رادیو فردا: در واکنش به حمله سایبری هفته جاری به جایگاههای سوخت در ایران، وزیر کشور این اقدام را «آغاز برنامهریزی دشمن برای آبانماه» عنوان کرد و یک نماینده مجلس اذعان کرد که اختلال در «عرضه سوخت سهمیهای» همچنان ادامه دارد.
وحید جلالزاده، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه، ششم آبان، با وعده بررسی حمله سایبری اخیر در اولین جلسه هفته آینده مجلس به خبرگزاری مهر گفت که اگر «خلاءهای موجود با توجه به گزارشهای سازمان پدافند غیرعامل به دستگاههای مربوط گزارش داده شده و برطرف نشده باشد»، مجلس این موضوع را بررسی خواهد کرد، چرا که حمله سایبری اخیر «ضررهای زیادی» به کشور وارد کرده است.
آقای جلالزاده در حالی از «عبور وزارت نفت از بحران اخیر در کمتر از ۲۴ ساعت» خبر داده که به گفته او «سوخت آزاد عرضه میشود و سوخت سهمیهای نیز در حال قرار گرفتن در سامانهها است».
در همین زمینه خبرگزاری رسمی ایرنا روز پنجشنبه خبر داد که پس از گذشت دو روز از اختلال در سامانه هوشمند سوخت و عرضه بنزین در کشور، اکنون تنها «۷۰۰ جایگاه نیز بنزین یارانهای تحویل میدهند».
این نماینده مجلس در ادامه بدون اشاره به مستندات «ضد انقلاب و سرویسهای اطلاعاتی» را مسئول طراحی حملات اخیر عنوان کرد و ادعا کرد که از ماهها قبل برای ایجاد اغتشاش در آبان ۱۴۰۰ برنامهریزی شده و این حمله با «طراحی قبلی دشمنان و سرویسهای جاسوسی بیارتباط نیست».
در همین حال احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، روز پنجشنبه، ششم آبان نیز با تکرار حرفهای مشابه مبنی بر برنامهریزی دشمن از چند ماه قبل گفت: «رئیس جمهور میخواهد راه جدیدی را ایجاد کند و این امر سبب ایجاد اعتماد و آرامش در جامعه شده است.»
در پی حمله سایبری گسترده در روز سهشنبه، چهارم آبان همه ۴۳۰۰ جایگاه سوخت در ایران دچار اختلال شد.
در همان روز تصاویر متعددی نیز در شبکههای اجتماعی از بیلبوردهای دیجیتال نصبشده در سطح شهر اصفهان منتشر شد که همزمان با اعتراضات آبانماه، بر روی آنها این پرسش به چشم میخورد که «خامنهای بنزین ما کو؟»
در شبکههای اجتماعی گروهی هکری به نام «گنجشک درنده» مسئولیت این حمله را به عهده گرفته است، اما رادیوفردا به طور مستقل نمیتواند این ادعا را تایید کند.
مخالفان جمهوری اسلامی میگویند، حمله سایبری روز سهشنبه یادآورد اعتراضات به افزایش بهای بنزین در آبان سال ۱۳۹۸ است که به گفته خبرگزاری رویترز «خونبارترین اعتراضات پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود.»
اعتراضات آبان ۱۳۹۸ ایران که در واکنش به افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین آغاز شد به سرعت به اعتراضی ضدحکومتی تبدیل شد و با خشونت و برخورد بیسابقه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی علیه معترضان مواجه شد.
مسئولان حکومت ایران تاکنون آمار دقیقی از تعداد افراد کشته و زخمیشده و همچنین تعداد افراد بازداشتی ارائه نداده و برخی از مسئولان به صورت تلویحی به عدد ۲۳۰ کشته اشاره کردهاند.
در همین زمینه ابوالحسن فیروزآبادی٬ دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور روز چهارشنبه با اشاره به مهار اختلال در سیستم سوخترسانی گسترده در کشور ابراز امیدواری کرده بود که تمام جایگاههای سوخت تا روز پنجشنبه به وضعیت عادی برگردد.
احمد وحیدی: دشمن برای آبان برنامهریزی کرده است
دویچه وله : وزیر کشور ایران حمله سایبری به جایگاهها و نگرانی مردم از مسئله بنزین را "برنامهریزی دشمن" و رویکرد ابراهیم رئیسی در این زمینه را موجب "اعتماد و آرامش" جامعه دانست. بسیاری پمپ بنزینها هنوز به وضع عادی بازنگشتهاند.
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم، در ملاقات با امام جمعه رشت، با اشاره به نگرانی مردم نسبت به قیمت بنزین گفته است: « نخستین رویارویی اجتماعی دشمن نشان داد که مردم به صداقت مسئولان اعتماد دارند و مسئولان هم نشان دادند که خود را وقف مردم کردهاند.»
خبرگزاری تسنیم به نقل از وحیدی نوشت: «دشمن برای آبان ماه برنامهریزی کرده و این آغاز آن قلمداد میشود اما مردم میبینند که رئیس جمهور میخواهد راه جدیدی را ایجاد کند.»
ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم یک روز پس از حمله سایبری به ۴۳۰۰ جایگاهبنزین ایران، به جای شرکت در نشست همسایگان افغانستان در تهران، به بازدید یک پمپ بنزین رفت.
تبلیغات زیادی روی این بازدید و مقایسه رفتار رئیسی با موضعگیری حسن روحانی صورت گرفته است. روحانی در آبان ۹۸ گفته بود که از گران شدن بنزین بیخبر بود و از موضوع صبح همان روز مطلع شد.
رسول فلاحتی، امام جمعه رشت و نماینده خامنهای در گیلان نیز حضور رئیس جمهور در یک پمپ بنزین را امری بیسابقه خوانده و در تمجید از رئیسی گفته است: «کار با کفش ورنی پیش نمیرود. نظام اسلامی نیروهای جهادی میخواهد.»
در این میان، سخنگوی وزارت نفت اعلام کرده که دوهزار و ۹۰۰ جایگاه سوخت در مدار قرار گرفتهاند و مردم میتوانند به صورت آفلاین و با قیمت آزاد بنزین بزنند.
خبرگزاری ایرنا از قول علی فروزنده نوشت: «در حال حاضر ۵۰۰ جایگاه در سراسر کشور به سامانه هوشمند سوخت متصل شدهاند و میتوان با کارت سوخت از آنها بنزین یارانهای دریافت کرد.»
مقامات رسمی جمهوری اسلامی، حمله سایبری به جایگاههای سوخت سراسر ایران در صبح سهشنبه چهارم آبان را ابتدا اخلال در سامانه اعلام کرده بودند جزییات این حمله و منشاء آن هنوز روشن نشده و شورای عالی فضای مجازی گفته است که اعلام دقیق به یک الی ده روز زمان نیاز دارد.
گروه "گنجشک درنده" با ارسال پیامهایی به رسانهها، مسئولیت حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت و نیز حملات پیشین به شرکت راهآهن و وزارت راه و شهرسازی را تقبل کرده و این اقدام را واکنشی به "تحریکات سایبری رژیم تروریستپرور تهران علیه مردم منطقه و جهان" خوانده است.
در حال حاضر و با گذشت دو روز از ماوقع، بسیاری خودروها یا تاکسیها در تهران به دلیل شلوغی جایگاهها و کمبود عرضه بنزین، از حرکت بازماندهاند.