logo





زمان را دریابیم

شنبه ۱۴ فروردين ۱۳۸۹ - ۰۳ آپريل ۲۰۱۰

دنیز ایشچی

باید جنبش سوسیال دموکراسی رهبری تئوریک و آرمانی جبهه جنبش دموکراتیک مردمی را به عهده بگیرد. باید گفت که هنوز تمامیّت جنبش سوسیال دموکراسی پس از ضربه های دهه های شست و هفتاد، هنوز از بحران عدم اعتماد به نفس رنج میبرد. عدم غالب شدن سریع به این بحران و عدم متعهّد شدن به رهبری آرمانی تئوریک جنبش ملّی دموکراتیک مردمی پتانسیلهای بالقوّه مردم ما را به فعل تبدیل نخواهد کرد.
چند روز پیش در یک برنامه آذربایجانی داشتم از متلها و گفته های پدران مان به صورت ضرب المثلها میخواندم. به یک ضرب المثلی رسیدم که موقع خواندن آن فکر کردم شاید موقع چاپش اشتباهی نوشته اند، لذا به فکر خودم اشتباه دیگران را بر طرف کردم. سریعاُ رفیق کناری من برگشت و گفت فلانی تفسیر این مثل یک جور دیگر است. لذا آنچه که در کتاب نوشته شده، درست است و باید خودت را اصلاح بکنی. و امّا مثل چی بود؟
مثل که به زبان ترکی بود میگفت "یایین ایشین قیشدا، قیشین ایشین یایدا گورلّر". ترجمه فارسیش میشه، کار تابستان را زمستان، و کار زمستان را در تابستان انجام میدهند. به تفسیر من این حرف مفهومی نداشت. البّته که کار تابستان را در تابستان و کار مربوط به زمستان را در زمستان باید انجام داد. هر کاری موقع و زمان خودش را دارد. دوست من که قبلاُ این گفته دوراندیشانه پدرانمان را شنیده بود، برگشت و برای من از دوراندیشی پدرانمان گفت.
اگر ما دوراندیش باشیم، کارهایی مشکلاتی را که در زمستانهای سرد و برف و یخبندان با آنها مواجه خواهیم شد، در تابستانها پیش بینی کرده و تدارکات و تدبیرهای عملی لازم را برای زدودن و جلوگیری از سختیهای زمستان را باید در فصل تابستان ببینیم. بالعکس تدارکات و تدبیرهای لازم جهت کشت و زرع، گاوداری، آبیاری و امکانات و تدارکات لازمه باید از زمستان پیش بینی شده و تدبیرهای لازم برای آنها از قبل دیده شده باشد. اینجا بود به فکر خودمان و جنبش مردمی آزادیخواهانه و عدالت جویانه مردمی خودمان افتادم. در روزهای سکوت و آرامش امروزین، به بازبینی خود می پردازیم. تصمیم های جدّی، مسئولانه و قاطع به پیش در راستای تحول بنیادین آینده را امروز می بینیم؟ یا اینکه در برف و سرمای زمستان وقتی که آب از بامهامان چکّه میکند، باز خواهیم گفت که ای کاش تدارک و پیش بینی لازم جهت جلوگیری از این چکّه آب را در تابستان میکردیم.
الف) تبدیل شعار جمهوری فدرال دموکراسی برای ایران بعنوان شعار محوری نظام دموکراتیک آینده ایران از طرف جنبش سوسیال دموکراسی یکی از تصمیمهای اساسی و جدّی میباشد که باید اتخاّذ گردد. اتخّاذ این تصمیم از چندین نظر چنان حیاتی میباشد که عدم توجّه به آن با توجّه تجرّبیات سال 1388 از گناهان آگاهانه نا بخشودنی میباشد. جنبش فدائیان خلق و جریانهای دیگری که خود را در اندرون جنبش سوسیال دموکراسی میدانند، باید فدرالیسم را بخش جدایی ناپذیر استراتژی جمهوری دموکراتیک آینده ایران خود قرار بدهند.
یکی از دلایل اصلی اتخاّذ چنین سیاستی بر این مبنا میباشد که پس از از هم پاشیدگی اتحّاد جماهیر شوروی و ایجاد خلاء ایدئولوژیک در تنظیم دورنمای نگرش آرمانی و ساختاری به آینده، جنبشهای ملّی مردمی به خود شناسی روی آورده اند. جنبشهای ملّی دموکراتیک نه تنها بخش جائی ناپذیر مبارزات آزادیخواهانه مردم سرزمین ایران میباشد، بلکه عدم پذیرش غیر مشروط وجود و نقش حیاتی این جنبش از گناهان نابخشودنی در شرایط امروز میباشد. مگر میشود نقش والای جنبش زنان را در قیام 1388 نا دیده گرفت؟ مگر میشود چشمان خود را بست و نقش حیاتی جنبش دانشجوئی را نا دیده گرفت.با همان استدلال باید جنبشهای ملّی دموکراتیک را باید با دلی گشاده در آغوش کشید. نه تنها باید این جنبش را با آغوش باز باید در آغوش کشید،بلکه این جنبش باید توسّط سازمانهای سیاسی سوسیال دموکراتها رهبری شود. پلاتفورم سوسیال دموکراسی باید رهبری کننده آرمان فدرالیسم در ایران باشد.
دلیل دیگر بر نقش رهبری کننده جمهوری فدرال دموکراسی از طرف جنبش سوسیال دموکراسی، این است که اولاُ عدم توجّه کافی به این مساله، خود نشانه بینشی غیر دموکراتیک، دیکتاتورمنشانه و استبدادی میباشد. سیاستها، عملکردها ، پلاتفورمها و بالاخره نظامهایی که بر پایه های فلسفی غیر دموکراتیک شکل بگیرند، نخواهند توانست مشکلات مردم را بر طرف کنند. لذا آنها هر روز مشکلاتی بر مشکلات خواهند افزود. علاوه به خواستگاه غیر دموکراتیک چنان اندیشه هایی، این طرز برخوردها موجب تقویت حرکتهای ناسیونالیستی افراطی در میان جنبشهای ملّی میشود که آنها را از مضمون دموکراتیک آنها تهی کرده و به جنبشهای کور و تنگ نظرانه ملّی تبدیل خواهند کرد. باید تنوّع رنگین کمانی جنبشهای دموکراتیک مردمی را پذیرفت و گلزار بهار دموکراتیک آینده ایران را پر از گلهای رنگارنگ کرد.
ب) باید جنبش سوسیال دموکراسی رهبری تئوریک و آرمانی جبهه جنبش دموکراتیک مردمی را به عهده بگیرد. باید گفت که هنوز تمامیّت جنبش سوسیال دموکراسی پس از ضربه های دهه های شست و هفتاد، هنوز از بحران عدم اعتماد به نفس رنج میبرد. عدم غالب شدن سریع به این بحران و عدم متعهّد شدن به رهبری آرمانی تئوریک جنبش ملّی دموکراتیک مردمی پتانسیلهای بالقوّه مردم ما را به فعل تبدیل نخواهد کرد.
باید یکبار و برای همیشه به این بحران عدم اعتماد به نفس پایان داد و باور داشت که آری ماها نه تنها قابلّیت و توان رهبری جنبش دموکراتیک مردمی را داریم، بلکه تنها جریانی هستیم که پلاتفورم، برنامه و استراتژی ما بر آورد کننده دموکراسی و عدالت اجتماعی در وسیعترین و عمیقترین ابعاد آن و به راستین ترین مقیاس ممکنه میباشد. باید با چنین اعتماد به نفسی در راستای شکل دهی جبهه واحد دموکراسی برای ایران حرکت کرد. تنها با چنان وسعت و عمق پلاتفورمی قادر خواهیم شد فراگیرترین ساختار سیاسی جبهه دموکراسی را هدایت بکنیم.
زهر یاس ونا امیدی شکستهای متوالی را از طریق دنبال کردن به اصطلاح رهبرانی را که خودمان میدانیم که آنها نه ظرفیّت آوردن دموکراسی را دارند، نه خواهان برقرای دموکراسی بنیادین میباشند به جنبشهای مردمی ننوشانیم. بحران عدم اعتماد به نفس جنبش سوسیال دموکراسی یکی از فاکتورهای اصلی دنباله روی از به اصطلاح رهبران نیمه راهی میباشد که به جای امید، یک سراب خشک را تحویل مردم میدهند که جز یاس و نا امیدی شکستی دیگر برای نسل جوان بپا خواسته چیزی ندارد. هر کس یا جریانی با مقیاس دموکراتیک هرچند ضعیف میتواند در چنین جببه ای جای بگیرد، ولی جریانهای با پتانسیل ضعیف دموکراتیک قابلِت رهبری جنبشهای مردمی را ندارند.
ج) چالشهای خستگی ناپذیر در راستای رفع ضعفهای ساختاری و تدارکاتی یکی از کارهای بنیادینی میباشد که باید امروز در رفع آنها اقدام کرد، نه فردا. روزهایی که ریزشهای تند بارانها آغاز میشود، نمیتوان به تعمیر ترکها و مرمّت ریزشهای سقف بناها اقدام کرد. این مرمّتها باید زمانی که خبری از ریزش بارانها نیست و هوا خشک و آفتابی میباشد صورت بگیرد. یکی از تجربه های قیام مردمی 1388 به رو آوردن و رو کردن تمامی ضعفهای تدارکاتی، تبلیغاتی و ساختاری اپوزیسیون سکولار دموکراتیک بود. آیا در زمینه تبلیغات تلویزیونی و رسانه ای اپوزیسیون سکولار دموکراتیک قابّلیت رقابت با جبهه رسانه های حکومتی و یا رسانه های قدرتهای بین المللی را دارا میباشد؟ اگر نه چه تدابیر عملی برای رفع این کمبود از طریق کارهای کارشناسی لازم میتوان تدارک دید؟
آیا جنبش سوسیال دموکراسی پیوند لازم آرمانی تئوریک را با اقشار روشنفکران سیاسی جنبش دموکراتیک مردمی از قبیل زنان، جوانان، دانشجویان، کارگران و جنبشهای ملّی بصورت زنده و دیالکتیک ایجاد کرده است؟ اگر در این زمینه ضعفهایی وجود دارد آن ضعفها کجا ها میباشند. در راه غالب آمدن بر آن ضعفها چه کارها باید کرد. پیوند زنده سازمان رهبری ارمان تحوّل بنیادین دموکراتیک با اقشار روشنفکران سیاسی اجتماعی جامعه، یکی از ارکان بنیادین انتقال این آرمانها بصورت تاثیر گذاری بر و تاثیر پذیری از جنبش توده های ملیونی مردمی میباشد. برای تحقّق این هدف از امکانات دنیای تکنولوژی دیجیتال باید حّد اکثر استفاده را کرد.
برای بر طرف کردن ضعفهای ساختاری اپوزیسیون سکولار دموکراتیک باید از سازمانهایی که در وسیعترین و عمیقترین مقیاس به آرمانهای دموکراتیک حقوق بشری اعتقاد دارند، آغاز کرد. آغاز از چنین پایکاه نطفه ای میتواند بعداُ جریانهای دیگری را که دیدگاههای تنگ نظرانه تری نسبت به دموکراسی و حقوق بشر دارند و به شیوه های غیر مستقیم سعی در نفی فیزیکی جریانات نیمه دموکراتیک دیگر را دارند، را قدم به قدم به همگامی بکشاند. سازمانهای سیاسی جنبشهای ملّی دموکراتیک بخش جدایی ناپذیر این ترکیب ساختاری اپوزیسیون سکولار دموکراتیک را تشکیل خواهند داد.
همگامی با انقلاب تکنولوزیک اطّلاعاتی دیجیتال میتواند نه فقط خیلی از ضعفهای تدارکاتی ما را با هزینه های به نسبت کمتری بر طرف بکند، بلکه عدم همگامی با تحوّل تکنولوژیک میتواند ما را از جنبش جوانان و روشنفکران در خیلی زمینه ها عقب بگذارد. استفاده از امکانات دیجیتال تکنولوزیک باید بصورت یک اولّویت کارشناسی در دستور کار ماها قرار بگیرد، نه صرفاُ بصورت یک پدیده تدارکاتی پراکنده. نقش امکانات دیجیتال تکنولوزیک در زمینه مسائل تشکیلاتی - ساختاری و ترویجی و تبلیغی در جریان قیام سال 1388 باید بعنوان تجربه ای آموزنده در زمینه رو کردن ضعفهای ما در این زمینه ها و غافلگیر شدن اپوزیسیون سکولار دموکراتیک در این مورد بوضوح برجسته شده باشد. این پدیده نه بصورت مطالعه ای در زمینه رفع نواقص، بلکه کار کارشناسی در زمینه استفاده از امکانات قابل استفاده موجود در دنیای تکنولوژی دیجیتال در زمینه کارهای ساختاری، حرکت های مردمی، وسعت و عمق بخشیدن به فعاّلیتهای دموکراتیک،کارهای ترویجی و تبلیغی در مقیاس قابل مقایسه با دیگر رقبای سیاسی که در راه منافع غیر مردمی خود حرکت میکنند، خواهد بود.
موقع ریزش بارانهای تند، باز هم بامهای ما چّکه خواهد کرد. موقع برف و سرمای زمستان، باز هم کلبه های ما یخ خواهد بست. تدارکات زمستان را از حالا ببینیم. سقفهای خود را جهت مقابله با طوفانهای بارانی فصلهای سیل آسا از حالا آماده سازیم.

03/04/2010 دنیز ایشچی

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد