logo





گزارشی از مراسم بزرگداشت
روز جهانی‌ حقوق بشر در واشنگتن دی سی

چهار شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۸ - ۱۶ دسامبر ۲۰۰۹

روز ۱۲ دسامبر۲۰۰۹، در روز بزرگداشت جهانی‌ حقوق بشر، برنامه‌ای در دانشگاه جرج واشنگتن در شهر واشنگتن دی سی‌ از طرف "کمیته همبستگی‌ با خواسته های دمکراتیک مردم ایران" برگزار شد.
نخست برنامه با پخش سرود ‌ای ایران آغاز شد. مجری برنامه، خانم رودی بختیار گوینده سابق برنامه خبر شبکه سی‌ ان ان و چهره شناخته شده در میان ایرانیان به مدعوین خوش آمد گفت. وی سپس به بازگویی اعتراضات گسترده مردم در وقایع اخیر پرداخت و از مبارزات دلیرانه مردم ایران که تحسین جهانیان را برانگیخته است یاد کرد. وی سپس بیاد احسان فتاحیان فعال سیاسی کرد که اخیرا توسط رژیم جمهوری اسلامی در سنندج اعدام شد به خواندن بخشی از آخرین نامه احسان که یک روز قبل از اعدام آنرا نوشته بود یاد وی را گرامی‌ داشت.
در قسمت بعدی برنامه ۴ نوجوان قسمتهایی از اعلامیه حقوق بشر را به زبان‌های مختلف برای مردم حاضر قرائت کردند. این جوانان سامی، آتیه بهار که تازه از ایران رسیده بود، آرین و دانیل این متون را هر یک به زبانهای انگلیسی‌، فارسی، پرتغالی، آلمانی‌، اسپانیایی و چینی‌ قرائت کردند که با استقبال بسیار حضار مواجه شد.
در بخش بعدی، مجری برنامه خانم بختیار معرفی‌ دلنشینی از سخنران اول جلسه خانم مهرانگیز کار بعمل آورد و قدردانی همه جانبه‌ای از فعالیتهای حقوق بشری خانم کار نمود و یادآور لیست بلند بالای از جوایز بین‌المللی که بمناسبت این فعالیتها به وی اهدا شده بود گردید.
خانم کار در سخنان خود یاد آور نقش خانم النور روزولت (همسر فرانکلین روزولت رئیس جمهور سابق آمریکا‌) در تهیه و تدوین پیشنویس و پیگیری در تصویب اعلامیه حقوق بشر شد. به گفته خانم کار، اعلامیه حقوق بشر که با خلقیات صلح دوستانه زنان انطباق دارد به واسطه پی گیریهای ایشان به تصویب رسیده است. خانم کار از النور روزولت بعنوان زنی‌ که دارای خصوصیات و کرامت والای انسانی‌ بود یاد کرد.
در قسمت دیگر، خانم کار با بیان اصل ۱۶۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی که دلالت بر "متهمین سیاسی میباید از دادگاه‌های علنی و منصفانه برخوردار باشند" به‌مصادیق نقض قوانین توسط جمهوری اسلامی پرداخت و از اعدام افراد زیر ۱۸ سال ابراز نگرانی نمود. علی رغم اینکه ایران خود از امضا کنندگان کنوانسیون حقوق کودک میباشد، خانم کار متذکر شد که حتی قوانین خود را نیز رعایت نمیکند.
سخنران دوم، آقای جو استورک مسئول بخش خاور میانه و شمال آفریقا در سازمان دیده بان حقوق بشر پوزش خواست از اینکه باید به ‌سفری به ‌سنعا پایتخت یمن سفر کند و نتوانسته است شخصاً درجلسه حضور بهم برساند. وی که از طریق ارتباط تلفنی صحبت میکرد به بازگو وقایع بعد از تقلب انتخاباتی ۱۲ ژوئن پرداخت. وی گزارشی از دستگیریهای بی‌رویه تظاهر کنندگان، نقض حقوق بشر داد و به توضیح سرکوب دانشجویان، ضرب و شتم دستگیر شدگان در زندان، شکنجه که به کشته شدن جمعی از آنان منتهی شد پرداخت.
در قسمت بعدی برنامه، خانم فیروزه فولادی اعلامیه کمیته برگزار کننده این برنامه را به زبان انگلیسی‌ قرائت نمود.
پس از آن حضار بمدت ۲۰ دقیقه برای صرف چای و شیرینی‌ به ‌سالن بیرون دعوت شدند.
بعد از مراجعت، در قسمت دوم برنامه، قرائت شعر هیلا صدیقی بنام "میزی که خالی‌ مانده از تو" پخش شد. اخیرا فیلم کوتاه قرائت این شعر در یوتیوب بینندگان فراوانی‌ را در مدت کوتاهی‌ بخود جلب کرده است.
آخرین سخنران جلسه، دکتر مجید محمدی بود. وی صحبتهای خود را با تیتر "رابطه انداموار اسلامگرایی و نقض حقوق بشر در ایران" ارائه داد. به گفته وی مشکل امروز ما در ایران با اسلام نیست بلکه با اسلام گرایی است. وی دیدگاههای موجود اسلامی را پیرامون حقوق بشر بر شمرد، از جمله دیدگاه "اسلام دین تکلیف است"، دیدگاه دیگر مخالفت با حقوق بشر به عنوان یک دیدگاه اومانیستی است. این دیدگاه، حقوق بشر را مقابل اصول اسلام میبیند و آنرا محکوم میکند. در این میان وی از آدمهایی چون فردید و داوری یاد کرد و یا بعنوان سوسیالیست‌های مذهبی‌ از شریعتی‌ نام برد. دیدگاه دیگر، دیدگاهی است که میخواهد به ذاتیات دین برگردد تا مقابل حقوق بشر قرار نگیرد. یعنی‌ اینکه این "اسلام تاریخی" است که مقابل حقوق بشر واقع میشود. وی سپس نظر گاه دیگری را توضیح داد که جامعه را به حوزه خصوصی‌ و عمومی‌ تعریف میکند و میخواهد که حوزه عمومی‌ تحت مبانی حقوق بشر اداره شود.
دکتر محمدی در قسمت پایانی صحبتهای خود از حوزه‌های چالش اسلامی در زمینه حقوق بشر نام برد از آن جمله: چالش زنان، زندانیا‌ن، دیدگاه همجنسگرا یان، رسانه‌ای و ارتباطی‌، روابط صمیمی‌ ادامها و بالاخره چالش حقوق سیاسی تجمعات و تشکیلات.
وی سپس جلوه های اشکال اسلامگرایی را توضیح داد و یاد آور شد سر چشمه بحث بومی کردن بحث پدیده‌ها همه ریشه در اسلام گرایی دارد. وی سخن خود را با ذکر این نکته پایان برد که مادام که حکومت تمام روزانه‌ها را بسته نگاه دارد، امکان حل مناقشات وجود ندارد.
آخرین قسمت برنامه مختص ترانه خوانی هنرمند جوان شاهین نجفی بود. وی ترانه نخست خود را که با گیتار اجرا میکرد، به دانشجوی در بند مجید توکلی تقدیم کرد (اخیرا حکومت اسلامی مجید توکلی دانشجوی دانشگاه امیر کبیر را دستگیر نموده و با پخش تصویر محجبه او به خیال خود قصد تحقیر مخالفان را دارد). سپس شاهین ترانه‌ای خواند که آنرا در واکنش به اعدام‌های سال ۶۷ نوشته بود. بعد نوبت به اجرای ترانه‌های رپ گونه (که شباهتی به نقالی خودمان دارد) و هیپ هاپ شد که مورد توجه و همکاری جمع قرار گرفت. جمعی از حضار خواهان ترانه‌هایی‌ از جمله "ما مرد نیستیم" و "چیز" شدند که وی بدان پاسخ مثبت داد.
شاهین نجفی هنرمند ۲۹ ساله از خطه گیلان است. شعر او شعر اعتراض است بر علیه حکومت مذهبی‌، فقر و فاقه، اعتیاد، سانسور و افشاگر نمادهای فرهنگ متحجر. زبان شعرش طعنه به روابط یک جامعه بیمار است، او آنچه در آینه زمان و مکان ماست را در خشت و قالب هیپ هاپ میریزد و جلوه جدیدی را در موسیقی ایران میگشاید.
هنر نمایی شاهین، به پایان خود میرسید که احمد باطبی با اقدامی که گویی ایده اش در لحظه شکفته بود با شال بلند سبزی به ‌صحنه می‌آید. داشت میگفت که این شال برایش عزیز است که شال مادر اوست و گفت که میخواهد به نماد همبستگی‌ با مجید توکلی دانشجوی در بند به سر بگذارد. همچنان که مشغول تعریف بود چندین نفر از آقایان در جمع وجمعی از برگزار کنندگان برنامه با بسر کردن حجاب اسلامی به صحنه آمدند تا همبستگی‌ خود را با مجید توکلی نیز اعلام کنند. این نیز ادای احترام به زنان ایرانی‌ بود که ۳۰ سال در مقابل حجاب اجباری مبارزه کرده اند بسیار مورد تشویق حضار در جلسه قرار گرفت. این حرکت حسن ختامی شد بر این برنامه و مردم با روحیه خوب و پر انرژی جلسه را ترک گفتند.

گزارش گر کمیته همبستگی‌

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد