دویچهوله: ارتش اسرائیل اعلام کرد، در شبانگاه منتهی به۳۰ خرداد با بیش از ۶۰ جنگنده به دهها هدف نظامی، از جمله در تهران، رشت و اصفهان حمله کرده است. ایران نیز با پهپاد و موشک اسرائيل را هدف قرار داده است.
حملات جدید اسرائیل به تهران و سایر شهرهای ایران
ارتش اسرائیل (IDF) اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور در شبانگاه منتهی به جمعه ۳۰ خرداد، با اجرای یک رشته حملات هوایی گسترده در پایتخت ایران "دهها هدف، از جمله سایتهای صنعتی نظامی برای تولید موشک و ستاد سازمان سپند (پژوهش و توسعه پروژه سلاح هستهای)" را هدف قرار داده است.
سپند سازمانی دولتی است که زیرمجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است.
بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل، بیش از ۶۰ فروند جنگنده در حملات به مواضع جمهوری اسلامی در شهرهای ایران شرکت داشتند و در مجموع ۱۲۰ بمب نقطهزن بر روی اهداف تعیینشده فرود آمده است.
به گفته ارتش اسرائيل، از جمله اهداف این عملیات چندین مرکز صنعتی تولید موشک در تهران بودهاند که به عنوان "هسته صنعتی وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران" عمل میکردهاند.
این حملات از بزرگترین عملیات هوایی اسرائیل در عمق خاک ایران در یک هفته اخیر تلقی میشود.
تحلیلگران نظامی معتقدند که هدف این حملات، نه تنها تخریب توانمندیهای موشکی و هستهای ایران، بلکه ارسال پیام بازدارنده در برابر توسعه تسلیحات راهبردی و پاسخ به تهدیدهای اخیر از سوی تهران است.
کاربران شبکههای اجتماعی هم با انتشار تصاویر و ویدئوهایی از حمله اسرائیل به مناطق مختلف پایتخت، از جمله مناطق نوبنیاد و لویزان خبر دادند. گفته شده که انفجار در لویزان بسیار مهیب بوده و پدافند هوایی نیز در نقاط مختلف تهران از جمله نیاوران، پاکدشت و مناطق مرکزی و شرقی به حالت عملیاتی درآمده است.
به گزارش رسانهها، در منطقه یوسفآباد تهران در حدود ساعت یک و نیمه شب انفجاری رخ داده است. طبق این گزارشها، فضای کوچهها و خیابان اسدآبادی امنیتی توصیف شده است.
اسرائیل شب گذشته علاوه بر تهران به اهدافی در رشت، اصفهان، کرمانشاه و گرگان نیز حمله کرده است.
گزارشهای منتشره در شبکههای اجتماعی حاکی از آن است که شهرک صنعتی سپیدرود رشت پس از این که اسرائیل هشدار تخلیه افراد حاضر در آن را صادر کرد هدف حمله قرار گرفت و لرزش ناشی از انفجارها حتی در فومن نیز احساس شده است.
در ویدئوهای منتسب به حمله اسرائيل در رشت شدت انفجار قابل ملاحظه است.
در اصفهان هم طبق گزارشهای متعدد، حملات اسرائیل ادامه داشته است.
علاوه بر این، پایگاه سپاه پاسداران در بستانآباد هدف حمله پهپادی قرار گرفت. منابع محلی از صدای چند انفجار و کشته شدن پرسنل سپاه سخن گفتهاند.
سخنگوی ارتش اسرائیل گفته است که در موج اول حملات این کشور به ایران ۳۰ فرمانده ارشد نظامی این کشور کشته شدهاند.
اصابت موشک ایران به پارک فناوری در حومه شهر بئرشبع اسرائیل
سازمان اورژانس اسرائیل اعلام کرد، در پی اصابت یک موشک جمهوری اسلامی به پارک فناوری در نزدیکی شهر بئرشبع، شش نفر بهطور سطحی زخمی شدند.
تصاویرمنتشرشده از محل اصابت، نشاندهنده آسیبهای قابل توجه در ناحیه برخورد بوده اما گزارشی رسمی از تلفات جانی تا زمان انتشار این خبر اعلام نشده است.
به گفته امدادگران، خودروها دچار حریق شدند و دود غلیظی برخاسته و خسارات گسترده در محل دیده شده است. عملیات جستوجو برای یافتن مجروحان احتمالی نیز ادامه دارد. تیمهای امدادی، آتشنشانی و ارتش اسرائیل نیز در حال بررسی ساختمانها هستند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که شهروندان پس از پایان تهدید فوری ناشی از شلیک موشکهای ایرانی در مناطق جنوبی، از جمله شهر بئرشبع، میتوانند پناهگاهها را ترک کنند.
پیشتر در ساعات اولیه صبح، سامانههای هشدار حمله موشکی در این شهر فعال شد و صدای آژیرها در سراسر منطقه به صدا درآمد.
در ادامه درگیریها ارتش اسرائیل اعلام کرد که در ساعات پایانی شب گذشته، چهار فروند پهپاد که گفته میشود از سوی ایران به سمت اسرائیل پرتاب شده بودند، توسط سامانههای پدافند هوایی این کشور رهگیری و منهدم شدند.
بر اساس بیانیه منتشرشده از سوی ارتش، یکی از پهپادها بر فراز شهر حیفا در شمال اسرائیل هدف قرار گرفت، در حالی که سه پهپاد دیگر در حوالی دریای مرده در جنوب رهگیری شدند.
سخنگوی ارتش اسرائیل با انتشار ویدیوهایی از لحظات انهدام این پهپادها، اعلام کرد که "سامانههای دفاع هوایی اسرائیل در بالاترین سطح آمادگی قرار دارند و هرگونه تهدید از سوی ایران را پیش از رسیدن به اهداف خود خنثی میکنند."
اسرائیل نیز شب گذشته طی عملیات هوایی، چندین مرکز نظامی و تحقیقاتی را در داخل خاک ایران هدف قرار داد.
گفتگوی روبیو با وزرای خارجه چند کشور درباره درگیری ایران و اسرائیل
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه ۲۹ خرداد (۱۹ ژوئن) طی دیدارهای جداگانهای در واشنگتن با وزرای خارجه بریتانیا، استرالیا، فرانسه و ایتالیا درباره درگیریهای فزاینده میان جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل تبادل نظر کرد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که این دیدارها به منظور "هماهنگی مواضع متحدان غربی و تبادل نظر پیرامون تهدیدهای ناشی از فعالیتهای منطقهای و هستهای ایران" انجام گرفته است.
مطابق گزارشهای رسمی، تمامی طرفها بر این موضع مشترک که "ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد"، تاکید کردهاند.
قرار است وزرای خارجه تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) به همراه نماینده اتحادیه اروپا امروز جمعه ۳۰ خرداد در ژنو با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران به منظور گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران و کاهش تنشها در منطقه دیدار کنند.
مکرون: راهحلی کاملا دیپلماتیک و فنی به ایران ارائه میشود
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، روز جمعه (۳۰ خرداد) خواستار ازسرگیری مذاکرات هستهای با ایران شد و از اسرائیل خواست تا حملات به "زیرساختهای غیرنظامی" ایران را متوقف کند.
مکرون در حاشیه نمایشگاه هوایی پاریس به خبرنگاران گفت: «ضروری است که بازگشت به مذاکرات اساسی [با ایران] در اولویت قرار گیرد، مذاکراتی که شامل موضوع هستهای، برای رسیدن به غنیسازی صفر اورانیوم توسط ایران، مسائل موشکی برای محدود کردن تواناییهای ایران، و همچنین موضوع تأمین مالی تمام گروههای تروریستی که منطقه را بیثبات میکنند، باشد.»
مکرون همچنین اعلام کرد که فرانسه و دیگر قدرتهای اروپایی پیشنهادی دیپلماتیک برای پایان دادن به تنشهای رو به افزایش میان ایران و اسرائیل به ایران ارائه خواهند داد.
وی افزود، ژان ـ نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، قرار است بعدازظهر جمعه با همتای ایرانی خود، عباس عراقچی، در ژنو دیدار کند تا "راهحلی کاملا دیپلماتیک و فنی برای آغاز مذاکرات" را ارائه دهد.
رئیسجمهور فرانسه ابتکار ارائه راهحل دیپلماتیک به ایران را طرحی توصیف کرد که با همکاری بریتانیا و آلمان تهیه شده است.
وزیر خارجه آلمان: اسرائیل میتواند روی حمایتهای ما حساب کند
یوهان وادهفول وزیر خارجه آلمان از حزب دموکرات مسیحی (CDU)، اعلام کرد که آلمان همچنان حامی اسرائیل باقی خواهد ماند. او در گفتوگو با مجله آلمانی "اشپیگل" تاکید کرد که "اسرائیل میتواند روی حمایتهای آلمان حساب کند".
با این حال، وادهفول در پاسخ به پرسشی درباره "مبنای قانونی" حمله اخیر اسرائیل به ایران اظهار داشت که نمیتواند ارزیابی نهایی حقوقی از منظر حقوق بینالملل ارائه دهد، چرا که برای این ارزیابی، اطلاعات خاص و دقیقی لازم است که او در اختیار ندارد.
وادهفول همچنین تاکید کرد که ایران باید در مذاکرات مربوط به برنامه هستهای خود "جدیتر و مسئولانهتر" عمل کند و این امر تنها راه برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیریها در منطقه است.
وزیر خارجه آلمان این سخنان را در آستانه دیدار مشترک خود با وزرای امور خارجه فرانسه و بریتانیا در ژنو و در حاشیه نشست با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران مطرح کرد.
وادهفول افزود: «اگر ایران نشانههایی از جدیت در مذاکرات هستهای از خود نشان دهد، هنوز شانس جلوگیری از یک جنگ تمامعیار وجود دارد.» او همچنین تأکید کرد که مواضع اروپا در هماهنگی نزدیک با ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
استرالیا فعالیت کنسولی سفارت خود در تهران را معلق کرد
دولت استرالیا اعلام کرد که به دلیل "وخامت فزاینده اوضاع امنیتی" در ایران، فعالیت کنسولی سفارت خود در تهران را معلق کرده و به کلیه کارکنان دیپلماتیک و خانوادههای آنها دستور خروج فوری داده است.
پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا در یک نشست خبری گفت: «این تصمیمی آسان نبوده اما بر پایه ارزیابیهای امنیتی و با توجه به وخامت اوضاع امنیتی در ایران اتخاذ شده است.»
بر اساس آمار رسمی حدود دو هزار شهروند استرالیایی و اعضای خانوادههای آنها در ایران حضور دارند که خواهان خروج از کشور هستند.
در اسرائیل نیز دست کم۱۵۰۰ استرالیایی و اعضای خانواده آنها درخواست دریافت کمک برای ترک خاک این کشور را کردهاند.
تعطیلی سفارت استرالیا در تهران در پی حملات سنگین اخیر اسرائیل به مراکز نظامی و تاسیسات هستهای ایران انجام گرفته است.
علاوه بر استرالیا، کشورهای دیگری از جمله بلغارستان، جمهوری چک، نیوزیلند، پرتغال و سوئیس نیز طی هفته جاری فعالیتهای دیپلماتیک خود در تهران را به حالت تعلیق درآوردهاند و دیپلماتهای خود را از ایران خارج کردهاند.