بی بی سی: جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که به تهران رفته است، در توییتی گفته است که پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، توافق شده که « مذاکرات ایران و آمریکا در روزهای آینده از سرگرفته شود» و اعضای گروه او به عنوان مذاکرهکنندگان اتحادیه اروپا «تسهیلگر حل آخرین اختلافات باشند».
تا قبل از توقف مذاکرات، ایران و آمریکا، به خواسته آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، «غیرمستقیم» با هم مذاکره میکنند. پیش از این بعضی از رسانههای ایران از احتمال صدور مجوز مذاکره مستقیم در صورت پیشرفت در مذاکرات گفته بودند اما مشخص نیست اشاره آقای بورل به مذاکره ایران و آمریکا، ضرورتا مذاکره مستقیم باشد.
آقای بورل همچنین در کنفرانس خبری مشترک با آقای امیرعبداللهیان گفت که مذاکرات احیای توافق هستهای برجام که از زمستان پارسال متوقف شده، «بهزودی» از سرگرفته میشود.
وزیر خارجه ایران هم با تایید موافقت با از سرگیری مذاکرات گفته است «امیدواریم طرف آمریکایی این بار واقعبینانه و منصفانه در مسیر مذاکرات و رسیدن به نقطه پایانی توافق اقدامات مسئولانه انجام دهد و به تعهداتش عمل کند.»
باقی ماندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان های تروریستی خارجی ایالات متحده و نپذیرفتن شرط دادن تعهد برای عدم خروج مجدد آمریکا از توافق برجام از دلایل توقف مذاکرات از اسفند گذشته بوده است.
آقای امیرعبداللهیان گفته است «آنچه که برای ایران مهم است این است که نفع کامل اقتصادی از توافقی که در سال ۲۰۱۵ ایجاد شده بهدست بیاورد و چرخه انتفاع اقتصادی ایران از این توافق کامل شود.»
بورل: قرار نبود توقف مذاکرات سه ماه طول بکشد
وزیر خارجه ایران گفته «هر موضوعی که نفع کامل اقتصادی ایران از احیای برجام را تحت تاثیر قرار دهد از نظر ایران قابل قبول نخواهد بود.»
رسانه های غیرایرانی پیش از این گفته بودند که ایران پیشنهاد داده به جای خارج کردن نام سپاه از فهرست سازمان های تروریستی، قرارگاه خاتم بازوی اقتصادی سپاه از تحریم خارج شود اما در آن زمان آمریکا با این پیشنهاد موافقت نکرده بود.
وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهارات امروز خود اشارهای به تغییر موضع احتمالی آمریکا نکردهاند.
از زمان توقف مذاکرات وین در اسفند گذشته، اختلافات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بیشتر شده است. شورای حکام با صدور قطعنامهای الزامآور از تهران خواسته هر زوتر درباره پیدا شدن آثار اورانیوم در سه مرکز از پیش اعلام نشده، پاسخهای «قانعکننده» بدهد.
ایران در واکنش به این قطعنامه بعضی از دوربین های نظارتی آژانس را، که مربوط به توافق برجام بود، از مدار خارج کرد؛ اقدامی که با واکنش منفی سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان روبهرو شد.
وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری مشترک با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که «آقای بورل چندی پیش این موضوع را مطرح کرده بودند که چگونه میتوانیم از بنبست بعد از صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، خارج شویم و کار را دنبال کنیم. ما همواره تاکید کردهایم که ایران از مسیر دیپلماسی و گفتوگوهای عزتمند و مبتنی بر نتیجه استقبال میکند.»
جوزپ بورل هم گفته است که «به عنوان هماهنگکننده مذاکرات برجام در اسفند، پیشنهاد کردم مذاکرات متوقف شود برای اینکه یک متنی داشتیم و تعدادی سئوال کوچک وجود داشت که باید پاسخ آن را ایران و آمریکا میدادند و بقیه کشورها کار خود را انجام داده بودند.»
آقای بورل گفته «قرار نبود که این توقف سه ماهه بشود. حالا این وقفه باید شکسته شود. امروز خیلی خوشحال هستم و از تصمیم آقای وزیر تشکر میکنم. ما هم این تصمیم را در ایران گرفتیم که مذاکرات از سر گرفته خواهد شد و این تصمیمی است که در تهران و واشنگتن گرفته شده است.»
پیش از سفر آقای بورل به تهران عکسی از او همراه معاونش، انریکه مورا، و رابرت مالی، مسئول ایران در وزارت خارجه آمریکا، منتشر شده بود که آنها را در رستورانی در بروکسل، مقر اتحادیه اروپا، نشان میداد. پس از انتشار این عکس اعلام شد که او با هدف رفع بنبست در مذاکرات احیای برجام عازم تهران میشود.
هدف از مذاکرات احیای برجام، رفع تحریمهای آمریکا در ازای محدودیت مجدد برنامه اتمی ایران است. این مذاکرات در فروردین ۱۴۰۰ آغاز شد. پیش از پایان دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، وی در جلسه هیات دولت گفته بود که پیشنویس توافق آماده است و اگر به دولت اجازه داده شود، رفع تحریمهای آمریکا در دسترس است.
آیتالله خامنهای در آخرین دیدار با هیات دولت آقای روحانی بهشدت از این پیش نویس انتقاد کرد و آن را غیرقابل پذیرش خوانده بود.
اسرائیل میگوید در صورت احیای برجام، خود را محدود نمیداند و هر اقدامی که برای مهار برنامه اتمی ایران لازم باشد، بهکار خواهد بست.