بی بی سی: اخبار غیر رسمی حاکی از آن است که ایران وجود یک مرکز دیگری غنی سازی اورانیوم را فاش کرده است.
روز جمعه، 25 سپتامبر (3 مهر)، برخی خبرگزاری بین المللی گزارش کردند که مقامات ایرانی در نامه ای به محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، اعلام داشته اند که علاوه بر تاسیسات غنی سازی اورانیوم در نطنز، تاسیسات دیگری را نیز برای این منظور در اختیار دارند.
خبرگزاری ها گفته اند این اطلاعات از دیپلمات ها و مقامات نزدیک به آژانس بین المللی انرژی اتمی، "که خواسته اند نام آنان ذکر نشود"، به دست آمده است اما منابع رسمی آژانس یا مقامات دولتی ایران هنوز در این مورد اظهار نظری نکرده اند.
در این گزارش ها آمده است که ظاهرا نامه ایران در مورد وجود تاسیسات دیگری برای غنی سازی اورانیوم روز دوشنبه این هفته تسلیم مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی شد.
گزارش مربوط به اعلام وجود مرکز دوم غنی سازی اورانیوم در ایران در حالی انتشار می یابد که روز گذشته، یک عضو سازمان مجاهدین خلق ایران از وجود مراکزی در ایران خبر داد که، به گفته او، به طور محرمانه مشغول فعالیت در زمینه های مرتبط با تولید تسلیحات اتمی هستند.
همچنین، روز سه شنبه این هفته، علی اکبر صالحی، که به تازگی به سمت رئیس سازمان انرژی اتمی ایران منصوب شده، خبر داد که نسل جدیدی از سانتریفوژها در ایران در دست ساخت است که، به گفته وی، قدرت جداکنندگی به مراتب بالاتری را نسبت به سانتریفوژهای قبلی دارد.
آقای صالحی افزود که دستگاه های جدید در حال آزمایش است و ابراز امیدواری کرد که به زودی "اخبار مسرت بخشی" را در این مورد انتشار دهد.
معمولا دولت محمود احمدی نژاد خبر پیشرفت در زمینه غنی سازی اورانیوم را به عنوان مژده ای برای ملت ایران انتشار می دهد و مراسمی را هم به نشانه شادمانی برپا می کند.
انتشار گزارش وجود مرکز دیگری برای غنی سازی اورانیوم تنها چند روز پیش از آغاز مذاکرات ایران و گروه 1+5، متشکل از اعضای دایم شورای امنیت و آلمان، منتشر می شود که قرار است با حضور نمایندگان دو طرف از روز اول اکتبر در ژنو آغاز شود.
درخواست توقف غنی سازی
گروه 1+5 خواستار تعلیق فعالیت غنی سازی اورانیوم در ایران است که به گفته مقامات ایرانی، در تاسیسات غنی سازی اورانیوم در نطنز جریان داشته است.
شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه هایی از ایران خواسته است فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد و برای وادار ساختن جمهوری اسلامی به اجرای این قطعنامه ها، برخی تنبیه های بین المللی را نیز علیه این کشور به اجرا گذاشته است.
کشورهای غربی گفته اند که در صورتیکه جمهوری اسلامی به زودی با خواست جامعه جهانی موافقت نکند، تحریم های شدیدتری علیه ایران به تصویب شورای امنیت می رسد و برخی منابع غربی، از جمله تحریم صادرات بنزین به ایران را مطرح کرده اند.
جمهوری اسلامی قطعنامه های شورای امنیت را غیرقانونی اعلام کرده و با رد اتهام تلاش برای دستیابی به اسلحه اتمی، بر ادامه غنی سازی تاکید نهاده است.
در صورتیکه خبر وجود تاسیسات غنی سازی دیگری در ایران صحت داشته باشد، معلوم نیست آیا مقامات جمهوری اسلامی براساس تعهدات خود در چارچوب پیمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی، در زمان مقرر در صدد اطلاع رسانی به آژانس بر آمده اند و یا اینکه این تاسیسات از قبل فعال بوده و انتخاب زمان حاضر برای خبررسانی انگیزه دیگر داشته است.
در حالیکه شرایط سیاسی داخلی ایران در ماه های پس از انتخابات بحرانی و گرفتار بی ثباتی توصیف شده است، برخی منتقدان دولت گفته اند که مقامات جمهوری اسلامی ممکن است از تشدید اختلاف با جامعه جهانی بر سر مساله هسته ای استقبال کنند و بکوشد از فشارهای خارجی بر ایران به منظور فراخوانی مردم به وحدت و حتی به عنوان بهانه ای برای شدت عمل بیشتر در برابر مخالفان بهره برداری کند.
در مقابل، این نظر هم مطرح شده است که شاید جمهوری اسلامی به منظور حل اختلاف خود با جامعه جهانی، در صدد ارائه اطلاعات شفاف تری در مورد برنامه های هسته ای خود برآمده باشد به خصوص اینکه به نظر می رسد که روسیه، که حامی اصلی دولت ایران محسوب می شده، اخیرا امکان توافق با قطعنامه جدیدی از سوی شورای امنیت را مردود ندانسته است.
هشدار تند اوباما، سارکوزی و براون به ایران
سران کشورهای آمریکا، بریتانیا و فرانسه با ابراز خشم از پنهانکاری هسته ای ایران، به این کشور هشدار دادندکه اگر تا دو ماه دیگر به قطعنامه های شورای امنیت عمل نکند با تحریم های شدیدتری مواجه خواهد شد.
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روز جمعه ۳ مهر (۲۵ سپتامبر) در دقایق آغازین جلسه افتتاحیه اجلاس گروه ۲۰ در پیتسبورگ (آمریکا) در حالی که در کنار نیکلا سارکوزی (رئیس جمهوری فرانسه) و گوردون براون (نخست وزیر بریتانیا) ایستاده بود گفت: "اینجا هستیم که اعلام کنیم که ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه دیروز در وین شواهدی دقیق به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه کرده اند که نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران سال ها است که در حال ساخت تأسیسات پنهانی غنی سازی اورانیوم در نزدیکی قم بوده است".
و گفت که دولت ایران تازه در روزهای اخیر، سال ها پس از آغاز عملیات ساخت این تأسیسات، در نامه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی به وجود آن اشاره کرده است.
آقای اوباما برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای را حق ایران دانست اما گفت که اندازه و مشخصات تاسیساتی که تا کنون از آژانس بین المللی انرژی اتمی پنهان شده، با یک برنامه صلح آمیز جور در نمی آید.
رییس جمهور آمریکا گفت که این نخستین باری نیست که ایران در برنامه هسته ای خود پنهانکاری می کند.
او ایران را به زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی متهم کرد و برنامه هسته ای این کشور را یک "رویارویی مستقیم" خواند.
آقای اوباما گفت که نتیجه اقدامات دولت ایران، محروم شدن مردم این کشور از فرصت هایی است که استحقاق آن را دارند و این اقدامات ثبات و امنیت منطقه و جهان را به خطر می اندازد.
او افزود: "اکنون زمان آن رسیده که ایران فورا با عمل کردن به الزامات بین المللی در جهت بازگرداندن اعتماد جامعه جهانی اقدام کند".
رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد که همچنان به تعامل "جدی و معنی دار" با ایران از طریق گفت و گوهای گروه ۱+۵ با این کشور پایبند است و تأکید کرد که این گروه قصد دارد در این مذاکرات نشان دهد که قوانین بین المللی "وعده های توخالی" نیستند.
او با اشاره به دیدار روز اول اکتبر میان ایران و گروه ۱+۵ گفت: "ایران باید در این ملاقات آماده همکاری کامل و جامع با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای برداشتن گام های محکم در جهت ایجاد اعتماد و شفافیت در مورد برنامه اتمی اش باشد".
آقای اوباما در عین حال تأکید کرد که پیشنهادات تشویقی که گروه ۱+۵ به ایران ارائه کرده بود، در صورت التزام ایران به تعهدات بین المللی و قطعنامه های سازمان ملل، همچنان معتبر خواهد بود.
سخنان سارکوزی و براون
نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه هم که بلافاصله پس از آقای اوباما سخن گفت، بار دیگر هشدار داد که "ایران جامعه جهانی را به ورطه ای خطرناک می کشاند".
او آشکار شدن وجود تأسیسات غنی سازی اعلام نشده در ایران را "نقض آشکار قطعنامه های شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی" خواند و گفت که از آژانس انتظار دارد تحقیقاتی کامل، سختگیرانه و دقیق را در مورد این تأسیسات آغاز کند.
آقای سارکوزی گفت: "در مذاکرات ژنو باید همه چیز در نظر گرفته شود. نمی توانیم به رهبران ایران اجازه دهیم در حالی که تأسیسات هسته ای این کشور در حال کار است، زمان بخرند".
او گفت ایران تا ماه دسامبر فرصت دارد که فعالیت های هسته ایش را متوقف کند و در غیر این صورت با تحریم های بیشتری رو به رو خواهد شد.
گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا هم در این جلسه گفت: "سطح فریبکاری دولت ایران و گستردگی آنچه ما گمان می کنیم نقض تعهدات بین المللی باشد به حدی است که تمام جهان را در بهت و خشم فرو برده است".
نخست وزیر بریتانیا دولت ایران را به"فریبکاری های زنجیره ای" متهم کرد و گفت جهان آماده اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران است.
احمدی نژاد: چیزی برای پنهان کردن نداریم
محمود احمدی نژاد که تنها چند دقیقه قبل از آغاز این گفتگوها به سوالات هفته نامه تایمز پاسخ می داد، در جواب به این سوال که اگر ایران به پنهان کاری متهم شود چه پاسخی دارد، تاکید کرد که ایران چیزی برای پنهان کردن ندارد و از همتای آمریکایی خود خواست مرتکب" اشتباهات بزرگ" نشود.
در همین حال علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران با انتشار بیانیه ای از ایجاد "تاسيسات کارخانه نيمه صنعتی غنی سازی سوخت هسته ای" به عنوان یک" گام موفق جدید" خبر داد و گفت در ایجاد این تاسیسات که در چارچوب مقررات آژانس فعالیت خواهد کرد تمام جوانب لازم رعایت شده است.
آقای صالحی، روز سه شنبه گذشته نیز خبر داده بود که نسل جدیدی از سانتریفوژها در ایران در دست ساخت است که به گفته وی، قدرت جداکنندگی به مراتب بالاتری نسبت به سانتریفوژهای قبلی دارد.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد