logo





هویت باز یافته

جمعه ۲۶ تير ۱۳۸۸ - ۱۷ ژوييه ۲۰۰۹

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com
تحلیل از شرایط کنونی ایران - عنوان نشست اخیر انجمن گفتگو و دمکراسی بود که یازدهم ژوئیه در پاریس برگزارشد و طی آن تنی چند از شخصیت های فعال سیاسی ایرانی ساکن فرانسه به بیا ن دیدگاههای خود پرداختند . در ابتدای جلسه شهلا شفیق- نویسنده و جامعه شناس - به نقش زنان درجنبش کنونی پرداخت و گفت در فرهنگ سنتی ما سکوت – مظلومیت - و گریز از جنگ از فضایل زنان و جنگ آوری از خصایص مردان است اما ( ندا ) که در خیابان از پا در آمد چه بود زن جوانی که تصویرش نماد هزاران تن شد و با مرگش این واقعیت را گفت که دیگر این ملت امت نیست .

شفیق در بخش دیگری از سخنانش گفت وارد شدن در بحث سیاست در ایران فقط در نسل حوان نبوده بلکه هم چنین برای زنان مهم بوده است . شفیق با اشاره به این که امروز دیگر سانسور به شکل اروپای شرقی غیرممکن است گفت به همین دلیل است که دیدیم این بار مردم با فریا د سکوت بساط دروغ را به هم ریختند .

مروارید ایاز دانشجوی جامعه شناسی و فعال سیاسی نقش جوانان و دانشجویان را در خیزش اخیر مهم توصیف کرد و هویت را مفهومی باز و چند لایه خواند . ایاز گفت نسل جدید با ترفندی که همان سیال درون است توانسته مبارزه کند. مثل همه بخش های هویت دلایل تاریخی وجوددارد که مانسلی هستیم باهویت سیال . وقتی برای اولین بار وارد فضای بیرون می شویم به ما یاد می دهند که حرف خانه را بیرون نزنیم و در واقع به تو می گویند که باید چند تا باشی . وقتی جنگ می شود با خشونت آشنا می شویم وبعد این نسل جدید دانشجو می شود که در ایران جرم تلقی می شود. ایاز در پایان گفت خواهش من از نسل قبلی با تمام احترامی که نسبت به سابقه مبارزاتی آنان داریم این است که اجازه دهید ما خودمان تصمیم بگیریم .

رضا معینی مسئول ایرانی سازمان گزارشگران بدون مرز با ذکر این مطلب که امروز 36 روزنامه نگار ایرانی زندانی جمهوری اسلامی هستند یاد آور شد که از این تعداد 9 تن پیش از 22 خرداد در زندان و 27 روزنامه دیگر هم طی این مدت زندانی شده اند. معینی اضافه کرد تاپیش از این چین و کوبا بزرگترین زندان روزنامه نگاران بود ولی امروز ایران بزرگ ترین زندان روزنامه نگاران در دنیاست . معینی جنبش اخیر را جنبشی برای دستیابی به حق دانستن خواند که حکومت هایی مانند حکومت ایران مبنایشان بر نفی آن است . معینی در بخش دیگری از سخنانش به سخنرانی خمینی در چهارم خرداد 1358 اشاره کرد که طی آن خمینی گفت بشکنید این قلم ها را وچند روز بعد 23 روزنامه توقیف شد. در 28 مرداد همان سال نیز قبل از حمله به کردستان 33 نشریه توقیف شد و این روند هم چنان ادامه داشت تا دوره احمدی نژاد که ما در سازمان گزارشگران مرز به آن می گوییم صد در صد . معبنی ضمن نام بردن ازخبرنگارانی که اکنون در زندان های رژیم هستند از محمد قوچانی به عنوان نویسنده ای که خود به تنهایی یک هیئت تحریریه است نام برد و با ستایش از نگاه شجاعانه و تابو شکنانه وی یاد آورشد حداقل در خاورمیانه کم تر کسی مثل قوچانی پیدا می شود که در عرصه نویسندگی آنقدر جوان و پر توان با شد .

معینی در پایان گفت جمهوری اسلامی ایران نه روسیه است نه اریتره و نه حتی عربستان سعودی . خودش است با همه ویژگی های منحصر به فردش . و افزود جمهوری اسلامی بر مبنای اطلاعات حرکت می کند و برنامه تقلب اولین گام اطلاع رسا نی بود که از پیش برنامه ریزی شده بود . جمهوری اسلامی ایران سال هاست که از لحاظ سیستم اطلاعاتی مجموعه ذهنی مخالفین خود را به هم بریزد و ما امروز این را مدیون جوان ها هستیم که با هوشیاری شا ن توانستند در این جنبش موفق شوند . بی تردید دانستن حق ماست چیزی که جمهوری اسلامی دشمن آن است .

جناح بندی های قدرت در حاکمیت عنوان سخنرانی مهران مصطفوی استاد دانشگاه بود که در ابتدا به موضع گیریهای پاسداران در حنبش اخیر اشاره کرد وسپس به تاریخ شکل گیری جمهوری اسلامی پرداخت و یادآورشد مهم ترین رویداد در تاریخ جمهوری اسلامی ماجرای گروگانگیری سفارت آمریکا بود که اساس آن برای نشان دادن قدرت روحانیت بود.مصطفوی تاکید کرد که امروز همه وسایل سرکوب در اختیار سپاه پاسداران است .

فرهنگ قاسمی نبز یکی از ویژگی های مهم انتخابات اخیر ایران را بسیج شدن مردم برای دفاع از حقوق خویش برشمرد و یاد آورشد با توجه به سابقه تقلب انتخاباتی بخصوص در 1384 مردم یقین داشتند که تقلب دیگری در راه است . قاسمی اضافه کرد ایران که تاکنون وبه ویژه در سال های اخیر به دلیل رفتار نامشروع احمدی نژاد در خارج از کشور هویتش خدشه دار شده بود اکنون دارای هویت تازه ای شده و در واقع هویت ایرانی دوباره پیدا شده است .

قاسمی در پایان تاکید کرد ایرانی هیچ گاه زیربار حکومت مافیایی مذهبی نمی رود و مقاومت می کند.

آخرین سخنران جلسه جلال ایجادی استاد دانشگاه و عضوحزب سبز فرانسه بود که با عنوان ( لائیسیته جدایی اسلام از حکومت در جنبش امروز ) سخنرانی کرد .ایجادی با اشاره به این که مساله اصلی لائیسیته است گفت در ایدئولوژی اسلامی امت اسلامی برای نفی شخصیت انسان هاست .بر مبنای این ایدئولوژی شما حق رای ندارید حق رای متعلق به امت است که گله وار توسط ولایت فقیه اداره می شود. جنبش اخیر نشان داد که نسبت به سی سال پیش تحولاتی در ایران رخ داده است امروز در جامعه ما سکولاریسم رشد کرده ولی در عین حال با تناقضات خویش در گیراست .

ایجادی هم چنین یادآورشد در یک جامعه آزاد مذهبی ها و غیرمذهبی ها می توانند در کنار یکدیگر زندگی کنند اما نباید مذهب در امور مملکتی دخالت کند و بنابراین جامعه ما به لائیسیته نیاز دارد . مامی بینیم که چگونه بعضی از روحانیون علیه سنی ها آشوب ومردم را برعلیه آنها بسیج می کنند و یا چگونه بهائیان را آزار می دهند. به عقیده من این یک جنگ مذهبی است . جامعه ما به این جنگ نیازی ندارد جامعه ما به مذاهب مختلف و همزیستی با یکدیگر نیاز دارد.

دراین جلسه هم چنین از زنده یاد مریم یوسفی فعال جنبش سیاسی ایرانیان خارج از کشور که اخیرا در گذشت یاد شد و از وی به عنوان کسی که همواره در ستیز با دیکتاتوری بود نام برده شد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد