گفتگوی رادیو پیام آزادی با آقای شیدان وثیق
فعال سیاسی پژوهشگر چپ .از اعضای شورای موقت سوسیالیست ها چپ ایران و جنبش جمهوری خواهان دموکراتیک و لائیک،
در باره جنبش حق طلبانه و آزادیخواهانه مردم ایران،ویژگی ها، خواست ها و چشم انداز پیش رو و موقعیت نظام جمهوری اسلامی .
این گفتگو در ۱۷ ژانویه ۲۰۱۰ صورت گرفته است
شیدان وثیق: این جنبش مدنی- اجتماعی ودموکراسی خواه است. برای کسب حقوق شهروندی و مدنی مبارزه می کند.تغییر مناسبات بر مبنای تبعیض و کسب آزادی را هدف خود می داند.
رهبری آن چند گونه است .هم از خود انگیختگی برخودار است و هم دربحش هائی از آن یک نوع،سازمان دهی و تشکل پذیری وجود دارد. جنبشی است مدنی - اجتماعی - دموکراتیک و آزادیخواهانه .اگرچه این جنبش بیشتر محدود است به طبقه متوسط،اما اقشار دیگر مانند کارگران نه به عنوان طبقه کارگر در آن شرکت دارند.این که چگونه مبارزه صنفی و افتصادی با خواست های عمومی و اجتماعی که تغیرات اساسی سیاسی را دنبال می کند، همگون می شود ،بسیار مهم است
چند گونگی وخصلت پورالیستی این جنبش از نقاط قوت آن است. خواست های منطقی دارد،که خود به خود ،پشتیبانی و حمایت و همبستگی را نه تنها در ایران بلکه در جهان به خود جلب می کند. و تحقق آن را از طریق همین نوع فعالیت های مسالمت آمیز و آزاد پی می گیرد.
از کاستی ها این جنبش عدم تشکل و کسری عدالت اجتماعی است.گسترش آن بستگی دارد به آن که زحتمکشان چقدر بصورت گروه اجتماعی و مبارزات اعتصابی به آن وارد خواهند شد. این جنبش تاکنون محدود بوده است به شهر های بزرگ وتهران و از نقطه نظر مضمونی دموکراسی سیاسی می خواهد، که باید از این حصار عبور کند.گسترش اجتماعی و طبقاتی و مضمونی و تشکیلاتی بیابد بنوعی می تولن گفت که اصلاح طلبان هم اکنون در آن نقش دارند.
به نظر می رسد که خیلی نمی توان انتظارزیادی از اصلاح طلبان و رفرمیست ها، و نیرو های حول و حوش آقای موسوی و خاتمی و کروبی و....ملی مذهبی هاونهضت آزادی داشت . این جریانات می خواهند در مجموع این جنبش در یک چارچوب معینی باقی بماند . نظام جفظ شود ،قانون اساسی جمهوری اسلامی حفظ شود.مخالف ساختار شکنی هستند و خواستار یک جمهوری اسلامی نرم هستند.
بخش اول
بخش دوم