logo





سیل همچنان شهرک تاریخی ماسوله را تهدید می کند

بار دیگر سیلی ویرانگر شهرک تاریخی ماسوله را درهم کوبید و خسارات سنگینی بر این بافت معماری کم نظیر تحمیل کرد.

سه شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۸۸ - ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۹

سابقه سیل در ماسوله

این دومین بار است که ماسوله این شهرک کوهستانی در گیلان، در سال های اخیر دچار سیل می شود. سیل پر خسارت سال ۱۳۷۷ که به جز ویرانی بسیار، بیش از ۳۰ کشته بجا گذاشت، در نوع خود حادثه ای تکان دهنده و برای مردمان بومی غیر قابل باور بود. نگارنده ـ به عنوان روزنامه نگار - که در دومین روز حادثه در آن سال، برای تهیه گزارش توانسته بود خود را به شهرک ویران در گل و لای و سنگ برساند، شاهد جسد ها و اتومبیل هایی بود که سیل با شدت باورنکردنی توانسته بود آن ها و هر چيز درسر راهش را به رودخانه ماسوله که در پایین دست شیب قرار دارد، بکوبد. در آن حادثه دهها اتومبیل به آهن پاره تبدیل شده بود و اجساد ـ تیکه هایی از اجساد ـ، در میان گل و لای بجا مانده در کناره رودخانه و صخره های گل آلود، نیمه آشکار بودند و يا چنان که بعد معلوم شد در ميان انبوه سنگ و گل و خاشاک هنوز نا پيدا بودند . درنخستین روز آن حادثه، به دلیل حجم ویرانی و از بین رفتن بخشی از جاده فومن به ماسوله، مردمان مانده در شهرک ماسوله نتوانسته بودند از امدادهای دولتی و مردمی برخوردار شوند. شهرک ماسوله به ویژه پایین دست آن، غرق در گل ولای و جسد و ویرانی بود و جستجو برای یافتن اجساد در امتداد رودخانه ماسوله، بیش دو هفته ادامه یافت بود. مردم ماسوله حادثه ای مشابه آن چه رخ داده بود را به يا نداشتن. سالخوردگان اين شهرک کوهستانی تالش نشين، سيلی اين چنين بيان کن را نه ديده بودند و نه از پيشينيان خود شنيده بودند.

سیل اخیر

در چند روز قبل، این بار نیز در اواخر ماه شهریور، بار دیگر سیل در این شهرک توریستی جاری شد و اگر چه تلفات جانی بر جا نگذاشت اما، خسارات مالی فراوانی پدید آورد. خبر سیل اخیر درماسوله به طور معنا داری از توجه کم رسانه ای در سایت ها و روزنامه ها برخوردار بود، حتا در بخش گیلان رسانه های انترنتی دولتی نیز، خبری در این مورد درج نیافته است. خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا، از جمله اندک خبرگزاری هایی بود که در این مورد خبر نوشته است. در خبر ایسنا آمده است :با وجود اعلام خسارت 300 ميليون توماني سيل به ماسوله، شهردار ماسوله گفت: سيل، آسيب جدي به شهرك ماسوله وارد نكرده و اين اتفاق تلفات جاني نيز در پي نداشته است. این سایت به نقل از شهردار ماسوله نوشت؛ < در پي سيل پنجشنبه شب، بيشترين خسارت به تاسيسات شهري وارد شده است. بر اثر سيل پنج‌شنبه شب، 10 خودروي پارك شده دچار خسارت شدند كه خوشبختانه اين سيل خيلي شديد نبوده و به بناهاي شهرك كه جزو آثار تاريخي و باارزش اين منطقه محسوب مي‌شوند، آسيب جدي وارد نشده است.

چرا در این شهرک کوهستانی سیل می آید

مسٔولان محلی پس وقوع هر دو سیل در یک دهه گذشته، همواره بر نقش رودخانه ماسوله که گنجایش باران های شدید کوهستانی را ندار د، تاکید ورزیده اند و سیل را یک امر طبیعی در منطقه دانسته اند. اما این سخنان برای مردم بومی که چندین دهه پیش از زمان حادثه مرگبار سیل ۱۳۷۷ را در ماسوله را بیاد دارند غیر قابل باور بود. در مورد سیل ماسوله نیز نقش مدیریت ناتوان بیش از هر چیز به عنوان عامل اصلی، برجسته است. رودخانه ماسوله همیشه در کنار این شهرک توریستی از دیر باز وجود داشته است، اما مردم چنان که گفته شد، شاهد سیل در دهه های گذشته نبوده اند. چیزی که در وضعیت طبیعی ماسوله در سالیان اخیر تاثیر مخرب گذاشته است کاهش درختان جنگلی در بالا دست شهرک ( در عکس بالا نیز می توان این مورد را مشاهده کرد ) و در ارتفاعات کوهای ماسوله است. درختان انبوه جنگلی که در ایستادگی مقابل سیلاب و پخش گل و لای و سنگ، نقش موثری دارد در سالیان اخیر توسط افراد متنفذ حکومتی و سود جو غارت شده است . مردم ماسوله در سیل پر خسارت سال ۱۳۷۷ این موضوع و نیز عدم لایروبی رودخانه را از جمله عوامل سیل در ماسوله می دانستند . بی گمان این عوامل همچنان به قوت خود باقی اند، اما مسئولان محلی ( فرماندار شهرستان فومن ) بر تغيير جهت رودخانه پای می فشارند و خواستار کسب بودجه برای اجرای اين طرح هستند؛ و اين حالی است که روخانه جاری خود از زيبايی های ماسوله است.

ــــــــــــــــــــــــــــــ
منبع نشريه انترنتی ايرانيان برگن ـ نروژ
http://iranereibergen.blogfa.com/

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد