تصویری از حضور پرشمار معتادان رهاشده از مراکز بازپروری در میدان شوش تهران
رادیو فردا: با بروز «حدود ۴۰ مورد مشکوک به ابتلا به کرونا» در گرمخانههای تهران، ستاد مبارزه با مواد مخدر تایید کرد که جمعآوری و نگهداری معتادان فاقد مکان زندگی به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده است.
در همین حال در حالی که مرکز پژوهشهای مجلس تعداد معتادان رها شده به خاطر بروز کرونا در گرمخانهها را ۱۱هزار نفر ذکر میکند، یک فرمانده نیروی انتظامی از رقمی پنج هزار نفری سخن میگوید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ستاد مبارزه با مواد مخدر در اطلاعیهای اعلام کرده است که طبق مصوبه کمیته درمان ستاد مبارزه با کرونا به ریاست معاون وزیر بهداشت، قرار شده تا زمان رفع شرایط بحران «جمع آوری و ساماندهی» این معتادان به تعویق بیفتد.
در پی انتشار گسترده ویدئویی از تجمع معتادان در یکی از مناطق جنوب تهران، برخی مقامهای جمهوری اسلامی علت حضور چشمگیر معتادان در خیابانها را تعطیلی مراکز ماده ۱۶ به خاطر نگرانی از شیوع کرونا در بین آنها ذکر کردند.
بر اساس ماده ۱۶، یکی از اصلاحیههای قانون مبارزه با مواد مخدر که در سال ۸۹ به تصویب رسید، مراکزی برای نگهداری و «درمان اجباری» معتادان ایجاد میشود. این مراکز ابتدا در مدیریت ستاد مبارزه با مواد مخدر بود اما از دو سال پیش به مراکز بهزیستی سپرده شد.
بنابر گزارشها، ستاد ملی مبارزه با کرونا برای جلوگیری از همهگیری کرونا در این مراکز دستور به تعطیلی آنها داده است.
در همین حال مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی خبر داد که با وجود اختصاص حدود شش میلیارد تومان بودجه جدید به سازمان بهزیستی برای مقابله با کرونا، پذیرش معتادان در مراکز این سازمان متوقف شده است.
این مرکز همچنین اعلام کرد که تعطیلی مراکز نگهداری معتادان باعث شده که حدود ۱۱ هزار معتاد در سطح خیابانها رها شوند و ممکن است شیوع ویروس کرونا گستردهتر شود.
عبدالوهاب حسنوند، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران، نیز خبر داد که پنج هزار معتاد پس از پایان دوره نگهداری که بر اساس قوانین شش ماه است، آزاد شدهاند و نگهداری دوباره آنان نیاز به دستور قضایی دارد.
آقای حسنوند همچنین گفت جمعآوری معتادان نیاز به پروتکلهای بهداشتی دارد.
وی اضافه کرد: «امکان دارد این افراد به بیماری کرونا مبتلا و حتی ناقل آن باشند و هنگامی که ما آنها را وارد مراکز ماده ۱۶ میکنیم، به دیگران هم انتقال دهند؛ به همین دلیل باید یک پروتکل بهداشتی برای جمعآوری و ساماندهی آنها در نظر گرفته شود».
روز یکشنبه ۱۷ فروردین همچنین پیروز حناچی شهردار تهران گفت که «در حال تعامل با نهادها جهت حل این مشکل هستیم».
یک روز پیش از این سخنان، مالک حسینی سرپرست سازمان رفاه شهرداری تهران، خبر داده بود که گروهی از معتادان رها شده میخواهند در گرمخانههای زیر نظر شهرداری بخوابند.
وی اعلام کرده بود که حدود ۴۰ مورد مشکوک به ابتلا به کرونا در گرمخانهها شناسایی شده اما تست آنان مثبت نشده است.
خبرگزاری ایرنا نیز ضمن انتشار تصاویری که میدان شوش و خیابانهای اطراف آن را خالی نشان میداد نوشت که کارتنخوابهای این منطقه به گرمخانههای شهرداری منتقل شدهاند.
در طول شش هفتهای که از اعلام رسمی ورود کرونا به ایران میگذرد، مقامها و نهادهای مختلف جمهوری اسلامی بارها درباره تخطی برخی از نهادهای دیگر خبر داده و انگشت اتهام را به سوی یکدیگر گرفتهاند.
علاوه بر این، مدیریت مقابله با شیوع کووید-۱۹ نیز با سردرگمی همراه است.

خبرگزاری ایرنا با انتشار تصاویری از خالی بودن میدان شوش مینویسد که معتادان این محل به گرمخانههای شهرداری منتقل شده بودند
برخی از هزاران معتاد رهاشده از کمپها «ممکن است ناقل کرونا باشند»
سرپرست دادسرای مبارزه با موادمخدر تهران علت رهاسازی هزاران معتاد از مراکز ویژه نگهداری را جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در این مراکز عنوان کرد، اما همزمان گفت که ممکن است شماری از آنها «ناقل» این بیماری باشند.
مهدی مهرانگیز روز شنبه، ۱۶ فروردین، به خبرگزاری تسنیم گفت که پیش از شیوع کرونا، به کمپهای نگهداری و بازپروری «معتادان متجاهر» برای ایجاد پنج هزار ظرفیت جدید، بخشنامه شده بود، اما کرونا «مانع از این اقدام شد».
وی با بیان این که «زمان نگهداری سه ماهه برخی از این معتادان تا پیش از عید تمام میشد و در بسیاری از آنها نیز زمان نگهداری شش ماهه پیش از عید به اتمام میرسید» چندین بار گفت: «بر اساس قانون نمیتوانیم این افراد را بیشتر از شش ماه نگهداری کنیم.»
آقای مهرانگیز شمار معتادان نگهداری شده در کمپ فشافویه را هشت هزار، کمپ اخوان ۱۵۰۰ و در کمپ شفق ۱۵۰۰ نفر عنوان کرده است.
به گفته وی، سیستم ایمنی «ضعیف» بدن این افراد میتوانست در صورت ادامه طرح جمعآوری «معتادان متجاهر» و انتقال آنها به کمپ موجب شیوع گسترده ویروس کرونا در این مراکز شود و بنابراین همه معتادانی که شش ماه از زمان نگهداری آنها گذشته بود، مرخص شدند.
این مقام دادستانی در عین حال افزود: «این معتادان چندین روز در سطح شهر بودهاند و احتمال ابتلای آنها به ویروس کرونا وجود دارد، لذا در جمعآوری آنها نیز باید با دقت صورت گیرد، زیرا شاید ناقل ویروس باشند.»
آقای مهرانگیز توضیحی در زمینه ابتلای این افراد خارج از مراکز بازپروری و امکان انتقال گسترده آن در سطح شهر نداده است.
رهاسازی این معتادان در حالی رخ داده که یک مقام شهرداری تهران گفته حتی شماری از این افراد که خانواده دارند «تا پاسی از شب در پاتوقها میمانند و نیمههای شب به خانهها باز میگردند.»
به گفته مالک حسینی، سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران، «عدهای از آنها هم در خیابانها میمانند و در مقابل اصرار همکاران ما برای حضور در محیط گرمخانه مقاومت دارند.»
بر اساس اظهارات این مقام شهرداری تهران، در حال حاضر «حدود ۴ تا ۵ هزار نفر از معتادان در سطح شهر رها شدهاند و در بسیاری از مسیرها و حاشیه بزرگراهها شبانه قابل مشاهده هستند.»
وی در گفتوگو با ایلنا در عین حال گفت که از زمان شیوع کرونا تاکنون نزدیک به «۴۰ مورد مشکوک» در گرمخانهها شناسایی شدند، «اما تاکنون مورد مثبتی گزارش نشده است».
روز گذشته نیز زهرا نژادبهرام، عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران، در گفتوگو با خبرگزاری فارس تعداد معتادانی را که با تعطیلی این مراکز رهسپار خیابانها شدند «حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار نفر» برآورد کرده بود.
بر اساس ماده ۱۶، یکی از اصلاحیههای قانون مبارزه با مواد مخدر که در سال ۸۹ به تصویب رسید، مراکزی برای نگهداری و «درمان اجباری» معتادان ایجاد میشود؛ این مراکز ابتدا تحت مدیریت ستاد مبارزه با مواد مخدر بود اما از دو سال پیش به مراکز بهزیستی سپرده شد.
بنا بر گزارشها، ستاد ملی مبارزه با کرونا برای جلوگیری از همهگیری کرونا در این مراکز دستور به تعطیلی آنها داده است.
در گزارشی که وبسایت خبرآنلاین منتشر کرده، مقامهای انتظامی، بهزیستی و شهری درباره تعطیلی مراکز نگهداری معتادان واکنشهای متناقضی ابراز کرده و یکی از مقامهای سازمان بهزیستی گفته است: کسانی که «الان در حال هیاهو کردن درباره این موضوع هستند» و به رغم مصوبات «گفتند به شما بودجه نمیدهیم» در سه سال گذشته کجا بودند؟