logo





سعید حکیمی - حامد ابراهیمی

نگاهی کوتاه بر عقب نشینی رابرت گیتس از اظهاراتش در یادداشتی در ارتباط با ایران

دوشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۲۶ آپريل ۲۰۱۰

رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در هفته گذشته اظهار داشت که در ماه ژانویه یادداشتی محرمانه برای کاخ سفید و رویت رئیس جمهور ایالات متحده نوشته و در آن سوال های بسیار مهمی را مبنی بر اتخاذ تصمیم بلند مدت در مورد ایران مطرح نموده است . گیتس در این یادداشت سه صفحه ای به مقامات کاخ سفید هشدار داده است که ایالات متحده سیاست بلند مدت موثری را در برخورد با پیشرفت موثر ایران در ارتباط با برنامه ی هسته ای اتخاذ نکرده و قابلیت های اتمی ایران را دست کم گرفته است .
قبل از اظهارنظر رسمی رابرت گیتس در مورد یادداشت مذکور مقامات دولت باراک اوباما وجود چنین مطلبی را نه رد و نه تایید نموده بودند .
رابرت گیتس در ادامه گفت : دوست دارد که متحوا و لحن یادداشتش را که موجب برداشت های اشتباه گردیده است را تصحیح نماید و اظهارکند که برداشت متحدان ایالات متحده از یاددشت مبنی بر شکست خوردن تصمیمات و طرح های دولت اوباما برداشت صحیحی نیست و قصد رابرت گیتس از بیان آن سوالات در یادداشت مذکور زیر سوال بردن تصمیمات موثر کاخ سفید نبوده است .
گیتس اضافه نمود که با توجه به محور فشارهای دولت ایالات متحده آمریکا بر روی ایران , این یادداشت همچنین سعی دارد قدم های بعدی را در پروسه نقشه های دفاعی – امنیتی تعیین کند , جایی که مباحثات بین المللی در آینده و تصمیمات سیاسی لازم باشد . همانطور که سناتور جان مک کین در سخنانی گفته بود که دولت ایالات متحده می بایست بدون ترس و با قدرت طرح انزوای بیشتر ایران در عرصه بین المللی را پیش برد و برای بعد از اجرای طرح های خود نیز برنامه ریزی مشخص جهت احتمالات روبه رو داشته باشد . می توان تصور کرد که توضیح وزیر دفاع ایالات متحده در مورد یادداشت خود در جهت جلب اطمینان خاطر متحدان و شرکای خارجی کاخ سفید به خصوص اسرائیل و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است و قصد دارد تا آنها را متوجه سازد که دولت اوباما قابلیت ها و سیاست های موثری را در قبال ایران اتخاذ نموده است .
همچنین گیتس از وجود حداقل نگرانی ها برای متحدان ایالات متحده در ارتباط با مسئله ایران خبر داد و خاطر نشان نمود که مخالفان و موافقان ما باید بدانند که ایالات متحده با نهایت قدرت و انرژی بر موضوع ایران متمرکز شده است و در حمایت از متحدانش عمل خواهد کرد . این گفته های وزیر دفاع دولت اوباما ناشی از سابقه طولانی او در دستگاه های امنیتی است . رابرت گیتس در فشار آوردن به دستگاه های امنیتی برای تعیین سیاست های حکومتی , آماده سازی قابلیت های ساختاری و تصمیم گیری در زمینه بحران های بالقوه توان فکری بسیار بالایی را دارد .
البته رابرت گیتس به نکات و موارد مطروحه در یاددشت اشاره ای نکرد و با توجه به اهمیت موضوع مقامات کاخ سفید نیز بحث و گفتگو در ارتباط با این مسئله را به جلسات غیرعلنی موکول نمودند .
مسئله ایران در دولت کنونی ایالات متحده از اهمیت ویژهای برخوردار است . تا جایی که فرمانده نیروی دریایی آمریکا اظهار داشت که تلاش و فعالیت بسیاری بر ای مقابله با بحران ایران انجام می گیرد و این مسئله چالش های پیچیده ای را برای امنیت ملی ایالات متحده و دستگاه های تصمیم گیری و اجرایی به وجود آورده است. او گزینه نظامی را آخرین مرحله رویایی با ایران دانست و تحریم های اقتصادی – سیاسی را به عنوان روش درست در زمان کنونی دانست . مخالفت ها با سیاست های دولت اوباما در قبال مسئله ایران از سوی حزب جمهوری خواه ادامه دارد و یکی از مقامات ارشد جمهوری خواهان در سخنرانی خود بر منطقی نبودن تصمیم گیری ها در برابر ایران تاکید نمود .
در پایان رابرت گیتس بر نقش موثرارائه سوالات و پیشنهادات برای بهبود تصمیمات و عملکرد دولت کنونی ایالات متحده صحه گذاشت . ایالات متحده آمریکا در عرصه بین المللی خود را در معرض دید همگان می بیند و متحدانش در انتظار تصمیمات درست , منظم و به موقع دولت اوباما هستند .

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد