رادیو فردا: سران سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان از جمهوری اسلامی ایران و گروههای متحدش در منطقه خواستند علیه اسرائیل حملهای انجام ندهند، زیرا چنین حملهای موجب تشدید تنشهای منطقهای و به خطر افتادن آتشبس احتمالی میان اسرائیل و گروه افراطی حماس خواهد شد.
صدراعظم آلمان، رئیسجمهور فرانسه و نخستوزیر بریتانیا در این بیانیه مشترک همچنین خواستار توقف فوری درگیریها در غزه و آزادی تمامی گروگانهای در بازداشت حماس شدند.
در متن بیانیه ضمن ابراز نگرانی شدید از تشدید تنش در منطقه و تعهد این سه کشور بر کاهش تنشها و ثبات منطقهای آمده است: «در این زمینه، بهویژه از ایران و متحدانش میخواهیم از حملاتی که تنشهای منطقهای را بیشتر میکند و امکان دستیابی به آتشبس و آزادی گروگانها را به خطر میاندازد، خودداری کنند.»
دو مقام آگاه روز یکشنبه ۲۱ مرداد به باراک دیوید، خبرنگار آکسیوس، گفتهاند که جامعه اطلاعاتی اسرائیل بر این عقیده است که حمله ایران به این کشور به انتقام کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس سابق دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، در تهران احتمالا طی روزهای آینده انجام خواهد شد.
حماس از سوی آمریکا و انحادیه اروپا به عنوان سازمان تروریستی شناخته میشود.
این گزارش میافزاید حمله انتقامجویانه ایران حتی ممکن است قبل از ۱۵ اوت (پنجشنبه هفته جاری) و آغاز مذاکرات آتشبس میان اسرائیل و حماس با وساطت آمریکا، مصر و قطر انجام شود.
این گزارش در حالی است که طی روزهای گذشته گزارشهایی مبنی بر احتمال انصراف جمهوری اسلامی از حمله مستقیم به اسرائیل در انتقام کشته شدن هنیه به خاطر فشارهای بینالمللی بر ایران منتشر شده بود.
اولاف شولتز، امانوئل مکرون و کییر استارمر با تاکید بر برقراری آتشبس فوری در غزه افزودند: «مردم غزه نیاز فوری به کمکرسانی بدون مانع و بدون مانع دارند.»
گروه افراطی حماس از کشورهای میانجی در مذاکرات آتشبس غزه خواسته است که به جای مذاکره بیشتر، طرحی را که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای آتشبس پیشنهاد داده اجرا کنند.
همزمان پنتاگون روز یکشنبه اعلام کرد که لوید آستین وزیر دفاع آمریکا دستور استقرار یک زیردریایی مجهز به موشک هدایتشونده به خاورمیانه را صادر کرده است.
تهدیدهای جمهوری اسلامی و متحدانش علیه اسرائیل در حالی است که دولت اسرائیل هنوز مسئولیت کشته شدن هنیه را بر عهده نگرفته است.
با این حال ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک روز قبل از کشته شدن هنیه، در حمله به حومه بیروت، پایتخت لبنان، یکی از فرماندهان ارشد حزب الله به نام فواد شکر را کشته است.
نیروی هوایی اسرائیل مرخصی تمامی خلبانان و کادر خود را «لغو کرد»
همزمان با انتشار ارزیابی نهادهای اطلاعاتی اسرائیل مبنی بر حمله گسترده جمهوری اسلامی به خاک این کشور در آینده بسیار نزدیک، نیروی هوایی اسرائیل مرخصی تمامی خلبانان و کادر خود را لغو کرد.
همزمان گروه هوایی لوفتهانزا و شمار دیگری از شرکتهای هوایی لغو یا تعویق پروازهای خود به اسرائیل، ایران، اردن، لبنان و چند کشور دیگر منطقه را به دلیل نگرانی از بالا گرفتن تنش و رخ دادن درگیری نظامی تمدید کردند.
شبکه کان اسرائیل روز دوشنبه، ۲۲ مرداد، گزارش داد با نزدیکتر شدن به موعد احتمالی حمله ایران به اسرائیل، سرلشگر خلبان تومُر بار، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل، مرخصی تمامی خلبانان و سایر کادر این نیرو را لغو کرده است.
این دستور حاکی است سفرهای خارج از کشور پرسنل دائمی به منظور برگزاری جلسات و آموزش نیز مستلزم دریافت تاییدیه مجدد است.
شبکه کان روز یکشنبه نیز خبر داده بود که ارتش از تمامی نیروهای خود که در سفر به جمهوریهای گرجستان و آذربایجان هستند، خواسته سریعا به اسرائیل بازگردند، زیرا این کشورها ممکن است در سیبل حملات ضد اسرائیلی از سوی جمهوری اسلامی به عنوان بخشی از اقدامات انتقامی ایران از مرگ اسماعیل هنیه، رئیس کشته شده دفتر سیاسی حماس، باشند.
در پی کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، در تهران که ساعاتی پس از حمله هدفمند ارتش اسرائیل در کشتن فواد شُکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله، در بیروت رخ داد، تأکید رهبر جمهوری اسلامی ایران بر «خونخواهی» و وعدههای دبیرکل حزبالله به تلافی، به نگرانیها در منطقه و جهان دامن زده است.
مقامهای ایرانی و گروه حماس، اسرائیل را عامل ترور اسماعیل هنیه معرفی میکنند هرچند اسرائیل تا کنون این اتهام را رد یا تأیید نکرده است.
جامعه اطلاعاتی اسرائیل ارزیابی کرده که حمله ایران قریبالوقوع است و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در گفتوگوی تلفنی یکشنبه شب خود با همتای آمریکاییاش، لوید آستین، این ارزیابی را به آگاهی او رسانده است.
پس از این گفتوگو آمریکا اعلام کرد یک زیردریایی خود را نیز راهی منطقه خواهد کرد.
سران بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز روز دوشنبه از ایران و حزبالله خواستند از حمله به اسرائیل خودداری کنند. بیانیه رهبران این سه کشور نشانی دیگر از احتمال نزدیک شدن واکنش ایران و حزبالله به اسرائیل تلقی شده است.
همزمان گروه شرکتهای هوایی لوفتهانزا دوشنبه اعلام کرد تعلیق پروازهایش به تلآویو، تهران، بیروت، امان و اربیل را تا روز ۳۱ مرداد به دلیل نگرانی از تشدید درگیریها در منطقه تمدید کرده است.
لوفتهانزا افزود در این دوره از حریم هوایی ایران و عراق نیز استفاده نخواهد کرد.
گروه هوایی لوفتهانزا شامل خطوط هوایی سوئیس، اتریش، بروکسل و یورووینگز نیز هست.
رسانههای اسرائیل نیز گزارش دادند شرکت رایانایر پروازهایش را دستکم تا پنجم شهریور به تلآویو و از مقصد تلآویو لغو کرده است. رایانایر در میان کمپانیهای پروازهای ارزانقیمت محبوب برای اسرائیلیها است.
با تشدید وضعیت جنگی در منطقه، از بیش از ۱۲۰ شرکت هوایی که به اسرائیل پرواز میکردند، اکنون تنها کمتر از ۳۰ شرکت به فعالیت خود ادامه میدهند.
ایران اعلام کرده از مرگ هنیه، که اسرائیل در آن مسئولیتی نپذیرفته انتقام خواهد گرفت و حزبالله نیز وعده تلافیجویی از مرگ فواد شُکر، فرمانده نظامی خود را داده که در ضاحیه بیروت کشته شد. اسرائیل مسئولیت مرگ شکر را پذیرفت.