logo





فروغ سمیع نیا

اخبار و گزارش های مربوط به طرح بومی گزینی جنسیتی

پنجشنبه ۱۸ مهر ۱۳۸۷ - ۰۹ اکتبر ۲۰۰۸

مدرسه فمنیستی : اخیرا نمایندگان مجلس طرحی را در مجلس مطرح کرده اند که بر اساس آن سازمان سنجش و دانشگاه آزاد اسلامی موظف خواهند بود سیاست هایی اتخاذ کنند که حتی الامکان داوطلبان دختر در نزدیکی محل سکونت شان پذیرش شوند. این طرح که مانع دسترسی دختران شهرستانی به دانشگاههای معتبر شده و همچنین مانع استقلال دختران پس از ورود به دانشگاهها می شود٬ اعتراض عده زیادی از دانشجویان و فعالین اجتماعی را برانگیخت. گزارش زیر نگاهی به دیدگاههای مختلف به این طرح است:
اظهار نظر مسئولین در باره طرح بومی گزینی جنسیتی :
نماینده مردم بابل طرح بومی گزینی جنسیتی را تضییع حقوق دختران نمی داند
یک عضو کمیسیون آموزش مجلس با تشریح طرح الزام دانشگاهها به پذیرش دانشجویان دختر در محلی که سکونت می کنند، گفت: «تلاش می کنیم این طرح را در پائیز در مجلس به نتیجه می رسانیم و به مردم نیز اطلاع رسانی می کنیم که چنین سیاستی در کنکور 88 پیش رو است». علی کریمی فیروز رجایی نماینده مردم بابل در مجلس درباره بحث دیگری که در این طرح مورد توجه قرار گرفته است، گفت: “در راستای اجرای سیاست بومی گزینی و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید توسعه کمی و کیفی مراکز آموزش عالی در دستور کار وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی قرار گیرد یعنی اگر قرار است به یک شهروند استان کهکیلویه و بویر احمد حق انتخاب دانشگاههای معتبر در تهران و اصفهان و شیراز را ندهیم باید در دانشگاههای آن استان فرصتهایی را ایجاد کنیم تا داوطلب آن استان بتواند از دانشگاهی در استان خود بهره مند شود که هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی توسعه یافته است.” این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ به واکنش احتمالی دختران نسبت به طرح “الزام دانشگاهها به پذیرش دانشجویان دختر در محلی که سکونت می کنند” گفت: “این طرح به معنای تضییع حقوق آنها نیست بلکه تاکید دارد که ظرفیت سازی در آموزش عالی نیز باید اتفاق بیافتد بنابراین این طرح در راستای تحقق خواسته های خانواده ها و خود دختران است. در حال حاضر با حجم بالایی از دخترانی که در استانهای دور قبول می شوند و بعد می خواهند به محل سکونت خود بازگردند مواجه هستیم
بادامچیان طرح پذیرش دختران در محل سکونت خود را هدیه مجلس به خانواده ها می داند
اسد الله بادامچیان با اشاره به طرح الزام دانشگاه ها، مراکز و موسسات آموزش عالی به پذیرش دانشجویان دختر در محل سکونت آنها که هفته گذشته تقدیم هیات رییسه مجلس شد، افزود: “ادامه تحصیل دانشجویان دختر در خارج از محل سکونت مشکلات فراوانی را به همراه دارد.”وی با بیان اینکه در این طرح پذیرش دانشجویان دختر در محل سکونت والدین و همسر و یا قبول انتقال به شرط رتبه برابر تصریح شده است، گفت: “تمامی جوانب حقوقی این طرح نیز مدنظر قرار گرفته است. “ نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: “این طرح هدیه ما به خانواده ها و از خدمات ارزنده مجلس هشتم به شمار می آید. وی گفت: بر اساس این طرح مفید و موثر، بسیاری از مشکلات دختران حل خواهد شد.
رییس سازمان سنجش بومی گزینی را امری مثبت می داند
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در رابطه با میزان بومی گزینی در کنکور ۸۸، خاطر نشان کرد: هفته آینده گزارشی در خصوص بومی گزینی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهیم داد و آمارهای ما حاکی از آن است که بر خلاف ادعاهایی که بومی گزینی را مسالهای منفی میدانند، بومیگزینی امری مثبت است. دکتر پورعباس با بیان اینکه در رشتههای دندانپزشکی، پزشکی و داروسازی نیز در کنکور ۸۷ بومی گزینی ناحیهای و منطقهای اعمال شده است، گفت: بومی گزینی ۴ مرحله استانی، ناحیهای، منطقهای و کشوری دارد که در برخی رشتهها مثل هنر بومی گزینی کشوری بوده است.
سلیمی: دلیل طرح بومی گزینی مشکلات اجتماعی دخترانی است که به دانشگاههای دور از شهر محل سکونتشان می روند
علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش مجلس درباره طرح بومی گزینی جنسیتی گفت: امسال بحث بومی سازی مشکلاتی را برای داوطلبان کنکور سراسری اعم از دختر و پسر ایجاد کرد. هدف از بومی سازی این بود که یک مقدار دانشجویان دختر که به مشکلات بیشتری برای رفت و آمد از شهر محل سکونت خانواده تا شهر محل تحصیل دانشگاهی شان دچار هستند بتوانند آسوده تر در محل زندگی شان تحصیل کنند و یک سری تبعات را نداشته باشند.
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس طرح "الزام دانشگاهها به پذیرش دانشجویان دختر در محلی که سکونت می کنند" را به منزله الزام سازمان سنجش و مجموعه آموزش عالی برای اندیشیدن تمهیداتی دانست که دانشجویان دختر حتی الامکان در محل زندگی خودشان تحصیل کنند و گفت: برخی از داوطلبان در کنکور سراسری امسال رتبه های خوبی داشتند اما به دلیل اینکه به صورت ناحیه ای و استانی انتخاب رشته نکرده بودند قبول نشده بودند و حقشان تضییع شد. طرح جدید جمعی از نمایندگان مجلس از این مشکل جلوگیری می کند.
عزت الله دهقان: این طرح در راستای تحقق خواسته های خانواده ها و خود دختران است
دکتر عزت اله دهقان عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت: یكی از دلایل پیشنهاد و تدوین این طرح این است كه در حال حاضر دانشجویان دختر برای تحصیل در دانشگاه های دور از شهر خود، با مشكلات متعددی از جمله تهیه خوابگاه و رفت و آمد مواجه هستند؛ حتی برخی از گزارش ها حاكی از آن است كه درصد كمی از دانشجویان دختر كه در شهرهای دیگری پذیرفته شده اند، به دلیل مخالفت خانواده یا به دلیل نبود و كمبود خوابگاه دانشجویی در آن شهر، از تحصیل در دانشگاه انصراف داده اند.بنابراین طرح الزام دانشگاه ها به پذیرش دختران در محل سكونتشان، با لحاظ كردن موارد استثنایی، می تواند گام مهمی در راستای اصلاح سیاست بومی گزینی باشد.كریمی، دیگر عضو كمیسیون آموزش مجلس، با تشریح طرح الزام دانشگاه ها به پذیرش دانشجویان دختر در محل سكونتشان گفت: تلاش می كنیم این طرح را در پاییز در مجلس به نتیجه برسانیم و به داوطلبان نیز اطلاع رسانی می كنیم كه چنین سیاستی در كنكور ٨٨ اتخاذ شده است.وی در گفت وگو با مهر با بیان این مطلب، درباره توجیه ارائه این طرح توسط جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: تبعات فرهنگی و فشارهای اقتصادی كه در نتیجه جابه جایی فرزندان ازاستان محل سكونت به استان های دیگر به خانواده ها وارد می شود، از دلایل ارائه این طرح است. وی افزود: دانشجویان اعم از دختر و پسر به نمایندگان مجلس مراجعه می كنند و خواستار تسهیل در امور نقل و انتقال محل تحصیل می شوند. به عنوان مثال افرادی كه در شمالی ترین استان كشور ساكن هستند، در جنوبی ترین و دورترین نقاط كشور قبول شده اند و اكنون به دنبال نقل و انتقالات و استفاده از امتیاز میهمانی و ... هستند.عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اضافه كرد: همچنین سیاست كلی پذیرش بومی دانشجو كه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و سازمان سنجش نیز امسال به استناد همین مصوبه، بومی گزینی را در دستور كار خود قرار داد، عنوان می كند كه داوطلبان حائز شرایط تاحد امكان در نزدیكی محل سكونت خودشان پذیرش شوند. البته این قضیه برای خواهران مضاعف است.این عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ به واكنش احتمالی دختران نسبت به طرح «الزام دانشگاه ها به پذیرش دانشجویان دختر در محلی كه سكونت می كنند»، گفت: این طرح به معنای تضییع حقوق آن ها نیست بلكه تأكید دارد كه ظرفیت سازی در آموزش عالی نیز باید اتفاق بیفتد، بنابراین این طرح در راستای تحقق خواسته های خانواده ها و خود دختران است. در حال حاضر با حجم بالایی از دخترانی كه در استان های دور قبول می شوند و بعد می خواهند به محل سكونت خود بازگردند، مواجه هستیم.نماینده مردم بابل در مجلس تصریح كرد: البته اگر قرار باشد برای دختران فرصت سوزی شود یا عدالت آموزشی به خطر بیفتد، دختران حق اعتراض دارند اما طرح «الزام دانشگاه ها به پذیرش دانشجویان دختر در محلی كه سكونت می كنند» به منظور ایجاد عدالت آموزشی است.
فاطمه آجرلو: طرح الزام دانشگاه ها به پذیرش دختران در محل سكونت در راستای طرح اصلاح بومی گزینی مطرح شده است
آجرلو نیز با اشاره به این كه پیشنهاد استثنا كردن دانشگاه های معتبر از سیاست بومی گزینی در كمیسیون آموزش در حال بررسی است، به خراسان گفت: در جلسات كمیسیون آموزش كه با حضور مسئولان وزارت علوم و سازمان سنجش برگزار شد، نحوه بومی گزینی بررسی و در نهایت قرار شد كه سازوكاری برای اعمال بومی گزینی اتخاذ شود تا حق داوطلبان با رتبه های بالا و علاقه مند به تحصیل در دانشگاه های برتر ضایع نشود.وی افزود: سیاست بومی گزینی، مورد پذیرش كارشناسان، نمایندگان و مسئولان است اما این سیاست باید به گونه ای اعمال شود كه حق داوطلبان ممتاز و متقاضی برای تحصیل در دانشگاه های شاخص و برتر ضایع نشود؛ بنابراین طرح جامعی در این زمینه تدوین شده و پیشنهاد استثنا كردن دانشگاه های برتر و شاخص از این سیاست در حال بررسی است.آجرلو همچنین طرح الزام دانشگاه ها به پذیرش دختران در محل سكونت را از دیگر طرح هایی دانست كه در راستای اصلاح بومی گزینی مطرح شده است.
نظر دانشجویان درباره طرح بومی گزینی جنسیتی
وحیده مولوی، فعال دانشجویی و عضو کمپین ضد سهمیهبندی جنسیتی، می گوید: «یک دولت بنیادگرا وقتی میخواهد مردمش را محدود کند یا یکسری محدودیتها برای مردم ایجاد کند، اولین قشری که میتواند این محدودیتها را در موردشان اعمال کند دختران یا زنان آن مملکت هستند. دختر دانشجویی از مشهد که بجای پزشکی، دارویسازی یا دندانپزشکی، مجبور شده است دامپزشکی بخواند، به دویچهوله میگوید: «من رتبهی نهصد و هشتاد شدم. سال دوم هستم. سال اول که کنکور دادم، هزار و دویست شدم، به علت شصت به چهلی که کردند. یعنی شصت درصد پسرها را گرفتند و چهل درصد دخترها، و من قبول نشدم. امسال هم که رتبهی نهصد آوردم بازهم قبول نشدم، با وجود این که ظرفیتها هم برای پزشکی، هم دارو و دندانسازی زیاد شده بود. مثلا در شهرهایی مثل شاهرود و سبزوار که پزشکی نداشتند، رشتهی پزشکی هم آمد، ولی بهخاطر طرح استانیسازی قبول نشدم. در صورتی که پسری با رتبه دو هزار و ششصد پزشکی تهران قبول شده؛ تهرانی که همیشه زیر دویست گرفته است.»
نسیم سرابندی :در صورت آگاهی بخشی مناسب و شکل گیری اعتراضات به شکل گسترده، می توانیم جلوی بومی گزینه جنسیتی را بگیریم
نسیم سرابندی، یکی از اعضای کمیسیون زنان دفتر تحکیم وحدت، در گفت و گو با رادیو فردا می گوید: «تبعیض علیه دختران دانشجو با استانداردهای آموزشی در هیچ جای دنیا مطابقت ندارد». وی درباره اینکه چقدر امیدوارند که جلوی این طرح را بگیرند با توجه به پخش بروشور می گوید: شاید این، اولین راه برای اعتراض و در عین حال، آگاهی مردم باشد. اما گام های بعدی این است که پس از این آگاهی٬ گروه های مختلف زنان و فعالین جامعه مدنی٬ دست به دست هم دهند و اعتراضی همگانی٬ علیه این مساله تبعیض در تحصیل و آموزش که در سه چهار سال اخیر رواج پیدا کرده است، صورت دهند٬ چون این طور که پیش می رود٬ این سکوت و ناآگاهی مردم، برداشتن گام دوم را هم برای مسئولین راحت کرده است. آنها خیلی راحت طرح سهمیه بندی را در دانشگاهها به اجرا در آوردند و حال٬ به دنیال اجرای طرح بومی گزینی جنسیتی هستند که این طرح، تبعیض را خیلی بیش از گذشته نهادینه می کند. این مسئله ای است که تنها کمیسیون زنان تحکیم یا نهادهای دانشجویی نمی توانند در مقابل آن به تنهایی بایستند. آنها واقعا به کمک و یاری فعالین جامعه مدنی نیاز دارند».
بیانیه هایی در مخالفت با طرح بومی گزینی جنسیتی
کمیسیون زنان تحکیم با انتشار بروشوری به بومی گزینی جنسیتی و سهمیه بندی جنسیتی اعتراض کرد .
در این بروشور که طی روزهای گذشته توسط دختران و پسران دانشجو در برخی دانشگاههای سطح شهر تهران پخش شد ؛از شهروندان خواسته شده است که صدای اعتراض خود در برابر این طرح ناعادلانه را به گوش مسئولین برسانند .در متن این بروشور در اعتراض به بومی سازی جنستی ،آمده است:
«اگر این طرح تصویب شود، داوطلبین دختر حق ادامه تحصیل در تهران یا سایر شهرهای بزرگی که از آن ها فاصله دارند را نخواهند داشت.این طرح نه تنها داوطلبین دختر شهرستانی را از ادامه تحصیل در تهران باز می دارد بلکه سبب می شود داوطلبین دختر تهرانی نتوانند در شهرهای بزرگ دیگر در رشته هایی پر طرفداری چون پزشکی، مهندسی و حقوق ادامه تحصیل دهند. همچنان که اعمال بومی گزینی در کنکور سال ۸۷ بسیاری از داوطلبین دختر و پسر را از پذیرفته شدن در رشته های مورد علاقه شان در دانشگاه های برتر بازداشت». در بخش دیگری از این بروشور تاکید شده است که «اعمال چنین محدودیت هایی آشکارا با اصل بیست و یکم قانون اساسی که ایجاد زمینه های مناسب برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او را از وظایف دولت دانسته است،در تضاد است».
انجمن های اسلامی دانشکده های فنی و پزشکی دانشگاه تهران با انتشار بیانیه یی نسبت به اعمال سیاست بومی گزینی از سوی وزارت علوم برای کنکور امسال اعتراض کردند
در بیانیه انجمن های اسلامی دانشگاه تهران با اشاره به بی تدبیری ها و سوءمدیریت ها در وزارت علوم آمده است؛ «در شرایطی که امکانات آموزشی در سطح دانشگاه های کشور به صورت یکسان توزیع نشده است، چنین دستورالعملی که دانشگاه های شهرهای بزرگ را به دانش آموزان آن بوم اختصاص می دهد، دور از بدیهی ترین اصول عدالت است در ادامه این بیانیه آمده؛ «به هر حال باید از تجربیات گذشته بهره گرفت و بهره گیری از خرد جمعی و نظر کارشناسان را از یک سو و نظارت های صحیح و اصولی از سوی دیگر را مانع پایمال شدن حق مردم قرار داد و در صورت اتخاذ سیاست های غلط با جسارت نسبت به آنها برخورد کرد.» انجمن اسلامی دانشکده های فنی و پزشکی دانشگاه تهران در پایان بیانیه خود از نمایندگان مجلس خواسته اند به موضوعاتی از قبیل انتصابی بودن روسای برخی دانشگاه های کشور، بازنشستگی استادان، نقصان فضاهای علمی، آموزشی و رفاهی دانشگاه ها و عدم تناسب با جمعیت دانشگاهی کشور، سیاست مقاله محوری در ارزشیابی میزان تولید علم و عدم توجه به نیازهای کشور و… وارد شده و با سیاست های غلط وزارت علوم در این زمینه ها هم مقابله کنند.
جمعی از فعالان سیاسی تحت عنوان دانشجویان، دبیران و والدین با انتشار بیانیه یی نسبت به اتفاقات اخیر و اقدامات وزارت علوم در بومی گزینی دانشجو برای کنکور امسال اعتراض کردند.
در بخش هایی از این بیانیه آمده است: «ثمره اجرای مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، محروم شدن بسیاری از داوطلبان شهرستانی با رتبه های خوب و بسیار خوب، از ادامه تحصیل در دانشگاه های خوب کشور است. این کار با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی مبنی بر ایجاد فرصت برابر تحصیلی برای همگان در تناقض است، از آنجایی که تعدادی از دانشگاه های با سطح علمی بالا در تهران قرار دارند، با اعمال این سهمیه در کنار سهمیه های دیگر مانند سهمیه فرزندان استادان و… باعث می شود که بسیاری از داوطلبان با رتبه های خوب و حتی برخی نخبگان، تحت عنوان بومی سازی، از ادامه تحصیل در این دانشگاه ها محروم شوند.
نظرمحمد حسین فرجاد آسیب شناس اجتماعی درباره پذیرش دختران در محل سکونتشان
با تصویب طرح پذیرش تحصیلات دختران در محل اقامت پدر و مادر و یا همسر، دختران به موجودات غیراجتماعی تبدیل میشوند. محمدحسین فرجاد آسیبشناس اجتماعی با اعلام این مطلب گفت: ممکن است این طرح از نظر عاطفی برای یک دختر دانشجو خوب باشد ولی جلوی رشد اجتماعی وی را میگیرد.وی با اشاره به اینکه دختران دانشجو باید بتوانند خارج از خانواده روی پای خود بایستند تصریح کرد: دختران دانشجو باید احساس کنند که عضوی از این جامعه هستند و بتوانند در شهرهای بزرگ مستقل زندگی کنند. این آسیبشناس گفت: به دلیل ناهنجاریهای اجتماعی در شهرهای بزرگ و مشکلات خوابگاه در ابتدا این طرح بسیار پسندیده است ولی خانوادهها میتوانند با آگاه کردن فرزندان خود نسبت به انحرافات اجتماعی زمینه را برای اجتماعی شدن آنها فراهم کنند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد