همنشین بهار

تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (۴)

عصر روشنگری The Age of Enlightenment

کمتر نویسنده دوران روشنگری را می‌توان یافت که آثارش طعمه آتش نشده باشد. دانیل دفو را بسته در غل و زنجیر، در میدان مرکزی شهر به تیر چراغ بستند و مانند دیدرو و ولتر به زندان باستیل انداختند. مرتجعین با ایده‌های تازه روشنگری کنار نمی‌آمدند و بسیاری از مواقع کار به کتاب سوزی و بگیر و ببند و قتل کشیده ‌می‌شد. سال ۱۷۶۵ در فرانسه، جوانی را به جرم داشتن کتابی از ولتر زنده زنده در آتش انداختند و سوزاندند.



همنشین بهار

تاریخِ جهان، دادگاهِ جهان است (۳)

رنسانس Renaissance دوران گذار بین سده‌های میانه و دوران جدید

گرچه رنسانس کشف دوباره انسان و جهان، تولد دوباره و نوعی رستاخیز بود، اما ماه تابان و روشنی محض نبود، کما اینکه قرون وسطی هم در تاریکی مطلق خلاصه نمی‌شد. تجارت عظیم و حیرت انگیز برده‌های آفریقایی در دوره رنسانس آغاز شد و امثال «جیرولامو ساونارولا» و «جوردانو برونو» را در همین دوران در آتش سوزاندند



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

داستان یهودیان بنی‌قُریْظه غبارآلود است

این بحث در مورد غزوه بنی‌قُریْظه است که سال پنجم هجری (۶۲۷ پس از میلاد) اتفاق افتاده و از گذشته‌های دور تا همین الآن محل مناقشه است. پرداختن به این واقعه برای دفاع از دین و آیین خاصی نبوده و در تقابل با نقد خشونت‌گرایی و خرافه‌های مذهبی (که کاری است درست)، نیست. وقایع‌نمایی و جنبه‌های تاریخی موضوع مورد نظر من است.