رادیو فردا: در پی فراخوان گروههای حقوق بشری و تشکلات مدنی استانهای ترکنشین ایران به اعتراضات خیابانی در رابطه با خشک شدن دریاچه ارومیه، جو شدید امنیتی در ارومیه و تبریز ایجاد شده است.
تصاویر و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از گسیل نیروهای امنیتی و انتظامی به شهرهای تبریز و ارومیه و بازداشت فعالین مدنی آذربایجان است.
این گروهها و تشکلات مدنی در فراخوان خود از مردم خواسته بودند که در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه عصر روز شنبه ۲۵ تیرماه در میادین اصلی شهرهای تبریز، ارومیه، اردبیل و زنجان دست به تجمع بزنند.
تاکنون بازداشت ۱۶ نفر از فعالین مدنی ارومیه و تبریز تایید و نام آنها منتشر شده است. همچنین گزارشها حاکی از احضار دهها نفر به نهادهای امنیتی طی چند روز گذشته است.
معترضان خیابانی در ارومیه عصر شنبه با شعارهایی نظیر «اورمو گؤلو جان وئریر، مجلیس اونون قتلینه فرمان وئریر» (دریاچه ارومیه در حال احتضار است و مجلس به قتل آن فرمان میدهد) وارد خیابانها شدند.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان از حضور گسترده نیروهای ضد شورش در خیابانهای ارومیه و تبریز دارد که معترضان با شعار «بیشرف» به آنها واکنش نشان میدهند.
طی دو دهه گذشته طرحهای دولتی برای احیای دریاچه ارومیه روی کاغذ مانده و وضعیت این دریاچه روز به روز بدتر میشود. در روزهای اخیر فعالان محیط زیست در شبکههای اجتماعی اعتراض خود به بیعملی دولت در احیای این دریاچه رو به مرگ را افزایش دادهاند.
جواد محمدی، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، اسفند پارسال از کاهش کم سابقه وسعت دریاچه ارومیه در عرض یک سال خبر داد.
به گفته وی، بر اساس جدیدترین بررسیها وسعت دریاچه ارومیه که پارسال سه هزار و ۵۷۵ کیلومتر مربع بود اکنون به دو هزار و ۳۲۴ کیلومتر مربع رسیده است. آقای محمدی تایید کرد که حجم آب دریاچه ارومیه با دو میلیارد متر مکعب کاهش به نزدیک سه میلیارد متر مکعب رسیده است.
فعالان محیط زیست آذربایجان خواستار اجرای فوری طرحهای انتقال آب به این دریاچه شدهاند.
دولت حسن روحانی مدعی شده بود که برای احیای دریاچه ارومیه ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه کرده، اما تاکنون گزارش دقیقی درباره میزان موفقیت پروژهها و هزینههای انجام شده منتشر نشده است.
در این میان، طی سالهای گذشته بسیاری از معترضان به خشک شدن دریاچه ارومیه با سرکوب نهادهای امنیتی و احکام قضایی سنگین مواجه شدهاند.
تظاهرات در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه با برخورد امنیتی روبرو شد
بی بی سی: تظاهراتی در شهر ارومیه در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه با برخورد نیروهای امنیتی روبرو شده است.
ویدیوهایی به دست بیبیسی رسیده که نشان میدهد مردم ارومیه روز شنبه در مرکز شهر تجمع اعتراضآمیز برپا کردند.
تصاویر دیگری از این تجمع در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حضور سنگین نیروهای امنیتی و برخورد با مردم معترض در این شهر در آذربایجان غربی را نشان میدهد.
به نوشته ایسنا، این مقام انتظامی استان آذربایجان غربی به «برخی فراخوانها در خصوص خشک شدن دریاچه ارومیه» اشاره کرد و گفت: «بسیاری از این عوامل که جز تخریب اموال عمومی و برهم زدن امنیت مردم، هدفی نداشتند، شناسایی و دستگیر شدهاند.»
این اعتراض در حالی انجام می شود که گزارش ها حاکی از وضعیت وخیم دریاچه ارومیه است.
کارشناسان سرنوشت این دریاچه را با دریاچههای مشابه مثل دریای آرال مقایسه میکنند.
به گفته آنها دریاچه ارومیه به دلیل افزایش شدید برداشت از منابع آب برای استفاده انسانی همزمان با خشکسالی طولانی و شدید به این روز افتاده است.
در هفتههای اخیر بسیاری از مردم در شبکه های اجتماعی نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه ابراز خشم کردهاند و فشار افکار عمومی برای نجات این دریاچه اخیر بالا گرفته است.
محمدصادق معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی، هفته پیش اذعان کرد که «اقدامات قبلی» دولت در این زمینه «هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.»
او هشدار داد که بدون نجات دریاچه ارومیه «خسارتهای جبران ناپذیر زیست محیطی» به بار خواهد آمد.
در سالهای اخیر اعتراضات به مشکل آب در ایران درحال گسترش بوده است.
پاییز گذشته اصفهان شاهد شعلهور شدن اعتراضاتی بود که طی آن معترضان بر بستر خشک زایندهرود دراز کشیدند. آب زایندهرود نقش اساسی در تامین آب کشاورزی این منطقه دارد.
پیش از آن در تیر ماه سال ۱۴۰۰ هم استان خوزستان و گاه استان های اطراف شاهد اعتراضات ضددولتی بودند که با شکایت وضعیت آب شروع شد.
هر دو موج اعتراضات در خوزستان و اصفهان با سرکوب خشن نیروهای امنیتی روبرو شد.
به گزارش منابع خبری در ایران امیرعباس جعفری، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی، روز چهارشنبه گفت: «در بیش از ۲ دهه گذشته، هرسال به طور متوسط ۴۰ سانتی متر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده و اکنون ۹۵ درصد از آب این دریاچه خشک شده است.»
به گزارش خبرگزاری مهر او گفت: «خشکسالی، تبخیر آب، توسعه بی رویه کشاورزی و استفاده نادرست از آب دریاچه برای کشت محصولات زراعی پرآب بر از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه است.»
دریاچه ارومیه زمانی دومین دریاچه بزرگ آب شور دنیا بود اما حالا تقریبا چیزی از آن باقی نمانده است.
با خشک شدن تدریجی دریاچه مراکز سیاحتی حاشیه آن هم از بین رفتهاند.
یکی از مخاطبان بیبیسی گفت که مردم در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه تجمع کرده بودند و شعارهای اعتراضآمیزی خطاب به «مسئولان بیکفایت» سرمیدادند.
به گفته او نیروهای امنیتی به سرعت جمعیت را متفرق کرده و مانع ادامه این تجمع شدند. این مخاطب افزود که موبایل تعدادی از افرادی را که از تجمع تصویربرداری میکردند شکستند.
در یکی از ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده مردم شعار «بیشرف، بیشرف» سر میدهند. این شعاری است که معترضان در ایران اغلب از آن علیه نیروهای امنیتی استفاده میکنند.
رحیم جهانبخش، فرمانده انتظامی آذربایجان غربی، گفته است که شماری در این اعتراضات دستگیر شده اند اما جزئیاتی ارائه نکرد.
او از «شناسایی و دستگیری عوامل شرور و معاند با هدف تخریب اموال عمومی و برهم زدن امنیت مردم» صحبت کرد. مقامهای جمهوری اسلامی اغلب معترضان را با چنین واژههایی توصیف میکنند.