logo





غزه، تلی از خاکستر

پنجشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۳۰ ژانويه ۲۰۲۵

محسن حسام

Mohsen-hesam02.jpg
هنوز مرکب امضاء طرفین صلح حماس و نتانیاهو بر روی کاغذ خشک نشده ، «دونالد ترامپ» حکم به تخلیه کرانه باختری رود اردن داده است. در واقع می‌توان گفت از دید مقامات آمریکایی همه چیز دارد طبق برنامه پیش می رود. در آغاز جلوی چشمان ناباور ‌‌میلیون ها انسان ،سرزمین فلسطین را با بمباران های بی وقفه و حملات هوایی ویران می کنند، سپس جنگ زمینی آغاز می‌شود. به یمن تکنولوژی و‌‌ سلاح‌های پیشرفته هر نقطه‌ای را مورد هدف قرار می‌دهند. با تانک‌های زرهی وجب به وجب خاک فلسطین را به توبره می کشند.اماکن مسکونی، درمانگاه‌ها ،یتیم خانه‌ها، خانه‌های سالمندان, درمانگاه، بیمارستان‌ها مزارع کشاورزی، باغداری، مخاذن چاهی همه چیز به ویرانه‌ای تبدیل شده‌است. هنوز جنازه‌هایی را که بر اثر بمباران‌ها مدفون گشته‌اند از زیر خروارها خاک و سیمان بیرون نکشیده‌اند، فردای آن روز یک‌بار دیگر دولت اسرائیل حملات هوایی را آغاز می‌کند.

در این‌جا لازم است کمی به عقب برگردیم. در هفتم ماه اکتبر۲۰۲۳ سازمان حماس و شبه نظامیان دیگر فلسطینی حملات هماهنگ شده‌ای را از «نوار غزه » بخوان غلاف غزه‌، منطقه جنوبی اسرائیل آغاز کردند که منجر به کشته شدن و گروگانگیری ۱۲۰۰ تن اسرائیلی گردید. در واقع می توان گفت که این حملات اولین تهاجم به خاک اسرائیل از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در «سال۱۹۴۸» بود. اما دولت اسرائیل به جای دفاع از مردم خود دست به قتل عام مردم فلسطین زد. تو گویی سال‌ها منتظر چنین فرصتی بود تا کار را- با مردم فلسطین- یکسره کند. همان‌طور که مخاطب ملاحظه می‌کند این تهاجم آغاز گر جنگ یک ساله اخیر بین حماس و اسرائیل است. پرسش این‌است به‌راستی سلاح‌های پیشرفته مرگبار از کجا و با کدام بودجه تغذیه می‌شوند، پاسخ روشن است:  اروپا، کانادا، استرالیا و در رأسشان آمریکا. دولت آمریکا میلیارد ها دلار برایگان در اختیار دولت اسرائیل قرار می‌دهد جهت خرید سلاح های مرگبار از قاره‌هایی که از آن ها نام بردیم. به‌اضافه هواپیماهای بمب افکن که جهت نسل کشی در اختیار اسرائیل قرار می‌دهد. آری مخاطب من، همه این جنایات در برابر چشمان ناباور مردم جهان به وقوع پیوسته‌است.

بایدن، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده آمریکا اخیرأ در مصاحبه‌ای گفت: ما هم‌زمان  میلیارد ها دلار و مهمات نظامی در اختیار دولت اسرائیل قرار می دادیم، سپس از او می‌خواستیم که با « آتش بس» موافقت کند، اما دولت اسرائیل با آتش بس موافقت نمی کرد. پارلمان اروپا از طریق رسانه‌ها به‌خاطر فشار روز افزون مردمان تحت حاکمیت خود به‌ویژه احزاب سیاسی چپ به گونه‌ای نمایشی خواهان توقف جنگ بودند.اما از سوی دیگر«جهت تجارت اسلحه» انواع و اقسام مهمات نظامی در اختیار دولت اسرائیل می‌گذاشتند. که سرزمین فلسطین، کرانه باختری رود اردن ویران شود. با بمباران و حملات هوایی این نقطه از خاورمیانه با خاک یکسان شود، و برای همیشه از نقشه جغرافیایی محو شود. در واقع می‌توان گفت آن‌ها بر آنند که آرزوی دیرینه اسرائیل تحقق پیدا کند: «پاکسازی قومی »از همین رو بی‌شرمانه علیرغم درخواست بی‌وقفه سازمان ملل متحد قوانین دیوان عالی بین المللی را زیر پا گذاشته اند. نظر به قضاوت و داوری دیوان بین‌المللی دادگستری باید رهبر نظامی حماس و نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و وزیر سابق دفاع اسرائیل بازداشت و در یک  دادگاه بین‌المللی محاکمه شوند. همان‌طور که دیدیم حاکمان غرب از دستور دیوان عالی بین‌المللی طفره  رفته و هر یک بنا به  دلایل واهی از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده اند. در واقع هم حاکمان غرب و در رأس آن‌ها ایالات متحده آمریکا سهم عمده ای گرچه غیر مستقیم در «نسل کشی» مردم فلسطین داشته اند. ترامپ، در مصاحبه‌ای که اخیرا با  خبرنگاران در هواپیما انجام داده‌است ،به نکات تازه‌ای اشاره کرده‌است .«نوار غزه وضعیت آشفته ای دارد و کشورهایی مانند «اردن و مصر» باید میزبان تعداد بیشتری از فلسطینی های غزه باشند.» در مصاحبه اخیر که در صبح یکشنبه هفتم دی ماه انجام گرفت، گفت:«با ملک عبدالله پادشاه اردن صحبت کرده است (منصور ترامپ در رابطه با جا به جایی، بگیر اخراج مردم فلسطین از سرزمین زاد و بومی شان است) ترامپ این‌طور اضافه می‌کند: «و، قرار است با«عبدالفتاح سیسی » رئیس جمهور مصر -هم- گفت و گو کند.

مخاطب من، حالا اگر یادت باشد  ترامپ علیرغم پیشینه سیاهش بعد از شکست مفتضحانه در انتخابات سال ۲۰۲۰ نیروهای طرفدار او در ششم ماه ژانویه به ساختمان کنگره آمریکا حمله کردند و ضایعات زیادی به بار آوردند. با این همه،توانست با کمک نیروهای اولترا راست و هزینه کردن میلیون‌ها دلار و تعمیق اقشار ناراضی جامعه یک بار دیگر به «کاخ سفید» راه پیدا کند و برای یک دوره چهار ساله قدرت را قبضه کند و با تصویب «فرمان»ها بسی بیشتر از حزب دموکرات صلح جهان را در خطر اندازد و به بی عدالتی‌ها دامن بزند. در بیستم ماه ژانویه مراسم  ادای سوگند دونالد ترامپ چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا در ساختمان کنگره ملی آمریکا با حضور تعدادی از مدعوین برگزار شد. مخاطب من، می دانستی از فرانسه، از چه کسانی برای ادای سوگند ترامپ دعوت به‌عمل آمده بود، یک:«ماریون مارشال لوپن، حقوقدان و نماینده مجلس و عضو حزب راست افراطی «اجتماع ملی» نوه «ژان-ماری لوپن» و  خواهرزاده «مارین لوپن» رهبر حزب  راست افراطی فرانسه؛ اجتماع ملی. دو:«اریک  زمور»نویسنده و روزنامه‌نگار فرانسوی، از سیاستمداران «راست تند روی» فرانسه. از جهت سیاسی نزدیک به حزب تندروی راست افراطی «اجتماع ملی» .هم‌چون مارین لوپن از مخالفان سرسخت مهاجرینی که به پیدا کردن کار و داشتن یک سرپناه سوار در کشتی‌های ناامن تن به خطرات عدیده می‌دهند، خود را به آب و آتش می زنند تا خود را سالم به یکی سواحل بنادر اروپایی برسانند. همان‌طور که می‌دانید اغلب آنان همراه زنان و کودکان مواجه با توفان‌های سهمگین شده و هم‌چون کشتی شکستگان به قعر دریا فرو می روند. سال‌های سال است که مرگ«تراژیک» مهاجرین ادامه دارد. پارلمان اروپا چشمانش را در برابر فاجعه  انسانی بسته است. سه:«جورجیا ملونی»،نخست وزیر راست افراطی ایتالیا از آن جمله اند. «بنیامین نتانیاهو » یکی دیگر از مدعوین است که بنا به نوشته رسانه‌های اسراییلی به‌خاطر مأموریت ویژه که دولت اسرائیل در رابطه با «پاکسازی فلسطینی‌ها از منطقه»به عهده او گذاشته‌است، فرصت پیدا نکرده‌است در مراسم ادای سوگند دونالد ترامپ شرکت کند. لازم به یادآوری است که مراسم سنتی  ادای سوگند هر بار از طرف کنگره آمریکا برگزار می‌شود.

جناح انتخاباتی دونالد ترامپ با ارائه اخبار جعلی و وارونه نمایی واقعیات، عوام فریبی، وعده وعیدها، قول و قرارها و برخورداری از تبلیغات رسانه‌ای گسترده توانست بخش زیادی از اردوی کار را جذب خود کند .دونالد ترامپ با همین ترفند توانست آرای آنها را از آن خود کند. چیزی که به‌خصوص رهبران راست افراطی اروپا را به ترامپ نزدیک می کند، دشمنی بیمارگونه آن‌ها با کارگران، دهقانان ، فرودستان شهری و به‌ویژه اقشار پایینی جامعه مهاجرین است که در این رهگذر رگه هایی از نژاد پرستی پنهان  و آشکار به چشم می‌خورد. ترامپ حضور مهاجرین را بر نمی‌تابد، از این رو در کارزار انتخاباتی خواهان بیرون «راندن خارجی‌ها ست» بحران‌های اجتماعی-اقتصادی را ناشی از مهاجرت بی رویه مردم بی پناهی می‌داند که به‌خاطر فقر و نابسامانی اقتصادی مجبور شده‌اند وطن شان ‌را رها کرده، از مرز عبور کنند، خود را به آب و آتش بزنند و به ایالات متحده آمریکا برسانند. شاید از این رو ست که احزاب راست افراطی اروپا به‌ویژه در فرانسه ،ایتالیا، آلمان ، انگلیس, اتریش، سوئد، دانمارک و غیره با مهاجرت مسأله دارند و ترامپ در این رابطه با اکثریت آن‌ها احساس یگانگی می‌کند و حاضر است دست به هر کاری بزند تا حتی یک مهاجر پایش را در خاک آمریکا نگذارد. در حالی که خودش در دامان یک خانواده مهاجر بزرگ شده است. مادرش «ماری آن مک لود» وقتی که هیجده سالش بود مثل یکی از هزاران اسکاتلندی به‌خاطر مشکلات اقتصادی جزیره کوچک «لوییس» را به‌قصد آمریکا ترک کرد و به‌عنوان مهاجر به شهر «نیویورک» آمد و با مردی که خودش نیز از یک خانواده مهاجر آلمانی بود، ازدواج کرد. باری خانواده او  در دوران کودکی و نوجوانی ترامپ طعم تلخ زندگی به‌عنوان مهاجر را به‌خوبی تجربه کرده بودند. بدون شک ترامپ نیز به‌عنوان فرزند خانواده مهاجر خاطرات فراموش نشدنی از آن دوران در حافظه‌اش نقش بسته‌است.

آمریکا اساسأ سرزمین مهاجرین است. کانادا و استرالیا هم‌چنین . در  اروپا نیز به‌خاطر مشکلات اقتصادی این‌جا آن‌جا مهاجرت به گونه‌ای دیگر صورت گرفته است. بحران‌های دوره‌ای اقتصادی، تغییرات جغرافیایی و دست آخر جنگ امپریالیستی؛ روی کارآمدن حزب نازی در آلمان و حزب فاشیستی موسولینی  و هم‌چنین جنگ داخلی اسپانیا؛ جمهور یخواهان و ژنرال فرانکوی دیکتاتور موجب ترک هزاران اسپانیایی از مرزها شد. به‌طور مثال در فرانسه اغلب‌ آن‌ها بعد از تقاضای پناهندگی در اردوگاه هایی دور از شهر ها مسکن داده  می‌شدند. اسپانیایی‌ها با حد‌اقل امکانات در اردوگاه‌ها زندگی می کردند. گرسنگی می کشیدند. با انواع و اقسام بیماری دست پنجه نرم می‌کردند. چند سال بعد پرتقالی‌ها از دست حکومت دیکتاتوری سالازار فرار کردند و به خاک فرانسه مهاجرت کردند و در همین کشور ماندگار شدند.اساسا بعد از جنگ، فرانسه توسط کارگران مهاجر ساختمانی؛ ایتالیایی و اسپانیایی، و بعدها پرتقالی ساخته شد.

باری، دونالد ترامپ در جمع خبرنگاران -در هواپیما - با اشاره به پادشاه اردن این‌طور اضافه می‌کند:«دوست دارم که او مردم-غزه- را ببرد.دوست دارم که مصر مردم -غزه - را بگیرد.» یعنی این‌که فلسطینی ها باید از ریشه کنده شده و سرزمین شان را ترک کنند ؛ مهاجرت اجباری ، آوارگی ، ترک زاد و بوم، بعد از آن‌که نوار غزه با بمباران‌های بی وقفه اسرائیلی بخوان آمریکایی با خاک یکسان شده است : بیش از ۶۰۰۰ بمب به وزن۴۰۰۰تن از تاریخ هفدهم ماه اکتبر سال ۲۰۲۳ بمباران هوایی توسط خلبانان اسرائیلی در غزه پرتاب شده است. این خود یاد آور بمباران هوایی آلمان نازی در شهر لندن و هم‌چنین یادآور بمباران هوایی بریتانیا در شهر فرانکفورت و‌ مانهایم است.

مخاطب من ،سال‌ها بعد با مداخله نظامی آمریکا در ویتنام یک جنگ طولانی و فرسایشی آغاز گردید. آمریکا در جنگ ویتنام هر سال بیش از ۵۰۰ هزار تن بمب بر سر ویتنامی‌ها می‌ریخت. جنگ ویتنام به‌عنوان طولانی ترین جنگ در قرن بیستم و اولین شکست نظامی آمریکا شناخته شده‌است. آن جنگ فرسایشی که یادآور توحش بشریت است، دست کم حدود سه میلیون کشته و زخمی و بی‌شمار معلول به جای گذاشته‌است. باری، اگر در بمباران اخیر اسراییلی‌ها در نوار غزه بیش از پنجاه هزار نفر از مردم فلسطین به هلاکت رسیده‌اند، مخاطب می‌تواند برآورد کند که در فاصله سال‌های ۱۹۴۸ و۲۰۲۵  چند هزار قربانی فلسطینی در جنگ «فلسطین و اسرائیل» جانشان را از دست داده‌اند به اضافه هزاران آواره جنگی که از سرزمین زاد و بومی رانده شده‌اند. و اینک دونالد ترامپ به نمایندگی از جمهوری خواهان بر آن شده است که برای همیشه وجود فلسطینی ها را از نقشه جغرافیایی پاک کند؛رویایی که رهبران اسراییلی از سال۱۹۴۸، سال استقلال در سر می‌پروراندند، به‌ظاهر دارد تحقق پیدا می کند. گرچه، طی این سال‌ها نوار غزه همیشه در محاصره دولت اسرائیل بوده‌است. باری، به زعم رئیس جمهور آمریکا: «نوار غزه وضعیت آشفته‌ای دارد و کشور‌هایی مانند اردن و مصر باید میزبان تعداد بیشتری از فلسطینی‌های غزه باشند.»

دونالد ترامپ، بامداد یکشنبه هفتم دی‌ماه گفت:« با - ملک عبدالله - پادشاه اردن صحبت کرده است. قرار است با - عبدالفتاح سیسی - رئیس جمهور مصر هم گفتگو کند.» دونلد ترامپ در هواپیما با خبرنگاران صحبت می کرد.او با اشاره به پادشاه اردن گفت:«دوست دارم که او مردم -غزه - را ببرد. دوست دارم که مصر مردم -غزه - را بگیرد.» ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا این یک پیشنهاد موقتی است یا بلند مدت است گفت: «ممکن است هر دو باشد.» او با اشاره به (آشفتگی و اوضاع به‌هم ریخته) در نوار غزه افزود: «صحبت از یک و نیم میلیون نفر است.» و حرف آخرش را زد: « ما فقط همه چیز را پاک می کنیم و می‌گوییم تمام شد.» مخاطب در سطور بعد خواهد دید که این سخنان، تصمیماتی نیست که فی‌البداهه از زبان یک فرد بخوان رئیس جمهور آمریکا جاری شده‌ باشد، بلکه در جمع مشورتی که احیانا متشکل از نظرات حاکمان جدید آمریکاست، بیان شده‌است. از این رو گاهی در ادامه مصاحبه آگاهانه پز بشردوستانه می گیرد. در این رابطه تقریباً تمام رؤسای کشورها برای تعمیق مردمان مشابه هم عمل می کنند. او پیش از آن‌که حرف آخرش را بزند با اشاره به - ویرانی‌ها و مرگ‌ها - فاقد صداقت و راستگویی و شجاعت است، اعتراف کند که مسبب مرگ و ویرانی دولت اسرائیل است که با سلاح و تجهیزات و مهمات نظامی آمریکایی و شرکاء اروپایی نوار غزه را به ویرانه ای تبدیل کرده و مسئول مرگ بیش از۵۰ هزار نفر از ساکنان آن‌جاست. این اعمال مصداق نسل کشی و جنایت علیه بشریت است.

باری، از نظر ترامپ: « این به معنای واقعی کلمه یک مکان تخریب شده است. تقریبا همه چیز ویران شده است » سپس با بی‌شرمی برای قربانیان فلسطینی اشک تمساح می‌ریزد: « مردم در آن‌جا می‌میرند. بنا بر این من ترجیح می‌دهم با برخی از کشورهای عربی مذاکره کنم و برای آن‌ها در مکان دیگری مسکن بسازم که شاید بتوانند برای تغییر در آرامش زندگی کنند.»

مخاطب من همانطور که می دانی دونالد ترامپ در رابطه با انتقال ساکنان غزه به کشورهای عربی توضیح بیشتری نداد و تنها گفت این انتقال می‌تواند موقت یا طولانی مدت باشد. به نقل از مصاحبه وی. دولاند ترامپ در بخش پایانی گفتگو با خبرنگاران این‌طور به مصاحبه‌اش خاتمه می‌دهد:«در این منطقه درگیری‌های بسیار بسیار زیادی در طول قرون رخ داده‌است.» مخاطب من، به‌راستی از فلسطین چه چیزی باقی مانده است جز تلی از خاکستر.   

باری،این وظیفه وجدان‌های آگاه بشری است که در کنار مردم فلسطین بایستند و بر بیدادی ک بر آن‌ها می رود، تنها نگذارند. باشد با تجارب گذشته رهبران واقعی از درون جنبش خود جوش فلسطینی ها سر بر آورند . 

پاریس، بیست و پنجم ماه ژانویه ،۲۰۲۵.   محسن حسام 


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد