بیبیسی: دولت کانادا رسما اعلام کرد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی طبقه بندی میکند. این تصمیم بعد از سالها فشار قانونگذاران مخالف و برخی از فعالان ایرانی در کانادا گرفته میشود. ایران این اقدام کانادا را محکوم کرده است.
دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا روز چهارشنبه با اعلام این خبر در برابر دوربینهای تلویزیونی گفت که در نتیجه این تصمیم فرماندهان و نیروهای سپاه پاسداران از ورود به خاک کانادا منع و در صورت حضور در این کشور ممکن است درباره اقامت آنها تحقیق و در صورت لزوم اخراج شوند.
حامد اسماعیلیون، از چهرههای سرشناس مخالف جمهوری اسلامی مقیم کانادا، ساعتی قبل از سخنان وزیر امنیت عمومی این کشور از این تصمیم دولت جاستین ترودو خبر داده بود و چند رسانه اصلی کانادایی همچون سیبیسی هم در خبری مشابه از قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی کانادا گزارش داده بودند.
کانادا روابط دیپلماتیک خود با ایران را سالها پیش قطع کرد، اما این کشور میزبان یکی از بزرگترین جوامع مهاجران ایرانی است.
قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی کانادا یکی از مطالبات اصلی ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی در این کشور بوده که به ویژه پس از هدف قراردادن هواپیمای مسافربری اوکراینی که بیشترین قربانیان آن ایرانیان کانادایی و مقیم این کشور بودند شدت گرفت و با آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی در سال ۱۴۰۱ تقویت شد.
با این وجود، حضور هزاران مرد ایرانی-کانادایی که خدمت سربازی خود را در سپاه پاسداران گذرانده بودند و مشکلاتی که پس از قرار گرفتن سپاه در فهرست تروریستی امریکا، برای آنها به وجود آمده بود، در یکی دو سال گذشته موجب شده بود تا دولت کانادا از «دقت بیشتر» برای تصمیمگیری «هدفمند و هوشمند» در این باره سخن بگوید.
«ابزاری برای مبارزه با تروریسم جهانی»
آقای لبلانک این تصمیم را «ابزاری قابل توجه در نبرد با تروریسم جهانی» توصیف کرد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نیروی نظامی، سیاسی و اقتصادی عمده در ایران است که پیوند نزدیکی با آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی دارد.
تخمین زده میشود که سپاه حدود ۱۹۰ هزار پرسنل دارد. سپاه دارای نیروی زمینی، هوایی و دریایی مجزاست که بر تسلیحات استراتژیک ایران نظارت دارند.
نیروی قدس، واحد برون مرزی سپاه که این نیرو از طریق آن به دولتهای متحد و گروههای مسلح در خاورمیانه از جمله کمک تسلیحاتی میرساند، قبلا در لیست گروههای تروریستی کانادا قرار گرفته بود.
آقای لبلانک در گفتگو با خبرنگاران گفت که این اقدام «حامل این پیام قوی است که کانادا از کلیه ابزارهایی که در اختیار دارد برای مبارزه با نهاد تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استفاده میکند.»
او گفت: «حکومت ایران به طور پیوسته بیاعتنایی خود به حقوق بشر، در داخل و خارج از ایران و همچنین تمایل خود به بیثبات کردن نظم مبتنی برای قوانین بینالمللی را نشان داده است.»
ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، هشدار داد که کاناداییهایی که در ایران هستند ممکن است در پی اعلام این تصمیم در خطر بازداشت خودسرانه قرار گیرند.
خانم جولی گفت: «پیام من روشن است: برای کسانی که الان در ایران هستند، وقت آن است که به کشور برگردید. و کسانی که قصد دارند به ایران بروند، نروید.»
دولت جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، تاکنون علیرغم فشار فعالان از جمله خانوادههای کشته شدگان پرواز ۷۵۲ اوکراین از قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی خودداری میکرد.
آقای ترودو قبلا گفته که نگران است تروریستی شناختن سپاه باعث هدف گرفتن غیرعادلانه ایرانیهای کانادا شود که با رژیم ایران مخالفند از ایران گریختهاند، اما در گذشته مجبور به خدمت در سپاه بودهاند.
آقای لبلانک در پاسخ به این سوال خبرنگاران که چرا حالا این تصمیم گرفته شده است گفت که تروریستی شناختن یک گروه یک «فرآیند نیازمند تامل و مشورت» است که براساس توصیه سازمانهای امنیتی با ملاحظات سیاست خارجی گرفته میشود.
کانادا بعد از آمریکا دومین کشوری است که سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میدهد.
یک نماینده پارلمان کانادا دقایقی بعد از سخنان وزیر امنیت عمومی این کشور به بیبیسی فارسی گفت که قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی کانادا به معنای ممنوع الورود شدن مردانی که در سپاه خدمت سربازی کردهاند نیست و درخواستهای ویزا «مورد به مورد بررسی» خواهد شد.