logo





سه نفر به اتهام «جاسوسی برای موساد» در ارومیه اعدام شدند

نگرانی‌ها از واکنش داخلی حکومت ایران پس از آتش‌بس

چهار شنبه ۴ تير ۱۴۰۴ - ۲۵ ژوين ۲۰۲۵



بی‌بی‌سی: خبرگزاری میزان متعلق به قوه قضائیه ایران از اعدام سه نفر در شهر ارومیه خبر داده و علت اعدام آنها را همکاری با سرویس برون مرزی اطلاعات اسرائیل - موساد - عنوان کرده است.

بنابر گزارش میزان، ادریس عالی، آزاد شجاعی و رسول احمد «اقدام به واردکردن تجهیزات برای ترور شخصیت‌ها به کشور کرده بودند در حکم محاربه و افساد فی‌الارض از طریق همکاری با دول خارجی متخاصم به نفع رژیم صهیونیستی بازداشت و محاکمه شدند».

خبرگزاری میزان از زمان دستگیری، اتهامات وارده در پرونده و نحوه محاکمه و دادرسی این سه نفر جزییاتی منتشر نکرده است اما مدعی شده است که این سه نفر «در پوشش محموله مشروبات الکلی» تجهیزات «ترور» وارد ایران کرده و از‌آن برای «ترور یکی از شخصیت‌ها» استفاده کرده‌اند.

خبرگزاری میزان درباره «شخصیت» ترور شده جزییاتی ارائه نکرده است، اما در شبکه‌های اجتماعی زمان بازداشت ادریس عالی و آزاد شجاعی اوایل تابستان ۱۴۰۲ عنوان و اتهام آنها مرتبط با ترور محسن فخری‌زاده، از دانشمندان و مدیران برنامه هسته‌ای ایران، یاد شده است.

در آبان سال گذشته قوه قضائیه اعلام کرده بود که سه نفر با اتهامی مشابه برای تامین ترور آقای فخری‌زاده، در استان غربی به اعدام محکوم شدند. به نظر می‌رسد سه متهمی که امروز اعدام شدند، متهمان همان پرونده بودند.

فعالان حقوق بشری در روزهای گذشته نسبت به آغاز اجرای احکام اعدام‌ و سرکوب‌های خونین در داخل ایران به بهانه جنگ ۱۲ روزه این کشور با اسرائیل هشدار داده‌اند.

خبرگزاری فارس - نزدیک به سپاه پاسداران هم بامداد چهارشنبه از بازداشت حدود ۷۰۰ نفر طی ۱۲ روز گذشته به اتهام «جاسوسی و همکاری با اسرائیل» خبر داده بود.

منابع سپاه از دستگیری ۷۰۰ نفر طی ۱۲ روز گذشته به ظن همکاری با اسرائیل خبر دادند

خبرگزاری فارس - نزدیک به سپاه پاسداران - مدعی شده است که از آغاز جنگ اسرائیل و ایران «نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ایرانی طی ۱۲ روز بیش از ۷۰۰ نفر» را بازداشت کرده‌اند.

این خبرگزاری مدعی شده این دستگیری‌ها در «استان‌های کرمانشاه، اصفهان، خوزستان، فارس و لرستان» بوده است هرچند به گزارش این خبرگزاری «آمار دستگیری در استان تهران هنوز به‌ صورت دقیق اعلام نشده است.»

اتهام مظنونان بازداشت شده به ادعای این خبرگزاری که اخبار سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی ایران را منتشر می‌کند، شامل «هدایت پهپاد و کنترل ریزپرنده‌ها، ساخت بمب های دست‌ساز، تصویربرداری از اماکن نظامی و ارسال اطلاعات» به ارتش اسرائیل عنوان شده است.

در گزارش فارس همچنین آمده که تنها در تهران - پایتخت - طی ۱۲ روز جنگ میان اسرائیل و ایران «بیش از ۱۰ هزار ریزپرنده کشف و ضبط» شده است.

فارس نوشته که این آمار شامل شهروندان بازداشت شده غیرایرانی نمی‌شود.

گزارش این خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران از بازداشت ۷۰۰ مظنون به همکاری با اسرائیل، همزمان با اظهارات مخالفان جمهوری اسلامی است که نسبت به تلاش نهادهای امنیتی این کشور برای «سرکوب هرگونه اعتراض و ایجاد خفقان» در روزهای پس از آتش‌بس ابراز نگرانی کرده‌اند.

نگرانی‌ها از واکنش داخلی حکومت ایران پس از آتش‌بس

ترانه فتحعلیان,بی‌بی‌سی: خبر آتش‌بس اسرائیل و ایران در یازدهمین روز جنگ پس از انفجارهای متوالی در تهران، آبی بر آتش وحشت بسیاری از کسانی بود که بامداد ۳ تیر (۲۴ ژوئن) «ترسناک‌ترین شب در تهران» را تجربه کردند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا شامگاه دوشنبه اعلام کرد بر سر یک آتش‌بس توافق شده که می‌تواند راه را برای صلحی پایدار هموار کند.

گرچه تنها چند ساعت بعد اسرائیل، ایران را به نقض آتش‌بس متهم کرد و گفت که «با حملاتی شدید به قلب تهران پاسخ می‌دهد.» خبر آتش‌بس احساسات مختلفی را برانگیخت. برخی از پایان جنگ خوشحال شدند و حتی جشن گرفتند. برخی با اینکه خوشحال بودند همزمان نگرانی‌هایی به جانشان ریخت.

برخی از مخاطبان بی‌بی‌سی فارسی در ایران تجربه‌شان از این جنگ را به اشتراک گذاشتند و از حسشان به آتش‌بس گفتند. آنها که با ما گفت‌وگو کردند گفتند نگرانی‌هایشان از جنگ جایش را به نگرانی‌های تازه‌ای داده است.

برخی از این نظرها را در اینجا آورده‌ایم. نام‌هایی که در ادامه می‌بینید برای حفظ هویت، تغییر داده شده‌اند.

سیروس از تهران گفت: «وقتی خبر آتش‌بس را شنیدم حس عجیبی داشتم ولی فکر می‌کنم تمام این جنگ با توافق ایران بود. اسرائیل و آمریکا آمدند مراکز نظامی و هسته‌ای را نابود کردند، ایران هم چند موشک زد. یک حمله هم به پایگاه آمریکا کرد و خیال دو طرف راحت شد... این وسط مردم عادی زجر کشیدند.»

سارا گفت که پس از حمله‌های دیشب با شنیدن خبر آتش‌بس فعلا نگران و سردرگم است.

چند ساعت پس از اعلام آتش‌بس، ارتش اسرائیل اعلام کرد که موشک‌هایی که ایران شلیک کرده بود را رهگیری کرده است.

ایران شلیک موشک پس از زمان مقرر برای شروع آتش‌بس را تکذیب کرد.

مهدی گفت: «بهای این جنگ برای مردم خیلی بیشتر از حکومت بود و در آینده، با توجه به آسیب‌های وارد شده به زیرساخت‌ها... حکومت اولویت را به بازسازی توان دفاعی و هسته‌ای می‌دهد نه اینکه بخواهد به زیرساخت‌های رفاهی مردم بپردازد.»

«حکومت طریق سوءاستفاده از کشته‌شدگان این جنگ را بهتر از هرچیز دیگری بلد است... و از این ابزار برای خفه کردن صداهای مخالف بهره خواهد برد. هرچند معتقدم حکومت در ابتدا به مردم آزادی‌هایی خواهد داد اما این ماندگار نخواهد بود.»

مینو هم به بی‌بی‌سی فارسی گفت: «آنچه برای من به عنوان یک شهروند در حال حاضر ترسناک‌تر از جنگ و آتش‌بس است، جمهوری اسلامی زخمی و تحقیر شده است که زورش به آمریکا نرسید اما مردم ایران در تیررسش هستند و هر حکمی [مثل] اعدام و شکنجه را برای مردم ضرب در هزار می‌کند.»

«آنجه برای من ترسناک است، خرابی و ویرانه‌های این جنگ در کنار تحریم‌ها و اقتصاد مرده ایران است که باعثش زیاده‌خواهی جمهوری اسلامی بود اما ما هزینه مالی و جانی‌اش را داده‌ایم و بازهم می‌دهیم.»

«ما مردم ایران خسته‌ایم. نه جنگ می‌خواهیم نه تحریم نه آتش‌بس. می‌خواهیم در آرامش نسبی روزگار بگذرانیم، در کشوری که دوستش داریم.»

«این آتش‌بس فرومی‌ریزد»

برخی از کاربران به ماندگاری آتش‌بس اسرائیل و ایران بدبین‌تر بودند.

آرمان گفت: «این آتش‌بس قطعا فرو خواهد ریخت. زیرا اهداف اسرائیل هنوز به پایان نرسیده است... کار نظام باید تمام شود.»

یکی دیگر از مخاطبان بی‌بی‌سی فارسی گفت: «جمهوری اسلامی با آتش‌بس عملا ضعف خود را علنی کرد. این عقب‌نشینی می‌تواند موتور و عامل اصلی بحران داخلی و آغاز مرحله مهندسی‌شده فروپاشی باشد که هدف اولیه ترامپ، نتانیاهو و شاهزاده رضا پهلوی است.»

کیان نیز گفت: «به نظرم این آتش‌بس فقط برای [بیرون] کشیدن خامنه‌ای ضحاک از سوراخش است و هیچ علت دیگری هم ندارد. کما اینکه اسرائیل و آمریکا هیچ تصمیمی‌ را بدون علت نمی‌گیرند.»

او هم معتقد است که این آتش‌بس پایدار نمی‌ماند و دیر یا زود نقض خواهد شد: «در بازی بزرگ‌تری هستیم. ما در جنگی هستیم که پایانش با یک آتش‌بس اعلام نمی شود، بلکه با سقوط این رژیم تمام می‌شود و رژیم هیچ شانسی ندارد.»

روز دوشنبه در تهران و کرج بسیاری حمله‌های هوایی‌ای را دیدند که تا به حال تجربه‌اش را نداشتند. در تصاویر متعددی که در طول روز از تهران منتشر شد، دودی غلیظ از مناطق مختلف شهر برخاسته بود و صدای انفجار شنیده می‌شد. مناطق مختلف کرج هم هدف حمله قرار گرفت.

یکی از شاهدان عینی نوشت که هنگام حمله با دیدن بیمارانی که سراسیمه از بیمارستان بیرون می‌دویدند، تازه فهمید «جنگ چه شکلی است.»

این جنگ، احساسات ضدو نقیضی را در بسیاری برانگیخته‌است. گروهی از کاربران در روزهای گذشته از نگرانی برای جان و مال و عزیزانشان نوشتند و برخی دیگر از این «امید» گفتند که شاید این جنگ به «تغییر حکومت» و «بهتر شدن وضعیت» منجر شود.

این آتش‌بس هنوز شکننده است و چشم‌های زیادی به آسمان است تا ببینند این آرامش پایدار می‌ماند یا نه.



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد