مرگ تراژیک هنرمند فلسطینی« فاطمه حسونه» بار دیگر نشان داد که دولت اسرائیل از کشتار هنرمندان و روزنامه نگاران ابایی ندارد. فاطمه حسونه عکاس و هنرمند فلسطینی پیش چشم میلیون ها انسان در سراسر جهان بر اثر حملات موشکی اسرائیلی از جهان رفت. هنرمندی که با صبوری طی یک سال و اندی قتل عام مردمان فلسطین را بهدست دولت اسرائیل مستند کرد .این عکاس هنرمند فلسطینی پیش از مرگش دستاورد هنری اش را توسط مستند ساز ایرانی «سپیده فارسی» جهت شرکت، نه در واقع جهت آگاهی مردمان جهان از نسل کشی دولت «آپارتاید» اسرائیل به جشنواره معتبر کان فرستاد. مستند «روحت را بدست بگیر و راه بیافت» نام دارد. در خبرها آمده است که قرار است این فیلم مستند ظرف چند هفته آینده در فستیوال فیلم کن در بخش جانبی (ACID) بروی اکران بیاید.
لازم است اشاره کنم برای راقم این سطور روشن نیست که این مستند طی یک سال و اندی از یک سری عکس مجموع شده است یا نه، فاطمه حسونه علاوه بر عکس ها ،از سرزمین ویران فلسطین ویدئو هم گرفته است.پرسیدنی ست فیلمساز جوان ما مواد خام را «مونتاژ» کرده و از مجموعه عکس ها و ویدئو یک فیلم مستند بلند ساخته است،یا نه خودش در آنجا حضور داشته و دو زن هنرمند در یک هماهنگی و همکاری خلاقانه به تدوین فیلم بلند مستند روحت را بدست بگیر و راه بیافت.پرداخته اند.از این رو تا وقتی که فیلم مستند اکران نشود،نمی توان درباره آن نظر داد.باری در چهار شنبه هفته گذشته فاطمه حسونه بر اثر بمباران به همراه نه نفر از اعضای خانواده اش کشته شد.این کشتار بیرحمانه لکه ننگی است بر دامن رهبران دولت اسرائیل.در اخبار مربوط به مرگ فاطمه حسونه افزوده شده است که این هنرمند عکاس بعنوان بازیگر در فیلم روحت را بدست بگیر و راه بیافت، ایفای نقش کرده است.به این ترتیب این فیلم مستندی است زنده که تمام دقایق آن با شرکت فاطمه حسونه توسط کارگردان سپیده فارسی ساخته شده است.باری،یعنی اینکه فاطمه خود فرصت نکرده است فیلمی را با«خون دل» در رابطه با نسل کشی مردم فلسطین ساخته شده ، با چشمان خودش بروی اکران ببیند.بی شک بیش از مرگ تراژیکش ،او در رویای دیدن فیلم روحت را بدست بگیر و راه بیافت سر از پا نمی شناخت . با خودش می گفت:می شود یک روزی مردمان جهان بدیدن این فیلم شاهد جنایات جنگی دولت اسرائیل باشند.زیرا برای فاطمه حسونه مثل روز روشن بود که وجدان های بیدار و آگاه جامعه جهانی بدیدن جنایات رهبران اسرائیل رأی به محکومیت آنان خواهند داد.همان حکمی که سال گذشته دادگاه بینالمللی سازمان ملل دال بر محکومیت و بازداشت و محاکمه رهبران دولت اسرائیل داده بود که این حکم نه تنها اجرا نشد و از طرف مقامات آمریکایی و اسرائیلی به سخره گرفته شد، بلکه کشور های اروپایی به خاطر منافع درازا مدت شان قوانینی را که خود بعد از جنگ خانمان برانداز جهانی دوم در سازمان ملل متحد تدوین کرده بودند، زیر پا گذاشتند. باری، از یاد نبریم هم او فاطمه حسونه بود که با دوربینش، همان تصویری از او که با سیمای روشن خندان دور بین بدست در معرض دید جهانیان قرار گرفته است، لحظه به لحظه وقایع جاری در یک سال و اندی در خاک فلسطین را ثبت کرده است.
دست اندرکاران جشنواره در رابطه با مرگ تراژیک فاطمه حسونه و نه نفر از اعضای خانوادهاش واکنش نشان دادند. فاطمه حسونه را ستودند، فیلمی را که در آن فاطمه حسونه جانش را همچون آرش کمانگیر نه با ترکش، با دوربینش به ودیعه گذاشته بود، بسان شعاع نوری فزاینده ستودند. بخش جانبی(ACID) اینطور ادامه می دهد .خودش به همان اندازه جادویی بود که استقامتش. او در حالی که زیر بمباران بود، عکس می گرفت، بین مردم غذا توزیع می کرد. او با سوگواری و گرسنگی می جنگید. این فیلم توسط سپیده فارسی کارگران ایرانی ساکن پاریس ساخته شده است. مدت نمایش فیلم ۱۱۰ دقیقه است. سپیده فارسی بهدرستی می گوید:«این فیلم پنجرهای است برای دیدن گوشههایی از نسل کشی مداوم فلسطینیان (توسط رهبران اسرائیل). سپیده فارسی در باره ساخت فیلم چنین می نویسد:«این فیلم نتیجه دیداری معجزه آسا با «فاطمه» و ارتباطهایی است که نزدیک به یک سال با او داشتم.» سپیده مرگ فاطمه را باور ندارد. بیوقفه به او زنگ می زند. دریغ که از آنسو جوابی دریافت نمیکند. سپیده فارسی معتقد است: « آنچه که امروز در غزه میگذرد، یک نسل کشی است که توسط اسرائیل صورت می گیرد. من نه تنها عاملان آن را مقصر میدانم، بلکه همدستانشان رانیز محکوم می کنم. و خواهان عدالت برای «فاطمه» و تمام فلسطینیان بی گناهی هستم که جان باخته اند.
پاریس ،بیستم ماه آوریل ۲۰۲۵ محسن حسام