بیبیسی: بر اساس تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، تجمعات در اعتراض به جان باختن مهسا امینی امروز سهشنبه ( ۲۹ شهریور) در نقاط مختلف ایران ادامه یافته است؛ از جمله در دانشگاه علم و صنعت تهران، بازار تهران و دانشگاه تبریز. همزمان سازمان ملل متحد درباره برخورد حکومت ایران با معترضان ابراز نگرانی کرده است.
یکی از شاهدان عینی به بیبیسی فارسی گفت که حراست دانشگاه علم و صنعت تهران دو نفر از دانشجوها را با خود برده و بسیجیها با چوب به دانشجویان حمله کردهاند؛ بیبیسی به طور مستقل قادر به تایید این جزییات نیست.
در ویدیوی دیگری که منتشر شده دو معترض با صورت پوشیده بنر مهسا امینی را از پل عابر پیاده بر روی اتوبان نواب تهران آویزان میکنند.
همزمان سازمان ملل متحد درباره برخورد حکومت ایران با معترضان ابراز نگرانی کرده و از رهبران این کشور خواسته به آنها اجازه تظاهرات صلحآمیز را بدهند؛ این سازمان همچنین خواستار تحقیقات «بیطرفانه» درباره جان باختن مهسا امینی شده است.
نادا النشیف، سرپرست کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل گفته گزارشهایی موجود است که نشان میدهد مهسا امینی توسط ماموران گشت ارشاد «از ناحیه سر مورد ضرب و شتم قرار گرفته» و به خوردو کوبیده شده است.
بعضی از مقامات و رسانههای حکومتی این تظاهرات را «اغتشاش» و «آشوب» خواندهاند.
همزمان امجد امینی، پدر مهسا امینی تمامی اظهارات فرمانده نیروی انتظامی ایران را رد کرده است.
آقای امینی در گفتگویی با « رویداد ۲۴» گفته: «لباس مهسا هیچ مشکلی نداشت. ایشان (حسین رحیمی) میگویند لباس مهسا با لباسی که در فیلم دوربینها به تن دارد کاملا متفاوت است، بنده میگویم این حرف کذب است و اصلا چنین چیزی وجود ندارد.»
نیروی انتظامی ایران پیشتر گفته بود «هیچ برخوردی با مهسا صورت نگرفته و او صرفا برای توجیه به مقر گشت ارشاد برده شده است.» حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی دیروز به خبرنگاران گفته بود: «لباس مهسا با لباسی که در فیلم دیده میشود، کاملا متفاوت است.»
این در حالیست که یک نماینده مجلس شورای اسلامی هم «بدحجابی» خانم امینی را رد کرده است.
جلال رشیدی کوچی گفته: «این بنده خدا که حجابش مشکلی نداشت. در مقایسه با عرفی که در جامعه جاافتاده ایشان جز افرادی بود که حجاب بدی هم نداشت. ای کاش این فیلم پخش نشده بود.»
همزمان محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، در اظهاراتی در جلسه علنی امروز این مجلس هشدار داد که «دشمن همانند رویه همیشگی خود، به دنبال موج سواری از هر اتفاقی است. و التهابآفرینی و ایجاد آشوب در کشور را در دستور کار خود قرار داده است.»
او همچنین تاکید کرد که «متاسفانه عدهای در داخل هم خواسته یا ناخواسته در جهت خواست دشمن حرکت میکنند.»
اگرچه آقای قالیباف افزود که «مجلس موضوع مهسا امینی را تا اصلاح شیوه اجرای گشت ارشاد دنبال میکند».
او گفت که کمیسیون امور داخلی، «ضمن بررسی مصداقی درگذشت مهسا امینی، برای جلوگیری از چنین مواردی، وظیفه دارد فرآیندها و شیوه اجرا در گشتهای امنیت اخلاقی فرمانده انتظامی را بررسی کند تا برای رفع اشکالات موجود در آن اقدام شود.»
پیش از آقای قالیباف هم محسن منصوری، استاندار تهران در ساعات پایانی شب گذشته گفت که «عناصر اصلی هستههای اولیه تجمعات امشب تهران کاملا سازماندهی شده، آموزش دیده و با برنامه به دنبال ایجاد اغتشاش در تهران بودند.»
پیش از این هم رسانههای نزدیک به دولت و منابع امنیتی از جمله روزنامه ایران و خبرگزاری فارس به شدت به اعتراضات گسترده روز دوشنبه تاخته بودند.
در همین رابطه روزنامه ایران، ارگان دولت جمهوری اسلامی بخشی از صفحه نخست خود را به اعتراضات شب گذشته در شهرهای مختلف ایران اختصاص داده و آن را «اغتشاش» نامیده و نوشته «افراد و گروههای تروریستی وارد فاز عملیاتی اقدامات ضد امنیتی شدند.»
این روزنامه در مطلبی با عنوان «تلاش برای ناامنی کردستان و اغتشاش در تهران» نوشته است که «در شهر دیواندره در استان کردستان آشوبگران و اغتشاشگران به مقر و خودروهای پلیس حمله کردند».
این روزنامه در گزارش خود نوشت « برخی افراد حاضر در تجمعات دانشگاه های تهران، امیرکبیر، علامه طباطبایی و شهید بهشتی شعارهای هنجارشکنانه سردادند.»
این روزنامه همچنین نوشته «درحالی که رئیس جمهور و رئیس قوه قضائیه بر پیگیری دقیق ماجرای فوت مهسا امینی تأکید کردند، روز گذشته برخی افراد و گروههای تروریستی وارد فاز عملیاتی اقدامات ضد امنیتی شدند.»
روزنامه همشهری هم با انتشار عکسی از مهسا امینی در صفحه نخست خود نوشته است: «برخورد بدون اغماض با شایعهسازان.»
و البته آفتاب و آرمان امروز و آرمان ملی هم بدون اشاره به تجمعات و تظاهرات در کشور، در تیتری از دستور رئیس قوه قضاییه برای بررسی پرونده مهسا امینی گزارش دادهاند.
محدودیتهای اینترنتی
همزمان با اعتراضات در ایران، نت بلاکس که سرعت و دسترسی به اینترنت در نقاط مختلف جهان را رصد میکند، قطعی اینترنت در سنندج مرکز استان کردستان را تایید کرده است.
در تازهترین این گزارشها از محدودیتهای اینترنتی در کشور نت بلاکس میگوید که در استان کردستان اینترنت برای مدت ۳ ساعت و نیم به طور کامل قطع بوده است.
پیشتر نیز شبکه خبری شرق نیز گزارش داده بود که اپراتور همراه اول نام مهسا امینی را در پیامکها «فیلتر» کرده است. هرچند وزارت ارتباطات اعلام کرد «دستوری در این زمینه نداده» و دستوری هم «دریافت نکرده است.
حکومت ایران در سالهای گذشته با قطع اینترنت همزمان با اعتراضات داخلی همواره تلاش کرده که از گسترش اخبار سرکوب اعتراضات توسط ماموران امنیتی خود جلوگیری کند.
براساس گزارشها از ایران در طی این ناآرامیها دستکم دو نفر کشته شدهاند.
در همین خصوص شبکه حقوق بشر کردستان عکسهای سه شهروندی را که در تجمعات دیروز کشته شدند منتشر کرده است. فواد قدیمی و محسن محمدی در شهر دیواندره کردستان و رضا لطفی در شهر دهگلان در اثر تیراندازی نیروهای امنیتی و ضد شورش کشته شدند.
همچنین گزارش شده که فریدون محمودی اهل سقز هم در اعتراضات دوشنبه کشته شده است.
سایت ههنگاو میگوید که «به دلیلی فشار نهادهای امنیتی» مراسم خاکسپاری فریدون محمودی اهل سقز و محسن محمدی اهل دیواندره «شبانه و بدون برگزاری هیچ مراسمی برگزار شد.»
واکنشهای بینالمللی
شماری از نهادها و شخصیتهای خارجی هم نسبت به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروهای گشت ارشاد واکنش نشان دادهاند.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای گفته است که کشته شدن این زن ایرانی «عمیقا تکاندهنده» است و خواستار تحقیقات شفاف برای روشن شدن شرایط مرگ او شده است.
این بیانیه همچنین گفته است که فرانسه بر تعهد خود برای مقابله با خشونت علیه زنان و دختران در سراسر جهان تاکید مینهد و به حمایت از گسترش مفاد کنوانسیون استانبول شورای اروپا در مورد جلوگیری از خشونت علیه زنان ادامه خواهد داد.
همچنین، وبسایت شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا بیانیه سخنگوی این شورا را منتشرکرده که در آن آمده است: «مهسا امینی ۲۲ ساله بر اثر جراحات وارده در بازداشتگاه پلیس پس از بازداشت به دلیل عدم رعایت قوانین حجاب در ایران جان باخت؛ همدردی ما با خانواده مهسا امینی و دوستانش است».
این بیانیه میافزاید: «آنچه برای او اتفاق افتاده غیرقابل قبول است و عاملان این قتل باید پاسخگو باشند».
در ایالات متحده، سناتور باب مندز، عضو کمیته روابط خارجی سنای این کشور، در توییتری به کشته شدن مهسا امینی واکنش نشان داده است.
او نوشته است: «خشمگین از دستگیری، ضرب و شتم و قتل مهساامینی در پوشش قانون ظالمانه حجاب ایران؛ اقدامات هولناک پلیس اخلاق تنها جدیدترین نمونه از ظلم ویرانگر رژیم ایران بر زنان و همه شهروندان این کشور است».
