logo





حکمرانی سرمایه

چهار شنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۹ ژانويه ۲۰۲۵

محمد تقی طیب

new/mohammad-taghi-tayeb1.jpg
آقای ایلان ماسک در انتخابات آمریکا چند صد ملیون دلار در پشتیبانی از کاندیداتوری ترامپ هزینه کرد. نود و شش درصداختیار شش درصد مردم دنیا میباشد. کارخانه فولکس واگن تصمیم گرفته است بعلت بازدهی نا کافی مالی ، دو خط تولید خود در آلمان را تعطیل کند که در نتیجه تعدادی از کارکنان بیکار خواهند شد.

آنچه در خبرهای فوق مشترک و موضوی اصلی میباشد «پول» و گردش سرمایه ، یعنی اقتصاد است . بعد از مسجل شدن رئیس جمهوری ترامپ ، ثروت ایلان ماسک در عرض دو روز از دویست و شصت و دو ملیارد دلار به دویست و هشتاد و شش ملیارد دلار افزایش پیدا کرد. ترامپ ایلان ماسک را بعنوان وزیر بهینه سازی منصوب کرده است. کارخانه فولکس واگن اتومبیل های مدل قرباغه خود را سالها است که به دلیل نیروی کار ارزان در برزیل تولید میکند. مدیران فولکس واگن در برزیل متوجه شده اند که سخت و سازبرج ها و اماکن و فروش آنها در برزیل سود سالیانه بیش از صد درصدی دارد و لذا در کنار تولید اتومبیل چند سالی است که بقول معروف بساز و بفروشی هم بخشی از فعالیت های اقتصادی کمپانی عظیم فولکس واگن شده است. مشابه چنین فعالیت هائی بسیاری از شرکت های غول اسای جهان انجام میگیرد.

زبان و پول مهمترین اختراع انسان هستند که بدون این دو اجتماعات بشری نمیتوانند شکل بگیرند.در این میان نقش و تاثیرزیان آور پول متاسفانه روز بروز بیشتر خود را نمایان میسازد. شرکت های چند ملیتی با انحصار سرمایه گذاری , تولید و توزیع تقریبا تمام مایحتاج بشر را تحت کنترل خود در می آورند ولذا قییمت و نحوه توزیع را هم خودشان تعیین میکنند. با چنین روندی جهان ما به بک برداری مدرن تبدیل شده است. در اکثر قریب به اتفاق کشورهای جهان طبقه متوسط بتدریج کمتر و کمترشده و اجتماع به دو طبقه حداقل فوق ثروتمند وحد اکثر فقرشدید تقسیم میگردد .

بطورمثال کشورکوچک هائیتی سالها است که درگیرجنگ گروه های داخلی است . بیش از دوسوم مردم هائیتی از فقرغذائی رنج میبرند . درحالیکه زمینهای کشاورزی هائیتی بسیار حاصلخیزاست ، اما در بیش از هفتاد در صد آن محصولاتی مانند قهوه کشت میشود که مصرف داخلی ندارد و صرفا برای صادرات به کشورهای پیشرفته صنعتی تولید میشود. در نهایت قیمت قهوه نیز در بازارهای جهانی با دخالت کشورهای وارد کننده تعیین میگردد. یک کیلو قهوه را از کشاورز هائیتی به نیم یورو میخرند و این قهوه در اروپا کیلوئئ بالاتر از پانزده یورو و در امریکا بیش از سی دلار به مصرف کننده عرضه میشود. مصداق بارز«هرکه زردارد ، زورهم دارد» در این مثال بخوبی نمایان است .

در قاره آمریکا بطور متوسط هر روزچندین نفر با اسلحه گرم کشته میشوند. چند هفته پیش پلیس امریکا جوان دوازده ساله ای را که در منزلش انواع اسلحه های مختلف همراه با مهمات نگهداری میکرد و قصد کشتار دسته جمعی را داشت دستگیر کرد. تا کنون بارها بحث گسترده درمورد محدود کردن خرید و حمل اسلحه بدنبال کشتارها در امریکا مطرح شده است اما هر بار تصویب آن در سنای آمریکا عملی نشده است زیرا به نوشته بعضی از مطبوعات امریکائی ، کارخانجات سازنده اسلحه به برخی از سناتورها ملیونها دلار رشوه میدهند که مانع از به تصویب رساندن چنین قوانینی بشوند. کارخانه های اسلحه سازی امریکا با سود سالیانه میلیاردها دلار ، تحت حمایت عمده حزب جمهوریخواه هستند.

پیشرفت و گسترش صنعت و تکنولوژی در عرض پنجاه سال اخیر و یک پارچه شدن جامعه حهانی نقش سرمایه را درکوچکترین امورزندگی هرروزبیشتروبیشترنمایان میسازد. پول ، ساز اول را میزند و تبدیل به عامل اصلی تمام تصمیم گیری ها در دنیای امروز شده است. در چنین وضعیتی این پول است که تکلیف و وظیفه سیاست و قانون گذاری در تمام امور زندگی از جمله بهداشت ، آموزش و پرورش ، پیشرفت صنعتی و کشاورزی ، جنگ ها ، ورزش وحتی هنر را در اختیار دارد. بدین ترتیب دنیای برده داری مدرن نهادینه شده است . افزایش ناامیدی و افسردگی در جهان امروزی بین اکثریت جمعت دنیا و بالارفتن بزه کاری ، جرم ، جنایت و نا امنی از تبعات طبیعی دنیای امروز میباشد.

محمد تقی طیب هامبورگ - ژانویه دوهزار و بیست و پنج







نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد