logo





مصباح يزدي:

اطاعت از احمدي‌نژاد اطاعت از خداست

وقتي رئيس‌جهموري حكم ولي‌فقيه را دريافت كرد، اطاعت از او نيز چون
اطاعت از خداست

پنجشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۳ اوت ۲۰۰۹

گروه سياسي: محمدتقي مصباح‌يزدي، از روحانيون بلندپايه و اصلي‌ترين حامي محمود احمدي‌نژاد در قم اطاعت از رئيس‌جمهور را اطاعت از خدا دانست. مدير موسسه آموزشي و پژوهشي امام‌خميني ديروز در جمع هنرمندان بسيجي سراسر كشور با اشاره به اينكه ولي‌فقيه جانشين امام‌زمان (عج) است، گفت: «وقتي رئيس‌جمهوري از جانب رهبري نصب و تاييد و به عامل او تبديل مي‌شود، از اين پرتو نور بر او تابيده مي‌شود.»
وي افزود: «وقتي رئيس‌جهموري حكم ولي‌فقيه را دريافت كرد، اطاعت از او نيز چون اطاعت از خداست.»
شايد اين نخستين‌بار در تاريخ فقه شيعه به‌شمار مي رود كه يكي از روحانيون دستورات اجرايي رئيس‌جمهور دولت را همرديف با حكم «الله» قرار مي‌دهد و اطاعت از آن را واجب قرار مي‌دهد. تاكنون براساس مباني فقه شيعه تشخيص حكم خدا در دوره غيبت انحصارا در حيطه اختيارات فقيه جامع‌الشرايط مي‌گنجد و از همين رو براساس نظريه ولايت‌فقيه و مطابق قانون‌اساسي جمهوري‌اسلامي‌ايران، شخص اول مملكت تنها از ميان فقها انتخاب مي‌شود. مصباح‌يزدي در حالي اطاعت از دستورات محمود احمدي‌نژاد به‌عنوان مصداق كنوني حرف‌هايش را در حكم اطاعت از خدا دانسته است كه وي پيش از اين چنين شأني را براي ديگر روساي جمهوري‌اسلامي‌ايران قائل نبود. وي كه در دوره رياست‌جمهوري سيد‌محمد خاتمي مدتي به‌عنوان سخنران پيش از خطبه نمازهاي جمعه تهران به تشريح مباني حكومت‌اسلامي مي‌پرداخت، هيچ‌گاه اشاره‌اي به اين موضوع نكرد كه اطاعت از دستورات رئيس‌جمهوري واجب است و اتفاقا اساس سخنراني‌ها وي بر رد تئوري دولت اصلاحات درباره شيوه زمامداري شكل گرفته بود و پاسخي به قرائت اصلاح‌طلبانه از اسلام و حكومت ديني محسوب مي‌شد. با توجه به تعارض آشكار ديدگاه‌هاي مصباح يزدي با كليت جريان اصلاح‌طلبي و بخش بزرگي از جناح اصولگرا به نظر مي‌رسد كه وي اين نظريه درباره دولت اسلامي و جايگاه رئيس آن را پس از روي كار آمدن محمود احمدي‌نژاد، تدوين كرده باشد. با اين حال مخفي ماندن اين ديدگاه در طول چهار سال زمامداري ‌احمدي‌نژاد و همزماني انتشار آن با حوادث پس از انتخابات و تشكيل دولت دهم مي‌توان چنين برداشت كرد كه مدير موسسه آموزشي و پژوهشي امام‌خميني براساس دلايلي اكنون را زمان مناسبي براي علني‌كردن دكترين جديد دولت اسلامي ارزيابي كرده است. به عبارت ديگر با توجه به اختلافات گسترده مصباح يزدي با روساي دولت‌هاي پيش از احمدي‌نژاد نمي‌توان پذيرفت كه وي هنگامي كه ريسك روي كارآمدن شخصيت‌هايي مانند ميرحسين موسوي يا مهدي كروبي به عنوان رئيس‌جمهور دهم وجود داشت، نظريه‌اي را ارائه دهد كه خود اولين نقض‌كننده آن خواهد بود.
همچنين با توجه به دوره چهارساله رياست‌جمهوري به‌نظر مي‌رسد كه ارزيابي مصباح يزدي از ساختار سياسي ايران به‌ويژه در پي حوادث پس از انتخابات به‌گونه‌اي است كه احتمال به دست‌گرفتن قدرت در دولت‌هاي آينده جمهوري اسلامي را از سوي افرادي كه شبيه احمدي‌نژاد نباشند، منتفي مي‌داند. از نظر اين عضو مجلس خبرگان رهبري،‌ويژگي‌هاي شخصيتي و گفتماني احمدي‌نژاد وي را به نزديك‌ترين مصداق رياست دولت در حكومت ديني تبديل كرده‌است، از اين رو به عقيده مصباح يزدي و شاگردانش اكنون و در چهار سال گذشته اصلي‌ترين حاميان احمدي‌نژاد در ميان روحانيون و متدينين قرار داشته و دارند. اين پشتيباني به‌حدي بود كه حتي در روزهايي كه رابطه دولت و مرجعيت به‌دليل برخي مواضع و تصميمات احمدي‌نژاد و نزديكانش تيره مي‌شد، مصباح‌يزدي از همراهي با موج انتقاد روحانيت سر‌ باز مي‌زد يا دست‌كم موضع‌گيري علني بر ضد دولت را روا نمي‌داشت. براساس همين سابقه بود كه محسن رضايي، ميرحسين موسوي و مهدي كروبي سه نامزد رقيب احمدي‌نژاد در انتخابات دوره دهم رياست‌جمهوري در سفرهايي كه به قم انجام دادند، هيچ‌گاه سراغ مدير موسسه امام‌خميني نرفتند، چون از قبل مي‌دانستند كه راي و نظر «آيت‌الله» و شاگردانش از چهار سال پيش تغيير نكرده است و آنان در وضع كنوني كسي را صالح‌تر از احمدي‌نژاد براي اداره قوه‌مجريه نمي‌شناسند. به اين ترتيب در گرماگرم رقابت‌هاي انتخاباتي امسال كه ترافيك سياسي تهران‌‌قم به‌شدت سنگين‌شده بود، درهاي بيت مصباح‌يزدي بسته ماند و اين در حالي بود كه بيشتر علماي طراز اول قم از رقباي احمدي‌نژاد استقبالي گرم به‌عمل آوردند. اكنون با پايان يافتن رقابت‌هاي انتخاباتي و سپرده‌شدن سكان دولت دهم به احمدي‌نژاد، مصباح‌يزدي با خيالي آسوده گوشه‌هايي ديگر از تئوري حكومت ديني خود را علني مي‌كند. وي مي‌داند كه دست‌كم تا چهار سال آينده اين نظريه‌پردازي براي او مشكلي ايجاد نخواهد كرد، زيرا بر اين باور است كه دستورات احمدي‌نژاد هرچه باشد، چارچوب نظريه‌اي كه او در اين‌سال‌ها صبورانه آن را از حاشيه به متن آورده است، دچار مخاطره نمي‌كند و قرائت او از نظريه ولايت‌فقيه را مخدوش نمي‌سازد. وي ديروز نيز جايگاه اطاعت از رئيس‌جمهوري را در لابه‌لاي ديدگاهش درباره ولايت‌فقيه گنجاند و به آن ساختاري تئوريك داد. مصباح يزدي در جمع هنرمندان بسيجي خاطرنشان كرد: جريان‌هايي که اخيرا در کشور رخ داد، ولايت فقيه را هدف قرار داده بود. سلسله جنبان اين قضايا هر که بود درصدد حذف ولايت فقيه از نظام سياسي کشور بود.»
وي ولايت فقيه را روح انقلاب و مشخصه اين حکومت دانست و گفت: «دشمنان مي‌خواستند يا اين رکن اساسي را حذف يا تضعيف و کمرنگ کنند که در اين جريان برخي آگاهانه و برخي فريب خورده اقدام به اين امر كردند.»
مدير موسسه امام‌خميني افزود: «ولايت فقيه به دليل آنکه داراي پرتويي از انوار امام زمان(عج) است و مردم نيز به دليل اينکه او را جانشين بحق وليعصر(عج) مي‌دانند اطاعت از او را همچون اطاعت از امام عصر بر خود لازم مي‌دانند.»
وي اضافه كرد: «ولايت فقيه به عنوان رکن اساسي حکومت اسلامي است که هيچ يک از کشورها و ملل اسلامي نيز نظير آن را ندارند و اين امر باعث علاقه و جلب توجه بسياري ملت‌هاي دنيا به کشور اسلامي ما شده است.»
وي بر اساس خطبه اي از حضرت علي(ع) حقوق والي و سرپرست جامعه بر مردم را بزرگترين حق مردم بر مردم عنوان کرد و گفت: «رهبر وقتي قانون را تاييد مي‌کند بنابراين همه مصوبات قانوني همچون نماز و روزه بر مردم واجب مي‌شود که اين از حقوق والي بر مردم است.»
مصباح يزدي افزود: «آنچه پس از پيروزي انقلاب اسلامي رخ داد اين است که مردم اطاعت و محبت به ولايت فقيه را اطاعت و محبت به خداوند مي‌دانند که در هيچ جاي دنيا چنين چيزي وجود ندارد.»
مديرموسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ولايت فقيه را عامل پيروزي و دوام کشور و اساس رفع توطئه‌هاي دشمنان دانست و گفت: «در جامعه ما به اين اصل درست توجه نشده و نمي‌شود.‌»
وي خاطر نشان کرد: «قبل از انقلاب به دليل جدايي دين از سياست علما در اين عرصه وارد نمي‌شدند در حالي که ديانت عين سياست است که اين شعار از سوي شهيد مدرس مطرح و به وسيله امام به آن جامه عمل پوشانده شد.» وي افزود: «اکنون در فرهنگ ديني ما هر که ديندارتر است از ولايت فقيه حمايت مي‌کند ولي هنوز بعد از 30سال اين اصل آنچنان که بايد جا نيفتاده است. اصل اطاعت از رهبري شرعي است که بخشي از دين ما را تشکيل مي‌دهد و رهبر نيز بايد با تمام توان احکام اسلامي را پياده کرده و نيازهاي مردم را برآورده سازد.»
‌مصباح يزدي گفت: «همه مردم از هر قشر و سني که باشند نسبت به رهبر مسووليت دارند و بايد در حد توان خود از او حمايت کنند و اين کمک محدود به قشر خاصي از مردم و مسوولان حکومتي نمي‌شود.»

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد