logo





در نقد نگرش و سیاستی ورشکسته
چپِ همدل با ولی فقیهِ‌ «غرب ستیز»!

پنجشنبه ۵ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۵ ژانويه ۲۰۲۴

بهزاد كریمی

behzad-karimi.jpg
پیشا سخن

نقد حاضر به بازنمایی نگاه و نوع سیاستی می‌پردازد مختص معدود و محدود محافل و سایت‌ها‌‌ی منتسب به طیف چپ که سخت دل‌بسته و دل‌مشغو‌ل آنند. نقد، کاری با کیستی این تیپ فکری ندارد و فقط چیستی طرز نگرش و رفتار عملی‌ آن را برمی‌رسد. تمرکز مصداقی‌ نقد نیز، بر نوشته‌‌ای با سرنام "کارپایهٔ سیاسی برای مرحلهٔ ‌کنونی مبارزه"(*) منتشر در تارنمایی موسوم به «10 مهر» قرار دارد که نوشتاری است در تبیین این بینش و چون تا آخر خط ‌می‌راند نمونه‌‌ی عیان این طرز فکر را می‌نمایاند.

سایت مزبور که اسم خود را از سالروز تاسیس حزب توده ایران برگرفته است، مشی و روشی را ترویج و تبلیغ می‌کند که در سپهر سیاسی ایران، با نام نورالدین کیانوری دبیر اول وقت این حزب به ثبت رسیده است. خط و سیاستی که تاریخ آن سپری شده و مهر باطل را هم در همان زمان حیاتش خورده است. علیرغم این ابطال بر پایه‌ی تجربه زیستی جامعه‌ی ایران، اما هنوز هم هستند وراثی که آنان را یارای دست شستن از چنین خلق و خویی نیست و به خیال واهی زنده‌کردن‌ آن، کمر بر بازتولیدش بسته‌اند. یکی از اینان نیز همین تارنمای راوی‌ افراطی خط فکری مورد نقد که همانند و هم‌پای «راه توده»ی پیشتاز خویش، در زمینه‌ی حس عاطفه و تعلق خاطر نسبت به رهبری غرب‌ستیز جمهوری اسلامی، چیزی کم از سلف خویش ندارد.

چکیده‌ی «کارپایه» اینست که جهان امروز در مسیر شتابنده‌ی «چند قطبی» با سمت‌گیری به زیرکشیدن امپریالیسم غرب از مقام سرکردگی‌ پیش می‌رود و محوریت اصلی در این کشاکش را قطب چین - روسیه دارد. این دو قدرت، یکی‌شان نوظهور و دیگری‌ دوباره سربرآورده، یار و یاور کشورهایی‌اند زیر سلطه «امپریالیسم غرب» و یا تحت فشار از سوی آن و لذا به لحاظ عینی نقش ترقیخواهانه و رهگشایانه‌ای ایفاء می‌کنند. هم از اینرو، هر جریان «استقلال» طلب در جهان، می‌باید سنگ بنای سیاست خارجی و جهات سیاست داخلی‌اش را در پیوند با این قطب تنظیم کند و راهبرد کاربردی خود را بر همین پایه بسازد. مبتنی برچنین تحلیلی هم است که «کارپایه» جایگاه خود را در کنار جمهوری اسلامی غرب‌ستیز می‌یابد و به مخالفت با هر جنبش و نیرو و برنامه‌ی خواهان سرنگونی و گذار از جمهوری اسلامی برمی‌آید. بزعم این نوشتار، نبرد «تعیین کننده»‌ درون سیستمی در درازای عمر این نظام، کشاکش میان «غرب‌گرایی» و « گرایش به شرق» بوده که امتداد ملی و سطح کشوری دارد و در آن، ولی فقیه سمت درست را برگزیده است. از نظر «کارپایه»، در آوردگاه طبقاتی جاری میان طبقات و اقشار بورژوا و خرده بورژوا، نهاد ولایت چونان اهرمی موثر در سیاست خارجی نظام و با داشتن سهمی بالا در راستای مصالح «لایه‌های پایینی جامعه»، بار سیاسی مفیدی بر دوش می‌کشد. لذا، عمده‌کردن واپسگرایی جمهوری اسلامی، افتادن در دام «اسلام سیاسی» و هم آغوشی با امپریالیسم است.
«کارپایه» چنان انباشته از گزاره‌های خودشناساننده و لذا رساننده‌ی این‌ فکر و نگرش و روش است که نگارنده‌ دریغ دید بخش قابل توجهی از آنها را در متن همین نقد نگنجاند. آورده‌هایی گرچه موجب دوبرابر شدن حجم این نقد، در عوض اما برخوردار از این حُسن که خواننده را در موقعیت داوری مستقیم‌ قرار می‌‌دهد.

بخش اول

تبیین «جهان چند قطبی» از منظر دوقطبی!


نقطه عزیمت این فکر و شیوه در برخورد با هستی سیاسی‌، همانی است که پیش از فروپاشی شوروی بود؛ فقط حالا با این تبیین از «دوران» که: «جهان ما در حال گذار از یک جهان تک‌قطبی زیر سلطهٔ انحصاری امپریالیسم به یک جهان چند‌قطبی مبتنی بر قوانین و مقررات بین‌المللی و احترام به حق حاکمیت ملی کشورها است». برای این نگرش همانگونه که جاگیری‌های سیاسی و اتخاذ فلان یا بهمان سیاست داخلی و خارجی در نیم قرن پیش با الزامات تخاصم و تقابل میان «شوروی سوسیالیستی و اقمار» و غرب به سرکردگی آمریکا رقم می‌خورد، قطب‌نمای کنونی هم همان ستیز میان «شرق و غرب» است منتهی در مختصاتی تازه.

به اصطلاح تازگی مورد استناد در این برداشت نیز اینکه: «امپریالیسم آمریکا هر روز بیشتر توان کنترل یک‌جانبهٔ خود بر جهان را از دست می‌دهد» حال آنکه شرق در قالب «ظهور چین به‌عنوان یک قدرت اقتصادی آلترناتیو برای آمریکا» رو به عروج دارد و «احیای تدریجی قدرت مستقل روسیه ... و ورود ارتش روسیه به اوکراین» نویدبخش دیگری است برای بشریت در رهایی از غرب خوگرفته به زیاده‌خواهی. این فکر، مبتنی بر همین و منتج از آن، نه فقط خود را جزوی از «گرایش عمومی» نسبت به شرق می‌نمایاند بلکه فراتر، متعلقی تماماً ایدئولوژیک به محوری می‌داند و می‌شناساند با خصوصیت «نزدیکی فزایندهٔ استراتژیک میان چین و روسیه» و ناشی از همین، با اشتیاق تمام چسب عبای خامنه‌ای شدن و به ردای «آقا» آویختن.

در اصل، او با انگیزه‌ی «غرب‌ستیزی» هیستریک قدیمی‌ است که دست دوستی به هر ستیزنده‌ علیه غرب می‌دهد تا بر جام جم جهان‌نمای جاودانه‌ی «غرب‌ستیزی» و «شرق‌پرستی»‌اش َتَرک ننشیند‌. بند ناف این فکر شیفته‌ی پولاریزاسیون را از همان اول با تیغ دوالیسم بریده‌اند!

«کارپایه» شوق‌زده می‌گوید: «با میانجی‏گری دولت‏هایی مانند روسیه و چین، امروز روابط سیاسی بهتری [در دنیا] شکل گرفته است و ... حمایت چین و روسیه از این کشور‏ها به سپری حفاظتی در‏ مقابل فشار‏های امپریالیستی بدل شده است.» البته با یادآوردن این تذکر وسط راهی تا ناگفته نگذارد که: «مبارزه در راه ایجاد جهانی آزاد از سلطهٔ یک‌جانبهٔ امپریالیسم نمی‌تواند و نباید از طریق کنار گذاشتن مبارزه در راه عدالت اجتماعی و آزادی‌های دموکراتیک برای توده‌های میلیونی مردم جهان به پیش برده شود.»

این تکمله اما و البته، تعارفی بیش از سوی این فکر نیست؛ چرا که «تعیین‌کننده» برای آن، همانا رد غرب است با ستیزه‌جویی تمام و کمال و استحاله‌جویی بسیار مشتاقانه در شرق. این اصلاً از مشخصه‌های اصلی و تکراری «کارپایه» است که با آوردن تکمله‌هایی از ایندست در اینجا و آنجای نوشتار- و گهگاه در جای خود و به میزانی نه لزوماً نادرست و غیر معقول – پا از تخته گاز بردارد و با افزودن «اما» و «اگر» و «البته» آنهم نه تبصره‌وار بلکه اصل‌گونه، منظور اصلی‌اش‌ را جابیندازد. از جمله همین‌جا و با بیانی این‌سان: «اما پیروزی در همهٔ این عرصه‌ها مستلزم داشتن درک دقیق نیروهای پیشرو از تمام تضادها و کشمکش‌های کهنه، چه در سطح جهان و چه در سطح ملی...[است] ... و باید، به‌گفتهٔ لنین، در هر لحظه آن حلقه‌‌ای از زنجیر را در دست گرفت و تکان داد که کل زنجیر را به حرکت می‌‌آورد. و آن حلقهٔ تعیین‌کننده در جهان امروز ما، اتحاد عمل همهٔ خلق‌ها، نیروها و کشورهای تحت سلطهٔ اقتصادی، سیاسی و نظامی امپریالیسم در درون یک جبههٔ واحد جهانی برای گذار به یک جهان متعادل‌تر چندقطبی است».

برگردان گزاره‌ی فوق به سیاست هم نه جز این: «انسجام، تقویت، و موفقیت این جبهه[شرق] شرط لازم برای دست‌یابی به همهٔ اهداف، از جمله اهداف ملی است...هر اقدام حساب‌نشده در جهت تضعیف توان مقاومت، یا حتی سرنگونی و دیگر اَشکال خجولانهٔ همین برخورد به دولت‌هایی که در این جبهه قرار گرفته‌اند...در نهایت به در‌ گِل ماندن مبارزات ملی خواهد انجامید...این مسأله به‌ویژه در مورد جمهوری اسلامی ایران و نقش فزایندهٔ آن در شکل‌گیری و تقویت این جبههٔ مقاومت اهمیتی صدچندان پیدا می‌کند»و «تضعیف یا به‌زیر کشیدن حکومت جمهوری اسلامی در شرایط خطیر کنونی، تنها خدمتی آشکار به امپریالیسم برای درهم شکستن این جبههٔ بین‌المللی خواهد بود.. این آن خط قرمزی است که هر نیروی پیشرو و انقلابی باید در هر لحظه مد نظر داشته باشد».

گرچه این عبارات در همین قد و قواره‌‌‌ای که دارند به اندازه‌ی کافی رساننده‌ی مقصود‌اند، با اینهمه، برای پرتوافکنی بر کنه و عمق این نگرش منجمد اما مشعوف از به اصطلاح کشف ویژگی‌های تازه‌ی «دوران»، درنگی چند در این زمینه بی فایده نیست.

درونمایه‌ی چنین مکثی در درجه‌ی نخست تصریح بر این حقیقت است که برداشت «کارپایه» از مفهوم «جهان چند قطبی»، فراورده‌ی نگاه آن به جهان با دوربین کهنه‌ی‌ «جهان دو قطبی» است. در واقع اگر تقابل «شرق» و «غرب» تا پیش از فروپاشی اولی، به مضمون جدال دو سیستم متعارض اقتصادی و ژئوپلتیک ناشی از آن بود، اکنون اما فقط و فقط بر سر حفظ، بازپس‌گیری و تسخیر «فضای حیاتی» برای اعمال قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی قدرت‌ها بر پایه‌ی منافع خودی است. دوربین «دوقطبی» را اما مگر کاری به تشخیص تفاوتی چنین کیفی است؟ مختصات فکری‌اش، تشخیص از این‌دست را برنمی‌تابد. کانون دوربین برای این نگاه منجمد، نقطه ثابتی است و جهان متکثر امروز که در تمایز از «نظم» پیشا دهه‌ی هشتاد میلادی قرار دارد، از دید او جهانی است که در آن، «شرق» آن «شرق»است که دلش می‌خواهد باشد و «غرب» نیز همان «غرب» که ذهنش می‌سازد!

یعنی طرز نگاه مورد نقد، این شهامت تبیینی را هم ندارد تا با انگشت نهادن بر ویژگی درنده‌خویی‌ها در جهان کنونی، این را بگوید که در حال حاضر روبرو با جنگ گرگ‌ها و نوعی از تسهیم‌ها و حوزه‌ی اعمال نفوذ از هردوسو در جهانی متکثر هستیم. این طرز نگاه، دنیای فعلی را جدال بین خیر و شر می‌بیند و نمی‌خواهد آن را در چیزی جز تقابل اقطاب نیک‌سرشت و بدسرشت به تصور برآید؛ او را توان رهایی از تخیل شیطان – فرشته نیست.

اختلاف گرهی با این طرز نگاه البته آن نیست که گویا او «اقطاب» را می‌بیند و دیگران نافی وجود چنین اقطابی‌اند. تفاوت، در تبیین سازه‌ی کنونی جهان است و فهم دینامیسمی که در دنیای کنونی عمل می‌کند. اهمیت این تاکید به ویژه از آن‌رو است تا خط تمایز جدی درک متعارف از مقوله‌ی «جهان چند قطبی» با تفسیر دلبخواه دوقطبی‌نگرانه از آن دقیقاً به ترسیم درآید. چرا که برای نگاه اولی یعنی نگرش به هستی کنونی دنیا با فهم غیرآئینی و از منشور متعارف، واقعیتی است که حقایق مربوط به موجودیت تعدد اقطاب قدرت در دنیای ما کم نیستند. چنین برداشت واقع‌بینانه از «جهان چند قطبی» اما بسیار متفاوت از طرز نگاه دومی است که جهان را با درازکردن بر روی میز جنگ بین «شرق» و «غرب» زیر رنده می‌برد. اگر اولی بر چندگانگی‌ در کره زمین کنونی است و غرب را گرفتار بحران از درون و مشخصاً هم مواجه با بحران دمکراسی می‌بیند و بر متن همین بغرنجی‌ها در جستجوی راه تعاملات ملی به سود مردم خود برمی‌آید، دومی اما با گرفتاری در چنبره‌ی ساده‌سازی مکانیکی، بر آنست که ایران را با گنجاندن در جهان آنتاگونیستی نوع دلخواه خود، درون «قطب شرق» از «اقطاب» جای دهد.

حال آنکه تشخیص چیستی جهان ما به این است که دنیای کنونی نه در «دو قطبی» و «تک قطبی» به تعریف‌ برآید و نه «چند قطبی» با خوانش در موازین و تفاسیر متعلق به دید قدیم و خلق و خوی کهن. آری، جهان امروز به اعتباری چند قطبی است اما فقط مسامحتاً و تسامح آن نیز، مشروط به پشتوانه‌ی وسعت‌نگری و استعداد دیدن واقعیت جهان در تنوعات‌ آن. این جهان در مجموعه‌ای از موجودیت اقطاب، پدیداری انواع قدرت‌ها و بلوک منطقه‌ای و نیز امکان بروزیابی قدرت‌های محلی است که تشخص می‌پذیرد. انبوهه‌ای مملو از کثرت و تنوع و تعدد کانون‌های چه مستقل و چه دارای استقلال نسبی، که نه دفعتاً ظهور‌یافته‌‌‌ی چند سال اخیر، بلکه پدیده‌‌ای است حاصل پروسه‌ای با عمل‌کرد روندوار که شکل‌گیری‌‌اش به سال‌های پیشا فروپاشی «جهان دو قطبی» برمی‌گردد. سیری که، در دو دهه‌ی اخیر فقط شتابی شگرف با دامنه‌‌ی بیشتر به خود گرفته است.

در واقع، چشم بینا لازم بود تا در دهه‌‌های 60 و 70 میلادی نیز این واقعیت را د‌ید که چگونه در عین قدرقدرتی هم «غرب» به سرکردگی آمریکا چونان سیستمی اقتصادی و هم «شرق» با رهبری شوروی به عنوان بدیل اقتصادی آن یکی، عناصر اولیه‌ی «نه شرقی و نه غربی» و نیز «هم شرقی و هم غربی» در جابجای جهان سر برمی‌آوردند و نقش معین خویش بازی می‌کردند. بروزات مدل «نه شرقی و نه غربی» بدواً و عمدتاً در سیمای سکولار و اندکی بعد ظهور در بنیادگرایی و مخصوصاً از جنس اسلامی‌اش بود؛ و نمودها در فرم «هم شرقی و هم غربی» نیز در سرکشی‌های گهگاهی رژیم‌های وابسته به یکی از اقطاب علیه همان قطب. شکل‌گیری جنبش غیرمتعهدها، سازمان کشورهای افریقا، لیگ عربی و سازمان اوپک و... از این جمله‌اند و نمونه‌ها در این زمینه متعدد. پدیدآیی این پدیده‌ها در همان زمان و نقش‌آفرینی هر کدام‌شان در اندازه‌ی خود، تصاویری از آینده‌ی جهان بود.

البته و بی‌گمان، تاثیر مستقیم و غیر مستقیم ساختار دو قطبی بر فعل و انفعالات سراسر جهان در آن زمان عمل می‌کرد و جدی هم بود و زاینده ناتو، ورشو، سنتو، سیتو و کشورهای مشترک المنافع وغیره. وابستگی‌ها و تاثیرپذیری‌ها اما، جملگی به ملاحظه‌ی واقعیتی که بنا به آن، دنیای نیمه‌ی دوم قرن 20 با گذر از سلطه‌ی قدرت‌های دریایی پیشین گام در جهان متکثر نهاده بود. در واقع دنیا می‌رفت تا در آینده و متاثر از تحولاتی اگرچه هنوز ناروشن، در باز تکثیر قدرت‌های بزرگ و تکثیر متوسط‌ها جلوه‌گر شود.

از یاد نباید داشت که «غربِ» تلاقی دو قرن، حتی وقتی فروپاشی رقیب «شرقی» را دید و چنین پنداشت که حالا می‌توان با یکه‌تازی‌ «پایان تاریخ» نوشت، به کوتاه مدت و با اصابت سر بر سنگ دریافت که سودای «تک قطبی» نئوکانی توهمی بیش نیست. اوباما این هوشمندی امپریالیستی را نمایندگی کرد که چون آن ممه را لولو برد، مدیریت ینگه دنیایی دیگر نمی‌تواند سهمی فرای حد خویش‌ از جهان قدرت ببرد. همین واقعیت هم بود که کاخ سفید را واداشت تا رنجر آمریکایی از عراق بیرون کشد و در سیاست خارجی‌اش خاورمیانه تدریجاً از جایگاه محوری سابق برافتد. آمریکا حتی با بیش از یک تریلیون دلار هزینه هم نتوانست افغانستان را نگهدارد و بعد 20 سال مجبور به ترک آنجا به نفع طالبان بنیادگرای حامی القاعده‌ی مهاجم به برج‌های دوقلو شد.

نگاه‌ همانند «کارپایه» اما قادر نیست غربِ وارثِ امپراتوری‌های استعماری و حالا دیگر قرار‌گرفته در نقطه تلاقی دو بُردار، از یک سو گرفتار تنگناهای درون ساختاری ناگزیر و از دیگر سو مواجه با تکثیر پیاپی رقابت‌های مهارناپذیر در جهان مبتنی بر منافع را، در واقعیت‌اش بازیابد تا دریابد چرا واشنگتن در کمند پدیده‌ای چون ترامپ می‌افتد و چرا برگشت به ناسیونالیسم خودی، غرب لیبرال را این سان به تسخیر می‌کشد؟ این فکر در ناتوانی از درک چنین چرایی‌ها است که بیمارگونه دچار شیفتگی نسبت به جنگ اصطلاحاً آزادی بخش جهان از دست ناتو در وجود یورش روسیه علیه اوکراین می‌شود و از شکست‌های آمریکا در چند نقطه از تهاجمات‌ امپریالیستی آن و قدرت‌گیری اقتصادی چین، شراب ذوق‌زدگی سر می‌کشد.

مبارزه‌ با سلطه‌گری‌ها در نوع نگاه این چنین به جهان از اینرو اصالت ندارد که فقط در ستیز با غرب عمل می‌کند و با سپر انداختن در برابر بازی‌های سیاسی روسیه و تحمیلات چین در مناسبات اقتصادی عملا یکسویه کادربندی می‌شود. هم از اینرو و برخلاف لفاظی‌هایش، تزی که صادر می‌کند خلاف مصالح مردم ایران است و در درجه‌ی نخست هم متضاد با منافع توده‌های زحمتکشی که گریبانگیر انواع مشکلات ساخته و پرورده‌ی همین نظام‌اند. این طرز فکر از ایجاد شرایط ناگوار توسط امپریالیسم غرب برای ایران می‌نالد، اما هیچ به روی خود نمی‌آورد که زمینه‌ساز این شرایط اگر هم نگوییم تماماً اما دستکم در درجه‌ی نخست و بطور عمده خودِ خودِ جمهوری اسلامی است. این طرز فکر با کوبیدن بر طبل «ایستادگی ضد امپریالیستی» جمهوری اسلامی، برای ماجراجویی‌های این پاسدار «استقلال» تبهکار و ویرانگر پی‌در‌پی هورا می‌کشد.

این نگاه، روندها در جهان را چون به درستی نمی‌بیند خال‌باز معتادی را می‌ماند که با چند کارت توی جیب، بازی صحنه را در پلاریزاسیونی مطلوب خود به رصد می‌نشیند. پس هیچ جای شگفتی ندارد که نجات جهان از دست «تک قطبی» بودن و افتادن بر ریل دو قطبی اما زیر عنوان «چند قطبی» را در وجود پوتین شوینیست ولیکا روس (روسیه بزرگ) چونان ناجی موعود بجوید! برای این فکر گیرکرده در قرن ماضی، آنچه باید سرجایش بماند همانا هیستری غرب‌ستیزی است و جایگزینی مائویسم‌ستیزی پیشین‌‌ با پرستش چین به رهبری شی. جهان این فکر، «چند قطبی» است اما در کادر «شرق مقابل غرب» و اتحاد غرب‌ستیزان تحت لوای غرب‌ستیزی! «جبهه متحد خلق» آن هم، برخاسته‌ از چنین آرایه‌ی ذهنی است.

این نگاه، منتقدین بنیادهای سرمایه‌دارانه و زورگویانه‌ی غرب ولی نه «غرب‌ستیز» مانند خود را به این دلیل در برابر خویش می‌یابد که آنان چه از موضع جهان‌گرایی و چه ملی، از برقراری مناسبات معقول هم غربی و هم شرقی کشور با جهان، ارزیابی به سود منافع مردم ایران و منطقه و جهان دارند. نگاه فقط شرقی اما، زیر علم و کتل «استقلال»، نوع دیگری از وابستگی را تدارک می‌بیند. او با مرحبا گفتن به نقش جمهوری اسلامی در «مقاومت محوری»، آن را شریک «ضد امپریالیست» خود می‌شناسد و چه بسا حتی بی به روی خود ‌آوردن، در دل به ستایش طالبان پس‌گیرنده‌ی افغانستان از آمریکا بر می‌‌آید!

اصل از نظر این فکر و روش، عملاً و حتی نظراً نه بر توسعه‌ی پایدار بلکه حفظ «استقلال» است و بس. برای آن مهم نیست که استقلال نوع جمهوری اسلامی، استقلالی بوده بکلی هستی‌سوز که کشور طی آن، خسارات استراتژیکی جبران‌ناپذیر دیده و بزرگترین فرصت‌های رشد از دست نهاده است. برای این نگاه، قاسم سلیمانی قهرمانی ملی است چون جنگ‌های نیابتی سامان ‌داد تا مدال افتخار تبهکاری ملی و منطقه‌ایِ ناظر بر «عمق استراتژیک» و «هلال شیعی» ولایت بر سینه‌ی این سینه‌چاکِ «رهبر» بنشیند.

این نگاه و سیاست، به لحاظ فلسفه‌ی سیاسی، اسیر دوئیت محض است و با کباده‌کشی، در سیکل دوگانه خیر و شر می‌چرخد. او نه فقط تعویض عینک، که خانه‌تکانی بنیادین لازم دارد. او پیش از داعیه‌ی سیاست‌سازی، نیازمند فهم نگرش دیالکتیکی است و بیش از اتخاذ سیاست‌کردن مطلوب ولایت، احتیاج به درک درست از هستی متکثر در منطقه و جهان دارد.

بخش دوم

بعد نقد دوقطبی‌ نگری به «جهان چند قطبی»، حالا باید سراغ استنتاجِ «کارپایهٔ سیاسی برای مرحلهٔ ‌کنونی مبارزه»از نوع رابطه‌ی اقتصاد و سیاست رفت تا دید چرا و چه‌سان کار این نگاه تحت تاثیر تز «آمریکا ستیزی» و در خدمتِ آن، به تبرئه‌ی ولایت و قربانی کردن آزادی و دمکراسی می‌کشد.

ولایت فقیه، «شکل» قضیه است و «آزادی‌های دمکراتیک» صرفاً ذیل «استقلال»!

از نظر این طرز فکر آنچه ایران را به روز سیاه کنونی انداخته است، ربط چندانی با حکومت دینی در «شکل» ولایت فقیه پیدا ‌نمی‌کند و ریشه‌ی آن‌ را باید در «سلطهٔ بورژازی نئولیبرال غرب‌گرا طی چند دههٔ گذشته» جست. به زعم این بینش، وخامت اوضاع کنونی کشور نه مستقیما ناشی از حاکمیت پدیده‌ی ناهمزمانِ حکومت ویرانگر دینی با ارایه کارنامه‌ا‌ی فلاکتبار و پیامدهای ساختاری، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اینگونه دهشتناک، بلکه بخاطر نفوذی است که «بورژوازی نئو لیبرال غرب‌گرا» در درون آن دارد. از نظر این نگرش و روش با داعیه‌ی تحلیل طبقاتی و اقتصاد سیاسی، مشکل اساساً مربوط به نفوذ و سلطه‌ی زیربنای مناسبات نوع نئو لیبرالیستی بر نظام است وگرنه «روبنای ولایی» به خودی خود عاملیت چندانی ندارد. به گفته‌ی «کارپایه»، ولایت فقیه که یک زمان نهادی بوده خرده بورژوایی و در مقطعی بگونه‌ی گذرا «تسلیم بورژوازی کلان»، از مدتی پیش به اینسو اما توانسته است و لابد هم خوشبختانه به همان جلد آغازین منادی مصالح خرده‌بوژوازی و «اقشار پایینی جامعه» برگردد. به دیگر سخن، ساختار ولایت را که به خودی خود چیزی بیش از «شکل» نیست نباید در ضخیمی و زمختی‌ دید، بلکه در موم بودنش فهمید که بسته به چگونگی سیر فعل و انفعالات طبقاتی هربار می‌تواند به یک «شکل» در‌آید!

این طرز تفکر با این باور که ساختار مبتنی بر ولایت به خودی خود فرع بر اصلِ موضوع یا همان ماهیت طبقاتی است، اخطار می‌دهد که ‌باید هشیار بود تا در دام تبیینات ناظر بر «اسلام سیاسی» نیفتاد و از نزاع طبقاتی «که بر که؟» جاری در جمهوری اسلامی غافل نماند. این نگاه با تاکید بر خطر تبدیل و ارتقای «نفوذ» نئولیبرالیسم در جمهوری اسلامی به سطح «سلطه»یابی بر آن، شرط رقم خوردن سرنوشت «که بر که؟» به سود مردم در نظام را هم «خلع ید از بورژوازی نئولیبرال وابسته به‌غرب و از بین بردن تمامی صدمات اقتصادی و سیاسی ناشی از سیاست‌های نئولیبرالی و سرکوب‌گرانهٔ آن» معرفی می‌کند.

به عبارتی، از نظر این نگاه، اگر هم ولی فقیه به «سرکوب» متوسل می‌شود، این رفتار باید از چشم «بورژوازی نئولیبرال وابسته به ‌غرب» دیده شود و منصفانه نخواهد بود اگر به حساب چیزی نوشته شود که در بافتار طبقاتی جمهوری اسلامی، جایگاهی بیش از «شکل» ندارد! لذا در رابطه با ولایت، اولویت را باید به ستیزندگی اجنبی ‌ستیزانه‌ی آن در برابر «امپریالیسم» و مزیت را به «استقلال» خواهی او داد و نه که خصومت آن با «آزادی‌های دمکراتیک»را عمده کرد! آری، همان تکرار دیگربار اخطاریه‌ی سال‌های متعلق به روزگارِ «خط امام»، که با کوبش بر طبل «جدی بودن خطر امپریالیسم»، «حفظ استقلال کشور» را بگونه‌ی بزرگ‌نمایانه و ترساننده در معرض خطر معرفی می‌کرد! «کارپایه» هم‌چنان در همان حال و هواهاست، فقط اینبار با چشم بستنی فزون‌تر بر «سرکوب‌گری»های استبداد ولایی!
البته اینجا نیز در پی درجه دوم دانستن موضوع «سرکوب‌گری»های ولایت و مقابله‌ی ولی فقیه با کمترین آزادی‌خواهی‌ها از سوی «کارپایه»، باز سروکله‌ی همان شگرد مبنی بر اگر و مگرِهای مکمل گزاره‌ها پیدا می‌شود که قبلاٌ بدان اشاره رفت. بدینگونه که تا مضموناً حکم بر «همه چیز زیر سر لیبرال‌ها» می‌دهد، شبح تلخ گذشته جلوی چشمش رژه می‌رود و لذا هراسان از افتادن طشت رسوایی پیشین از بام، سریعاً متوسل به لزوم از قلم نینداختن «تاکتیک» می‌شود. «تاکتیک»ی که یک سطر بعد معلوم می‌گردد اسم رمزی است برای «آزادی و دمکراسی» و مطابق عمل به همان شگرد، بلافاصله هم سنجاق شدن به شرط‌ و شروطی ناظر بر این‌‌: «طبیعی است که برنامه و اهداف تاکتیکی نیز باید در پیوند با چنین دورنمایی شالوده‌ریزی شوند». دور قمری که گفته‌اند درست همین معلق‌زدنی است که از این طرز فکر سرمی‌زند: اصل بر «دورنما»ست و نه لزوماً آزادی و دمکراسی در هم اکنون!
«کارپایه»، «آزادی‌های دموکراتیک» در جمهوری اسلامی را مشروط به فهم تاکتیکی می‌کند، به آنها بار و جنبه‌ی راهکاری می‌دهد و ذیل «دورنمایِ» «استقلال» می‌برد! معنای این نیز، نه چیزی جز نیاموختن هیچ درس از گذشته که اگر می‌آموخت آزادی و دمکراسی را چنین تنزل نمی‌داد و بدانگونه تحقیر نمی‌کرد که در درازای ده صفحه‌ا‌ی خود حتی برای یکبار هم دم از جنبش انقلابی «زن – زندگی – آزادی» نزند! «کارپایه» فقط در جایی از خود و آن نیز به استعاره اشاراتی به این جنبش و خیزش‌های قبل از آن دارد که در نگرانی از وقوع «انقلاب مخملی» دست‌ساز غربی‌ها علیه نظام پاسدار «استقلال»، آه از نهاد برمی‌کشد!

‌ارزش «آزادی‌های دموکراتیک» برای این نگاه، مشروط به تبعی بودن آنها از «ضد امپریالیسم» است و لذا تلقی‌ از آن، نه فراتر از افزار بودن. می‌نویسد که: اهمیت ویژه‌ی «آزادی‌های دموکراتیک» صرفاً به خاطر «ایجادِ...نیروی اجتماعی لازم برای دفاع از استقلال کشور و پایان بخشیدن به وابستگی فزایندهٔ ساختار اقتصادی کشور به غرب» است. به بیان دیگر، آزادی و دمکراسی نه مطروحه‌هایی خودبنیاد، بل مقولاتی‌اند اهمیت‌شان در خدمت به «استقلال»! پس، تکرار کمیک همان مشی تراژیک که راهِ غلبه بر امپریالیسم را در دوستی با جمهوری اسلامی خونریز علیه هر مخالف استبداد دینی برگزید!

تفکری تکراری در امروز و نزد محافلی که زنجیره‌ حلقات آن را‌ این چنین می‌توان برشمرد: عامل نابرابری‌ها و نارضایتی‌ها در جامعه همانا وابستگی آن به غرب به واسطه‌ی بورژوازی نئو لیبرال است، و «تحقق استراتژیک استقلال کشور» و پایان بخشیدن به وابستگی نیز همانا منوط به راندن نئولیبرالیسم از جمهوری اسلامی؛ لذا لطف در حق «آزادی‌های دموکراتیک»هر اندازه هم مهم، اما نه دارای مقامی فراتر از «تاکتیک»! تازه این نیز بدین خاطر که نگویند «فراموشانند»، وگرنه کردار همانا از اصل گفتمان و باور برمی‌خیزد و از کوزه همان برون تراود که‌‌ در اوست!

از این آشفته‌گویی «کارپایه» هم بگذریم که درست دو سطر بعد از وصف «اهداف تاکتیکی»، آزادی و دمکراسی را بیکباره از سطح تاکتیک به «شالوده استراتژیک» فرا می‌رویاند و خواننده در می‌ماند که رمز یک چنین دوگویی چیست‌؟ پاسخ را اما کلیت نوشتار تصریحاً از قبل داده و با تکرار آن در بعد، جای تردید باقی نمی‌گذارد که آزادی و دمکراسی برای این بینش و روش، و نیز به ضمیر و زبان، اساساً ابزاری است در خدمت «استقلال و تمامیت ارضی کشور» و «اهمیت حیاتی [آزادی‌های دمکراتیک] به‌ویژه از دیدگاه حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور در شرایط خطیر کنونی» است. یعنی، لزوم آزادی از «دیدگاه حفظ استقلال» و نه خودبنیاد و قایم به حقوق شهروندی!

پس همان نگاه و همان ترجیع بند چند سال سپری شده‌ی بعد انقلاب را داریم که در آن، پایان تز ‌خودتنظیمی با «شرق»، بس غمبار در مرکب سرخ پرپرشدن هستی هزاران شیفته‌جان عدالت اجتماعی نوشته شد و خود واضع تز نیز غمگنانه با زنده‌بگور شدن در محاق غروب فرورفت. نگاهی که، به کردار و ولو ناخواسته به خدمت «استقلال»چی‌های ولایی در تخاصم با «امپریالیسم» درآمد و رهروان فداکارش به نیت آرمان «آزادی و عدالت اجتماعی» نه تنها بی‌رحمانه روانه‌ی قربانگاه «استقلال» از طراز «خرده بورژوا»ای آن شدند بلکه در رکاب نوع برگشت «به خویشتن خویش» قرار گرفتند. «استقلال»ی با جنم دین‌خویی، از جنس روانه‌ی قعر تاریخ و در جنگ و ستیز با دستاوردهای تمدن و تجدد. «استقلال»ی که، کشتی‌ برقراری شرع متحجر و رانت اقتصادی ناشی از آن، جامعه را از دریای خون عبور داد تا شیخ حاکم، وضو بر لب حوض «نئو لیبرالیسم» گیرد!

معضل عمده بخش چپ ایران اگر در زمانه‌ی «خط امامی»، ماندن در نگاه کهنه‌ی استعمارستیزی با درکی بغایت نادرست و بس زیانبار از استقلال سازنده در این دنیای همبسته بود و نیز درماندگی و واماندگی‎‌اش از فهم درست خودبودگی در جهان معاصری عمیقاً مرتبط با هم، در نگاه نوع «کارپایه»‌ای اما باز هم چرخیدن درب است بر همان پاشنه‌ی پیشین با‌ فرورفتنی دیگر و باز هم بیشتر در مدار وابستگی به برج و باروی «شرق» حامی!

«کارپایه» نه فقط بر هم شرقی و هم غربی معقول نیازین کشور نمی‌ایستد که همانا شرط لازم برای رشد و توسعه‌ی پایدار و لذا بسترساز عدالت اجتماعی است، بلکه بگونه‌ی موکد بر درب «استقلال» رو به کعبه‌ی شانگهای و اوروآسیا می‌کوبد. اشکال و مشکل او در این پندار، به علاقه برای پیوندیابی با کشورهای مشهور به شرق نیست؛ چیزی که، هر مبارز ایرانی آرزومند رفاه معیشت مردم و دوستدار پیشرفت میهن، برقراری آن در شکل منطقی‌ و دوجانبه را نه فقط رد نمی‌کند بلکه توصیه بر بود و کرد این روی‌کرد دارد. اشکال این نگاه به ستایش «شرق» است و نفرین ابدی «غرب»! به اینکه سرنوشت حک‌شده بر پیشانی‌‌اش، مجذوب شدگی‌ به فلان یا بهمان «قطب» است؛ زمانی به شوروی سوسیالیستی و این زمان به روسیه اولیگارش!

مشکل کلان چپ در آن زمانه، اگر فهم کج از دمکراسی تا حد بی‌مقدار کردن و درک وارونه‌ از رابطه‌ی آزادی و دمکراسی با عدالت اجتماعی بود، اکنون اما همین وارونگی در میراث‌بران منجمد ذهن آن سر از ستایش ماجراجویی‌های رژیم ولایی در می‌آورد. اگر حزب توده ایران و سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت) علیرغم کژاندیشی بنیادین آن زمان‌، بعد آزادی خرمشهر در خرداد 1361 از تجاوزگری رژیم صدام حسین به ایران، با تقبل هزینه‌‌‌‌ای بس گران به مخالفت با ماجراجویی خمینی ولی فقیه قدرقدرت در ادامه‌ دادن به جنگ برخاستند، حالا اما رسوب یافته‌های بمراتب معیوب هر دو آنان در وجود وارثانی عرض وجود می‌کنند که ستاینده‌ی مشی «عمق استراتژیک» و «هلال شیعی» خامنه‌ای‌اند! همان نبش قبر «گذشته» با غمض نظر حیرت انگیز نسبت به جنایات روزانه‌‌ی این حکومت، نکند که عبور از « خط قرمزی [رخ دهد] که هر نیروی پیشرو و انقلابی باید در هر لحظه مد نظر داشته باشد» و مبادا که «حلقه‌‌ زنجیر» تعیین کننده از دستش در برود. آری، «خط قرمز»ی به تماشا درآمده در مضحکه‌ی ولایی با تلخنای طنزی چنین: داعیه‌‌داران نمایاندن ره در شناخت این دوره، خود غریقانی‌اند اندر چاه آن «دوران»‌!

در رابطه با اقتصاد سیاسی این تبیین طبقاتی هم نکته این که «اعتبار» آن به سیاه مشق کتاب‌هاست و نه واقعیت ایران گرفتار سیستم دینی در قالب ولایت! هم از اینرو نه قادر به فهم کارکرد تعیین کننده‌ی عامل رانت چونان اهرم انباشت ثروت و سرمایه در حکومتی مبتنی بر تبعیض‌گرایی و متکی بر حامی‌پروری! نگاهی که نمی‌تواند و یا دقیق‌تر نمی‌خواهد ببیند چگونه در سیستم اعوجاج ولایی، این بیشتر سیاست است که طبقه می‌سازد و به اقتصاد شکل می‌دهد تا اقتصاد به سیاست! برای این تفکر، ولی فقیه «شکل» است و نه ناظری همه‌کاره بر هر حیطه و از جمله بزرگترین انحصارات، بنیادها و هولدینگ‌ها در کشور بی پاسخ‌گویی به هیچ احدی. دغدغه‌ی این طرز فکر، تماماً خطر بورژوازی نئولیبرال است چونان پدیده‌ای بیرون از سیستم که بخاطر «غرب‌گرایی»‌اش در کمین اغوای ولایت فقیه نشسته تا او را از موضع منافع «لایه‌های پائینی» به حمایت از سرمایه داری کلان سوق دهد! این تحلیل قالبی از نئو لیبرالیسم در ایران، نمی‌خواهد دریابد که جمهوری اسلامی بیش و پیش از همه مظهر بدترین نوع سرمایه‌داری است که بر آن نامی جز سوداگری غارتگرایانه انگل‌پرور نتوان نهاد!

هیچ هم تصادفی نیست که نتیجه‌گیری این تحلیل مزین به اقتصاد سیاسی چنین از آب درآید که: «استقرار یک حکومت واقعاً عادلانه و دموکراتیک در ایران تنها از راه خلع قدرت از لایه‌های بورژوازی بزرگ درون حاکمیت قابل دستیابی است. از این رو، ما محور اصلی مبارزه را در مبارزه با سلطهٔ لایه‌های بورژوازی بزرگ درون حاکمیت، و نه شکل روبناییِ اِعمال قدرت سیاسی از سوی آن، می‌دانیم»! و معنی «عملی» این حکم هم لابد: اگر زالوهای بورژوازی بزرگ از «درون حاکمیت» بیرون کشیده شود، با همین «روبنا» - یا همان ولایت چونان «شکل» - «امکان» رسیدن به گل و بلبل و شکوفایی باغ اسلامی هیچ دور از انتظار نیست!

با اینهمه به خودمعرف‌های این طرز تفکر در یک مورد آفرین باید گفت. آنجا که بر نتایج سیاسی صغری و کبری چیدن‌های خود ایستاده‌اند و جدل با چپ اپوزیسیون جمهوری اسلامی را در صراحت سیاسی پیش می‌برند و نه مانند همفکرانی کمابیش با همین تفکر «کارپایه» که به نام اپوزیسیون خاک بر چشم اپوزیسیون می‌پاشند. اورژینال‌های این تفکر اگر با صراحت لهجه اعلام گفتار کرده و در کردار هم پای آن می‌ایستند، اما دستجات نیم‌چهره‌ی این فکر که در الفت با جریاناتی چون «نایاک»های لابی نظام در بیرون از ایران نرد محبت می‌بازند، در هر زمینه‌ای دودوزه بازی می‌کنند. این دسته‌ی اخیر، ریاکارانی‌اند لفظاً در مرزبندی با محافل چپ منجمد، در عمل ولی خود با همان انجماد! اینان با فروش «تنزه اپوزیسیونی»، در کار فریب ساده‌دلانی از اپوزیسیون چپ هستند که حساب‌شان از این بازیگران جداست‌. شناساندن رفتار و کردار این دستجات، وظیفه‌ی است مضاعف چرا که بگفته‌ی سنائی «چو دزدی با چراغ آید، گزیده تر برد کالا»! فقط اما در این مورد هم با این فهم که، نیاز به روشنگری بیشتر چیستی این طرز تفکر است و نه کیستی فلان یا بهمان‌اش.

بخش سوم

نقدِ «کارپایهٔ سیاسی برای مرحلهٔ ‌کنونی مبارزه» با تمرکز بر دو موضوع پایان می‌گیرد. یکی عاملیت «نگاه به شرق» در تحلیل «کارپایه» از تحولات حاکمیت جمهوری اسلامی، و دیگری دعوت این «کارپایه» از اپوزیسیون چپ برای تشکیل «جبهه متحد» بر مبنای لزوم «ایجاد و تقویت جبههٔ واحد در برابر امپریالیسم»!

نقش «جهان چند قطبی» در بازگشت دیگربار ولی فقیه به سود و سوی «محرومان جامعه»!

به ارزیابی «کارپایه»‌، ترکیب طبقاتیِ «حاکمیت جمهوری اسلامی ایران ‌امروز شامل ترکیبی از نمایندگان یک بلوک قدرت مسلط، متشکل از لایه‌های مختلف بورژوازی بزرگ (تجاری، بوروکراتیک، رانتی، و مالی) ... [با کارکردی] در راستای ادامهٔ سیاست‌های اقتصادی نئولیبرالی وابسته به غرب، و "ولی فقیه"، به‌عنوان نمایندهٔ جناح‌های گوناگون خرده‌بورژوازی سنتی ایران و لایه‌های پایینی جامعه است» و توضیح آن پیرامون چرایی دیکتاتوری جمهوری اسلامی از منظر طبقاتی نیز اینکه: «ما خصلت اصلی حاکمیت را در حال حاضر، از نظر طبقاتی، دیکتاتوری لایه‌های بورژوازی بزرگ، به‌ویژه لایه‌های وابسته به غرب، می‌دانیم».

طبق این گفته‌ها، دیکتاتوری در این نظام، نه از سوی اقشار متنفذ میلیتار و بوروکرات تسبیح به دست و ریش تا بنا گوش به زعامت ولی فقیه، بلکه ناشی از بورژوازی‌‌ تزریقی از برون نظام دیانت به درون آنست. فتنه‌ها، همه نهفته‌ی‌ زیر سر نئولیبرال‌های نفوذی به نظام‌‌اند و نه از سوی بارآمد‌گان و فربه‌شدگان سینه‌زن اقتدار ولایت‌ در دامن «دیکتاتوری نعلین».

این تبیین، چیزی جز هم‌زمانی ضعف دید در تشخیص واقعیت‌های ایران اسیر حکومت ولایی از یک‌سو و فهم قالبی از نئو لیبرالیسم از دیگرسو نیست؛ هم برداشتی وارونه از رابطه‌ی خودویژه‌ی سیاست و اقتصاد در نظام ولایی وهم درکی کج‌و‌کوله از نئو لیبرالیسم که گویا ِصرف حضور سیاست‌هایی از خصوصی‌سازی و وجود جریان‌هایی نئولیبرال در یک سیستم برای نئولیبرال نامیدن آن کافی است! این تبیین، رونوشت نعل‌به‌نعل تحلیل‌های معطوف به دیکتاتوری‌های نظامی آمریکای لاتین است که به اجرای فرامین بانک جهانی و صندوق بین المللی پول شهرت دارند! تحلیلی متاثر از افسانه‌ی تخت پروکروست یونان باستان، که با دوقطبی نمایاندن رابطه‌ی کلان سرمایه‌داری و ولی فقیه در نظام، برآنست تا لباس نمایندگی «لایه‌های پایینی جامعه» بر تن فقیه هیولا ‌‌کند!

«کارپایه»، فعل و انفعالات طبقاتی در جمهوری اسلامی و نوسانات آن طی چند دهه‌ی گذشته را بگونه‌ای پی‌می‌گیرد تا آخرش به کشف «امکان» برای «حفظ استقلال» به سود «لایه‌های پایینی جامعه» نایل آید! مطابق این سیر: «در ابتدای انقلاب، ... جهت‌گیری سیاست‌های "ولی فقیه" عمدتاً در راستای منافع "مستضعفان" قرار داشت. اما با قدرت‌گیری و سلطهٔ فزاینده لایه‌های بورژوازی نئولیبرال وابسته به غرب طی چند دههٔ گذشته، سیاست‌های "ولی فقیه" به‌ناچار در جهت منافع این طبقات حرکت کرد، و به‌موازات رشد مداوم سرمایه‌داری بزرگ، استقلال نسبی آن از لایه‌های بورژوازی درون حاکمیت کاهش یافت». این استحاله نیز نتیجه‌ی «آغاز توطئه‌های امپریالیسم آمریکا علیه انقلاب...[بود که] تعادل نیروهای درون حاکمیت را به‌نفع لایه‌های بورژوازی بر هم زد... و خصوصی‌سازی‌های گسترده و تحمیل سیاست‌های اقتصادی نئولیبرالی آغاز... و در این روند، نقش مستقل و قدرت تأثیرگذاری "ولی فقیه" بر روندهای سیاسی و اقتصادی روزبه‌روز کم‌رنگ‌تر شد.»

نکته اصلی در این سیر از بافته‌ها، همانا برگشایی معمای ساخته‌ و پرداخته‌ی «کارپایه» و همانندهایش است در مسئله‌ی «قدرت»یابی دیگربار ولی فقیه که تا مدتی مقهور بورژوازی بزرگ طرفدار غرب بود، ولی حالا فراروئیده به موقعیت منادی منافع « لایه‌های پایینی جامعه». حل این چیستان که، چطور و چرا پس از آنهمه غلبه‌یابی‌ نئولیبرالیسم در جمهوری اسلامی تا حد سلطه‌ی «بورژوازی بزرگ» بر آن و استحاله‌ی حضرت ولی فقیه تا «شریک بورژوا»شدن، باز هم آفتاب امید و باور به فقاهت در دل این قطب‌گرایان طلوع می‌کند و نور رهایی از «امپریالیسم»، جان‌شان را گرما می‌بخشد؟! پاسخ اینست: نفس مسیحایی فرشته‌ی شفابخشِ «نگاه به شرق» از راه می‌رسد و چونان کلید نجات نظام از اهریمن، برق شادی در چشم اینان‌ می‌نشاند!

به نظر «کارپایه»، «امکان» گشایش در نظام‌ به سود «لایه‌های پایینی جامعه» از این‌رو رو‌آمده است که «بیت» با عدول از «نه غربی و نه شرقی» پیشین، سمتگیری تازه‌ای مطابق با این استدلال در پیش گرفته است: «با ظهور چین به‌عنوان یک قدرت اقتصادی رقیب برای آمریکا، و از آن تعیین‌کننده‌تر ورود ارتش روسیه به اوکراین و درگیری مستقیم نظامی ناتو با روسیه، همهٔ معادلات موجود، هم برای آمریکا و هم ایران بر هم خورد»، «بخشی از حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، به‌ویژه جناح نمایندهٔ خرده‌بورژوازی و لایه‌های پایینی جامعه، ... بر اساس آگاهی از این واقعیت که امپریالیسم به‌ هرصورت وجود یک دولت قدرتمند را در ایران تحمل نخواهد کرد، تصمیم به اتخاذ سیاست نگاه به شرق گرفت. و این آغازگر روندی شد که هم سیاست آمریکا در قبال ایران را ... تغییر داد و هم به یک کشمکش جدی در درون حاکمیت جمهوری اسلامی، و حذف بخشی از جناح هوادار غرب از ساختار سیاسی کشور در انتخابات اخیر ریاست جمهوری منجر شد»!

و این همان «رسوای زمانه منم» است: هورا کشیدن و زنده باد گفتن به سید علی خامنه‌ای مدیر «چرخش به شرق» و سید ابراهیم رئیسی مجری فرامین رئیس‌! ضمن اینکه فقط برای ازدست نرفتن رشته‌ی بحث در تعقیب سیر فکر «کارپایه»‌‌ بود که نگفتیم تنها خواجه حافظ بوده که خبرنداشت «نقش» و «تاثیر» خامنه‌ای بر «روندهای سیاسی و اقتصادی» در طول ولایتش نه «کم رنگ‌تر» بلکه مدام پررنگ‌تر شده است.! باز برای دور نشدن از متن بود که از یک امای عادتی دیگر «کارپایه» ‌گذشتیم که هم می‎‌گوید: «موضوع بهیچوجه کم بها دادن یا نادیده گرفتن اهمیت مبارزه در راه تغییر شکل مشخص حکومت بر جامعه نیست» و هم «اما باید پیش از هرچیز به‌طور قطع روشن شود که رابطهٔ دیالکتیک میان «شکل» کنونی حکومت در ایران با منافع طبقه یا طبقات حاکم و کل حاکمیت چیست؟»! اول تاکید بر «اهمیتِ» «شکل حکومت» و بلافاصله با توسل به «دیالکتیک»، کله‌پا کردن آن!

اما نقل قول‌ها را ادامه دهیم تا به استنتاج تبیین برسیم: با «این چرخش ... قدرت گذشته "ولی فقیه"... آغاز شد... و بدین ترتیب، تعادل نیروها در درون حاکمیت، البته به‌شکلی بسیار شکننده، به‌نفع هواداران گرایش به شرق تغییر یافت.» و لذا با نزول همین معجزه‌ ولی فقیه: «توانسته است... با ... طرح شعارهای عدالت‌خواهانه در حمایت از محرومان، از یک‌سو، و دفاع قاطع از استقلال و تمامیت ارضی کشور، از سوی دیگر، همچنان از حمایت مهمی از بخشی از خرده‌بورژوازی شهر و روستا و لایه‌های پایینی جامعه برخوردار بماند»! نتیجه‌گیری از احساس هم‌کاسه‌گی سیاسی‌‌ با ولایت نیز این چنین: «کسانی که امروز مبارزه با "ولایت فقیه" را در صدر دستور کار مبارزاتی خود قرار داده‌اند، ... عملاً به سلطهٔ کامل بورژوازی بزرگ هوادار غرب در ایران یاری می‌رسانند و کار امپریالیسم را برای نقطهٔ پایان گذاشتن بر استقلال و تمامیت ارضی کشور تسهیل می‌کنند»!

«کارپایه» در «نگاه به شرق» چنان دچار شیفتگی و سر از پا نشناختن است که در دادوستد با چین سوداندوزی «لایه‌هایی از بورژوازی بزرگ» را هیچ‌ به چشم نمی‌گیرد که غیر طبیعی هم نیست! چرا که در مختصات این «اقتصاد سیاسی»، هر قسم از سوداگری با روسیه و چین به دلیل فرع بودن نسبت به اصل گزینش «گرایش به شرق»، مجاز است‌! نگرانی آن بیشتر از طرف سرمایه‌ی صنعتی «غرب‌گرا» است تا تاخت‌وتازها از طرف کلان «تجار محترم» خودتطبیق گر با کالای «شرقی»!

اما اغماض از این‌دست نسبت به سرمایه‌‌های مرتبط با بریکس، آنجا به حداکثر خود می‌رسد که پای نهاد سپاه به میان می‌آید. برخورد «کارپایه» با سپاه، تایید است با چراغ خاموش! نگارندگان در طول «کارپایه» نسبت به سپاه، سکوتی حساب‌شده دارند و آنها را کاری با این نهاد بالادستی در اقتصاد و سرکوب‌گری چنگ‌انداز بر سیاست داخلی و خارجی کشور، امنیت و فرهنگ و هر عرصه‌ای‌ از جامعه نیست! سکوت سنگین در مورد این اختاپوس، فقط با این می‌تواند توجیه بپذیرد که شیشه‌ی عمر «مقاومت محور»ی جمهوری اسلامی – بمثابه‌ی اصل- به موجودیت سپاه است و به دست آن. بدون چنین اهرمی - بازوی اصلی نظام در سرکوبگری - و مخصوصاً شاخه‌ی قدس آن – در ماجراجویی منطقه‌ای - مشی «ضد امپریالیستیِ»«هلال شیعیِ» در هوا می‌ماند! تبریک‌گفتن‌های این تفکر به «موفقیت»های عملیاتی و تسلیحاتی سپاه جنبه‌ی تصادف ندارد، احساس وظیفه است که عمل می‌کند!

مسئله هم اصلاً این نیست که نباید به نوع مناسبات کشور با هر قطب و قدرتی حساس نبود، برعکس نیروی چپ در همین ایران کنونی ‌باید که به هر نوع پیامد منفی ناشی از هم‌پیوندی‌های سرمایه‌داری داخلی چه با غرب و چه شرق حساس باشد و بر ضرورت اتخاذ تدابیر کنترل کننده‌ی چنین عوارضی پای بفشارد. اما امپریالیسم را فقط در غرب خلاصه‌کردن و شرق «ضد امپریالیست» را به پرستش نشستن، داستان دیگری است که کمترین ربطی به چپ‌بودن ندارد و فقط و فقط خبر از وابستگی قطب‌گرایانه می‌دهد!
از نظر «کارپایه»، عمدگی خطر برای جمهوری اسلامی جهت‌گیرنده‌ در سمت به اصطلاح درست، همانا: «جناح هوادار غرب است... که از یک سو هرچه بیشتر دست به‌‌دامن دولت‌های غربی می‌شود، و از سوی دیگر تمرکز خود را روی سوار شدن بر موج اعتراضات ناشی از نارضایتی‌های برحق انباشت شده، که سیاست‌های نئولیبرالی خود غرب‌گرایان عامل اصلی آن بوده است، قرار داده است. و این آن عامل جدیدی است که در وضعیت بحرانی کنونی می‌تواند امنیت و تمامیت ارضی میهن ما را به‌مخاطره اندازد. بر اساس درک از این وضعیت داخلی[هم] است که دولت‌های امپریالیستی اکنون با تمام توان اقتصادی و تکنولوژی تبلیغاتی خود وارد صحنه شده‌اند تا ... سیر جریانات را به‌سمت سازمان‌دهی یک انقلاب مخملی و بازگرداندن ایران به دامن غرب، یا در صورت امکان تجزیهٔ کامل ایران، تغییر دهند»!

با این حساب هم، دیگر نباید جای گلایه‌ باقی بماند که چرا در «کارپایه»‌ی ده صفحه‌ای، جنبشی به عظمت «زن – زندگی – آزادی» هیچ نام و جایی ندارد! چه جایگاه و سهمی بالاتر از انتساب این جنبش انقلابی به «انقلاب مخملی» که همانا «مخاطره جدید علیه امنیت و تمامیت ارضی میهن» است و محمل امید برای «جناح غرب‌گرا»، «نئولیبرال‌ها» و «دولت‌های غربی»؟!

بلاخره پرگار با چرخیدن بر مدار نظام، تیر آخر را می‌زند تا به نقطه شروعش برگردد: «امروز بار دیگر یک نبرد "که بر که" در درون حاکمیت شکل گرفته است، که در یک سوی آن جناح‌های سرمایه‌داری نئولیبرال وابسته به غرب، و در سوی دیگر آن جناح‌های سرمایه‌داری ذینفع در سیاست گردش به شرق، زیر هدایت "ولی فقیه" به‌عنوان نمایندهٔ خرده‌بورژوازی و لایه‌های پایینی جامعه... قرار دارند... برآیند این نبرد سیاسی تبعات طبقاتی بسیار جدی برای جامعهٔ ایران و آیندهٔ کشور خواهد داشت.» و در ادامه: «هرگونه قصور یا تأخیر در [فهم اهمیت نگاه به شرق]... می‌تواند به نابودی استقلال و تمامیت ارضی ایران منجر شود»! خطر هم نه فقط خلاصه در وجه ملی، بلکه بسی بزرگ‌تر است و متوجه و علیه کل منطقه‌ و جهان: با «شکست سیاست گرایش به‌شرق [در حاکمیت]... جبههٔ مقاومت در سطح منطقه متلاشی خواهد شد. اسراییل، با کمک آمریکا بار دیگر به قدرت فائقه در منطقه بدل خواهد شد و مسألهٔ حقوق خلق فلسطین در زیر خاک یک نظام تک‌دولتی صهیونیستی مدفون خواهد گشت. تعادل نیروها در عرصهٔ بین‌المللی، با توجه به نقش تعیین‌کنندهٔ ایران در آن، به‌ضرر چین و روسیه و دیگر نیروهای رهایی‌بخش ملی تغییر خواهد کرد، و دست آمریکا و متحدانش برای یکه‌تازی در سطح جهان و منطقه بار دیگر هرچه بازتر خواهد شد.»

بدینسان تحلیل تفکر «کارپایه»‌ای از جمهوری اسلامی و فعل و انفعالات آن، در شعرِ «منظور من از کعبه و بتخانه تویی تو/ منظور تویی کعبه و بتخانه بهانه» به تعبیر درمی‌آید تا قطعی شود که قصد نگارندگان نه ارایه تحلیل طبقاتی عینی از بافتار جمهوری اسلامی، بلکه نشاندن سیاست «فقط شرق» است بر سیر روندها در ساختار این نظام و رساندن آن به تثبیت! «کارپایه»‌ با نگاه ایدئولوژیک قطب‌گرایانه‌ی نوع «شرقی»‌اش، نمی‌تواند و نباید هم جمهوری اسلامی را چنین یگانه با خویش نیابد!

در مذمت اپوزیسیون و دعوت از آن به ایجاد «جبهه‌ی متحد» هم‌سو با ولایت!

بقیه «کارپایه» یا تکرار همان مطالب است در اشکالی دیگر و یا درس‌نامه‌‌ای مغشوش‌ پیرامون مثلاً تضادهای اصلی، عمده و فرعی که بنا به آن، تضاد اصلی بین کار و سرمایه است متبلور در قالب عمده‌ی «تضاد میان مجموعهٔ خلق‌های جهان با امپریالیسم» و تضاد‌هایی نیز هستند فرعی یا «ثانوی دیگری مانند تضاد آزادی و دیکتاتوری، تضاد فقر و ثروت، و تضادها و اختلافات ملی، قومی، مذهبی، و فرهنگی». منظور از این تدریس و تعلیم هم، توجه دادن‌هاست به شناخت «شگرد امپریالیسم» که بنا به آن: «امپریالیسم برای مدت‌ها کوشیده است تا با عمده کردن تضادهای ثانوی موجود در چارچوب ملی کشور‌ها، مانند "دیکتاتوری" و "نقض حقوق بشر" و «ارجحیت یک‌جانبه قائل شدن برای مبارزه برای "دموکراسی" و "حقوق بشر" در درون هر کشور به‌طور جداگانه...»، ارابه‌ی «سلطهٔ بیشتر بر جهان» را براند و بتازاند! بنابراین، چون «دموکراسی» و «حقوق بشر» در «شگرد امپریالیسم» اولویت دارند(؟!)، پس از نظر تفکر «کارپایه»ای باید اموری «ثانوی» قلمداد شوند!

خودبهره‌جویی تفکر «کارپایه»‌ای مغروق تعلق خاطر به جمهوری اسلامی از درس داده‌هایش نیز چیزی نیست مگر «ایجاد و تقویت یک جبههٔ واحد در برابر امپریالیسم» و البته با افزودن قسم نوع دم خروسی بر آن تا به خیال خود با زدن آس برنده بر زمین، هر ناباور به بافته‌هایش را چنین آچمز کند: «آیا هم‌این ضرورت تاریخی نیست که امروز کوبا و ونزوئلا و نیکاراگوئه را در یک جبههٔ واحد مقاومت در برابر امپریالیسم در کنار کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران قرار داده است؟» بازتاب شوریدگی این فکر به آمریکاستیزی جمهوری اسلامی در این نکته‌ی ظریف رخ‌نماست که «کارپایه» با ابراز لطف در حق سه «دولت سوسیالیستی» آمریکای لاتینی، آنها را مفتخر به قرارگرفتن در کنار حکومت با «شکل» ولایی می‌کند و نه برعکس! الگو برای آن، جمهوری اسلامی است!

«کارپایه» ضمن پرداختن به انواع «توطئه‌های امپریالیستی»، آدرس «خطر واقعی کنونی» را نه در خیابان مشخص که در بیابان کلی می‌دهد: «آمریکا و متحدانش امروز سیاست دامن زدن به یک دور شیطانی اعتراض و سرکوب فزاینده در داخل کشور را دنبال می‌کنند تا از این راه بتوانند مردم معترض ایران را برای نجات از وضعیت موجود دست به‌دامن آمریکا و غربِ "مدافع دموکراسی و حقوق بشر" کنند»! «کارپایه» اما غافل از اینست که برای پستچی دارای هوش متوسط هیچ هم دشوار نیست تا نامه را درست به خیابان مقصد برساند: خیزش‌های‌ دی 96 و آبان 98 و جنبش انقلابی «زن – زندگی – آزادی»!

«کارپایه» رو به حکومت و با زبانی که خوشایند «جناح مدافع سیاست نگرش به شرق»باشد، امید به ولایت حاکم را چنین فرموله می‌کند: «وضعیت تازه جناح مدافع سیاست نگرش به شرق را در برابر وضعیتی دشوار و تعیین‌کننده قرار داده است اما ... با توجه به شکنندگی اوضاع اقتصادی ـ اجتماعی و ماهیت ارتجاعی جناح‌های بورژوازی نئولیبرال درون حاکمیت، ما امکان درهم شکسته شدن مقاومت کنونی در برابر فشارهای امپریالیسم را دور از ذهن نمی‌بینیم.»

لحن این تفکر ولی در برابر اپوزیسیون خواهان گذار از جمهوری اسلامی – و جدا از هر گرایش و مشی‌ – گزنده و عتابی است که هیچ هم نباید عجیب بنماید: «سرنگونی طلبان» و «گذار‌ی»‌ها با افتادن «در دام تبلیغات رسانه‌های امپریالیستی»، «بر آتش افروخته شده توسط امپریالیسم علیه ایران دامن می‌زنند» و «بر اساس این واقعیات» است که: اصلِ «مخالفت با شعار "سرنگونی جمهوری اسلامی" ... ـــ یا شکل خجولانه‌تر و گمراه‌کننده‌تر آن یعنی "گذار از جمهوری اسلامی" - در شرایط خطیر کنونی مطرح است»! و بدیل پیشنهادی‌‌ «کارپایه» هم، این فرمایشات‌ بی نیاز از تفسیر: «اولین گام ضرور در این راستا، حرکت در چارچوب قانون اساسی، پرهیز از دادن شعارهای ظاهرا "انقلابی" از بیرون و درغلطیدن به ورطهٔ چپ‌روی‌های مورد حمایت امپریالیسم» است و ابزار اجرایی آن نیز صدور دعوت‌نامه برای اپوزیسیون تا: « بکوشیم به کمک یکدیگر به یک راه حل علمی و درست منطبق بر این شرایط عینی دست‌یابیم و آن را متحدانه برای پیش‌برد روند انقلابی در ایران به‌اجرا درآوریم.»!

در پاسخ به فراخوانی چنین موهوم، تنها به یک نکته‌ی مکرر باید اکتفا کرد: دعوت بی‌مایه و بی‌پایه از اپوزیسیون نظام به تشکیل «جبهه متحد» هم‌سو با راس نظام و حامیان آن؟! آخر «یک چنین شیر بی یال و دم خدا کی آفرید» و چرا نیاموختن هیچ درس از سر به صخره ‌خوردن صد باره‌ی صدای ملتمس هماره بی پژواک؟! اشکال آیا در خیل وسیع بی‌اعتماد‌ها نسبت به این همیشه طلبکاران دل در گرو «مقاومت محور» است یا در فکر و رفتار همین معدود محافل و افراد خود هماره برحق‌پندار؟!

تازه، تامل نقد حاضر بر «جبهه متحد» در اینجا فقط بر چند و چون آن از زاویه سیاسی است وگرنه مقوله جبهه‌ی‌ سلبی، نظراً بنیاد در پوپولیسم دارد که طی بحثی عمیق می‌توان‌ نشان داد چرا چیزی بیش از ابزار برای هژمونی ارتجاع نیست و یکی از مصادیق آن نیز، هم‌دستی چه نظری و چه منطقاً عملی همین چپ منجمد قطب‌گرا با جمهوری اسلامی. اشاره به «جبهه متحد» فراخوانده‌شده از سوی این سرودخوانان «فتح قدیمی» بی فتح در اینجا، محض تذکر است به حضرات که دست بردارند از دعوت‌هایی چنین هجو برای تشکیل جبهه‌‌‌ی مشترک کذا با دمکرات‌هایی که وجه اصلی نبرد در ایران کنونی را، مبارزه برای گذار از جمهوری اسلامی و جایگزینی‌ آن با جمهوری سکولار دمکرات می‌دانند! ِصرفاً برای فروکردن در گوش این آب در هاون کوب‌هاست تا دوره کنند الفبای سیاست را که در آن، بیشترین اتحاد از اشتراکات حداقل می‌گذرد و نه جبهه‌ متحد با اختلاف سیاسی حداکثر! برای اینست که شاید بشنوند دعوت به اتحاد بر متن تقابل میان دو مخالف، نه «یکی داستان است پر از آب چشم» بل قصه‌ای است همه شوخ و شنگ! یکی‌ سرازیر دره‌ی شرم‌آور هم‌آغوشی با جمهوری اسلامی و دیگری ره‌پیمای سربالایی برای به زیرکشیدن این نظام!

و در پایان، حال که چپ منجمد، «حلقه تعیین کننده» از لنین انقلابی را وام گرفته‌‌ تا خرج بدترین محافظه کاری‌ خود و منجر به تسلیم محض کند، این پند را هم از مارکس بشنود که می‌گفت: شرم، حسی انقلابی است!

بهزاد کریمی 6 بهمن ماه 1402 برابر با 25 ژانویه 2024
_________________________

*) کارپایهٔ سیاسی گروه «۱۰ مهر» برای مرحلهٔ ‌کنونی مبارزه



google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:

نظر تکمیلی
خوش برخورد
2024-01-27 18:06:11
نظر تکمیلی خودم. راجع به جناح شرق ‌و جناح غرب
انسان باید به کجا پناه ببرد !!
روزنامه راه توده وپیک نت، جمهوری اسلامی را تشویق می‌کنند که هر چه زودتر سلاح اتمی خود را علنی کند وب جبهه شرق ‌مسکو بپیوندد تا جبهه غرب واروپا نتواند به او تعرض کند .
حال این سیاست رو به زبان ساده ترجمه کنم تا همه ما متوجه شویم
به زبان ساده یعنی جمهوری اسلامی آدم بگش ، ضد حقوق بشر عمل کن ، دستات تا مفرق به خون جوانان آلوده باشه ولی برای اینکه پایدار بمونی سلاح اتمیت را علنی کن و قدرت دفاعی ونظامیت رو بالا ببر وبه شرق نزدیک شو تا بیشتر وبیشتر پایدا ر بمونی ‌عرصه را به مردم ومملکت تنگ تر وتنگتر کن ‌. ومطمين باش کسی به تو کاری ندارد وما هم در عرصه بین‌المللی از تو حمایت می‌کنیم چون به شرق نزدیک شده ای !! . افسوس که سیاسیون چپ هنوز نمیخواهند قبول کنند که هر گونه حکومت ایدئولوژیک . ایران را به همین حال وروز فاجعه بار امروزی میرسونه .
دوستان عزیز ،
مردم ایران به یک حکومت مردمی ولائیک ‌و دمکرات احتیاج داره که به هیچ جناحی و دسته ای وابسته نباشه واز همه مهم تر
منافع ملی کشور را با هر کشوری که احترام متقابل رو رعایت کنه دوست ورابطه داشته باشه چه غرب چه شرق .
ایران ‌و مردم غیور ایران حکومتی بهتر از این
سزاوارش هستند .
کمک کنیم این آرزوی ایرانیان برآورده بشه

به مردم رنج دیده ایران هم فکر کنید
خوش برخورد
2024-01-27 08:53:21
باسلام به خوانندگان عزیز ، وبا سلام به انسان‌های شریفی که درراه آرمان‌های انسانی وبهبودی زندگی مردم جان شریفشان رو از دست دادند
گروه ۱۰ مهر وگروه راه توده ‌روزنامه پیک نت
با تحلیل های اشتباه ودرهم برهم خود خاک درچشمان مردم ایران میپاشند مگر همین جمهوری اسلامی نبود که با پرونده سازی ‌خیانت به آرمان‌های ملی هزاران انسان فرحیخته ورفقای خود شما رو اعدام نکرد ، مگر اون موقع با تحلیل غلطی که همه ما داشتیم ومیگفتیم نبرد امپریالیستی بر آزادی ها ارجح هستش
مگر نمیگفتیم حجاب ‌و
پوشش در مقابل ضدیت با غرب اهمیت چندانی ندارد
حالا بعد از این همه تجربه باز دوران ‌سیاست تمایل به غرب وتمایل به شرق رو مطرح می‌کنیم
طرفداری از هر جناح چه غرب وچه شرق
که فقط به منافع خودشون فکر می‌کنند
چه دردی از آلام ‌و دردهای مردم ایران رو دوا می‌کند
چرا ایران باید از یکی از این جناح ها حمایت کند
در کجای دنیا شرق ‌غرب به نفع توده های مردم کشورهای تحت ستم عمل کردند
کدام قرداد بود وهست که به نفع مردم ایران عمل شد
این سیاست که بخاطر نزدیک شدن جمهوری اسلامی به شرق باید تقویت شود از کجا سرچشمه گرفته است
آیا بهتر نیست سیاستمداران وگروهای سیاسی چپ بخصوص از کار وایده وسیاست خوب تودنیا بصورت دست چین از هر جایی که باشد حمایت کنند .
آیا دوران حمایت کور وصد درصد از یک جناح وگروه تو دنیا به سر نرسیده است ؟نفع مردم ایران را هم در نظر بگیرید
حمایت از جمهوری اسلامی که دستش به خون مردم ‌فرهیختگان ایران آلوده است وگام بگام به سیاست ضد انسانی وضد زن طالبان نزدیک تر می‌شود جز گژ راهه دیگری نمیتوان نام نهاد
حکومت جمهوری اسلامی با نزدیک شدن به هر جناهی تو دنیا اصلاح پذیر نیست ‌و سیستم ضد حقوق بشری خود را برای مردم ایران تغییر نخواهد داد ،
تجربه تلخ این حکومت متقلب ومافیایی وضد بشری را که فقط ثروت ایران را برای خود واقا زاده هاش می‌خواد این را ثابت کرده است
بخود بیاییم وتجربه تلخ را دوباره تکرار نکنیم

با درود

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد