logo







مقتدی صدر روحانی پر نفوذ شیعه عراق از سیاست کناره‌گیری کرد؛

«پنج کشته و ۱۹ زخمی» در درگیری‌ها در عراق

دوشنبه ۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۹ اوت ۲۰۲۲



بی‌بی‌سی: مقتدی صدر، روحانی بانفوذ شیعه عراق و رهبر جریان صدر اعلام کرده است که به طور دائم از سیاست کناره‌گیری می‌کند. آقای صدر همچنین از تعطیلی بیشتر موسسات وابسته به این جریان عراقی خبر داده است. روز دوشنبه توییتر منتسب به متقدا صدر نیز در پستی این خبر را تایید کرد.

همزمان از بغداد گزارش شده که طرفداران آقای صدر لحظاتی بعد از اعلام تصمیم او، به کاخ دولتی در پایتخت یورش برده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته در پی درگیری بین طرفداران مقتدی صدر و طرفداران گروههای مورد حمایت ایران، دست کم پنج نفر کشته شده‌اند؛ پرسنل پزشکی در عراق می‌گویند ۱۹ نفر با شلیک گلوله زخمی شده‌اند.

به گزارش خبرنگاران صدای تیراندازی در مرکز بغداد شنیده می‌شد.

پیشتر هم نیروهای امنیتی عراق، قانون منع «کامل» تردد در سراسر این کشور را اعلام کردند و از تمامی تظاهرکنندگان خواسته بودند منطقه سبز امنیتی را ترک کنند.

ائتلاف سیاسی صدر در انتخابات سال گذشته عراق بیشترین کرسی‌های پارلمان را تصاحب کرد، اما از آن زمان تا کنون هیچ گروه سیاسی دولتی را در این کشور به رسمیت نشناخته و این کشور در خلاء سیاسی به سر می‌برد.

حدود دو ماه پیش تمامی نمایندگان پارلمان حامی مقتدی صدر به درخواست او استعفا کردند، که بعد از ناکامی در تشکیل دولت بود.

اعلام خبر تصمیم مقتدی صدر برای کناره‌گیری از سیاست، بلافاصله بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی و عربی و فارسی زبان داشت.

مقتدی صدر بدون شک یکی از مهمترین بازیگران سیاست عراق پس از ۲۰۰۳ بوده است. وی به طور همزمان در تشکیل دولتهای پیاپی عراق و راهپیمایی‌های اعتراض‌آمیز و فعالیتهای شبه نظامیان شیعی فعال بوده است.

او از رهبران سیاسی شیعه به دلیل عدم توجه به درخواست‌های او برای اصلاحات انتقاد کرد.

بن‌بست سیاسی بین او و رقبای شیعه نزدیک به ایران، سبب شده عراق طولانی‌ترین دوره بدون دولت را از سر بگذارند.

حامیان آقای صدر چند هفته پیش پارلمان را اشغال کردند و در نزدیکی ساختمان‌های دولتی تظاهرات بر پا کردند.

این اعتراضات عملا روند انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر جدید را متوقف کرد.

اعلامیه روز دوشنبه این نگرانی را ایجاد کرده است که حامیان آقای صدر ممکن است اعتراضات خود را تشدید کنند و به مرحله جدیدی از بی‌ثباتی در عراق دامن بزنند.

همزمان با این تنشها در عراق سفارت ایران در این کشور از شهروندان ایرانی خواسته تا اطلاع ثانوی از هرگونه سفر و تردد به شهرهای بغداد، کاظمین و سامرا خودداری کنند. در همین حال بر اساس گزارش‌ها روابط عمومی «فرودگاه امام» در تهران اعلام کرده که به خاطر شرایط پیش آمده در عراق تمام پروازها برخی از شرکت‌های هواپیمایی از مقصد ایران به عراق فعلا لغو شده است.

_________________________

اقدامی فراتر از یک تهدید؟

تحلیل نفیسه کوهنورد خبرنگار بی‌بی‌سی: با «کناره‌گیری» مقتدی صدر از صحنه سیاست، به نظر می‌رسد او می‌خواهد بی‌نیاز از تعامل با جامعه بین‌المللی و گروه‌های سیاسی در عراق ، جنبشی را که او «انقلاب محرم» خوانده پیش ببرد. البته این اولین بار نیست که آقای صدر تهدید می‌‌کند که گامی رادیکال برخواهد داشت.

برای مثال او پیش از انتخابات ۱۰ ماه پیش عراق اعلام کرد که «صدریها» در این رای‌گیری شرکت نخواهند کرد؛ چیزی که در آن زمان باعث شد برخی از کشورها و گروه‌ها از جمله ایران و رهبران احزاب نزدیک به تهران پا در میانی و رایزنی کنند تا او را به میدان بازگردانند. هرچند در آن موقع هم این اقدام آقای صدر به عنوان تهدید و فشار بیشتر بر گروه‌های رقیب تعبیر شد.

با این حال یک مقام ارشد عراقی در گفتگوی تلفنی با من به شرط فاش نشدن اسمش به دلیل حساسیت موضوع گفت که این بار بشدت این نگرانی وجود دارد که این اقدام فراتر از یک تهدید باشد و آقای صدر بخواهد آنطور که گفته «نظام عراق را سرنگون کند.» که این نکته به احتمال قوی به معنی بالاتر رفتن تنش‌ها و «خونریزی» ممکن است باشد. به خصوص که الان گروه‌های هم پیمان با ایران در بخش دیگری از بغداد برای «حفظ نظام» از روزها پیش تظاهرات و تحصن برپا کرده‌اند.
_____________________________

مقتدی صدر و سیاست

مقتدی صدر و گروه مسلح او موسوم به «ارتش مهدی» (جیش المهدی) پس از حمله نظامیان خارجی تحت رهبری آمریکا به عراق در سال ٢٠٠٣ در آن کشور شهرت یافتند.

نیروهای او به کرات با نظامیان آمریکایی در عراق درگیر شدند.

آقای صدر در سال‌های اخیر وارد رقابت‌های سیاسی بر سر نهادهای قدرت در عراق شده بود.

او با این هدف ائتلاف سائرون را تشکیل داد و طرفدار سیاست خارجی مستقل و مخصوصا فاصله گرفتن با ایران است.

بسیاری از طرفداران او جوانان و اقشار کم‌درآمد هستند.

ائتلاف آقای صدر در تبلیغات انتخاباتی وعده مبارزه با فساد و سرمایه‌گذاری در خدمات عمومی را داد.

آقای صدر بخشی بزرگی از محبوبيت خود را مديون پدرش آيت‌الله صدر بود که گفته می‌شود به دست ماموران صدام حسين به قتل رسيد. اغلب طرفداران او را اقشار جوان و فقير شيعه در يکی از شهرک های شيعه نشين در حاشیه بغداد تشکيل می‌دهند.

در سال ۲۰۱۴ نیز مقتدی صدر، روحانی تندرو شیعه در عراق، در یادداشتی در سایت اینترنتی خود گفته بود که از این پس، از سیاست دوری خواهد گزید.

در آن زمان، او گفته بود که نه مقام دولتی خواهد داشت و نه برای نمایندگی در مجلس عراق نامزد تعیین خواهد کرد.

مقتدی صدر فرزند پنجم سید محمد صدر از شخصیت‌های معروف خاندان صدر است. محمد باقر صدر و امام موسی صدر هر دو از همین خاندان بودند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد