logo





«رزمايش و تدارک» برای مقابله با علوم انسانی

از نظر رهبر جمهوري اسلامي "جنگ نرم" وظيفه‌ فرهنگيان، اديبان و شاعران در نظام جمهوري اسلامي است. در اين ارتباط شوراي عالي انقلاب فرهنگي وظيفه‌ي بازنگري در رشته‌‌هاي علوم انساني را به يک پژوهشگاه علوم انساني محول کرده است.

دوشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۸۸ - ۰۷ سپتامبر ۲۰۰۹

دويچه وله: از نظر رهبر جمهوري اسلامي "جنگ نرم" وظيفه‌ فرهنگيان، اديبان و شاعران در نظام جمهوري اسلامي است. در اين ارتباط شوراي عالي انقلاب فرهنگي وظيفه‌ي بازنگري در رشته‌‌هاي علوم انساني را به يک پژوهشگاه علوم انساني محول کرده است.
آيت‌الله خامنه‌اي در شامگاه شنبه، ۱۴ شهريور / ۵ سپتامبر، در برابر جمعي از اهالي فرهنگ و هنر و شعر و ادب اسلامي، يک بار ديگر بر مسئله‌ي دگرگوني ضرور آموزشي و فرهنگي در جمهوري اسلامي اشاره کرد. وي گفت که "استقلال حقيقي از جمله استقلال فرهنگي" است.
اهميت تشخيص "دوست و دشمن"
به گزارش خبرگزاري فارس، رهبر جمهوري اسلامي گفت: «حوادث اخير قبل و بعد از انتخابات در كشور مانند يك رزمايش، موجب آشكار شدن نقاط ضعف و قوت» در جمهوري اسلامي شد. وي براي فرهنگيان و شاعران و اديبان جمهوري اسلامي وظيفه‌ي "تبيين و تبليغ" را براي شناخت بهتر دوست و دشمن قائل شد. وي گفت که "در حوادث فتنه‌گون"، شناخت و تشخيص "مهاجم و مدافع" و "دوست و دشمن" دشوار است.
بايد اشاره کرد که آيت‌الله خامنه‌اي در ديداري که در ۴ شهريورماه در ديدار با دانشجويان و نخبگان اسلامي داشت، نسبت به دو ميليون دانشجوي علوم انساني در دانشگاه‌هاي کشور ابراز نگراني کرده بود.
از نظر وي، از آنجا که در زمينه‌ي علوم انساني کار بومي نشده و تحقيقات اسلامي صورت نگرفته و کتاب آماده و استاد مبرز معتقد به جهان‌بيني اسلامي وجود ندارد، بنابراين وجود دو ميليون دانشجوي علوم انساني نگراني‌‌آور است.
از نظر آيت‌الله خامنه‌اي، «بسيارى از مباحث علوم انسانى، مبتنى بر فلسفه‏هايى هستند كه مبنايش ماديگرى است، مبنايش حيوان انگاشتن انسان است، عدم مسئوليت انسان در قبال خداوند متعال است، نداشتن نگاه معنوى به انسان و جهان است».
آيت‌الله خامنه‌اي در سخنان روز شنبه‌ي خود گفت که «جنگ نرم واقعيت امروز است» و «در اين جنگ نرم وظيفه‌ي مجموعه‌ي فرهنگي اين است که هنر را تمام عيار و با قالبي مناسب به ميدان آورد تا اثرگذار شود».
شوراي انقلاب فرهنگي بازنگري را به نهادي ديگر محول کرد
در پي اين سخنان رهبر جمهوري اسلامي، "شورايعالي انقلاب فرهنگي" انجام بازنگري سرفصل‌هاي رشته‌هاي علوم انساني دانشگاه‌هاي كشور را به "پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي" محول کرد.
به گزارش خبرگزاري کار ايران "ايلنا"، حميدرضا آيت‌اللهي، رئيس اين پژوهشگاه، گفت که نهاد زير نظر او با مشارکت کليه‌ي اساتيد علوم انساني کشور در حوزه‌هاي مختلف کار اين بازنگري را آغاز مي‌کند.
آيت‌اللهي گفت: «هر كشوري سعي مي‌كند شرايط بومي و منطقه‌اي خود را در تدوين دروس مورد توجه جدي قرار دهد، در حالي كه در كشور ما بسياري از عناوين و سرفصل‌هاي‌دروس اين اقتضاء را ناديده گرفته‌اند و در جهت فرهنگ ايراني- اسلامي ما نيستند». وي افزود که مصوبات اين بازنگري به کليه‌ي دانشگاه‌هاي کشور ابلاغ خواهد شد.
آيت‌اللهي نگفت که چه زمان کار بازنگري به پايان خواهد رسيد و با گشايش دانشگا‌ه‌ها در ترم آينده، کار تدريس چگونه پيش خواهد رفت.
بايد اشاره کرد که ستاد انقلاب فرهنگي پس از انقلاب ۵۷ تصفيه‌اي گسترده در سطح کشور صورت داد که به اخراج هزاران دانشجو و صدها استاد از دانشگاه‌ها انجاميد. در دهه‌هاي پس از آن، اعضاي پيشين ستاد که بعد به شوراي انقلاب فرهنگي تغييرنام يافت، مورد بازخواست افکار عمومي قرار گرفتند و تصفيه‌‌هاي آنها مورد انتقاد شديد قرار گرفت. اين بار شوراي عالي انقلاب فرهنگي کار بازنگري را به نهادي ديگر محول کرده است.
پيرو سخنان آيت‌الله خامنه‌اي در زمينه‌ي وضعيت "نگران‌کننده‌"ي علوم انساني در دانشگاه‌هاي ايران، اسماعيل شيعه، عضو هيأت علمي دانشکده‌ي معماري و شهرسازي دانشگاه علم و صنعت، به خبرگزاري فارس گفت: «جذب بيش از حد دانشجو در رشته‌هاي علوم انساني بيکاري مي‌آفريند».
رواج پديده‌‌ي "متدين سکولار" در کشور
ولي حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي حزب مؤتلفه اسلامي، معتقد است: «ضعف شوراي انقلاب فرهنگي از دلايل عدم تحول در علوم انساني بوده است».
حسن رحيم‌پور ازغدي، عضو کنوني شوراي عالي انقلاب فرهنگي، مي‌گويد که پديده «متدين سكولار» از دهه‌ي ۱۳۷۰ در كشور رواج يافته است. به گزارش خبرگزاري فارس، وي گفت: « افرادي هستند كه در دهه ۶۰ به نام ملي شدن همه چيز را مي‌خواستند دولتي كنند، اما امروز نه تنها اقتصاد بلكه دين و اخلاق مردم را هم مي‌گويند يك مسئله خصوصي و شخصي است».
ازغدي که در اوايل انقلاب ۵۷ خود به کاري غير از کار فرهنگي اشتغال داشته است، افزود که طي چند سال گذشته مجلس و دولت «در صدد تحقق حکومت اسلامي است».

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد