نقض سیستماتیک حقوق بشر آذربایجانیها در ایران در ماه مارس ۲۰۱۰ علیرغم تعطیلی دادگاهها و ادارات در عید نوروز همچون ماههای گذشته ادامه داشت و فعالین آذربایجانی به نهادهای امنیتی به احضار و مورد بازداشت خودسرانه قرار گرفته و به زندانهای طویل المدت محکوم گردیدند. زندانیان سیاسی آذربایجانی در این ماه نیز از حقوق اولیه خود به عنوان یک زندانی محروم گشته و تحت فشارهای مختلف روحی قرار گرفتند. مسئولین امنیتی و قضایی ایران در ماه مارس ۲۰۱۰ روند فشار بر روزنامه ها، تشکلهای دانشجویی آذربایجانی را شتاب داده و مانع از فعالیت آنها شدند.
فشار بر زندانیان سیاسی آذربایجانی و محرومیت آنها از حقوق اولیه خود
آئین نامه اجرایی سازمان زندانهای ایران وظیفه رسیدگی به مشکلات روحی و جسمی و محافظت از زندانیان را به مسئولین قضایی واگذار کرده است اما علیرغم مفاد این آئین نامه زندانیان سیاسی آذربایجانی تحت فشار و آزار و اذیت مسئولین قرار گرفته و از حقوق ابتدایی خود به عنوان یک زندانی محرومند.
بهروز علیزاده، ودود سعادتی، علی عباسی از فعالین مدنی آذربایجانی و رحیم غلامی روزنامه نگار آذربایجانی که در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان اردبیل هستند از سوی مسئولین زندان مورد آزار و اذیت و توهین قرار گرفته و تحت فشار شدید روحی قرار دارند.
مسئولین زندان اردبیل تعدادی از زندانیان محکوم به اعدام را به بند ۷ زندان اردبیل که محل نگهداری زندانیان سیاسی است منتقل کرده اند و از آنها خواسته اند تا زندانیان سیاسی را مورد آزار و اذیت قرار دهند.
در جریان پخش زنده مسابقه فوتبال تیم تراکتورسازی در ۱۵ اسفند ۸۸(۶ مارس ۲۰۱۰) زندانیان محکوم به اعدام بند ۷ زندان اردبیل مانع از تماشای مسابقه فوتبال توسط زندانیان این بند شده و سعادتی، علیزاده، عباسی و غلامی را با سلاح سرد مورد حمله قرار داده اند. زندانیان سیاسی آذربایجانی در این درگیری توسط زندانیان محکوم به اعدام مجروح شدند که از این میان بینی ودود سعادتی شکسته است.
رئیس زندان اردبیل بدنبال اعتراض زندانیان سیاسی آذربایجانی به سیاستهای زندان در عدم تفکیک و طبقه بندی زندانیان، زندانیان سیاسی آذربایجانی را به مدارا با زندانیان محکوم به اعدام توصیه کرده است. مسئولین زندان موی سر زندانیان سیاسی آذربایجانی را با حالتی تحقیر آمیز تراشیده و تماس تلفنی این فعالین را محدود کرده اند. چندی پیش نیز پرسنل زندان اردبیل با توهین به آذربایجان و عقاید این زندانیان،آنها را تحت فشار روحی قرار داده بودند.
سعادتی، علیزاده، عباسی و غلامی از ۲۲ اسفند ۸۸(۱۳ مارس ۲۰۱۰) در اعتراض به فشارهای وارده از سوی رئیس زندان و تضییع حقوق اولیه شان به مدت چهار روز دست به اعتصاب غذا زدند اما بدنبال قول مساعد رئیس زندان مبنی بر تحقق خواسته هایشان اعتصاب غذای خود را موقتا متوقف نموده اند.
ماموران اداره اطلاعات اردبیل همزمان با اعتصاب غذای فعالین آذربایجانی ضمن مراجعه به زندان اردبیل از علیزاده، سعادتی و غلامی خواسته اند تا توبه نامه امضا کرده و آزاد شوند اما این فعالین ضمن رد پیشنهاد عفو مشروط، خواهان احقاق حقوق خود به عنوان یک زندانی شده اند.
از سویی دیگر سعید متین پور فعال حقوق بشر و روزنامه نگار آذربایجانی همزمان با ایام عید نوروز در شرایط وخیم جسمی در زندان اوین به سر می برد. خانواده متین پور می گویند مسئولین امنیتی و قضائی ایران علیرغم درخواست این روزنامه نگار آذربایجانی برای مرخصی و معالجه پزشکی در خارج از زندان با این خواسته مخالفت می کنند و وی از حق دسترسی به امکانات پزشکی و برخورداری از مرخصی ایام زندان محروم است.
لازم به ذکر است که رئیس قوه قضائیه طی بخشنامه ای به مقامات قضایی دستور صدور مرخصی برای زندانیان را صادر کرده بود اما درخواست مرخصی زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایام عید با مخالفت مقامات ایران مواجه شده است.
بازداشت فعالین
محمد راهور فعال آذربایجانی در تبریز ۲۵ اسفند ۸۸(۱۶ مارس ۲۰۱۰) بازداشت و برای اجرای حکم هشت ماهه قبلی به زندان تبریز منتقل گردیده است.
توقیف روزنامه های آذربایجانی
فشار بر روزنامه ها و خبرنگاران آذربایجانی در سالهای اخیر افزایش یافته به گونه ای که نشریات ترکی-فارسی توقیف و روزنامه نگاران آذربایجانی بازداشت و زندانی می شوند.
هفته نامه ترکی - فارسی سینا به مدیر مسئولی یدالله شریفی روز دوشنبه ۱۰ اسفند ۸۸(۱ مارس ۲۰۱۰) از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات ایران لغو مجوز شده است. هفته نامه سینا تنها نشریه ترکی- فارسی در استان همدان بود که در راستای پوشش اخبار و مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آذربایجان در استان همدان منتشر می شد.
هیات نظارت بر مطبوعات با استناد به بند ۴ ماده ۶ قانون مطبوعات علت لغو مجوز انتشار این نشریه را دامن زدن به مسائل قومی عنوان کرده و حکم به لغو مجوز انتشار این نشریه داده است.
چندی پیش نیز مسئولین اداره ارشاد اسلامی قم با تهدید ایواز طاها مدیرمسئول نشریه ترکی یارپاق وی را از انتشار روزنامه منع نموده بودند.
ادامه بازداشت طولانی مدت
شاهین فضلی فعال دانشجویی آذربایجانی و دانشجوی دانشگاه علمی کاربردی تبریز پس از گذشت دو ماه از زمان بازداشت همچنان در وضعیت بلاتکلیف در زندان تبریز به سر می برد. این فعال دانشجویی آذربایجانی ۱۲ بهمن ۸۸(۱ فوریه ۲۰۱۰) در منزل شخصی اش در تبریز بازداشت شده بود. مأموران ضمن تفتیش منزل کتابها،لب تاب و برخی لوازم شخصی وی را با خود برده بودند.
اتهام های وارده به فضلی همکاری با گروه های خارج از کشور، تبلیغ علیه نظام، اخلال در نظم عمومی و تشویش اذهان عمومی عنوان شده است این فعال دانشجویی پیش از این نیز چندین بار بازداشت و به قید وثیقه از زندان آزاد شده بود.
صدور احکام زندان
شهناز غلامی وب نگار و فعال حقوق زنان طی دادگاهی غیابی به هشت سال حبس تعزیری محکوم شده است. اتهام غلامی عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران، نشر اکاذیب و تبلیغ علیه نظام از طریق ارسال اخبار برای خبرگزاری هما و جذب نیرو برای این خبرگزاری و نشر اخبار کذب بر علیه نیروی انتظامی عنوان شده است.
شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز غلامی را به اتهام عضویت در گروه جهت برهم زدن امنیت ملی به هشت سال حبس تعزیری محکوم کرده و در خصوص اتهامات دیگر وی قرار عدم صلاحیت صادر و پرونده را جهت رسیدگی به دادگاه جزائی تبریز ارجاع نموده است.
آمریکا، ایران و تعدادی دیگر از کشورها سازمان مجاهدین خلق ایران را سازمانی تروریستی می دانند. این فعال حقوق زنان تمام اتهامات وارده به خود را بی اساس دانسته و عضویت در سازمان مجاهدین خلق را رد می کند. غلامی چندی پیش از ایران خارج شده و جهت اخذ پناهندگی در کشور ترکیه به سر می برد.
حسن ابولولو(ارک) و ابراهیم دشتی از فعالین سیاسی آذربایجان در تبریز به ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم شدند. این افراد ٣۰ شهريور ٨٨(۲۱ ستامبر ۲۰۰۹) بازداشت و پس از تحمل ۳۹ روز بازداشت موقت در اداره اطلاعات و زندان تبریز به قید وثیقه های ۲۰ و ۳۰ میلیونی از زندان تبریز آزاد شده بودند. اتهام این دو فعال مدنی تبلیغ علیه نظام عنوان شده است دادگاه این افراد را از اتهام عضویت در گروه جهت بر هم زدن امنیت ملی و اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت کشور تبرئه نموده است. استنادات قاضی بیات برای طرح این اتهامات مصاحبه با تلویزیون ماهواره ای گوناز تی وی شده است.
نقی محمودی وکیل دادگستری در تبریز وکالت این متهمان را بر عهده دارد.دادگاه این افراد به صورت غیر علنی برگزار شده و متهمان اجازه ملاقات با خانواده و وکیل در مرحله تحقیقات را نداشته اند.
ارک و دشتی پیش از این نیز در جریان اعتراضات مردمی به کاریکاتور توهین آمیز روزنامه ایران در سال ۸۵ بازداشت و پس از مدتی به قید وثیقه از زندان آزاد شده بودند.
فشار بر تشکلهای دانشجویی و احضار فعالین این تشکلها
فشار بر تشکلهای دانشجویی، نشریات و فعالین دانشجویی آذربایجانی در سالهای گذشته افزایش یافته است و مسئولین دانشگاههای ایران این تشکلها و نشریات را لغو مجوز کرده و دانشجویان فعال آذربایجانی را بازداشت و زندانی می کنند.
قادر نوروزی دبیر تشکل دانشجویی آرمان دانشگاه آزاد تبریز ۱۲ اسفند ۸۸(۳ مارس ۲۰۱۰) از سوی حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی مرند احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. احضار و بازجویی نوروزی پس از توقیف نشریه تشکل دانشجویی آرمان ویژه نامه همایش «نقش زنان در جنبشهای اجتماعی آذربایجان» در چاپخانه ای در شهر مرند صورت گرفته است.
توقیف ویژه نامه این تشکل دانشجویی آذربایجانی توسط ماموران امنیتی و احضار و بازجویی و فشار بر اعضای شورای مرکزی آن در حالی صورت می پذیرد که بر اساس آیین نامه فعالیت تشکلهای دانشجویی، تشکلهای دانشجویی مجازند اقدام به چاپ ویژه نامه برای برنامه های مجوزدار از سوی هیات نظارت دانشگاه نمایند.
مسئولین دانشگاه آزاد تبریز چندی پیش نیز با دخالت در انتخابات شورای مرکزی این تشکل دانشجویی اقدام به رد صلاحیت عده ای از کاندیداها نموده بودند.
تشکل دانشجویی آرمان تنها تشکل دانشجویی دانشجویان آذربایجانی در دانشگاههای کشور می باشد که توانسته است از وزارت علوم و سازمان مرکزی دانشگاه آزاد مجوز فعالیت دریافت کند.این تشکل دانشجویی در سالهای گذشته اقدام به برگزاری برنامه ها و نشر نشریات دانشجویی در خصوص مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آذربایجان نموده است.
در سال گذشته نیز تشکل جمعیت اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان(جمعیت دانشجویان آذربایجانی دانشگاه زنجان) از سوی مسئولین دانشگاه منحل و دهها نشریه دانشجویی آذربایجانی در دانشگاههای مختلف ایران لغو امتیاز شده اند.
آزادی فعالین آذربایجانی از زندان
عبدالله صدوقی فعال مدنی آذربایجانی روز چهارشنبه ۱۹ اسفند ٨٨(۱۰ مارس ۲۰۱۰) پس از تحمل ۵۲ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شده است. این فعال آذربایجانی بدنبال اعتصاب غذای ۲۱ روزه در اعتراض به بازداشت طولانی بدون صدور حکم و تفهیم اتهام به صورت موقت از زندان آزاد شده است. صدوقی پس از چاپ و نشر پوستر تبلیغاتی مجوزدار تیم فوتبال تراکتورسازی به زبان ترکی آذربایجانی در ۲۸ دی ۸۸(۱۸ ژانویه ۲۰۱۰) بازداشت شده بود.
اتهام صدوقی اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و ارتباط با بیگانگان عنوان شده است و استنادات دادستان برای طرح این اتهامات چاپ و پخش پوستر تبلیغاتی تیم فوتبال تراکتورسازی با نوشته هایی به زبان ترکی آذربایجانی و مصاحبه با رادیوهای خارجی عنوان است. صدوقی در مدت بازداشت و اعتصاب غذا مورد شکنجه قرار گرفته است. وی از حق دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده در دوران بازجویی محروم بوده است.
سازمان عفو بین الملل طی اطلاعیه ای در ۱۸ اسفند ۸۸(۹ مارس ۲۰۱۰) ضمن اشاره به فعالیتهای مسالمت آمیز عبدالله صدوقی در راستای حقوق و آزادیهای آذربایجانیها، از حکومت ایران خواسته تا امکان دسترسی وی به امکانات پزشکی و وکیل را فراهم آورد و وی را بدون قید و شرط آزاد کند.
رضا ابری فعال مدنی آذربایجانی ۲۳ اسفند ۸۸(۱۴ مارس ۲۰۱۰) پس از تحمل ۷۶ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان تبریز آزاد شده است. این فعال مدنی آذربایجانی ۸ دی ۸۸(۲۹ دسامبر ۲۰۰۹) و پس از شرکت در مراسم تشییع جنازه چنگیز بخت آور در قبرستان مارالان تبریز بازداشت و به اداره اطلاعات تبریز منتقل شده بود.
اتهام ابری اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت ملی، عضویت در گروههای پان ترکیستی و تبلیغ علیه نظام از طریق شرکت در مراسم تشییع جنازه چنگیز بخت آور و ایجاد تشکیلات غیر قانونی در اینتزنت و تبلیغ علیه نظام در فضای سایبر از طریق عضویت در سایت "کلوب" عنوان شده است.
این فعال آذربایجانی در مدت بازداشت موقت از حق ملاقات با وکیل و خانواده محروم بوده و مورد ضرب و شتم و شکنجه ماموران اداره اطلاعات تبریز قرار گرفته است. رضا ابری پیش از نیز در جریان اعتراضات به کاریکاتور توهین آمیز روزنامه ایران در مورد آذربایجانیها در سال ۸۵ بازداشت و پس از مدتی به قید وثیقه از زندان آزاد شده بود.
عبادت مددی نگارستان زندانی سیاسی آذربایجانی در زندان تبریز ۲۶ اسفند ٨٨(۱۷ مارس ۲۰۱۰) پس از تحمل مدت حبس هشت ماهه از زندان آزاد شده است. مددی ۶ خرداد ۸۵(۲۷ می ۲۰۰۶) و همزمان با تظاهرات آذربایجانیها بر علیه کاریکاتور موهن چاپ شده در روزنامه دولتی ایران، به همراه دو برادرش دستگیر و پس از تحمل ۳۵ روز بازداشت موقت به قید وثیقه به صورت موقت از زندان تبریز آزاد شده بود.
شعبه یکم دادگاه انقلاب تبریز طی حکمی در ۲۵ آذر ۸۵(۱۶ دسامبر ۲۰۰۶) این فعال مدنی آذربایجانی را به ۳۴ ماه حبس تعزیری محکوم کرده بود. حکم صادره ۵ بهمن ۸۵(۲۵ ژانویه ۲۰۰۷) در شعبه ششم دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی بررسی و به هشت ماه حبس تعزیری قطعی کاهش یافت.
اتهام مددی اجتماع و تباني براي ارتكاب جرائم ضد امنيت داخلي كشور و عضویت در گروه پان ترکیسم جهت برهم زدن امنیت ملی عنوان شده است. استنادات قاضی علی اکبری برای طرح این اتهامات شرکت در راهپیمایی روزهای ۱ و ۳ خرداد ۸۵(۲۲ و ۲۴ می ۲۰۰۶) در تبریز و سردادن اشعار قوم گرایانه در کوه عینالی، شرکت در مراسم قلعه بابک، شرکت در مجلس ترحیم دکتر فرزانه و دعوت از دکتر محمد علی چهره قانلی در موعد انتخابات مجلس پنجم برای سخنرانی در منزل بوده است. مددی از فعالین مدنی آذربایجانی در تبریز است که از سال ۷۵(۱۹۹۶) تا کنون بارها بازداشت و زندانی شده است.
ابراهیم اسمعیلی فعال مدنی آذربایجانی در تبریز ۲۲ اسفند ۸۸(۱۳ مارس ۲۰۱۰) پس از تحمل ۵۴ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۵۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان تبریز آزاد شده است. این فعال مدنی آذربایجانی ۲۸ دی ۸۸(۱۸ ژانویه ۲۰۱۰) توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز در منزل شخصی اش بازداشت شده بود. ماموران پس از تفتیش منزل این فعال آذربایجانی کیس کامپیوتر و دیگر وسایل شخصی وی را با خود برده اند.
اتهام اسمعیلی تبلیغ علیه نظام و جاسوسی برای جمهوری آذربایجان عنوان شده است.این فعال آذربایجانی پس از سفر به جمهوری آذربایجان با این اتهامات روبرو گشته است. این فعال مدنی آذربایجانی در دوران بازداشت مورد شکنجه قرار گرفته و از حق ملاقات با خانواده و وکیل محروم بوده است.
Monthly Report of Association for the Defense of Azerbaijani Political Prisoners in Iran ( ADAPP ) - March 2010
The systematic violation of human rights of Azerbaijanis within Iran continued throughout March 2010, even though judiciary and other offices were closed because of the Norouz holidays. Azerbaijani activists were arbitrarily detained and sentenced to long-term imprisonments. Azerbaijani political prisoners were under various psychological pressures and were deprived of their fundamental rights. Judiciary and security authorities increased pressure on Azerbaijani magazines, newspapers, and organizations throughout March.
Azerbaijani political prisoners oppressed in prisons
Judiciary authorities are responsible for the prisoners’ physical and psychological problems. Azerbaijani political prisoners in Iran, however, are subjected to various ill-treatments, oppression by prison authorities, and most of them are deprived of their fundamental rights.
Azerbaijani cultural activists Behruz Alizade, Vadud Saadeti, Ali Abbasi and Azerbaijan journalist Rahim Gholami are currently serving prison terms in Ardebil prison. The authorities mistreat and insult them in prison. The authorities also have transferred some of the prisoners who were sentenced to execution to the political prisoners ward to increase fear, intimidation and psychological pressure on political prisoners.
During the live broadcast of a soccer game in prison on March 6, 2010, the transferred prisoners attacked Saadeti, Alizade, Abbasi, and Gholami using weapons. The political prisoners were injured and Saadeti’s nose was broken. They believe that the prisoners attacked them as a request from prison authorities.
The prison warden has denied the demand of political prisoners in separating them from hardened criminals. The political prisoners’ hairs were cut in a sarcastic way and their phone call rights were decreased after their objection.
Saadeti, Alizade, Abbasi, and Gholami objected the physical and psychological oppression with a hunger strike on March, 13, 2010 for four days. They ended the strike temporarily after prison authorities accepted their demands.
The Ministry of Intelligence agents called Saadeti, Alizade, and Gholami to sign a document indicating a repentance of their demands to be released. The political prisoners denied singing the document and demanded their fundamental eights to be protected.
Said Matinpur, an Azerbaijani journalist and human rights activist is still in grave health and does not have access to proper medical care. The repeated requests of Matinpur’s lawyer and family from judiciary authorities on his transfer to a hospital outside of the prison have not been granted. Judiciary authorities issued permission for prisoners to enjoy the Norouz holidays but the requests of political prisoners to use their lawful rights were denied by prison authorities once more.
Azerbaijani activists detained
Mohammad Rahvar, an Azerbaijani activist, was arrested on March 16, 2010 and was sent to prison to serve his eight month jail term.
Azerbaijani journal shut down
The pressure on Azerbaijani journalists has increased in the recent years. Most of the journals and newspapers have been closed down and the journalists have been detained.
Sina, an Azerbaijani Turkish/Persian weekly journal by Yadollah Sharifi’s director–in-chief, was shut down on March 1, 2010 by the Iranian authorities. The journal was published in Hamedan Province and was covering cultural, social and political news and the problems Azerbaijanis face in this province. Reportedly, the journal was closed down because of covering ethnic problems in a released verdict by authorities.
Prior to this event, another Azerbaijani journal in Qom was closed down. The Yarpaq newspaper which is currently shut down was directed by Eyvaz Taha, who was threatened by the authorities several times to end the publishing of Yapraq.
Long-term temporary detention
Shahin Fazli, an Azerbaijani student activist, has been detained for more than two months without yet facing trial. The student activist was arrested on February 1, 2010 at his house. The security forces have taken some of his personal property including his books and notebook.
He was arrested for his membership in groups that are active abroad, propaganda against the regime, violating the public order, and for the provocation of public thought. Fazli has been detained several times and has been released on bail each time when detained.
Azebaijani activists sentenced to prison
Shahnaz Ghoalmi, an Azebaijani blogger and women rights activist, was sentenced to eight years in prison. She was charged for membership in People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI), publishing false news, and propaganda against the regime for sending news to Homa news agency.
Gholami was sentenced to eight years of imprisonment for membership in PMOI, and she will be tried for other crimes later in another court.
Iran, USA, and other countries list the PMOI as a terrorist organization. The activist denied all the crimes, including her membership in PMOI. Gholami currently does not live in Iran. She left Tabriz for Turkey to apply for refugee status with the UNHCR.
Hasan Ark and Ebrahim Dashti, who are Azerbaijani political activists, were sentenced to 91 days of imprisonment. The activists were detained for 39 days since September 21, 2009, and were released on bail to be tried later. They were charged with propaganda against the regime based on their interview with GunAz TV- a TV station which addresses in its broadcasts the various troubles that Azerbaijanis face in Iran.
According to their lawyer, the trial was not public and they were not given information about the progress of the investigation. Prior, Ark and Dashti were detained during a 2006 protest against an offensive cartoon published in “Iran” state-run newspaper insulting Azerbaijanis.
Azerbaijani organizations are suppressed
The pressure on Azerbaijani student organizations and press has increased in recent years, most of them have been closed down and Azerbaijani activists in those organizations have been detained.
Ghader Noruzi, director of Arman Student Organization was called to Marand intelligence office on March 3, 2010 and was interrogated. He was summoned following the publishing of a special issue about the role of women in Azerbaijani social movement in the organization’s journal, which was subsequently shut down.
Students have the right to establish organizations and publish journals in universities, however these organizations are still closed down and the journals are banned.
Arman is the only active student organization of Azerbaijanis in Iranian universities that has permission to organize cultural activities. The organization has published several publications throughout the past few years about Azerbaijani cultural, social and economical problems.
In the past years, numbers of other Azerbaijani student organizations were closed down, and dozens of student journals were banned.
Azerbaijani activists released from prison
Abdollah Sadughi, an Azerbaijani activist was released on March 10, 2010, on bail of 200 million Rials ($20,000) after 52 days of temporary detention to be tried later. The activist was released after a 21-day hunger strike against his long term arbitrary detention. Sadughi was arrested on January 18, 2010 after publishing a poster of Tractor FC football club, in Azerbaijani Turkish.
Sadughi is charged for movement against national security, propaganda against the regime and connection with foreigners based on his interviews with foreign radios and publication of Turkish poster of Tractor FC. The activist was tortured during the detention and was not allowed to access a lawyer or visit his family.
Amnesty International issued a public report on March 9, 2010, which called for freedom of Sadughi, access to medical treatment and a lawyer. Amnesty also indicated that his activities in demanding Azerbaijanis rights in Iran are peaceful.
Reza Abri, Azerbaijani, an cultural Activist was released after 76 days of temporary detention on bail of 200 millon Rials ($20,000) from Tabriz Prison. The activist was arrested on December 29, 2009 after his participation in the funeral ceremony of Changiz Bakhtaver (a prominent Azerbaijani activist whose death was suspicious.).
He was detained for movement in order to commit crime against national security, propaganda against the regime, membership in illegal groups, and establishing illegal cyber-groups. The activist was not allowed to access a lawyer or visit his family when he was detained. Reportedly he was tortured and subjected to other ill-treatments.
Prior to this, Abri was detained following Azerbaijanis demonstration of offensive cartoon in state-run “Iran” newspaper.
Ebadat Madadi Negharestan, an Azerbaijani political prisoner was released after serving his eight month jail term on March 17, 2010. Madadi was arrested on May 27, 2006 during the demonstration of offensive cartoon along with his two other brothers and was released after 35 days of temporary detention to be tried later.
Later he was tried on December 16, 2006 and was sentenced to 34 months of imprisonment. The appeals court reduced his jail term to eight months. He was charged with membership in illegal groups in order to violate the national security. The claims were based on his participation on demonstration and meetings such as funeral ceremonies. Madai has been detained several times because of his activities since 1996.
Ebrahim Esmaili, Azerbaijani cultural activist in Tabriz was released after 54 days of temporary detention on bail of 500 million Rials ($50,000) to be tired later. The activist was arrested on January 18, 2010 by security forces. The forces searched his home and took some of his personal property including his computer.
He was detained for propaganda against the regime, and spying for Republic of Azerbaijan. He was faced with spying charge after his trip to Azerbaijan. The activist was tortured during the detention and was not allowed to access a lawyer or visit his family.