اتحاد جمهوریخوهان ایران در وینُ وز دوم اکتبر ۲۰۰۹ جلسه بحث آزاد در مورد درمورد مباحث مطرح در همآیش چهارم برگزار کرد. این جلسه را بیژن رحمانیان اداره می کرد و بیژن افتخاری و مسعود فتحی طرح بحث نمودند. حضار جلسه هم در بحث شرکت نموده و هم سوالاتی را در رابطه با مواضع اتحاد جمهوریخواهان مطرح کردند.
متن زیر در معرفی اتحاد جمهوریخواهان و برای اراپه به جلسه تهیه شده بود.
دربارۀاتحاد جمهوریخواهان ایران: اهداف و مشی آن
تاریخچه:
اتحاد جمهوریخواهان ایران با انتشار بیانیۀ «برای اتحاد جمهوریخواهان ایران» با امضای صد ها نفر از فعالان سیاسی، قرهنگی و اجتماعی در ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۸۲ برابر با ۱۵ ماه مه ۲۰۰۳ بنیانگذاری شد. این بیانیه را تا برگزاری ]همآیش اول ۱۰۷۰ نفر امضا کرده بودند. اولین همآیش اتحاد جمهوریخواهان ایران در شهر برلین آلمان از ۸-۱۰ ژانویه ۲۰۰۴ با شرکت بیش از ۷۰۰ نفر، هم چنین ۴۵ نفر نمایندگان رسانه های ارتباط جمعی و صد ها نفر علاقمند دیگر برگزار شد. اجا تاکنون دو همآیش دیگر، همآیش دوم در فرانکفورت (۱۷ تا ۱۹ ژوئن ۲۰۰۵) و همآیش سوم در برلین (۲۵ تا ۲۷ مه ۲۰۰۷) برگزار کرده است. همایش چهارم اتحاد جمهریخواهان ایران نیز از ۲۳ تا ۲۵ اکتبر ۲۰۰۹ در کلن آلمان برگزار خواهد شد. محور اصلی مباحث همآیش چهارم حول «جمهوریخواهان، جنبش سبز و دمکراسی در ایران» خواهد بود.
در همایش های اتحاد جمهوریخواهان همواره از فعالان سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و صاحب نظران در حوزه های مختلف دعوت به عمل می آید و متناسب با مسائل مهم در همان مقطع، کنفرانس و سمینار نیز برگزار می شود.
مبانی ما
اولین مبنا برای تشکیل اتحاد جمهوریخواهان ایران، تفاهم بر روی این اصل بود که «نظام جـمهوری پارلمانی مناسب ترين شکل تحقق مردم سالاری در ايران است». در یک نظام جمهوری، انتخاب حکومتگران از طریق رای مستقیم و مخفی مردم صورت می گیرد و هر عامل دیگری از جمله: ارث و میراث (در نظام سلطنتی)، یا ایدئولوژی و مسلک خاص (چه مذهبی چه غیر مذهبی) در نظام های دارای پسوند را، منتفی می کند. در نظام جمهوری تنها منشا مشروعیت حکومت، رای مردم و انتخاب آحاد ملت است. در این نظام، هرکس صرف نظر از جنسيت، تبار ، عقيده و مذهب خود، از حقوق و فرصت های برابر برخوردارست و تنها چنين نظامی نیز مي تواند همزیستی همه گرایش های سیاسی را در کشور تضمين کند و بر پایه برابرحقوقی شهروندان، امکان رهائی از دایره بسته بازتولید دیکتاتوری و استبداد در ایران را فراهم بکند.
ما بار ها تاکید کرده ایم که قانون اساسی و اساسا نظام جمهوری اسلامی، برپايه تبعيض ميان شهروندان، تبعبیض میان زن و مرد، تبعیض میان پیروان مذاهب گوناگون، بی حقوقی دگراندیشان و دگرباشان بنا شده است و قانون اساسی موجود کشور، با قائل شدن مشروعیت الهی برای حکومت، با رسمیت بخشییدن به تبعیض بین شهروندان بر اساس مذهب، عقاید و جنسیت آنان، با حق حاکميت مردم و برابر حقوقی آنان ناسازگار است. استراتژی اتحاد جمهوريخواهان، در اساس تغيير قانون اساسی و ساختار سياسی موجود جامعه، با تکيه بر جنبش های سازمانيافته مدنی مردم، مبارزه برای لغو تبعیضات موجود، و نهایتا استقرار جمهوری عرفی بر پایه برابرحقوقی همه شهروندان کشور است.
اهم نکات برنامه ای عبارت است از:
جدايی دين و مسلک از حکومت، منع دخالت دولت در عرصه خصوصی و زندگی شخصی شهروندان
انتخابی بودن سران کشور و دولت، لغو هرگونه ادعای امتياز موروثی، دينی و مسلکی در امر حکومت
تضمين حقوق و آزادي های فردی و اجتماعی مندرج دراعلاميه جهانی حقوق بشر و ميثاقهای ضميمه آن
برابری کامل حقوق همه شهروندان بدون در نظر گرفتن تفاوتهای قومی، زبانی، مذهبی و شيوههای زندگی فردی آنان
خشونت زدائی از روابط سياسی، اجتماعی و خانوادگی ، طرد شکنجه و لغو اعدام
برابرحقوقی زن و مرد و اجرای اصول مندرج در "کنوانسيون رفع تبعيض از زنان»، تضمين قانونی حقوق زنان در خانواده و جامعه و رفع ستمهای فرهنگی، سياسی و اجتماعی مبتنی بر جنسيت عليه زنان، فراهم آوردن امکانات لازم برای رشد استعدادها و توانايیهای زنان درهمه عرصههای زندگی فردی و اجـتماعی
رفع تضييقات و محروميتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، جبران تضييقات گذشته نسبت به اقوام و اقليتها در زمينههای فرهنگی و سياسی و اجتماعی و تلاش در راه گسترش تفاهم بين اقوام و پيروان مذاهب گوناگون در ايران
واگذاری تصميم گيریهای مربوط به شرايط زندگی و اداره امور محلی و منطقه ای به نهادهای انتخابی مردم همان محل و منطقه؛ توزيع مسئوليتها و عدم تمرکز قدرت،
گسترش روابط سياسی ايران با هـمه کشورها، براساس حقوق برابر، احترام متقابل و رعايت مصالح و منافع ملی
حفاظت از طبيعت و محيط زيست برای سلامت نسلهای امروز و بقای نسلهای آينده
مشی ما برای استقرار دمکراسی:
اتحاد جمهوریخواهان ایران مناسب ترین راه رسیدن به دمکراسی و تثبیت آن را برگزاری "انتخابات آزاد" می داند و بر بازتر شدن فضای سیاسی و تامین آزادی های سیاسی به مثابۀ پیشزمینه های انتخاباتی آزاد، سالم و عادلانه تأکید دارد.
استراتژی سیاسی اتحاد جمهوریخواهان ایران بر گذار مسالمت آميز از استبداد به دمکراسی، طرد خشونت و کاربست اشکال مسالمت آميز مبارزه، هم چون مقاومت مدنی، مبارزه برای حقوق آزادی های مدنی استوار است. ما معتقدیم که استقرار نظام دمکراتیک نیازمند فرهنگ دمکراتیک، تثبیت فرهنگ مدارا و دیالوگ با مخالف، نقطه پایان گذاشتن بر چرخه خشونت و خصومت است.
به باور ما دمکراسی یک شبه در جامعه متحقق نخواهد شد، تغییرات بنیادی در وضعیت حاکم حاکم از طریق شکل گیری، گسترش و قوام نهادهای مدنی به عنوان پایه های دمکراتیزاسیون در کشور میسر است؛ وجود و حضور شبکه ای از تشکل های مستقل صنفی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که خواستهای متنوع گروههای مختلف جامعه را در خود متبلور ساخته، و در جریان مبارزه برای همین حقوق هم شکل گرفته باشند، تضمینی برای حفظ دستآوردهای دمکراتیک است و می تواند همانند سدی در برابر نقض حقوق عمومی توسط حکومت عمل کند و در فضای عمومی جامعه، هم چون حائلی در برابر تسلط و تعرض حکومتگران عمل کند.
همکاری های ما
اتحاد جمهوریخوهان در اولین همایش خود اعلام کرده است که استقرار جمهوری در ايران مستلزم اتحاد عمل گسترده نيروهای جمهوری خواه و همکاری با همه آزاديخواهان برای ايجاد يک جنبش وسيع دمکراتيک در کشور است. شعارهای اساسی ما برای شکل گيری چنين اتحاد عملی عبارت اند از: تامین حقوق شهروندی مردم ایران، رعايت حقوق بشر، آزادی احزاب و مطبوعات و تشکل های صنفی و سیاسی، دفاع قاطع و مشترک از آزادی ها و حقوق اساسی آحاد مردم ایران....
ما همواره تلاش کرده ایم با همه جمهوریخواهانی که طرفدار دمکراسی، جدائی دين از ساختار حکومت و معتقد به روش های مسالمت آميز مبارزه هستند، و نیز با تمامی نيروهايی که خواهان تقويت عناصری از جمهوری و دمکراسی در نظام سياسی موجود کشورند، همکاری و اتحاد عمل داشته باشیم.
تمرکز اصلی تلاش های ما و نقطه ثقل توجه ما تاکنون تحولات در داخل ایران و مناسبات ما با نیروهای سیاسی حاضر در صحنه مبارزه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جاری در داخل کشور بوده است و تنها آن تلاش های مشترکی در خارج از کشور برای ما حائز اهمیت بودند و هستند که متوجه تقویت مبارزات حق طلبانه مردم و تقویت روندهای جاری تلاش برای دمکراتیزه کردن جامعه بوده اند.
مباحث جلسه بحث آزاد را بشنوید