logo





تظاهرات ده‌ها هزار فلسطینی در مرز نوار غزه و اسرائیل

شنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۸ - ۳۰ مارس ۲۰۱۹



دویچه وله: در نخستین سالروز "راهپیمایی بزرگ بازگشت" ده‌ها هزار فلسطینی پشت حصار مرزی اسرائیل در باریکه غزه دست به تظاهرات زدند. سابقه کهن‌تر این روز به سی‌ام مارس ۱۹۶۷ بازمی‌گردد که قلسطینیان آن را "یوم‌الارض" می‌خوانند.

اسلام‌گرایان گروه موسوم به جنبش مقاومت اسلامی (حماس) از ساکنان باریکه غزه دعوت کرده بودند تا روز شنبه دهم فروردین (۳۰ مارس) در یک "راهپیمایی میلیونی" به سوی حصار مرزی اسرائیل شرکت کنند. شمار دیگری از گروه‌های فلسطینی نیز برای این روز دعوت به تظاهرات کرده بودند.

این تظاهرات برای نخستین سالروز "راهپیمایی بزرگ بازگشت" سازماندهی شده بود که در جریان آن هزاران فلسطینی قصد داشتند با عبور از حصار مرزی اسرائیل وارد این کشور شوند.

ارتش اسرائیل شمار تجمع‌کنندگان فلسطینی در مناطق مرزی را ۴۰ هزار نفر برآورد کرد. خبرگزاری آلمان از شرکت ده‌ها هزار فلسطینی در این حرکت اعتراضی گزارش داده است.

مطابق گزارش‌ها درگیری میان دو طرف به شدت زد و خوردهای سال گذشته نبوده، اما جوانان فلسطینی با سنگ، مواد آتش‌زا و در مواردی با مواد منفجره دست‌ساز به حصار مرزی حمله کرده‌اند و سربازان اسرائیلی از آن سوی مرز با شلیک گاز اشک‌آور سعی در پراکنده کردن و عقب راندن معترضان داشته‌اند.

تظاهراتی کم‌تنش‌تر از پارسال

مسئولان مراکز بهداشتی باریکه غزه می‌گویند سربازان اسرائیلی به سوی معترضان شلیک کرده‌اند که در جریان آن یک نفر در شامگاه جمعه و یک فلسطینی دیگر روز شنبه جان باخته‌اند. گفته می‌شود حدود ۲۰۰ فلسطینی نیز مجروح شده‌اند.

تظاهرات روز شنبه به نسبت تظاهرات سی‌ام مارس سال گذشته آرام‌تر برگزار شد و درگیری‌های آن قابل مقایسه با تنش‌های قبلی در این منطقه نبود. سال گذشته در درگیری‌های "راهپیمایی بزرگ بازگشت" که برای مدتی به طور هفتگی ادامه یافت در مجموع نزدیک به ۲۶۰ فلسطینی و دو سرباز اسرائیلی کشته شدند.

ارتش اسرائیل پیش از این در بیانیه‌ای به فلسطینیان هشدار داده بود که به سربازان این کشور دستور داده شده در صورتی که تجمع‌های اعتراضی به شورش و ناآرامی کشیده شود برای متفرق کردن تظاهرکنندگان اقدام و در صورت لزوم تیراندازی کنند.

نظامیان اسرائیلی هشدار دادند که نه مجروح شدن غیرنظامیان و سربازان را تحمل می‌کنند، نه آسیب وارد کردن به حصارهای مرزی در مرزهای مشترک اسرائیل و باریکه غزه را. ارتش اسرائیل از تظاهرکنندگان فلسطینی خواسته بود از فاصله ۳۰۰ متری به حصارهای مرزی نزدیک‌تر نشوند و منابع خبری به نقل از شاهدان عینی گزارش داده‌اند که اغلب معترضان این فاصله را حفظ کرده‌اند.

"یوم‌الارض" یا روز زمین، سالروز واقعه‌ای در سی‌ام مارس ۱۹۶۷ است که در آن جمعی از اعراب اسرائیلی به خاطر اشغال زمین‌هایشان دست به اعتراض زدند و در جریان آن شش نفر آنها کشته و صدها نفر بازداشت شدند.

میانجیگری مصر میان حماس و اسرائیل

بنابر گزارش‌ها میانجیگری مقامات مصری میان اسلامگرایان حماس و اسرائیل در روزهای گذشته در کم‌تنش برگزار شدن تظاهرات روز شنبه بی‌تاثیر نبوده است. گفته می‌شود گروهی از مقامات مصری که در مذاکرات با دو طرف شرکت داشته‌اند روز شنبه در باریکه غزه حضور یافته‌اند تا بر روند حوادث نظارت کنند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی‌ها، به مناسبت "یوم‌الارض" بار دیگر خواستار تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی در مرزهای پیش از ۱۹۶۷ شد که پایتخت آن منطقه شرقی اورشلیم (بیت‌المقدس) باشد.

فلسطینیان همچنین خواستار پایان گرفتن اعمال تحریم و محاصره اقتصادی ده ساله اسرائیل بر باریکه غزه و بازگشت به سرزمین‌هایی هستند که اسرائیل آنها را جزو این کشور اعلام کرده است.


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد