logo





فعالان علیه مجازات اعدام

ده دلیل برای غیر عادلانه بودن مجازات اعدام

ترجمه مقاله از نشریه اینترنتی« مدافعان حقوق انسانی»

شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹ آپريل ۲۰۲۵

مقدمه مترجمان:

ترجمه بعضی از مقالات روشنگرانه ما که در مورد ناعادلانه بودن مجازات اعدام به چاپ می رسد، عمدتاٌ از منظر تحقیقات جامعه شناسانه و جرم شناسانه متفکرین و فعالان علیه مجازات اعدام در آمریکا می باشد. دلایل اصلی برای انتشار این مقالات تحقیقاتی و مستند در مورد مجازات اعدام ناشی از خصوصیات جامعه آمریکا می باشد: در کشور آمریکا هنوز ۲۷ ایالت مجازات اعدام را به اجرا می گذارند، بنابراین زمینه تحقیقات میدانی بسیار فراهم هست. ۲- برخلاف دول چین، ایران، عربستان، مصر، ویتنام و کوبا، اطلاعات پرونده و تصمیمات قضایی دادگاهها در مورد مجرمین در کل، و محکومین به اعدام بطور خاص در دسترس همگان میباشد. ۳- دولت فدرال آمریکا و ایالت ها از اطلاع رسانی توسط رسانه های خبری جلو گیری نمی کنند. ۴- بحث و جدل در حمایت و یا علیه مجازات اعدام در آمریکا حداقل از قرن ۱۸ میلادی در فضای حقوقی، عمومی و روشنگرانه وجود داشته و تا به امروز ادامه یافته است. ۵- افراد و سازمان های بیشماری فعالانه در راه لغو مجازات اعدام تلاش های فکری و عملی شبانه روزی می کنند.

اصل مقاله: بخش اول


مجازات اعدام نادرست هست زیرا به طور نامتعارفی شامل گروه های خاصی در جامعه میشود و این امر باعث عذاب جسمی و روانی شده، بار سنگینی بر دوش مالیات دهند گان میگذارد، علل اصلی جرایم را ریشه یابی نمی کند و باز دارنده جنایات هم نیست.

بیش از ۷۰ درصد از کشورهای جهان مجازات اعدام را لغو کرده اند، اما هنوز در کشورهایی مانند چین، ژاپن، ایران، عربستان سعودی و ایالات متحده مجازات اعدام را اجرا می کنند. افکار عمومی در مورد لغو مجازات اعدام یکسان نیست اما در طول سال ها، حمایت از مجازات اعدام کاهش یافته است. حامیان این مجازات می گویند که این یک عامل بازدارنده جنایت می باشد و بنابراین موثر است، در حالیکه مخالفان مجازات اعدام استدلال می کنند که مجازات اعدام در جلوگیری از جنایات ناموفق بوده است. در این مقاله، به بررسی ادعاها در حمایت از مجازات اعدام و دلایل نادرست بودن آن خواهیم پرداخت.

۱- اعدام رفتاری غیر انسانی است


روش های اجرای اعدام شامل جوخه های تیرباران، حلق آویز کردن، صندلی برقی و تزریقات کشنده می باشد. آیا این مجازات ها غیرانسانی هستند؟ منتقدان مجازات اعدام به معاهده کنوانسیون بین المللی(۱) که در دستور کارش مبارزه با شکنجه، مجازات‌های ظالمانه، رفتارهای غیرانسانی و تحقیرکننده شاٌن انسانی می باشد، استناد می کنند. طبق این معاهده، کنوانسیون می باید در جهت جلوگیری از اعدام به عنوان عمل غیر انسانی اقدام نماید. در حالیکه کنوانسیون موضع روشنی در مورد مجازات اعدام ندارد، بسیاری معتقدند مجازات اعدام باید به عنوان رفتار ظالمانه و غیرانسانی طبقه بندی شوند. برای کسانیکه معتقدند اعدام‌ها را می‌توان «انسانی» انجام داد، همواره با اعدام های سرهم بندی شده و عجولانه در چالش هستند. تحقیقات نشان می دهد که ۳ درصد از اعدام ها بین سال های ۱۸۹۰ تا ۲۰۱۰ در ایالات متحده آمریکا در هنگام اجرای عمل اعدام دچار خطاهایی شده اند که باعث زجر و شکنجه فرد مجرم بوده است. تزریق مواد کشنده علیرغم اینکه رایج ترین گزینه اجرایی است، بالاترین میزان خطا را دارد. هنگامیکه تزریق اشتباه می شود، ممکن است مدت زمان زیادی طول کشد تا یک زندانی جان بسپارد.

۲- باعث زجر روحی می شود

در حالی که مجازات اعدام می تواند باعث درد شدید جسمی شود، زمان سپری شده در بند اعدامیان می تواند اسیب های روانی را نیز به همراه داشته باشد. بر اساس گزارش مرکز اطلاع رسانی مجازات اعدام، زندانیان محکوم به اعدام در ایالات متحده معمولا بیش از یک دهه را در انتظار تاریخ اعدام یا درخواست لغو حکم اعدامشان می گذرانند. در طول این سال‌های دردناک، زندانیان منزوی و از هر گونه برنامه کاری یا آموزشی محروم می شوند و از ورزش یا ملاقات با خانواده نیز با محدویت روبرو می گردند. این انزوا می تواند باعث آنچه برخی از کارشناسان «نشانه های محکومیت به مرگ» می نامند، شود و زندانیان را دچار خودکشی و هذیان گویی کند. شرایط انتظار اجرای اعدام اساساً برای زندانی شکنجه آور است .

مجازات اعدام فقط برروی زندانیان محکوم به اعدام تأثیر نمی گذارد، بلکه کسانی که در کنار و برای محکومین اعدام کار می کنند نیز آسیب روحی می بینند. در سال ۲۰۲۲، رادیو «ان-پی-آر» نتایج تحقیقات و گفتگویی را که با ماموران فعلی و سابق اجرای اعدام، وکلا، نگهبانان و سایر کارگرانی که با بیش از ۲۰۰ محکوم به اعدام سر و کار داشتند، منتشرکرد. افراد مصاحبه شده مذکور دچار "عواقب جدی روحی و جسمی" بودند. تقریباً همه آنها دیگر مجازات اعدام را حمایت نمی کردند.

۳- مجازات اعدام باز دارنده نیست

برخی بر این باورند علیرغم نواقص جدی سیستم، اگر اعدام باعث بازدارندگی جرم و جنایت شود، آیا ارزش آن را ندارد که بعنوان کیفر جرم ها سنگین باقی بماند؟

ایالت های بدون مجازات اعدام نسبت به ایالت های دارای مجازات اعدام به طور مداوم دارای قتل های کمتری هستند. از سال ۱۹۹۰، این کاهش در قتل ها بیشتر شده است. یک تجزیه و تحلیل در سال ۲۰۲۰ نشان داد که از هر ۱۰ ایالت آمریکا، ۹ ایالتی که مجازات اعدام در قوانین شان مندرج است بالاترین میزان قتل های رایج را دارند. ۸ ایالت از ۱۱ ایالتی که کمترین میزان قتل را داشتند، مجازات اعدام را لغو کرده اند. اینگونه بررسی ها نشان می دهد که مجازات اعدام مانع جنایت نمی شود.

چرا تهدید به مرگ برای منصرف کردن مردم از ارتکاب قتل کافی نیست؟ پاسخ ممکن است در روانشناسی انسان و ذهن کسانی که مرتکب جرم می شوند نهفته باشد. بر اساس مقاله ای در نشریه « روانشناسی امروز»، اکثر مجرمان در هنگام جرم رفتار منطقی ندارند. ضعف روانی مجرم محرک رایج می باشد. طبق تحقیقات، ۴۳ درصد از کسانی که در زندان های ایالتی هستند، دارای اختلال روانی می باشند. وقتی صحبت از آنچه به عنوان "جرایم عاطفی/احساسی" می شود، منظورجنایاتی هستند که ناشی از خشم، افسردگی و مصرف مواد مخدر یا الکل صورت می گیرد. افرادی که این دسته از جنایات را مرتکب میشوند به عواقبی که ممکن است به همراه داشته باشد فکر نمی کنند، ترس از مجازات اعدام در تصمیم گیری آنها تاثیری ندارد.

۴- مجازات اعدام به ریشه های اصلی جنایت نمی پردازد

دلایل جنایت پیچیده است، اما شکی نیست که مجازات اعدام به ریشه های جنایت نمی پردازد. ایالات متحده را در نظر بگیرید که پس از سال ۲۰۲۰ شاهد افزایش خشونت بوده است. به گفته مرکز عدالت برنان، خشونت با اسلحه یکی از عوامل اصلی آن بوده است. طبق گزارش سازمان «اف ‌بی‌ آی» ۷۷ درصد قتلها در سراسر کشور در سال ۲۰۲۰ از طریق اسلحه بوده است. در همین گزارش آمده، که کووید-۱۹ اغلب به عنوان عاملی ذکر شده برای افزایش جنایات بوده است، زیرا افراد بیشتری دچار اختلال در شغل و زندگی اجتماعی خود در دوران کوید شده بودند. افراد مبتلا به بیماری های روانی بیشتر اوقات قربانی جنایت می شوند تا مرتکب جرم، برخی بیماری ها (و عدم درمان آنها) با رفتار مجرمانه مرتبط می باشند. مجازات اعدام به هیچ یک از ریشه های احتمالی جرایم خشونت آمیز، از جمله اختلالات اجتماعی-اقتصادی و سلامت روان افراد توجه نمی کند. با توجه به تاثیرات مجازات اعدام بر سلامت روان همه افراد درگیر، می‌توان استدلال کرد که مجازات اعدام به ایجاد زمینه های ارتکاب جرم کمک می‌کند.

۵- مجازات اعدام علیه افراد فقیر بطور مغرضانه اٍعمال میشود

مجازات اعدام بر اساس جنایاتی که افراد مرتکب می شوند به طور یکسان اٍعمال نمی شود. گروه های خاصی به مراتب بیشتراز سایرین ممکن است حکم اعدام دریافت کنند. بر اساس گزارش فدراسیون بین المللی حقوق بشر، ۹۵ درصد از زندانیان محکوم به اعدام در ایالات متحده از "اقشار محروم" جامعه هستند. این بدان معنا نیست که افرادی که فقر را تجربه می کنند تمایل ذاتی برای ارتکاب جرم دارند. جرم دانستن فقر، خطر دستگیری افراد فقیر را افزایش می دهد. به علت هزینه های سنگین آموزش، معالجه بیماریهای روانی، درمان معتادین این کمک ها به افراد نیازمند صورت نمی گیرد و در نتیجه آنها به سمت جرم سوق داده میشوند.

در سیستم عدالت کیفری، ثروتمندان می توانند با پرداخت هزینه وکلای خصوصی، تحقیقات کامل در مورد پرونده، درخواست دادگاه تجدید نظر و سایر اقداماتی که به آنها کمک می کند از مجازات اعدام اجتناب کنند. اما افراد فقیر باید به وکلای تسخیری تکیه کنند که بودجه کافی برای این وکلا وجود ندارد. این سیستم کیفری به جای مجازات افرادی که شدیدترین جنایات را مرتکب شده اند، کسانی را که کمترین منابع مالی و امکانات را دارند مجازات می کند. اگر مجازات اعدام به طور نامتناسبی در حق افرادی که فقیر هستند اجرا شود، این یک سیستم عمیقاً غیرمنصفانه و ناعادلانه می باشد.

توضیحات:


۱- کمیته سازمان ملل علیه شکنجه و خشونت های غیر انسانی

*** تا کنون در سال میلادی ۲۰۲۵، دولت ایران حکم ناعادلانه اعدام ۳۰۳ انسان را به اجرا گذاشته است.

فروردین ۱۴۰۴
آوریل ۲۰۲۵
«اعدام هرگز، هیچگاه و برای هیچکس»
فعالان علیه مجازات اعدام



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد