رادیو فردا: رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت در عربستان سعودی با رهبر جدید سوریه که زمانی از رهبران شورشی بود، دیدار کرد و از احمد الشرع خواست تا به پیمان صلح با اسرائیل بپیوندد.
دونالد ترامپ گفت که ارتباط با سوریه به اصرار محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، صورت گرفته است.
او درباره این کشور گفت: «دولت جدیدی وجود دارد که امیدواریم موفق شود» و افزود: «من میگویم موفق باشید، سوریه. چیز خاصی به ما نشان بدهید».
نشست رهبران دو کشور پشت درهای بسته برگزار شد و خبرنگاران اجازه نداشتند شاهد گفتوگوهای آنها باشند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، از طریق ویدئو کنفرانس به نشست ترامپ، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، و احمد الشرع پیوست. ترکیه حامی اصلی حکومت الشرع و شورشیان تحت رهبری او بود.
کاخ سفید بعداً اعلام کرد که این جلسه کمی بیش از نیم ساعت طول کشید.
درخواست برای پیوستن سوریه به پیمان صلح با اسرائیل
یک سخنگوی کاخ سفید گفت که آقای ترامپ از احمد الشرع خواست تا سوریه به پیمان ابراهیم با اسرائیل بپیوندد.
«پیمان ابراهیم» در دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ به اجرا گذاشته شد و در قالب این طرح، چهار کشور امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش با اسرائیل پیمان صلح امضا کردند.
دونالد ترامپ در پی بازگشت به قدرت در ژانویه گذشته اعلام کرد که پیمانهای صلح ابراهیم را گسترش خواهد داد و مایل است که عربستان سعودی نیز بخشی از این توافقات باشد.
رئیسجمهور آمریکا در دیدار روز چهارشنبه خود با احمد الشرع همچنین خواستار اخراج «تروریستهای فلسطینی» از خاک سوریه شده است.
به گفته سخنگوی کاخ سفید، رئیسجمهور موقت سوریه نیز به ترامپ گفته که خواهان سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی در بخش نفت و گاز سوریه است.
این دیدار که در حاشیهٔ نشست رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس انجام شد، نشاندهندهٔ چرخش بزرگی از رویدادها برای سوریه است که پس از ۵۰ سال حکومت آهنین خانوادهٔ اسد، در حال تجربهٔ تغییرات چشمگیری است.
رئیسجمهور آمریکا یک روز پیش از این دیدار وعدهٔ لغو تحریمهای سوریه را داد. انتشار این خبر موجی از شادمانی را در این کشور به دنبال داشت.
خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) با انتشار عکسها و ویدئوهایی گزارش داد که به دنبال اعلام تصمیم ترامپ برای لغو تحریمها، مردم شهرهای مختلف این کشور اواخر شامگاه سهشنبه به خیابانها ریختند و شادمانی کردند.
اسعد الشیبانی، وزیر خارجه حکومت سوریه، از تصمیم رئیسجمهور آمریکا با عنوان «شروع جدیدی» در مسیر بازسازی سوریه یاد کرد.
شورای همکاری خلیج فارس و شماری از کشورهای عربی از تصمیم آقای ترامپ برای لغو تحریمهای سوریه استقبال کردهاند.
خبر لغو تحریمها بهرغم سوءظن عمیق اسرائیل به دولت شرع اعلام شد، نگرانیهایی که برخی از مقامات آمریکایی نیز پیشتر مطرح کرده بودند. اسرائیل همچنان احمد الشرع را «جهادی» میداند، اگرچه گروه او با نام «تحریر الشام» در سال ۲۰۱۶ روابط خود را با القاعده قطع کرد.
سفر به قطر
آقای ترامپ قرار است روز چهارشنبه در دومین مرحله از سفر خود به سه کشور عربی حاشیهٔ خلیج فارس، وارد قطر شود.
رئیسجمهور ایالات متحده پیش از عزیمت به قطر در نشست مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس در ریاض شرکت کرد.
شورای همکاری خلیج فارس شامل کشورهای عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، عمان و کویت است.
آقای ترامپ در اولین روز سفر منطقهای خود روز سهشنبه وارد ریاض شد و امضای توافق ۱۴۲ میلیارد دلاری با عربستان، سخنان او درباره ایران، و همچنین وعده غافلگیر کنندهاش درباره لغو تحریمهای سوریه از مهمترین نکات برجسته این روز بود.
ایران «مخربترین نیرو در خاورمیانه»
آقای ترامپ روز سهشنبه در همایش تجاری در ریاض، از ایران با عنوان «مخربترین نیرو در خاورمیانه» یاد کرد و گفت که رژیم ایران «رنجی غیرقابل تصور در سوریه، لبنان، غزه، عراق، یمن و فراتر از آن» به بار آورد.
او در عین حال گفت که از «دشمنیهای دائمی» خوشش نمیآید و از تهران خواست که بر سر برنامه هستهایش با واشینگتن به توافق برسد.
آقای ترامپ افزود: «اگر رهبران ایران این شاخه زیتون را رد کنند و به حمله به همسایگان خود ادامه دهند، ما چارهای جز اعمال فشار حداکثری شدید نخواهیم داشت و صادرات نفت ایران را همانند گذشته به صفر خواهیم رساند.»
در همین حال شبکه فاکس نیوز ویدئوی جدیدی از دونالد ترامپ منتشر کرد که بامداد سهشنبه هنگام عزیمت او به عربستان ضبط شده است.
آقای ترامپ به این شبکه تلویزیونی میگوید: «ایران ورشکست شد چون من [در دور اول ریاستجمهوری] تحریمهای ثانویه اعمال کردم.»
او با تاکید بر اینکه «آنها برای حماس پول نداشتند، برای حزبالله پول نداشتند» بار دیگر دولت جو بایدن را متهم کرد که «اجازه داد آنها خیلی ثروتمند شوند».
قرارداد ۱۴۲ میلیارد دلاری با عربستان
دونالد ترامپ و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، توافقنامهای در زمینههای انرژی، دفاع، معدن و حوزههای دیگر امضا کردند.
کاخ سفید با اعلام اینکه ایالات متحده با فروش بسته تسلیحاتی به ارزش حدود ۱۴۲ میلیارد دلار به عربستان موافقت کرد، آن را «بزرگترین توافقنامه همکاری دفاعی» واشینگتن تاکنون خواند.
در برگه اطلاعاتی کاخ سفید تنها گفته شده که این توافقنامه شامل معاملات با بیش از دوازده شرکت دفاعی ایالات متحده در زمینههایی از جمله دفاع هوایی و موشکی، نیروی هوایی و فضا، امنیت دریایی و ارتباطات است.
با این حال مشخص نیست که این قرارداد شامل فروش جنگندههای اف-۳۵ به عربستان هم میشود یا خیر.
محمد بن سلمان در دیدار با ترامپ گفت که مجموع سرمایهگذاری عربستان در ایالات متحده میتواند با توافقهای بیشتر به رقم یک تریلیون دلار برسد.