تسلیم شدن گزینهای نیست: سلمان رشدی در مراسمی از سوی «انجمن نویسندگان» (Authors Guild) سخنانی هوشمندانه و مبارزهطلبانه علیه دولت ترامپ ایراد کرد.
«جهان فرهنگ هرگز تا این اندازه زیر آتش نبوده است.» سلمان رشدی با این جمله، دوشنبهشب جایزهای از سوی «انجمن نویسندگان آمریکا» دریافت کرد. در مراسم شام و جشنی که در «گاتهام هال» نیویورک برگزار شد، از چهرههایی تجلیل شد که با کلمهی مکتوب از ارزشهای دموکراتیک دفاع میکنند.
رشدی، ۷۷ ساله، در سخنرانی سپاسگزاری خود بهروشنی به حملات دولت ترامپ به نهادهای فرهنگی و علمی اشاره کرد. او گفت: «در حال حاضر، همهی فصلهای روایت آمریکایی سرکوب میشوند، حتی شاید در حال حذف شدن باشند.» و سپس افزود: «نویسندگان حافظان این روایتاند.»
انجمن نویسندگان (Authors Guild) نهادیست که از ۱۵ هزار نویسنده حمایت میکند. این انجمن خواهان نظارت و تدوین قوانین برای نحوهی برخورد با هوش مصنوعی در عرصهی ادبیات است و در موارد سانسور کتابها مداخله میکند. از این منظر، کاملاً طبیعی بود که رشدی در این مراسم دربارهی یورشهای محدودکنندهی دولت ترامپ به دنیای اندیشه سخن بگوید.
رشدی و ولتر
این نویسنده گزارش داد که این روزها در حال خواندن رمان طنزآمیز کاندید یا خوشبینی اثر ولتر، نویسندهی قرن هجدهم است. در این داستان، قهرمان از آشوبهای زمانهی خود میگریزد تا باغچهی کوچکی برای خود پرورش دهد. رشدی در ادامه از مهمانان در این جشن پرسید: «آیا واقعاً باید چنین واکنشی به بحرانهای زمانهمان نشان دهیم؟ یا میخواهیم درگیر شویم و مبارزه کنیم؟»
نویسندهی هندی-بریتانیایی در سال ۲۰۲۲ از یک حملهی چاقو با پیامدهای سنگین جان سالم به در برد. تازه در فوریهی امسال بود که دادگاهی در ایالات متحده، مهاجم او را مجرم شناخت.
رشدی در سخنرانی سپاسگزاریاش در برابر انجمن نویسندگان گفت: «من دیگر آن جوان سابق نیستم و ضربههای سختی خوردهام. به همین دلیل گاهی وسوسه میشوم که مثل کاندید، باغچهی کوچکم را پرورش دهم.»
آیا این نویسندهی بزرگ، سرسخت و مبارز پیش از موعد تسلیم شده است؟ نه، او سخنانش را با این جمله به پایان رساند: «هنوز روح مبارزه در من زنده است — و امیدوارم در شما هم همینطور.»
به نقل از اشپیگل آنلاین