بیبیسی: یک مقام ارشد امدادرسانی سازمان ملل متحد هشدار داده است که با ادامه نبردها نیمی از جمعیت غزه از گرسنگی رنج میبرند.
کارل اسکا، معاون مدیر برنامه غذای سازمان ملل، گفت که فقط کسری از تدارکات مورد نیاز امکان ورود به این ناحیه را پیدا کرده است و از هر ده نفر نه نفر قادر نیستند هر روز غذایی برای خوردن پیدا کنند.
آقای اسکا گفت که شرایط در غزه تحویل کمکها را «تقریبا غیرممکن» میکند.
اسرائیل میگوید که برای حذف حماس باید به حملات هوایی در غزه ادامه دهد و گروگانهای اسرائیلی را برگرداند.
سرهنگ ریچارد هِکت روز شنبه به بیبیسی گفت که «هر بار که یک غیرنظامی جان میبازد یا دچار رنج میشود دردناک است، اما راه دیگری وجود ندارد.»
او گفت: «هرچه در توان داریم برای رساندن حداکثر کمکها به داخل نوار غزه انجام میدهیم.»
از روز ۷ اکتبر که جنگجویان حماس بعد از ورود به ا اسرائیل ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۴۰ نفر را گروگان گرفتند تردد از مبدا و به مقصد غزه به شدت محدود بوده است.
اسرائیل در واکنش، مرزهای خود با غزه را بست و شروع به حملات هوایی به آنجا کرد، که باعث محدودیت تحویل کمکها به غزه شد که به شدت به این کمکها وابسته است.
وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است میگوید که اسرائیل بیش از ۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر را در حملات خود کشته که شامل بیش از هفت هزار کودک میشود.
فقط گذرگاه رفح در مرز با مصر باز بوده که امکان ورود مقادیر محدودی از کمکها را فراهم کرده است. این هفته اسرائیل قبول کرد گذرگاه کرام شالوم از اسرائیل به غزه را در روزهای آینده باز کند اما فقط برای بازرسی کامیونهای کمکها. کامیونها بعدا برای ورود به غزه به رفح خواهند رفت.
آقای اسکا گفت که او به هیچ وجه آمادگی رویارویی با «وحشت، هرج و مرج و احساس درماندگی» که او و تیم برنامه غذا در جریان سفر روزهای اخیر به غزه تجربه کرد را نداشت.
آنها شاهد «سردرگمی در انبارها، نقاط توزیع با هزاران انسان درمانده و گرسنه، سوپرمارکتهایی که قفسههای آنها خالی بود و سرپناههای پرازدحام» بودند.
فشار بینالمللی و یک آتشبس موقت هفت روزه در ماه نوامبر امکان ورود مقداری کمک به غزه را فراهم کرد، اما برنامه غذای سازمان ملل میگوید که برای رفع نیازها باید گذرگاه دیگری باز شود.
به گفته آقای اسکا در برخی نواحی از هر ده خانواده نه خانوار «یک روز و شب کامل را بدون هیچ غذایی سپری میکنند.»
مردم در خان یونس در جنوب غزه، شهری که اکنون از دو جبهه تحت محاصره نیروهای اسرائیلی است، میگویند که وضعیت ناگوار است.
دکتر احمد مقرابی، مدیر بخش جراحی پلاستیک و واحد سوختگی در بیمارستان ناصر، تنها مرکز درمانی باقی مانده در شهر، درحالی که سعی می کرد جلوی گریهاش را بگیرد درباره کمبود مواد غذایی با بی بی سی صحبت کرد.
او گفت: «من دختری دارم، سه ساله، که همیشه از من شکلات و شیرینی میخواهد، سیب میخواهد، میوه می خواهد. نمیتوانم تهیه کنم. احساس عجز میکنم.»
«غذای کافی وجود ندارد، غذای کافی نیست، فقط برنج، فقط برنج باور میکنید؟ ما یک بار غذا میخوریم، یک بار در روز، همین.»
خان یونس در روزهای اخیر در کانون حملات سنگین هوایی بوده و رئیس بیمارستان ناصر گفت که تیم او حساب شمار مردگان و زخمیهایی که به آنجا منتقل میشوند را «از دست داده است.»
اسرائیل میگوید که رهبران حماس در خان یونس پنهاد شدهاند، احتمالا در شبکهای از تونلهای زیرزمینی، و نبرد خانه به خانه و «تونل به تونل» برای انهدام توانایی های نظامی حماس در جریان است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، روز شنبه آمریکا را به همدستی در جنایات جنگی متهم کرد که بعد از وتوی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای درخواست آتشبس فوری از سوی این کشور بود.
از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۳ کشور به آن رای مثبت دادند. بریتانیا رای ممتنع داد و آمریکا تنها کشوری بود که علیه آن رای داد.
آقای عباس گفت که او واشنگتن را مسئول «خون کودکان، زنان و سالخوردگان فلسطینی در غزه به دست نیروهای اشغالگر (اسرائیل) میداند.»
رابرت وود، سفیر آمریکا در سازمان ملل، از وتو دفاع کرد و گفت که قطعنامه خواستار «آتشبسی غیرقابل دوام» میشد که «به حماس امکان میدهد سر جایش بماند و آنچه در ۷ اکتبر انجام داد را تکرار کند.»
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که او از «موضع صحیح» آمریکا در شورای امنیت قدردانی میکند.
آتشبس موقت هفت روزه حدود هشت روز قبل پایان یافت. بر اساس آن ۷۸ گروگان از سوی حماس و ۱۸۰ اسیر فلسطینی در زندانهای اسرائیل آزاد شدند.
هنوز بیش از ۱۰۰ گروگان در غزه در اختیار حماس هستند.
در تحولی دیگر در روز شنبه خانواده زاهر باروخ، گروگان اسرائیلی ۲۵ ساله تایید کردند که او کشته شده است.
این خبر بعد ازآن اعلام شد که شاخه مسلح حماس روز جمعه ویدئویی را منتشر کرد که به گفته آن، عواقب خونین عملیات ناکام ارتش اسرائیل برای آزادی یک گروگان اسرائیلی را نشان میدهد.