logo





پارسی نویسی با الفبایِ آوایی

سه شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴

پدرام حاتمی

new/pedram-hatami.jpg
در نیم سدۀ گذشته شمارِ بسیاری از پارسی زبانان از کشورهای خود، به انگیزه ها و هدف هایی گوناگونی به بسیاری از کشورهایِ جهان کوچیده اند. ناگزیر، کاربردِ زبانِ پارسی نزدِ این گروه کم و کمتر شده است. فرزندان و فرزند زادگانِ این گروه نیز کمابیش پارسی را فراموش کرده یا شایشِ (امکان) رشدی را نیافته اند.

هدف از انتخابِ این الفبا، تلاشی ست ابتدایی جهتِ جابجاییِ یادگیریِ پارسی با الفبایی که همگان با آن آشنا هستند، به یادگیریِ زبانِ پارسی با الفبایِ کنونی اَش. تلاشی برای نگهداری، آموزش وگسترشِ زبان پارسی.

تاریخ نشان داده است که گفتمانِ دگرگونیِ الفبایِ پارسی، هم چون خودِ اندیشمندانِ فرهیخته و میهن دوستی که هدفی جز رشد و بهروزی ایرانشهریان نداشته اند، به یک حادثۀ تاریخیِ گذشته بدل شده است. به هر حال اگر ضعفِ دبیره (خط)، دلیلی برنیاز به دگرگونیِ الفبایِ زبانی می بود، می بایستی بسیاری از زبانهایِ بزرگ و زنده یِ دنیا، دبیره یِ زبانِ خویش راپیشتر و بیشتر از ما دگرگون می ساختند.

الفبایِ پارسی آوایی که در اینجا پیشنهاد شده است به هیچ گونه برایِ جایگزینی الفبایِ پارسی نمی باشد. این الفبا جایگزینِ نقشِ خانواده ها، گروه ها یِ اجتماعی و کوچه و بازار در یادگیریِ پارسی ست بی آنکه نیازی به الفبایِ آن باشد. به عبارتِ دیگر، به گونه ای کمابیش جایگزینِ آموزشِ زبانی (شفاهی) است. تعداد بسیاری از این الفبا مشابه الفبایی ست که دکترمحمد معین در فرهنگ شش جلدیِ خویش بکار برده است که واژه ها را بتوان بسادگی درست تلفظ کرد. الفبایِ پیشنهادی، مشابه یِ الفبایِ اسپرانتو، برایِ هر آوایی (صدایی) فقط یک وات (حرف) انتخاب کرده است. به کمکِ این الفبا نه تنها می توان بسادگی تمامیِ واژه های فارسی را با تلفظِ دلخواه آن بدرستی نوشت و خواند بلکه به کمک این الفبا، حتا می توان به گونه ای آسان تر فارسی را آموخت و بزودی مانند پلی از این الفبا گذر کرده به الفبایِ زیبایِ فارسی رسید. چند ماه پیش کتابی با عنوانِ (الفبایِ پارسی آوایی) توسط (کتاب ارزان) در سوئد چاپخش شده است. این کتاب را می توان از این جا بارگیری کرد. .

الفبایِ پارسی آوایی شاملِ بیست و نه وات (حرف) می باشد که از آن میان شش وات خود آوا (صدا دار) می باشد. سه واتِ کوتاهِ آن (زیر، زبر، پیش) در دبیره (خط) فارسی نوشته نمی شود. در الفبایِ پارسی آوایی بجایِ این سه نشانه، وات هایِ E, Á, Å پیشنهاد شده است. سه خودآوایِ بلندِ A, O, I را به جایِ ”آ، او، ای” انتخاب کرده ام.

جدولِ الفبایِ پارسی آوایی





نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد