logo





تاملی کوتاه در بیانیه پنج ماده ای آقای موسوی

جمعه ۱۱ دی ۱۳۸۸ - ۰۱ ژانويه ۲۰۱۰

م. آذری

masoud-azari-s.jpg
آقای موسوی همانگونه که انتظار میرفت پس از حوادث اخیر آشورا بیانیه ای صادر کردند که در آن ضمن برشمردن رویدادهای یک هفته اخیر راه حل خروج از بحران سیاسی کشور را در پنج خواسته مطرح نمودند.
با هم نگاهی خواهیم داشت به این پنج خواسته ایشان
در بند اول ایشان می گویند :
- اعلام مسئولیت پذیری مستقیم دولت در مقابل ملت و مجلس و قوه قضائیه به نوعی که از دولت حمایت های غیرمعمول در مقابل کاستی ها و ضعف هایش نشود و دولت مستقیما پاسخگوی مشکلاتی باشد که برای کشور ایجاد کرده است . به یقین اگر دولت کارآمد و محق باشد خواهد توانست جواب مردم و مجلس را بدهد و اگر بی کفایت و ناکارآمد بود مجلس و قوه قضائیه در چهارچوب قانون اساسی با او برخورد خواهند کرد.
این بند در حقیقت قبل از هر چیز قبول مشروعیت دولت پس از کودتای انتخاباتی هست. این پذیرش هر چند در قدم اول به نظر عدول از خواست قبلی ایشان مبنی بر تقلب در انتخابات و برگزاری مجدد آن بود؛ اما اگر تاملی در فرمولبندی آن داشته باشیم خواهیم دید که از گزاره " حمایت های غیر معمول " از دولت نام برده شده است و روی سخن این پیام کسی نیست جز آیت الله خامنه ای. بعبارتی پذیرش مشروعیت دولت را با شرط عدم دخالت رهبری در "حمایت های غیر معمول " از دولت احمدی نژاد مشروط ساخته است.
در عین حال پذیرش مشروعیت دولت کودتا درایت سیاسی تیزبینانه ایست که علاوه بر ایجاد شکاف بیشتر در بین نیروهای اصولگرا توپ بازی را به زمین طرف مقابل فرستاده و در کنار سایر خواست هایی که در زیر به بررسی آن خواهیم پرداخت صحنه شطرنج سیاسی را با تغییراتی مثبت برای نیروهای سبز مواجه خواهد ساخت.
در بند دوم چنین میخوانی:
- تدوین قانون شفاف و اعتماد برانگیز برای انتخاباتها به نوعی که اعتماد ملت را به یک رقابت آزاد و منصفانه و بدون خدعه و دخالت قانع سازد . این قانون باید شرکت همه ملت را علیرغم تفاوت در آراء و اندیشه ها تضمین کند و جلوی دخالت های سلیقه ای و جناحی دست اندرکاران نظام را در همه سطوح منتفی سازد . مجالس اولیه انقلاب می تواند به عنوان الگویی مورد توجه قرار گیرند .

این بند قلب بیانیه را تشکیل میدهد. حال چرا؟
ایشان با طرح تدوین قانون شفاف برای انتخاباتی که ضامن اعتماد ملت بوده و در عین حال تضمین کننده شرکت همه فارغ از تفاوت در اندیشه باشد، به سمت برگزاری انتخابات آزاد قدم برداشته اند. بعبارتی کنارگذاشتن قطعی نظارت استصوابی شورای نگهبان و بازگشت به الگوهای مجالس اولیه انقلاب. هر چند باید یادآور شد که الگوی مجالس اولیه خود حدیث مفصلی هست که از آن معانی متفاوتی را می توان تعبیر و تفسیر نمود.
چنین خواستی در حقیقت بیان روشن فریاد مردم مبنی بر " رای من چه شد؟ " است. اما مشکل و پیچیده گی صرفا در طرح چنین خواسته ای نیست، چرا که میلیونها نفر این خواست را با فریاد خود به گوش رژیم رسانده اند و در اینراه تا کنون خونهای زیادی نیز ریخته شده است. مسئله مرکزی چگونگی پذیرش رژیم و قبول تعهد نسبت به قدم برداشتن برای اجرای چنین خواستی هست. آقای موسوی بعنوان یکی از نمادهای رهبری این جنبش می باید اقدامات و تمهیدات عملی در این زمینه را بطور شفاف با دیگر رهبران گروه های سیاسی شرکت کننده در این جنبش در میان گذارند و با آنها در این زمینه به گفتگو و تبادل نظر بپردازند.

بند سه الی پنج به امر آزادی زندانیان سیاسی، گشایش در امر آزادی رسانه ای و آزادی تجمعات بر طبق اصل 27 قانون اساسی اشاره دارند.
این سه بند بهمراه بند دوم حداقل های خواست مردم در لحظه کنونی است و با توجه به شرایط بسیار بحرانی کنونی در صورت عقب نشینی رژیم می تواند قدم های واقعی در خروج از تنش و توقف کشتار مردم قرار گیرند.
اما سئوال اساسی میزان آمادگی طرف مقابل به عقب نشینی و پذیرش این موارد ذکر شده است. با توجه به مجموعه حوادث پس از انتخابات 22 خرداد به نظر نمیرسد که جناح معتدل اصولگرایان در سمت تضعیف و یا مبارزه با سیاست های دیکتاتورمنشانه آیت الله خامنه ای ، سپاه و احمدی نژاد قدم جدی بردارند. نقش این نیرو بویژه در مجلس در شرایط کنونی از حساسیت خاصی برخوردار بوده و هرگونه تغییر موضع این طیف در ارتباط با حوادث بعد از انتخابات می تواند کل معادلات سیاسی را برهم زنند، چرا که این نیرو در شرایط فعلی توازن قوای سیاسی کشور، نقش تعیین کننده ای را در صفحه شطرنج سیاسی ایران بر عهده دارند. مواضع اخیر اعلام شده از سوی اقای موسوی به نظر میرسد بتواند نقش مثبتی در تحرک بخشیدن به چنین نیروی سیاسی معتدل در بین اصولگرایان داشته باشد.

اما سوای فعل و انفعالات سیاسی درون و برون حاکمیت، یک نکته مرکزی نیز در اطلاعیه اخیر آقای موسوی موجود است و آن این گفته خردورزانه ایشان که میگویند :
گیرم که چند روز با دستگیریها ، خشونت ها ، تهدیدها و بستن دهان روزنامه ها و رسانه ها سکوت برقرار گردید، تغییر قضاوت مردم را نسبت به نظام چگونه حل می کنید؟ تخریب مشروعیت را چگونه جبران می نمائید؟
این پیام رساترین سخن ایشان به حکومت است. این نکته ایست که هم اکنون در بین میلیونها ایرانی ماههاست که پس از انتخابات به موضوع گفتگو بدل شده است. برآمد میلیونی مردم در اعتراضات گوناگون بهمراه دهها کشته و صدها مجروح بیانگر عزم راسخ مردم در پیگیری احقاق حقوق خویش است. مجموعه حوادث اخیر و نوع سیاست هایی که حاکمیت در برخورد با اعتراضات مردم در پیش گرفته متاسفانه خوشبینی زیادی برای عقب نشینی رژیم در برابر خواستهای پنج گانه اقای موسوی که همان خواست های مردم است قرار نمی دهد. هنوز رژیم صدای مردم را نشنیده است .

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد