بیبیسی: مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رای مثبت ۱۵۳ کشور در برابر ۱۰ کشور مخالف از جمله آمریکا و ۲۳ رای ممتنع، قطعنامه آتشبس فوری در غزه را تصویب کرد.
این قطعنامه اگر چه الزامآور نیست اما همان طور که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفته نشانگر تضعیف موقعیت دولت بنیامین نتانیاهو در ادامه جنگ علیه حماس در غزه است.
این دومین قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف پایان دادن به جنگ در غزه است.
این مجمع در اکتبر گذشته هم قطعنامه ای با هدف برقراری وقفه انسان دوستانه در غزه تصویب کرده بود.
با این حال قطعنامه ماه اکتبر با ۱۲۱ رای موافق در برابر ۱۴ مخالف و ۴۴ ممتنع تصویب شده بود اما قطعنامه امروز با ۱۵۳ رای موافق، ۱۰ مخالف و ۲۳ ممتنع، نشان از حمایت بیشتر کشورها و نارضایتی آنها از ادامه جنگ در غزه دارد.
جنگی که در پی حمله خونین هفتم اکتبر حماس به خاک اسرائیل آغاز شد. در جریان آن حمله پیکارجویان حماس ۱۲۰۰ اسرائیلی را کشتند و حدود ۲۴۰ نفر که اکثرا غیرنظامی بودند و در میان آنها دهها کودک، زن و سالخورده وجود داشت را به عنوان گروگان با خود به غزه بردند.
پس از آن اسرائیل در حملاتی سنگین با هدف «نابودی حماس و آزادی گروگانها» ابتدا به شمال غزه و اکنون به جنوب آن یورش برد. حملات زمینی، هوایی و دریایی که بنابر گزارش تشکیلات بهداشتی حماس در غزه تاکنون بیش از ۱۸ هزار کشته از جمله بیش از ۸ هزار زن و کودک برجای گذاشته و بیش از یک میلیون نفر از ساکنان این نوار باریک ساحلی را آواره کرده است.
آمریکا مخالف و بریتانیا ممتنع رای داد دو سوم اعضای مجمع عمومی با ادامه جنگ در غزه مخالفت کردند
بیش از دوسوم از ۱۹۳ عضو حاضر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد غروب سه شنبه به وقت شرق آمریکا به قطعنامه درخواست آتشبس فوری در غزه رای مثبت دادند اما نامهای بزرگی چون آمریکا (مخالف) و بریتانیا، آلمان، ایتالیا و هلند که رای ممتنع دادند نشان داد که عملی شدن اهداف این قطعنامه با موانع جدی روبرو است.
این قطعنامه که الزامآور نیست اما موضع جهانی درباره ادامه جنگ در غزه را نشان میدهد، ساعتی پیش با ۱۵۳ رای موافق تصویب شد.
آمریکا، پارارگوئه، اتریش و اسرائیل در میان ۱۰ کشور مخالف قرار گرفتند و بریتانیا، مهمترین متحد آمریکا در اروپا هم به آن رای ممتنع داد همچون آلمان، ایتالیا، هلند و اوکراین که در میان ۲۳ کشور ممتنع قرار گرفتند.
ساعتی قبل از رایگیری در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر دایمی آمریکا در سازمان ملل متحد گفت که اگر چه واشنگتن با برخی مفاد قطعنامه تهیه شده موافق است اما تمرکز خود را بر ایجاد «صلح پایدار» گذاشته است.
او گفت: «هرگونه آتشبسی در بهترین حالت یک امر موقتی و در بدترین حالت برای اسرائیلیها که در معرض حملات بدون وقفه هستند خطرناک خواهد بود. این برای فلسطینیان هم خطرناک است چرا که آنها هم شایسته داشتن فرصتی برای ساختن فردایی بهتر، بدون حماس، هستند».