یورونیوز: دهمین روز جنگ بین ایران و اسرائیل روز یکشنبه در حالی آغاز شد که آمریکا شنبه شب ضمن ورود به این مناقشه به تاسیسات هستهای ایران حمله کرد.
به گفته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تاسیسات هستهای فردو، نطنز و اصفهان در حملات ایالات متحده هدف گرفته شدند.
قطر نسبت به «پیامدهای فاجعهبار» حمله آمریکا به ایران هشدار داد
دولت قطر روز یکشنبه در واکنش به حمله آمریکا به ایران نسبت به «پیامدهای فاجعهبار» این اقدام هشدار داد.
ایران خطاب به گروسی: همدستی شخص شما با این جنایات بیشرمانه را پیگیری میکنیم
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در نامهای به رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «[ایران] همدستی شخص شما با این جنایات بیشرمانه را از طریق مراجع بینالمللی مربوطه پیگیری خواهد کرد.»
علی لاریجانی، مشاور رهبر ایران نیز پیش از این تهدید کرده بود که پس از پایان جنگ باید به «حساب گروسی رسید.»
وزارت بهداشت اسرائیل: بیش از ۸۰ نفر در حملات ایران مجروح شدند
وزارت بهداشت اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد که بیش از ۸۰ نفر در حملات شب گذشته ایران مجروح شدهاند.
بنا به اعلام این وزارتخانه اکثر زخمیها تنها جراحات سطحی دارند.
رسانه اسرائیلی: تاسیسات فردو به شکل گسترده و مخربی آسیب دیده است
کانال ۱۲ اسرائیل روز یکشنبه گزارش داد که تاسیسات فردو در ایران به شکل گسترده و مخربی» در حمله آمریکا آسیب دیده است.
یک مقام ایرانی به خبرگزاری رویترز گفته است که اکثر اورانیوم غنیشده از این مرکز به مکانی نامعلوم انتقال پیدا کرده بود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: همه طرفها از افزایش تنش پرهیز کنند
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه پس از حملات شبانه آمریکا به ایران گفت که تهران نباید اجازه پیدا کند تا سلاح هستهای داشته باشد.
او هچنین از همه طرفها خواست تا یک گام به عقب بردارند و از افزایش تنش پرهیز کنند.
به گفته کایا کالاس وزرای خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه شرایط مرتبط با ایران را بررسی میکنند.
گروسی از تشکیل جلسه اضطراری شورای حکام آژانس خبر داد
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه در واکنش به حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران گفت که برای تشکیل جلسه اضطراری شورای حکام در روز دوشنبه فرخوان داده است.
عمان حمله آمریکا به ایران را محکوم کرد
عمان ضمن فراخواندن طرفهای درگیر به کاهش تنش حمله آمریکا به ایران را محکوم کرد.
مسقط میانجی اصلی در مذاکرات بین ایران و آمریکا طی دو ماه گذشته بود.
عربستان میگوید با «نگرانی عمیق» حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را دنبال میکند
وزارت خارجه عربستان در بیانیهای اعلام کرد که ریاض با «نگرانی عمیق» حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را دنبال میکند.
عربستان بر نگرانیهای خود که پیش از این به دلیل نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران ابراز شده بود تاکید کرده است.
ریاض بر لزوم خویشتنداری، کاهش تنش و پرهیز از افزایش تنش تاکید کرده است.
عربستان از جامعه جهانی خواست تا تلاشهای خود در راستای یافتن راهحل سیاسی برای بحران جاری را تشدید کند.
حمایت بریتانیا از حمله آمریکا؛ لندن: ایران به پای میز مذاکره بازگردد
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا روز یکشنبه از حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران حمایت کرد. او گفت که ایالات متحده برای جلوگیری از خطر هستهای شدن ایران عمل کرده است و ایران هرگز نباید سلاح هستهای داشته باشد.
نخست وزیر بریتانیا همچنین از تهران خواست تا به پای میز مذاکره بازگردد.
واکنشهای جهانی به حملۀ آمریکا به تأسیسات هستهای ایران
رادیو فردا: دونالد ترامپ بامداد یکشنبه یکم تیرماه (شامگاه شنبه بهوقت شرق ایالات متحده) در پیامی بهطور رسمی اعلام کرد که تأسیسات هستهای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بهطور کامل» نابود شدند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با انتشار پیامی در ایکس این حملات را دارای «پیامدهای ماندگار» خواند و وزارت خارجه ایران، با صدور بیانیهای، حملات آمریکا را «نقض فاحش و بیسابقۀ بنیادیترین اصول منشور ملل متحد و قواعد حقوق بینالملل» خواند و اعلام کرد دولت آمریکا را «مسبب و مسئول آثار و عواقب بسیار خطرناک» این اقدام میداند.
در واکنش به این روند، مدیر کل آژانس بینالمللی انرزی اتمی خواستار تشکیل جلسۀ فوقالعاده شورای حکام آژانس شده و برخی کشورهای جهان با درخواست آغاز یک روند دیپلماتیک با احتیاط به حمله آمریکا به تأسیسات هستهای ایران واکنش نشان دادند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، حملات آمریکا را «وخیم و نگرانکننده» توصیف کرد و خواستار کاهش فوری تنشها شد.
او هشدار داد «خطر تبدیل این درگیری به جنگی مهارنشدنی با پیامدهای فاجعهبار برای غیرنظامیان، منطقه و جهان بهشدت در حال افزایش است» و تأکید کرد: «هیچ راهحل نظامیای وجود ندارد. تنها مسیر ممکن، دیپلماسی است.»
اروپا
<7B>
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در واکنش به این حملات بار دیگر خواستار بازگشت ایران و آمریکا به میز مذاکره شد.
کالاس در ایکس نوشت: «من از همۀ طرفها میخواهم که عقبنشینی کنند، به میز مذاکره بازگردند و از تشدید بیشتر تنشها جلوگیری کنند.»
او در عین حال با تأکید بر اینکه نباید به ایران اجازه داده شود که سلاح هستهای تولید کند، افزود: «وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه در این مورد بحث و تبادل نظر خواهند کرد«.
نخستوزیر بریتانیا اقدام ایالات متحده در حمله به تأسیسات هستهای ایران را برای «کاهش تهدید جدی» برنامه هستهای تهران توصیف کرد.
کییر استارمر در بیانیهای اعلام کرد: «برنامۀ هستهای ایران یک تهدید جدی برای امنیت بینالمللی است. هرگز نباید به ایران اجازه داده شود که سلاح هستهای تولید کند و ایالات متحده برای کاهش این تهدید اقدام کرده است».
او افزود: «وضعیت در خاورمیانه همچنان ناپایدار است و ثبات در منطقه یک اولویت است. ما از ایران میخواهیم که به میز مذاکره بازگردد و یک راهحل دیپلماتیک برای پایان دادن به این بحران پیدا کند».
عربستان، عراق و عمان
واکنش عربستان سعودی به ابراز «نگرانی شدید» محدود بود با این درخواست از جامعۀ بینالمللی که «در این شرایط بسیار حساس تلاشهای خود را برای دستیابی به یک راهحل سیاسی جهت پایان دادن به بحران افزایش دهد».
دولت عراق اما این حمله را «بهشدت» محکوم و ابراز «نگرانی عمیق» کرد و هشدار داد که حملات ایالات متحده به تأسیسات هستهای ایران صلح و ثبات را در خاورمیانه تهدید میکند.
باسم العوادی، سخنگوی دولت عراق، افزود: «این تشدید تنش نظامی یک تهدید جدی برای صلح و امنیت در خاورمیانه است و خطرات جدی برای ثبات منطقهای ایجاد میکند».
عمان که میانجی مذاکرات هستهای بین واشنگتن و تهران بوده، حملات ایالات متحده به سایتهای هستهای ایران را «بهشدت» محکوم کرد.
در بیانیه رسمی عمان آمده است این کشور «نگرانی عمیق، محکومیت و نکوهش خود را از تشدید تنش ناشی از حملات هوایی مستقیم ایالات متحده به سایتهایی در جمهوری اسلامی ایران ابراز میکند».
اسرائیل
اسرائیل از حملات آمریکا به تأسیسات هستهای ایران بهعنوان یک گام تاریخی استقبال کرد.
اسرائیل کاتز گفت که هدف از حملات به تأسیسات هستهای ایران، «اطمینان یافتن از این است که این کشور سلاح هستهای نداشته باشد؛ سلاحهایی که اسرائیل، کشورهای منطقه و منافع امنیت ملی خود ایالات متحده را به خطر میانداخت».
در بیانیه او آمده است: «اتحاد بین آمریکا و اسرائیل قویتر از همیشه است؛ به نفع صلح و امنیت هر دو ملت و کل جهان آزاد».
استرالیا که سفارت خود در تهران را تعطیل کرده و کارکنان خود را روز جمعه تخلیه کرد، خواستار پایانی دیپلماتیک برای بحران جاری شد.
در بیانیهای که در این باره صادر شد، آمده است: «برنامه موشکی بالستیک و هستهای ایران، تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی بوده است».
در ادامه این بیانیه آمده است «وضعیت امنیتی در منطقه بسیار ناپایدار است. ما همچنان خواستار کاهش تنشها، گفتوگو و دیپلماسی هستیم».
دیگران
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کرد که پس از حمله ایالات متحده «هیچ افزایشی در سطح تشعشعات در خارج از سایت» گزارش نشده است.
در این بیانیه آمده است: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارزیابیهای بیشتری را در مورد اوضاع در ایران، به محض در دسترس قرار گرفتن اطلاعات بیشتر، ارائه خواهد کرد».
در همین حال، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس اعلام کرد که نظر به شرایط اضطراری پیشآمده، خواستار تشکیل جلسۀ فوقالعاده شورای حکام آژانس در روز دوشنبه دوم تیرماه شده است.
وینستون پیترز، وزیر امور خارجه نیوزیلند، نیز از «همۀ طرفها» خواست تا به مذاکرات بازگردند.
او روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که این بحران «جدیترین بحرانی است که تاکنون با آن روبهرو شده و جلوگیری از تشدید بیشتر تنشها حیاتی است».
دونالد ترامپ در اتاق بحران همزمان با حملهٔ ارتش آمریکا به تأسیسات هستهای ایران