logo





صبای عزیز هم ما را ترک کرد.

جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۸ فوريه ۲۰۲۵

باقر مرتضوی

در پی یک کودتای نظامی علیه سلیمان دمیرل در ۱۲ مارس ۱۹۷۱ در ترکیه روند زندگی صبا برادران طباطبائی که برای تحصیل به این کشور آمده بود، دچار تغییرات بزرگی شد.

صبا در سال ۱۳۶۹ پس از دریافت دیپلم طبیعی از دبیرستان دارالفنون تهران برای ادامه تحصیل همانند بسیاری از جوانان آذربایجانی راهی ترکیه شد. او در استانبول در رشته شیمی دانشگاه ثبت نام نمود. صبا که در دبیرستان دارالفنون در حین تحصیل در مبارزه با رژیم شاه آبدیده شده بود به محض ورود به شهر استانبول همانند اغلب دانشجویان ایرانی وارد صفوف کنفدراسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی شد. صبا در دانشگاه با دانشجویان انقلابی هم دوره‌ای خود چون دنیز گزمیش و ماهی چایان آشنا گشت و در حین تحصیل به مبارزه علیه رژیم شاه و برای آزادی زندانیان سیاسی فعال‌تر گردید. صبا وظایف بزرگی چون هیئت کارداران و وظایف دفاعی سنگینی را در واحد استانبول کنفدراسیون به عهده گرفت. از این رو بود که این واحد استانبول به یکی از بزرگترین واحدهای کنفدراسیون در آمد. اما تحصیل او در این کشور و در این رشته زیاد به طول نیانجامید. اغلب فعالیت‌های انجمن دانشجویی در ترکیه، در جنگ و گریز دانشجویان ایرانی و ترکی با رژیم ارتجاعی و پلیس ترکیه پیش می‌رفت. صبا در سازماندهی دانشجویان ایرانی در استانبول و آنکارا برای شرکت در کنگره دوازده کنفدراسیون در فرانکفورت آلمان که در روزهای ۹ تا ۱۴ مارس ۱۹۷۱ برگزار شد، علیرغم فشار پلیسی فعالانه شرکت داشت و درست همین روزها نیز مصادف بود با کودتای نظامی در ۱۲ ماه مارس ۱۹۷۱در ترکیه. این کودتا برای ایرانیان فعال در کنفدراسیون بسیار ناگوار بود. یعنی از یک طرف بدین علت اغلب فعالین جنبش دانشجویی در حالت مخفی و نیمه‌مخفی به زندگی ادامه می‌دادند و علیرغم تلاش‌های فراوان برای شرکت در کنگره کنفدراسیون نتوانستند شرکت جویند. از طرف دیگر نه تنها این بلکه یازده تن از فعالین‌شان تحت تعقیب قرار گرفته و به اتهام "دانشجویان کمونیست" از کشور ترکیه اخراج شدند، که صبای عزیز و همیشه آرام ما نیز در میان آنان بود. صبا در این دوران که دوران شکوفایی مبارزاتی‌اش بود و در این راه شور و شوقی فراوان از خود در مبارزه علیه استبداد و نابرابری نشان می‌داد، به زودی به یکی از چهره‌های محبوب دانشجویان در آمد.

صبا پس از اخراج از ترکیه به ایتالیا رفت و زندگی و مبارزه‌اش را در آنجا در صفوف کنفدراسیون در واحد فلورانس به پیش برد. با آغاز تحولاتی که سرانجام به انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ انجامید، صبا نیز همراه بقیه اعضای کنفدراسیون به ایران رفت و مبارزه را در آنجا ادامه داد. وی پس از ۲۰ سال زندگی و کار در ایران به علت شرایط سخت زندگی دوباره برای همیشه به کشور ایتالیا برگشت. صبا بعد از سال‌ها مبارزه با بیماری سختی که داشت سرانجام ما را در۱۲ فوریه ۲۰۲۵ برای همیشه ترک کرد.

یادش و نامش همیشه با ما خواهد بود. چاو صبای عزیز.چاو
تسلیت به همسر گرامی‌اش زهره و فرزادانش – سهند- سلماز و دنیز

باقر مرتضوی ۲۲ فوریه ۲۰۲۵




نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد