیم از برابری و دموکراسی خواهی خبری نیست.
عباسقلی زاده همچنین با اشاره به جنبش سبز گفت : باید توجه داشته باشیم جنبش سبز لایه های مختلف دارد و جنبش سبز و جنبش زنان در کنار یکدیگر تغییرات اساسی و تصمیم گیری های کلان را می سازند.
همچنین در بخش دیگری از این تجمع فریبا داوودی مهاجر روزنامه نگار و فعال حقوق زنان و عضو مرکزی کمیته سازمان مدافعان آزادی مطبوعات و رسانه ها در ایران با اشاره به اینکه ما برای برابری و آزادی دور هم جمع شدیم گفت:زنانی که در ایران از انجمن های مخفی در حمایت از نهضت مشروطه و نهضت مدرسه سازی و جنبش حق رای شروع کردند و امروز برای برابری حقوق و دموکراسی تلاش می کنند در راه رسیدن به این برابری متحمل صدمات و سختی های فراوانی شده اند.
وی افزود :امروز در حالی دور هم جمع شدیم که بسیاری از زنان فعال سیاسی، اجتماعی،روزنامه نگار،زنان اقلیت های قومی و مذهبی در زندان به سر می برند.
داوودی مهاجر با اشاره به این که همه نهاد های مدنی ، انجمن های زنان ، مجلات مربوط به زنان به نگاه جنسیتی عملا تعطیل هستند ادامه داد: امکان هر گونه فعالیت اجتماعی در حوزه ظرفیت سازی و توانمند سازی از فعالین زن گرفته شده، به گونه ای که حتی اگر این فعالان در زندان نباشند در جوی از رعب و وحشت و تهدید و فضای امنیتی قرار دارند که توان و امکان فعالیت از آنها گرفته شده است.
وی با تاکید بر این که حکومت به هیچ عنوان پشت قوانین نابرابر و نسبت به آسیب هایی چون خود سوزی ، فرار و قاچاق زنان پاسخگو نیست گفت :آنچه مسلم است جمهوری اسلامی ظرفیت رفع تبعیض از زنان را نه در قانون اساسی و نه در قوانین مدنی ندارد.
این فعال حقوق زنان با اشاره به این که امکان هر گونه اصلاحی در نظام جمهوری اسلامی نسبت به تبعیض از زنان به بن بست رسیده است تاکید کرد :جامعه در سرا شیبی فروپاشی سرمایه اجتماعی قرار دارد و حاکمیت در فقدان سرمایه اجتماعی و مشروعیت تنها راهی که برگزیده پادگانی و امنیتی کردن جامعه است.
این روزنامه نگار با طرح این سوال که وظیفه ما در شرایطی که حاکمیت از هر روشی برای سرکوب جنبش اجتماعی ایران استفاده می کند چیست؟ افزود:آیا زمان آن نرسیده که برای تشکیل یک جبهه متحد و با استراتژی مشخص و تاکتیک های تعیین شده و مدرن، مردمی را که نیاز به برنامه برای عمل مشترک دارند، گرد هم آوریم.
وی با تاکید بر این که تداوم جمهوری اسلامی به نفع ایران و ایرانی نیست تاکید کرد : برای نجات میهن ، برای سرافرازی میهن باید یک دیالوگ مشترک برای جبهه متحد ایجاد کرد.
وی گفت:ما در مقابل افرادی که در خیابان مورد ضرب و شتم قرار گرفته و کشته می شوند و هزینه پرداخت می کنند مسئولیم و امروز روز مناسبی برای تغییر نگاه و هموار کردن یک راه صحیح برای رسیدن به ایرانی آزاد و دموکراتیک است.
همزمان با این برنامه که یک ساعت و نیم به طول انجامید دهها برنامه دیگر در سراسر دنیا برای زنان ایرانی برگزار شد تا شاید راهی باشد برای همدلی با تمام زنان ایران زمین که تنها یک روز از ۳۶۵ روز سال تریبونی برای رساندن صدایشان می یابند .
تصاویری از این برنامه: