logo





در سوگ فریده ابلاغیان:،

ای مرگ از جان یاران ما چه می‌خواهی؟

دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸ دسامبر ۲۰۲۳



فریده ابلاغیان، نویسنده، شاعر، مترجم، نقاش، آموزگار، ژورنالیست، مربی رقص و از فعالان سیاسی- اجتماعی، روز چهارشنبه سیزدهم دسامبر ۲۰۲۳ میلادی - ۲۳ آذر ۱۴۰۲ خورشیدی، مدت زمان کوتاهی پس از تشخیص تومور مغزی، در استکهلم ما را و جهان ما را واگذاشت و رفت .

فریده ابلاغیان در سال ۱۳۳۱ در بروجرد متولد شد. به دلیل علاقه به آموزگاری و آموزش، در رشته تربیت معلم تحصیل کرد و آموزگار شد، اما به همراه هزاران آموزگار، دبیر و استاد دانشگاه در «انقلاب فرهنگی» جمهوری اسلامی از کار اخراج شد.

فریده ابلاغیان در ایران با گروه‌های چپ فعالیت سیاسی می‌کرد که گوشه‌هایی از آن را در رمان «سوی روشن ماه» شرح داده است. او در سال ۱۹۸۳ از ایران به صورت مخفیانه خارج شد و به سوئد آمد.

در سوئد به عنوان آموزگار زبان فارسی و سپس آموزگار سوئدی در مدارس مشغول به کار شد. او به دلیل علاقمندی به زبان و برای کمک به آشنایی کودکان و ایجاد اشتیاق در آنها نسبت به کتاب، هشت کتاب داستان کودکان را از سوئدی به فارسی ترجمه و منتشر کرد. او خود نیز چند کتاب به فارسی برای کودکان و نوجوانان نوشت ازجمله «حمومک مورچه داره» که مجموعه‌ای از بازی‌ها و قافیه سازی‌ها برای کودکان وحتا بزرگسالان است. همچنین کتاب‌های «ره آورد» و «حق با کی بود».

فریده ابلاغیان در کنار کارِ آموزگاری و نوشتن، رقص نیز آموزش می‌داد و گروهی را برای اجرای رقص‌های سنتی و محلی سراسر ایران ایجاد کرده بود. از او چند رمان، مجموعه داستان و مجموعه شعر در سوئد منتشر شده است که از جمله می‌توان از «خدایان خانه ما»، «سمفونی خواب و لباس عروس»، «عشق ممنوع مادرهای مان»، «کلیدهای گمشده» و «سوی روشن ماه» نام برد. همچنین «لبخند چشمان تاریک» که گفتگوهایی ست با شش زن و مرد نابینا و ناشنوا. او نمایشگاه‌هایی را نیز از نقاشی‌های خود از جمله در استکهلم برگزار کرده بود. فریده ابلاغیان همزمان با شرکت در فعالیت‌ها و حضور در نهادهای فرهنگی و مدنی در استکهلم، از مبارزات و جنبش‌های اجتماعی و سیاسی در ایران نیز پشتیبانی می‌کرد.

فریده ابلاغیان از شش سال‌ پیش با آغاز تهیه و پخش برنامه‌ی «از دور، از نزدیک» از رادیو تلویزیون آیینه، با این برنامه همکاری داشت و به تهیه گزارش‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و گفتگوهای رادیویی می‌پرداخت.

زندگی او به وضوح دارای یک مسیر ادبی، هنری، سیاسی و اجتماعی بود. او نه تنها به عنوان یک نویسنده و هنرمند بلکه به عنوان یک آموزگار و فعال اجتماعی، به جامعه ایران و سوئد خدمت کرد. اشتیاق او به زبان، ادبیات کودکان و تدریس رقص، نشانه تعهد ژرف او در عرصه هنر، فرهنگ و ادبیات است. بی‌شک آثار به جا مانده از او در حوزه فرهنگ، هنر و ادبیات چراغ روشنی ست پیش پای جوانان نسل‌های آینده.

فریده ابلاغیان در سروده ای از خود در ماه مارس ۱۹۹۵ می‌گوید: «سال‌هاست که فصل‌ها را اندازه گرفته‌‌ام» «تا بهار زودتر زنده شود». فریده ابلاغیان در آرزوی شکوفه‌های بهار در زادگاهش بود، اما دریغ و درد که مرگ او را امان نداد.

دردا که مرگ
نه مُردنِ شمع
و نه بازماندنِ ساعت است،
نه استراحتِ آغوشِ زنی
که در رجعتِ جاودانه بازش یابی،
نه لیموی پُر آبی که می‌مَکی
تا آنچه به دورافکندنی‌ست
تفاله‌یی بیش نباشد:
تجربه‌یی‌ست غم‌انگیز
غم‌انگیز
به سال‌ها و به سال‌ها و به سال‌ها…

«شاملو»

یاد فریده ابلاغیان گرامی
با تسلیت به فرزندان، خانواده و جامعه‌ی فرهنگی و ادبی ایران

میترا آزاد. پروین آهوقلندری. زینت آیتی نژاد. محمد اثباتی. آذرارفع زاده. حمید احمدزاده. مسعود اعتمادی. فرخنده اعظمی. فریده اعظمی. محمد اعظمی. پروین افتخاری. سعید افشار. نورا اقراقی. نادیا اکبرپور. ماه‌بانو ایران‌دوست. فرزین ایران‌فر. اکابر. بهرام امامی. زهرا باقری‌شاد. خلیل پاک ‌نیا. ماندانا پناه. سوسن پورچی. ارسلان پورقباد. جواد تسلیمی. گلی تقوی. سهیلا تقی‌پور. بهرام توکلی. مرتضی تهرانی. جواد ثابت‌قدم. ماشااله جماتی‌پور. محمد جودکی. بهروز چهل‌امیرانی. بهمن چهل‌امیرانی. علی حصوری. نقی حمیدیان. گلی دانشگر. محمود دانش‌نژاد. مرتضی داور. مهرداد درویش‌پور. مهدی دهنوی. شهناز راجی. گیتی راجی. مهشید راستی. بهرام رحمانی. ناصر رحیم‌خانی. فخری زرشگه .اسماعیل زرگریان. سپیده زرین‌پناه. علی سرکوهی. محمد سلیمانی. ژیلا شاملو. پوران شاهی. سعید شریفیان. علی شفیعی. گیتی شکری. شجاع شمسی‌زاده. مرتضا صالح. سوسن ضیابری. میلاد عبدالحسینی. محمد عقیلی. نعمت علی‌مرادی. وجیهه فاطمی دزفولی. فخرالدین فانی. فریدون فانی. سهیلا فرهنگ. اتابک فتح‌اله‌زاده. شهرام فرزانه فر. محسن فومنی.‌‌ ناهید قاجار.هنگامه قره باغی. کیومرث قنبری. فخری کربلایی. جمشید کرمی. جلال کیابی. حسین گُردین. مینا لبادی. مزدک لیماکشی. مسعود مافان. شیوا مصری. حاجیه ماهیگیر. فرزانه مبینی. علی‌رضا مجلل. رباب محب. آذر محلوجیان. خدیجه مختاری. فاتح مردوخ. صالحه موسوی. محسن موسویان. ترانه مهاجر. میترا مهراب‌پور. محسن نجات حسینی. محسن نکومنش. ماریا نظامی. مسعود واثقی. زینت هاشمی. شکوفه یوسفی.


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد