بی بی سی : باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در یک واکنش دیگر به انتشار خبر یک مرکز غنی سازی جدید در ایران گفت گرچه همچنان به ابزارهای دیپلماتیک پایبند است، اما همانطور که همیشه گفته گزینه نظامی را برای حفظ امنیت ملی آمریکا منتفی نمی داند.
اوباما که در یک کنفرانس خبری در پیتسبورگ صحبت می کرد گفت: اکنون ایران باید پاسخ دهد.
وی با اشاره به نشست هفته آینده گروه 1+5 با ایران گفت: ایران باید دست به انتخاب بزند و با جامعه جهانی همکاری کند.
او هشدار داد در غیر اینصورت تحریم های شدیدتری علیه این کشور اعمال خواهد شد.
رئیس جمهور آمریکا نسبت به "همبستگی" اخیر اعضای دائم شورای امنیت بر سر ایران ابراز خرسندی کرد و گفت تا همین چند ماه پیش بسیاری نسبت به واکنش سریع به ایران تردید داشتند.
وی افزود اما اکنون روسیه و چین نیز به بلافاصله با صدور بیانیه هایی از ایران خواستند با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.
انتشار ناگهانی وجود یک مرکز جدید غنی سازی در نزدیکی قم موجب شد حتی روسیه و چین نیز مواضع محکم تری علیه ایران اتخاذ کنند.
باراک اوباما دراین کنفرانس خبری که در پایان نشست گروه 20 برگزار می شد گفت ماه ها پیش از وجود چنین مرکزی مطلع بوده است.
سازمان های اطلاعاتی آمریکا، فرانسه و بریتانیا اطلاعات خود از مرکز غنی سازی اورانیم در کوه های نزدیک قم را جداگانه در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دادند.
به گفته آقای اوباما واشنگتن و متحدانش تردیدی در "قطعیت" صحت این اطلاعات نداشتند.
شبکه سی ان ان نیز به نقل از برخی مقام های آمریکایی گزارش داد واشنگتن این اطلاعات را در اختیار مسکو و پکن هم گذارده بوده است.
آقای اوباما ساعاتی قبل از این نشست مطبوعاتی نیز گفت برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای حق ایران است اما اندازه و مشخصات تاسیساتی که تاکنون از آژانس بین المللی انرژی اتمی پنهان شده، با یک برنامه صلح آمیز تناسبی ندارد.
رییس جمهور آمریکا گفت که این نخستین باری نیست که ایران در برنامه هسته ای خود پنهانکاری می کند.
او ایران را به زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی متهم کرد و برنامه هسته ای این کشور را یک "رویارویی مستقیم" خواند.
اطلاعات نیویورک تایمز درباره تاسیسات هستهای جدید ایران
در آستانه روزی که خبر وجود تاسیسات دومی برای غنی سازی در ایران فاش شد، روزنامه نیویورک تایمز مدعی دستیابی به شواهدی در این باره شد.
این روزنامه که فاش شدن اطلاعات درباره تاسیسات جدید را باعث تشدید فوریت برخورد دیپلماتیک با ایران دانسته، از قول مقام های آمریکایی می نویسد این "پروژه مخفی" ایران سالها تحت نظر آنها قرار داشته است.
اما به نوشته نیویورک تایمز آنچه باعث برملا شدن اطلاعات در این باره شد این بود که "ایران در هفته های اخیر دریافت که آژانس های اطلاعاتی غربی دیگر وجود این پروژه را محرمانه تلقی نمی کنند" و آقای اوباما تصمیم به افشاء رسمی اطلاعات در این باره گرفت.
این روزنامه که به نقل از مقام های آمریکایی مدعی شده تاسیسات جدید هنوز عملیاتی نیست و تا یکسال دیگر به بهره برداری می رسد، خبر داده که در جریان افتتاح اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد "اطلاعات در این باره در اختیار مقام های ارشد چندین کشور قرار داده شد و جلساتی برای تعیین استراتژی در دیداری که در آن ایران برای اولین بار در 30 سال گذشته با آمریکا سر یک میز خواهد نشست، برگزار کردند."
نیویورک تایمز به نقل از "یک مقام ارشد آمریکایی" که نام او را ذکر نکرده وجود تاسیسات جدید را سومین فریب ایران علیه جامعه بین المللی می داند و از قول این مقام می نویسد که "هر سه بار هم فریب ایران برملا شد."
این مقام در گفتگو با نیویورک تایمز فاش شدن اطلاعات مربوط به تاسیسات غنی سازی نطنز را اولین مورد و نفوذ ماموران آژانس های اطلاعاتی آمریکا به شبکه های کامپیوتری سپاه پاسداران در سال 2007، که به نوشته این روزنامه به برملا شدن تصمیم ایران برای طراحی کلاهک جنگی منجر شد را فریب دوم ایران قلمداد می کند.
نیویورک تایمز می نویسد دولت بوش ده ها نقطه در ایران را به عنوان تاسیسات بالقوه هسته ای شناسایی کرده بود اما ادامه می دهد مقام های آمریکایی فورا تایید نکرده اند که آیا تاسیسات جدید در میان نقاط شناسایی شده بود یا نه.
این روزنامه مدعی است تاسیسات فاش شده درون کوهی در نزدیکی شهر قم و در 160 کیلومتری جنوب غرب تهران قرار دارد و از زبان منبع خود می نویسد "این تاسیسات به گونه ای طراحی شده تا 3000 سانتریفوژ را درون خود نگه دارد" هر چند این روزنامه می افزاید مشخص نیست که هنوز سانتریفوژی در این تاسیسات نصب شده باشد یا فعالیت سانتریفوژهای نصب شده احتمالی آغاز شده باشد.
نیویورک تایمز می نویسد "حساسیت عملیات جمع آوری اطلاعات" در ایران باعث شده مقام های آمریکایی حاضر به اعلام اینکه اطلاعات جدید از چه طریقی (جاسوسی، شنود کامپیوتری یا تلفنی، عکس برداری ماهواره ای) کسب شده نیستند، اما اسم فردی را ذکر می کند (بنابر اطلاعات کسب شده از نفوذ کامپیوتری در سال 2007) که به نوشته این روزنامه ظاهرا تا پیش از سال 2003 هدایت تیمی برای طراحی یک سلاح هسته ای را بعهده داشته است.
نیویورک تایمز مدعی شده که احتمالا بخشی از اطلاعات مربوط به تاسیسات مذکور، در جریان کشف محموله هایی از قطعات و تجهیزات هسته ای به دست آمده که به ادعای این روزنامه در گذشته توسط آژانس های اطلاعاتی آمریکایی، آلمانی و اسرائیلی از تحویل آن جلوگیری شده است.
با این حال نیویورک تایمز با یادآوری ادعای دولت کلینتون در سال 1998 درباره وجود تاسیساتی در کره شمالی که بازرسان آمریکایی بعدا موفق به کشف آن نشدند، و ادعای دولت بوش درباره فعالیت های هسته ای حکومت صدام حسین، می نویسد متهم کردن یک کشور به ساخت مخفیانه تاسیسات هسته ای را امری مخاطره آمیز دانست.
این روزنامه همچنین مدعی می شود که وسعت تاسیسات جدید به اندازه ای نیست بتوان در آن به طور موثر به تولید سوخت برای نیروگاه های هسته ای پرداخت اما می نویسد به گونه ای طراحی شده که عملیاتش مخفی باقی بماند.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد