جامعه و گفتمان دموکراتیک نیازمند رهبری جمعی است، نه رهبری فردی
شنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۳ فوريه ۲۰۲۴
دکتر مهرداد درویش پور، جامعه شناس و استاد دانشگاه در سوئد، در حاشیه سفری به کانادا برای سخنرانی در دو جلسه بحث و گفتگو در شهرهای مونترآل و تورنتو، در یک گفتگوی اختصاصی با محمد تاجدولتی، سردبیر رسانه اینترنتی پرژن میرور شرکت کرد
. محور این گفتگو، وضعیت اپوزیسیون درون و بیرون از ایران، دو قطبی شدن روزافزون دیاسپورای ایرانی، وظیفه ایرانیان خارج از کشور برای حمایت از مطالبات آزادیخواهانه مردم ایران، دوگانه سلطنت و جمهوریخواهی برای آینده ایران، خطرهای دوران گذار پس از جمهوری اسلامی و چند موضوع دیگر بود.
مهرداد درویش پور در این گفتگو از جمله گفت:
ما نیازمند همبستگی متکثر هستیم چون جامعه ایران از سکتاریسم و تفرقه افکنی بیزار است
. ـ هرچه تفرقه در جامعه ایرانی گستردهتر و فضای روابط سیاسی قطبیتر و خصمانهتر شود، به سود جمهوری اسلامی است جنبشهای پوپولیستی در هیچ کجای جهان به دموکراسی ختم نشده است.
اگر همبستگی متکثر بهرسمیت شناخته نشود، یک استبداد نوین شکل خواهد گرفت.
ـ رفتار وحشیانه راست افراطی باعث شد که جامعه وحشتزده شود. ایکاش عقل و درایتی داشتند که اینگونه رفتار نمیکردند.
اما بسرعت معلوم شد که شعار «امروز فقط اتحاد»، یعنی من را وکیل و وصی ورهبر خودتان کنید. یعنی بازگشت به یک اقتدار سنتی نوستالژیک و یک استبداد سکولار.
ـ تحول در جامعه ایران فقط با یک الترناتیو مطلوب به نتیجه نمیرسد و ما نیازمند فرایند دموکراتیزه شدن در کل خانوادههای سیاسی، از جمله خانواده سلطنت هستیم.
جمهوری خواهی از نظر من فقط مطلوبترین بدیل برای دموکراسی نیست، بلکه کم هزینهترین هم هست. –