logo





خشونت

يکشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۱ ژانويه ۲۰۲۴

محمد تقی طیب

new/mohammad-taghi-tayeb1.jpg

پدیده خشونت با زندگی انسانهای اولیه غارنشین ، خود را نمایان ساخته است. طبق روایت های مذهبی کشتن هابیل توسط قابیل نمودار مجسم خشونت اولیه مکتوب است. خشونت انسان با طبیعت از آغاز حیات وجود داشته و بطور مرتب بر شدت آن افزوده شده است. این خشونت را باید به خشونت با گیاهان ، محیط زیست ، حیوانات مورد بررسی قرارداد. وقتی ما برگ و یا ساقه درختی را قطع میکنیم ، در مورد آن گیاه دست به خشونت زده ایم اما گیاه در پائین ترین درجه حیات است ،عکس العملی نمیتواند نشان بدهد. در مواقعی که این خشونت بیش از اندازه تحمل گیاه باشد، می خکشکد ،میمیرد و نابود میشود. در تحقیقات آزمایشگاهی ثابت شده است که وقتی گیاهی مورد خشونت قرار میگیرد ، شروع به جیغ زدن میکند.

درپیدایش حیات ، خشونت درمورد گیاهان به منظورتامین مواد خوراگی از میوه آنها ویا استفاده ازساقه و تنه درختان برای ساحتن پناهگاه و محل سکونت استفاده میشد. بمرور زمان چوب به به عنوان ماده ساخت و سازوسائل مختلف اولیه مورد استفاده قرار گرفت که تا به امروزشدت و حجم استفاده از چوب در جهان بسرعت در حال افزایش بوده و این روند ادامه ذارد. قبل از دوران مدرن ، طبیعت بخودی خود گیاهان از بین رفته را باز تولید میکرد و لذا آثار حشونت مرتب در حال ترمیم بود. امروزه از بین بردن جنگلها برای تولید چوب وساخت و ساز بنا ها باعث محدود تر شدن فضای لازم زندگی حیوانات گشته و انواع بسیاری از آنها از بین رفته و یا در حال نابودی هستند.

با افزایش بی رویه مصرف چوب ، جنگلها بمرو زمان از بین رفته و تعادل طبیغت دگرگون شده است. آثاراین خشونت به طبیعت مدت ها است که خود را نمایان ساخته است. افزایش اکسید کربن در هوا وگازهای تولید شده از مصرف سوختهای فسیلی باعث گرم شدن شدن تدریجی دمای زمین که تبعیات آن، فاجعه های طبیعی منجمله سیلهای وحشتناک ، سونامی ، طوفانهای ویران کننده وآتش سوزی های جنگلها را باعث میشود. بعنوان مثال در گزارش ها آمده است که اگر افزایش سالیانه هوای زمین بهمین منوال پیش برود تا سال دوهزاروپنجاه تمام شهرونیز بزیر آب خواهد رفت. تمام عوارض ویرانگر طبیعی بعلت خشونتیست که بشر به طبیعت روا داشته و طبیغت جواب آنرا به این اشکال به بشر برمیگرداند.
پیچیده ترین انواع خشونت ، نوع آدمیان به یکدیگر است. این نوع خشونت از آغازحیات انسان تا کنون ادامه داشته وخواهد داشت. به غیر از اجرای قوانین کیفری در مورد مجرمین واقعی جامعه ، تمام موارد دیگر خشونت انسانها بیکدیگر هیچگونه مجارات منطقی و بموقع ندارد.. این نوع خشونت ها درمقیاس وسیع منجربه جنگهای فراوان با کشتار، ویرانی وتلفات انبوه بوده است. دلیل این جنگها در واقع بدست آوردن قدرت و ثروت است که همیشه در تاریخ بنحو بارزی بیکدیگر گره خورده اند.

هرچه جوامع گسترده تر و ازلحاظ تکنولوژی پیشرفته تر شده اند انواع این نوع خشونت و دامنه وسیع آن به روشهای مختلف در نهان و آشکار به مرحله اجرا در میآیند و "چو دزدی با چراغ آید گزیده تر برد کالا" در رابطه با تکنولوژی پیشرفته ،خشوت بی رحم در مورد انسان و محیط زیست وی را باعث میشود که بطور مستمردر حهان بوقوع می پیوندد و همچنان ادامه خواهد داشت. در نهایت باید گفت که نتیجه هر نوع خشونت در کوتاه و یا درازمدت به خودانسان حریص و نادان برمیگردد ونتیجه آن درآتش سوختن خشک و تر است.
چه قدرزیباست این بیت شعر مولانا در رابطه با موارد ذکر شده در این نوشتار " این جهان کوهست وفعل ما ندا سوی ما آید ندا ها را صدا "
محمد تقی طیب ژانویه دوهزار و بیست و چهار




نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد