شرکتهای تولید سیگار راه تازهای برای معتاد کردن مصرفکنندگان یافتهاند.
شرکت تنباکوی فیلیپ موریس («مارلبرو») بهویژه در ایالات متحده با محصول جدیدی که دوز بالایی از نیکوتین را به مصرفکنندگان میرساند، به موفقیتهای بزرگی دست یافته است. این محصول باعث اعتیاد میشود اما برخلاف سیگارهای سنتی مصرفکننده را از طریق دود نمیکشد. این محصول که با نام تجاری «زین» (Zyn) عرضه میشود، شامل کیسهای از پودر نیکوتین است که کاربران آن را بین سقف دهان و لب بالا قرار میدهند. این کیسه به مدت حدود ۳۰ دقیقه سم عصبی نیکوتین را آزاد میکند که از طریق بزاق و مخاط دهان به جریان خون و مغز وارد میشود. استفاده دهانی آن شباهتی به "اسنوس" سوئدی دارد، با این تفاوت که برخلاف زین، حاوی تنباکوی سنتی است. فروش این محصول در آلمان تاکنون ممنوع بوده است.
در ایالات متحده، به نظر میرسد "زین" بهعنوان ماده مخدر لذتبخش آینده مطرح شده است. از چندین ماه پیش، تقاضا برای این محصول از عرصه پیشی گرفته و فیلیپ موریس به همین دلیل کارخانه جدیدی در کلرادو تأسیس و یک کارخانه دیگر در کنتاکی را توسعه میدهد. این شرکت تنها در سهماهه سوم امسال افزایش ۴۰ درصدی فروش "زین" را گزارش کرده است. این بمبهای نیکوتینی بهویژه میان مردان جوان سفید پوست با گرایشات محافظهکار محبوبیت زیادی پیدا کرده است. پادکستهایی همچون "جو روگان" و "تاکر کارلسون" درباره زین اظهار نظر مثبت کردهاند، و بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی نظیر تیکتاک، اینستاگرام و فیسبوک بهعنوان «زینفلوئنسر» فعالیت میکنند. سخنگوی فیلیپ موریس ادعا میکند که این کاربران برای پستهای پرشور خود از شرکت پولی دریافت نمیکنند.
این کیسههای نیکوتینی در طعمهایی مانند نعناع، اسپرسو یا انبه عرضه میشوند که جذابیت بیشتری برای خریداران جوان دارند. چون تقریباً برای دیگران نامرئی هستند و هیچ بویی ندارند، کاربران میتوانند آنها را برخلاف سیگار، در هر مکانی استفاده کنند – در کلاس درس، رستورانها یا وسایل حملونقل عمومی. با این حال، پزشکان نگرانند که محصولاتی مثل "زین" نسلی جدید از معتادان به نیکوتین را بهوجود آورد. دندانپزشکان گزارش میدهند که زین موجب تغییر در جریان خون لثه و بروز زخمهای دهانی میشود. هنوز بهطور کامل مشخص نیست که خطرات سلامتی ناشی از آن چقدر جدی است، اما سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) همچنان نسبت به این پدیده هشدار میدهد: بهویژه در نوجوانان، این مقدار نیکوتین میتواند به رشد مغزی آسیب برساند.
منبع: نشریه اشپیگل، شماره ۴۶، نوامبر ۲۰۲۴