دویچه وله : آیتالله حسینعلی منتظری در پاسخ به یکی از مقلدان خود، حق زبان قومی را حقی "شرعی" دانسته است. به عقیدهی صاحبنظران، موضع آیتالله منتظری بحثهای قومی و هویتی را مایهورتر خواهد کرد و به آن ابعاد تازهای خواهید بخشید .
"فتوای" آیتالله منتظری از منظر محققان دینی، ازجمله سید حیدر بیات، حکمی "تاریخی و مهم" محسوب میشود. از نظر بیات، این فتوا «مبحث جدیدی را در فقه تشیع» میگشاید. بنا به گفتهی نخبگان و فعالان حقوق شهروندی در امور اقوام، فتوای آیتالله منتظری دربارهی شرعی بودن حق زبان در رسانههای داخل و خارج از کشور با سکوت مواجه شده است.
پیرامون این حکم شرعی آیت الله منتظری شبکهی فارسی دویچه وله گفتوگویی داشت با سید حیدر بیات، محقق مسائل دینی در قم و سعید نعیمی، عضو شورای رهبری سیاستگزاری "ادوار تحکیم وحدت" در کرج.
معنای شرعی بودن حق زبان چیست؟
بهنظرسید حیدر بیات، محقق مسائل دینی، آیتالله منتظری رسما پیرامون حق زبان در ایران موضعگیری کرد و در فتوایی آن را حق شرعی اعلام کرده است. وی دربارهی اهمیت این فتوا چنین توضیح میدهد: «آقای منتظری در این فتوا برای نخستین بار در تاریخ فقه شیعی یک مبحث جدیدی را باز کردند و زبان را جزو حق شرعی دانستند که این از چند منظر میتواند قابل بررسی باشد: یکی از جهت قراردادی است که در فقه شیعی و اهل سنت وجود دارد که انسانها قرارداد میبندند و این قرارداد معتبر است. یکی هم از جنبه اجتماعی قابل طرح است که آیا این مسئله شرعی است یا نه؟ این مسئلهای است که فقها و مراجع تقلید بایستی آن را بررسی کنند و امیدواریم که بهصورت جدی به آن نگاه کنند».
شرعی بودن زبان مبحث جدید
سید حیدربیات درادامهی صحبتهایش دربارهی مسکوت ماندن مسئله شرعی بودن زبان نیز چنین شرح میدهد: «در میان نخبگان جامعهی شیعه، یعنی آذربایجانیهای ترک زبان، فارسی زبانها، همچنین اردو زبانها و بخشهایی از دری زبانهای افغانستان که در نجف و یا در قم تحصیل و در کنارهم زندگی کردند، دربارهی مباحث بسیار حاد هویتی بحثی در جریان بوده و گزارشهای مختلفی از نجف و قم داریم. اینکه اختلاف بوده بین طلاب ترک زبان، فارس زبان و یا طلاب افغانستانی و ایرانی که این اختلافها همیشه در سطح بوده و هیچوقت منجر نشده که دربارهی زبان و یا شرعی بودن آن بحث بکنند. این مسئله جدیدی است و در حوزههای سنتی ما بحث نشده. من اطلاع دارم و تحقیق هم کردم تا به حال دربارهی شرعی بودن مبحث زبان بحثی نشده است».
شاکی بودن حضرت علی از دست نابودکنندگان زبان
سید حیدر بیات، محقق دینی در قم در ادامه توضیحاتش به دویچه وله اظهار داشت: «حتی قرآن شریف هم به وجود زبانها اشاره میکند و حضرت علی هم در نهج البلاغه به کثرت زبانها اشاره دارد و حضرت علی از کسانی که زبانها را از بین میبرند و به آیات الهی توجه نمیکنند شاکی است».
سید حیدر بیات در ادامهی صحبتهایش فتوای آیتالله منتظری را در مسئلهی حقوق زبانی "فتح باب" میداند و احتمال میدهد که بعد از این شاگردان منتظری و فقهای نواندیش به مسئلهی زبان بیشتر توجه خواهند کرد.
بیم علمای آذربایجان از اتهام قومگرایی
بخشی از علمای حوزههای دینی اهل تشیع در ایران را روحانیان ترک زبان تشکیل میدهند. ولی بهنظر سید حیدر بیات، علمای آذربایجان همیشه در معرض انتقاد بودهاند و آن آرامش را نداشتهاند که به این مباحث بپردازند. آنها همواره بیم آن داشتهاند که به قومگرایی متهم شوند.
وی دراین رابطه چنین اشاره میکند: «من هنوز هم فکر میکنم که با فتوای آیتالله منتظری هم انتظار بیشتری از علمای ترک زبان نداشته باشیم چون آنها هنوز هم در معرض اتهام قومگرایی قرار دارند».
ولی بهنظر فعالان حقوق شهروندی اقوام، فتوای آیتالله منتظری درباره شرعی بودن زبان به روحانیون آذربایجانی ترکزبان نیز کمک خواهد کرد تا اینگونه مسائل را با شهامت مطرح کنند.
اهمیت فتوای آیتالله منتظری برای اقوام
سعید نعیمی عضو شورای مرکزی سیاستگزاری ادوار تحکیم وحدت و آگاه به مسائل اقوام در گفتوگو با دویچه دوله میگوید: «دیدگاههایی که آقای منتظری به عنوان یک فقیه برجسته طرح میکنند خیلی موثر است و نظری هم که ایشان در این مورد ابراز کردند از سوی مرجعیت شیعه یک دیدگاه تاریخی است، آنهم مرجعیت غیر آذربایجانی. ما تا به حال به غیر از آیتالله شریعتمداری که در اوایل انقلاب این دیدگاه را داشتند، مرجع تقلید شیعه نداریم که این دیدگاه را طرح کرده باشند».
استقبال نخبگان اقوام از دیدگاه آیتالله منتظری
سعید نعیمی در ادامه صحبتهای خود به انتظارنخبگان و فعالان حقوق اقوام از آقای آیتالله منتظری اشاره میکند و میگوید: «براساس سابقهای که ایشان در دفاع از انسانها و در دفاع از آزادی اندیشه دارند و بویژه مخالفتهایی که ایشان در قضیهی حذف مخالفان در دهه ۶۰ داشتند ومخالفتهایی که در چند سال اخیر در رابطه با استبداد دینی داشتهاند، این انتظار میرفت که ایشان در مورد حقوق ملی بخشی از جامعه، نظر مثبت و دمکراتیکی ارائه دهند. من فکر میکنم که مردم آذربایجان این دیدگاه را ارج خواهند گذاشت».
سکوت رسانهها درباره فتوای آیتالله منتظری
بنظر سعید نعیمی، عضو شورای سیاستگزاری ادوار تحکیم وحدت، فتوای آیتالله منتظری در رسانهها بازتاب نیافته است. وی دراینباره اظهار داشت: «در مورد نحوهی انتشار فتوایی که به نظر من یک فتوای تاریخی واسترتژیک است، ما شاهد هستیم که رسانهها سکوت کردند. درحالی که در ماههای اخیر شاهد بودیم در رسانهها با آب و تاب و تصاویر دیدگاههای ایشان بازتاب داده میشد. ولی من درباره فتوای آیتالله منتظری به غیر از وبلاگهای آذربایجانیها جایی نخواندم و حتی خبرش هم منتشر نشده است».
دلالیل سکوت رسانهها
آقای نعیمی دربارهی دلایل سکوت رسانهها چنین توضیح میدهد: «این نشان میدهد که رسانههای ما انحصارگرایانه عمل میکنند و حتی به نظرات فردی مانند آیتالله منتظری رفتاری ابزاری دارند و مواردی را که خوشایندشان نیست سانسور میکنند و یا اینکه درک صحیحی از تحولاتی که در ایران اتفاق میافتد، ندارند».
سعید نعیمی در پایان گفتگوی خود با دویچه وله اظهار داشت که این فتوا میتواند اثری مهم روی نیروهای سیاسی و فعالانی که ساکن مناطق غیر فارس نشین هستند بگذارد و شاید یک امیدی ایجاد بکند که درخواستها و مطالبات هویتی، فرهنگی و سیاسی از سوی نیروهای مرکزی مورد توجه قرار بگیرد و در وحدت جامعه ایران نقش مثبتی را ایجاد بکند».
طاهر شیرمحمدی
تحریریه: داود خدابخش
نظرات خوانندگان:
م.سحر 2009-11-08 17:37:43
|
اـ مسائل مربوط به تاریخ و زبان و فرهنگ یک ملت دیرسال مسئلهء فقها نبوده و نیست. آنها به احکام دینی می پردازند و دین از حوزهء ملی بیرون است و جنبهء کلی و فرا وطنی و فرا ملی دارد در حالیکه زبان مربوط به فرهنگ و تاریخ و شکل یابی و قوام تاریخی یک ملت است . بنابراین آقای منتظری ، با همه احترامی که برای اوقائل هستم ، کار اشتباهی کرده اند که در مسئله ای که به فقه مربوط نمی شود دخالت کرده اند و فتوی دینی داده اند( اگر راست باشد).
2ـ عده ای از آخوند های حوزه های علمیه از مدت ها پیش مبلغ ایدئولوژی پان تورکیزم بوده ند و به خصوص در این بیست سال به دلیل هماهنگی سیاست اسلامیزم حاکم و ایدئولوژی جهان وطن و توسعه طلب انقلاب خمینیستی (که مسئله ملت ایران را مسکوت گذاشت و تا توانست ریشه ها و بنیاد های تاریخ و فرهنگ ایران را ضربه زد) با ایدئولوژی هایی از نوع پان تورکیزم ، این عده از آخوند ها تا توانسته این دین آلوده به سیاست حاکمان جمهوری اسلامی را به قوم پرستی و ایدئولوژی هایی از نوع پان تورکیزم و ترکیه گرایی و در نهایت تجزیه طلبی نیز آلوده اند. یکی از آنها همین طلبهء خیلی پر شر و شور سید حیدر بیات است که زیر چتر حمایت حکومت اسلامی و امنیت خانه مبارکه اش سالها بر علیه زبان فارسی و تبلیغ پان ترکیزم روضه خوانی کرده است و یکی دیگر از این آخوندهای پان تورک عظیمی قدیمی نام دارد.
این طلبه های همان هدفی را دنبال می کنند که ته ماندهء فرقه چی ها و نیز مستعفیان سوسیالیسم روسی و پیوستگان به قوم گرایی و نژادپرستی ترکی و نیز عناصر شناخته شدهء ترکیه گرا همچون جواد هیأت دنبال کرده اند و می کنند.
مسئله زبان و آزادی زبان ها برای این قبیل افراد که هدف سیاسی خاصی را مد نظر دارند ، یک پاراوان و یک وسیله بیشتر نیست.
بد نیست روحانیونی همچون آقای منتظری به جوانب گوناگون مسائل سیاسی و تاریخی و فرهنگی و جامعه شناسی ایران توجه کند و به دام مسایل مشکوکی نیفتد که برخی نوددر پوشش پرسش های شرعی پیش او می برند و از وی تأییدیه و امضاء می خواهند . همانطور که مدعیان اسلام پشت ریش و پشم و نماز و دعا منظورهای گوناگون و در بسیاری مواقع اهریمنی خود را پنهان می کرده و می کنند ، طرفداران به اصطلاح آزادی اقوام و زبان و غیره نیز برنامه ها و هوسها و سیاست های گوناگونی رادر آستین خود پنهان دارند.
|
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد