logo





سلام فرمانده: بازتولید وهم‌آمیز آرزوهای نظام

سه شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۴ مه ۲۰۲۲

س. حمیدی

گفتنی است که در این پهنه حتی مخالفان حکومت هم بیکار نمانده‌اند. آنان نیز شعرهای مخالفی را با همان آهنگ سلام فرمانده سروده‌اند تا متن حکومتی و خودانگارانه‌ی آن را در فضاهای مجازی به چالش بگیرند. مخالفان جمهوری اسلامی همچنین نماهنگی از این سرود فراهم دیده‌اند که در فضای آن عکس‌ها و فیلم‌هایی از فقر و فلاکت شهروندان ایرانی روی آهنگی از همین سرود می‌نشیند. اما جمهوری اسلامی در مقابل تمامی آنچه که از مخالف‌خوانی مردم می‌بیند و می‌شنود، بی‌تفاوت باقی می‌ماند.
طی چند ماه اخیر سرودی را همه روزه از رسانه‌های صوتی و تصویری جمهوری اسلامی پخش می‌کنند که ضمن این تصمیم سیاسی بر همگانی شدن آن همچنان اصرار می‌ورزد. گفتنی است که این سرود سال پیش همزمان با سال‌مرگ قاسم سلیمانی رسانهای شد. نخستین بار تلویزیون گیلان در ایام نوروز چندین بار آن را پخش کرد و سپس شبکه‌های سراسری کشور نیز به پخش تبلیغی و مداوم آن روی آوردند. خواننده‌ی این سرود شخصی به نام ابوذر روحی است که گفته می‌شود پرونده‌هایی از عمل لواط او در دادگاهی از شهر لنگرود هم در جریان است. ناگفته نماند در متن این سرود "دهه نودی‌های طرفدار" خامنه‌ای یا مهدی موعود مخاطب قرار می‌گیرند. همان پسرکانی که خواننده اجرای گروهی ایشان را از همین سرود امری واجب می‌شمارد. ولی همین پسرکان "دهه نودی" هستنند که پدرانشان در دادگاه شهر لنگرود به دادخواهی از حریم پسران خود برخاسته‌اند. انگار دفاع از خواست و اراده‌ی جمهوری اسلامی، همیشه با آزار جنسی و تجاوز به کودکان پیوند می‌خورد.

شاعر این سرود آدمی "چوخ بختیار" به نام سیدمهدی هاشمی است. او هم سید است و هم این‌که عنوانی از "هاشم" یعنی خاندان و خانواده‌ی پیامبر اسلام را نیز با خود به همراه دارد. تهیه کننده‌ی کلیپ اصلی آن نیز آخوندی است به نام سعید نعیمی. اما سعید نعیمی برای فرآوری و آماده‌سازی این کلیپ تلویزیونی دو گروه سی‌صد و سیزده نفره از پسران دهه‌ی نودی را با خود به جمکران قم کشانید. همان جایی که با مضمون و درونمایه‌ی سرود هم‌خوانی لازم دارد. گزینش سی‌صد و سیزده نفر از پسران نیز به آنجا بازمی‌گردد که گفته می‌شود مهدی موعود را در زمان ظهورش همین تعداد از یارانش همراهی خواهند کرد. اسم سرود را هم "ماح" گذاشته‌اند که به قول خودشان ترکیبی است از اختصار واژه‌های ملت امام حسین. اکنون قرار گذاشته‌اند که این سرود را روز پنجشنبه پنجم خرداد ماه در ورزشگاه صدهزار نفری آزادی تهران به اجرا بگذارند. انگار حکومت می‌خواهد ضمن اجرای گسترده‌ای از این دست، توان مردمی و فرهنگی خود را نیز برای شهروندان کشور به نمایش بگذارد.

گفتنی است که در این پهنه حتی مخالفان حکومت هم بیکار نمانده‌اند. آنان نیز شعرهای مخالفی را با همان آهنگ سلام فرمانده سروده‌اند تا متن حکومتی و خودانگارانه‌ی آن را در فضاهای مجازی به چالش بگیرند. مخالفان جمهوری اسلامی همچنین نماهنگی از این سرود فراهم دیده‌اند که در فضای آن عکس‌ها و فیلم‌هایی از فقر و فلاکت شهروندان ایرانی روی آهنگی از همین سرود می‌نشیند. اما جمهوری اسلامی در مقابل تمامی آنچه که از مخالف‌خوانی مردم می‌بیند و می‌شنود، بی‌تفاوت باقی می‌ماند.

قرار است که ضمن اجرای این سرود در ورزشگاه آزادی زنان و مردان به اشتراک حضور داشته باشند. موضوعی که شهروندان تهرانی، در انتقاد از آن چیزی کم نگذاشته‌اند. چون در مسابقات ورزشی، زنان را از حضور در این ورزشگاه منع می‌کنند. پیداست که مدیران فرهنگی حکومت در این راستا تنها به منافع تبلیغی بالادستی‌ها می‌اندیشند. در عین حال، طی همین مدت چند روزه پیامک‌هایی را هم برای شهروندان تهرانی ارسال کرده‌اند تا از ایشان برای حضور در این شوی حکومتی دعوت به عمل آورند. برای اغلب معلمان و کارکنان خانم ادارات، چنین پیامکی را برای دعوت فرستاده‌اند. موضوعی که در جامعه تنها به نفرت عمومی از حکومت، دامن میزند. چون همگی به آشکار می‌بینند که کارگزاران جمهوری اسلامی برای پیشبرد اهداف تبلیغی خویش همواره دوگانه عمل می‌کنند.

گفتنی است که در متن این سرود شخصیت علی خامنه‌ای را به شخصیتی موهوم هم‌چون امام زمان پیوند می‌زنند. تا آنجا که خامنه‌ای از جایگاه رهبری مذهبی به جایگاه فرماندهی جهانی از نوع امام زمان می‌بالد. چون نظامی شدن ساختار حکومت چنین رویکردی را پیش پای نظریه‌پردازان سیاسی آن میگذارد که رهبر نظام در نقش‌مایه‌ای از فرمانده نیز ظاهر گردد. به همین دلیل هم در قانون اساسی خودنوشته‌ی جمهوری اسلامی، فرماندهیِ کل قوا را به رهبر روحانی آن سپرده‌اند. همان کارکردی که عوام‌الناس جامعه نمونه‌ای کامل از آن را از امام زمان موهوم خود انتظار دارند. با این همه، مدیران فرهنگی حکومت که از تبلیغات دروغین خود بین مردم عادی سودی عایدشان نمی‌شود، اینک به کودکان خردسال روی آورده‌اند. چون مخاطبان اصلی این سرود همگی دهه‌ی نودی‌های کشور هستند. با این حساب دهه‌ی نودی‌ها میخواهند در نقش‌مایه‌ای از سربازان امام زمان، همان اهداف دینی حکومت را به پیش ببرند. اما این حکومت دینی چیزی جز همان جمهوری اسلامی نیست. هم‌چنان که امام زمان آن هم کسی جز علی خامنه‌ای نمی‌تواند باشد. با این رویکرد، شکی باقی نمی‌ماند که مدیران بالادستی جمهوری اسلامی، برای همیشه از شهروندان بزرگ‌سال خود بریده‌اند. شهروندانی که شعارهای موهوم و موهن نظام را هرگز در جایی از زندگی روزمره‌ی خود به حساب نمی‌آورند.

بنابراین، بر پایه‌ی دیدگاه کارگزاران حکومت که در این سرود انعکاس می‌یابد، انقلابی از کودکان در آینده‌ی نزدیک پای خواهد گرفت. لابد همین کودکان امامزمانی هم بر جایگاهی از سیاستمداران تکیه خواهند زد.

بدون شک استفاده‌ی ابزاری از کودکان در جنگ و نظامیگری جرم شمرده می‌شود. ولی جمهوری اسلامی نمونه‌های فراوانی از آن را در جنگ ایران و عراق به کار بست. اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و کنوانسیون حقوق کودک هرگز نمی‌تواند بر عملیاتی شدن چنین ماجرایی صحه بگذارد. اکنون نیز حکومت از سر افلاس سیاسی، نمونه‌هایی از برنامه‌های نظامی خود را در فضاهای آموزشی کشور به کار میگیرد. چنانکه دانش‌آموزان برخلاف میل خانوواده‌ها در تمامی مدارس به صف می‌شوند تا همگی سرود سلام فرمانده را سر بدهند. به طبع همراه با چنین راهکار ناصوابی انواع و اقسام خشونت، نفرت‌پراکنی و نظامیگری هم به فضاهای آموزشی کشور راه خواهد یافت. این‌جاست که مدیران حکومت خیلی راحت و آسوده فضاهای نظامی و محیط‌های آموزشی را به هم می‌آمیزند تا از تبلیغات آن در راستای اهداف نامردمی خود سود بجویند. گویا قصد دارند با چنین حقه‌ای، از دانش‌آموزان مدارس در راستای خواست تبلیغی حکومت یاری بگیرند. لابد سرآخر هم همین کودکان خردسال هستند که در سرکوب اعتراضی بزرگ‌ترهای خانواده به کار حکومت خواهند آمد. شیوه‌هایی که از پیش بسیاری از حکومت‌های نژادپرست و فاشیست نیز نمونه‌هایی نامردمی از آن را ارج نهاده‌اند. ولی اکنون مدیران فرهنگی جمهوری اسلامی قصد دارند که تمامی همین راهکارهای غیر انسانی را در جامعه ارتقا ببخشند. گفتنی است که روح‌ا‌لله خمینی نیز در زمانهای پیش از این، حتی اجازه‌ی پدران کشور را برای حضور فرزندان خردسالشان در جبهه‌های جنگ ایران و عراق جایز ندانست.

موضوع تفکیک جنسیتی حکومت را نیز در گزینش گروه خوانندگان این سرود به کار می‌گیرند. چون دختران خردسال هرگز قرار نیست جنگیدن در رکاب "آقا" را باور داشته باشند. بنابراین خیلی راحت و آسوده نصف و نیمه‌ای از شهروندان جامعه را از نقش‌آفرینی در جنگ موعود موهوم خود معاف می‌کنند. در عین حال به استناد درون‌مایه‌ی همین سرود جمهوری اسلامی، هرگز مدیران آن به گفتمانی مسالمت‌آمیز و سیاسی باور نداشته‌اند. چون مدیران آن در الگویی از رسم و عادت پیامبر خویش به نیکی یاد گرفته‌اند که تنها به اعتبار جنگ و شمشیر خواهند توانست بر رقیبان خویش چیرگی بیامند. چنان‌که در محیط‌های آموزشی کشور نیز قصد دارند تا به سیاست نظامی‌گری خویش وجاهت ببخشند. در این الگوی آموزشی است که خیلی راحت پاسدار و یا روحانی پاسدار جای مدیران آموزشی را پر می‌کنند. همان ماجرایی که بدون کم و کاست در تمامی مدارس یا حتی دانشگاه‌های کشور نیز تعقیب و دنبال می‌شود. چون از همان ابتدای پیدایی حکومت، بازتولید پاسدار- مدیر یا روحانی- مدیر برای بالادستی‌های جمهوری اسلامی اصل قرار گرفته است.

در ضمن، جهت نظامی کردن مدیریت کشور هر روز قوانین بیشتری به تصویب می‌رسد. به تازگی مجلس شورای اسلامی حکومت تصویب طرحی را به پیش می‌برد تا ارتش و وزارت اطلاعات از موضوع تحقیق و تفحص مجلس معاف گردند. شکی نیست که چنین مصوبه‌ای اگر به تأیید شورای نگهبان برسد برای همیشه قانونی خواهد شد. این موضوع در حالی اتفاق می‌افتد که اصل هفتاد و ششم قانون اساسی خودنوشته‌ی حکومت به صراحت می‌گوید: "مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد". در واقع مجلس شورای اسلامی حقی را از خود سلب می‌کند تا دست‌اندازی‌های بیشتری را از سوی نظامیان به حریم شهروندان ایرانی مجاز بشمارد. بدون تردید، در فضای چنین دیدگاهی است که فرآوری و تبلیغ سرودهایی از نوع سلام فرمانده هم وجاهت می‌پذیرد.
-----------------------------------

متن این سرود به نقل از سایت همشهری در همین جا انعکاس می‌یابد. قضاوت خوانندگان کافی است:
متن آهنگ سلام فرمانده ابوذر روحی
یا مولانا یا صاحب الزمان الغوث الغوث الغوث ادرکنی
عشق جانم امام زمانم عشق جانم امام زمانم عشق جانم امام زمانم عشق جانم
دنیا بدون تو معنایی نداره عشق روزگارم وقتی که تو باشی دنیامون بهاره
دنیا بدون تو معنایی نداره عشق روزگارم وقتی که تو باشی دنیامون بهاره
سلام فرمانده سلام از این نسل غیور جامانده
سلام فرمانده سید علی دهه نودی هاشو فراخوانده سلام فرمانده
بیا جون من بیا بیا یارت میشم هوادارت میشم
گرفتارت میشم علی بن مهزیارت میشم
با همین قد کوچیکم خودم سردارت میشم
بیا جون من بیا بیا یارت میشم هوادارت میشم
گرفتارت میشم علی بن مهزیارت میشم
با همین قد کوچیکم خودم سردارت میشم
سلام فرمانده سلام از این نسل غیور جامانده
سلام فرمانده سید علی دهه نودی هاشو فراخوانده سلام فرمانده
نبین قدم کوچیکه پاش بیفته من برات قیام میکنم
نبین قدم کوچیکه مثل میرزا کوچک کارو تمام میکنم
نبین قدم کوچیکه از صف سیصد و سیزده تا بهت سلام میکنم
نبین کمه سنم تو فقط صدام بزن ببین چیکار برات میکنم
نبین کمه سنم با همین دستای کوچیکم همش دعات میکنم
نبین کمه سنم بابی انت و امی همه رو فدات میکنم همه رو فدات میکنم
سلام فرمانده‌ سلام از این نسل غیور جامانده
سلام‌ فرمانده سید علی دهه نودی‌هاشو فراخوانده سلام‌ فرمانده
عهد میبندم روزی لازمت بشم عهد میبندم حاج قاسمت بشم
عهد میبندم مثل بهجت و مثل سربازای گمنام خادمت بشم
عهد میبندم که میمونم پای کار این نظام
کاشکی مثل حاج قاسم من به چشم تو بیام من به چشم تو بیام
هزار و صد و اندی ساله همه عالم دنبال مهدی ان
غصه‌ی سرباز و نخور آقا سربازات هزار و چهار صدی ان
سلام فرمانده‌ سلام از این نسل غیور جامانده
سلام‌ فرمانده سید علی دهه نودی هاشو فراخوانده سلام‌ فرمانده سلام‌ فرمانده




نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد