رادیو فردا: مایک پومپئو و استیو منوچین، وزیران خارجه و خزانهداری آمریکا، روز دوشنبه ۱۴ آبان در نشستی خبری جزئیات بازگشت تحریمهای ایالات متحده علیه ایران را اعلام کردند.
به گفته مایک پومپئو، دور جدید تحریمها شامل ۵۰ بانک ایرانی و زیرمجموعههای آن، و در بخش کشتیرانی و انرژی شامل بیش از ۲۰۰ شخصیت حقیقی و کشتی میشود. شرکت هواپیمایی ملی ایران (ایرانایر) و ۶۷ فروند از هواپیماهای آن نیز هدف تحریم قرار میگیرند.
مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که آژانس انرژی اتمی ایران و ۲۳ نهاد و فرد تابع آن در فهرست تحریمی جدید قرار گرفتهاند.
در فهرست وزارت خزانهداری آمریکا بانکهای ملی، آرین، آینده، توسعه صادرات ایران، قوامین، سپه، صنعتومعدن، بانک ایرانی-اروپایی هاندلز بانک وابسته به بانک صنعتومعدن، پست بانک، تجارت و بانک دی، از جمله بانکهای تحریمی هستند. شاخههای خارجی و داخلی این بانکها نیز تحریم شدهاند.
شماری از موسسات مالی و سرمایهگذاری نیز در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند: موسسه آتیهسازان دی، شرکت سرمایهگذاری بوعلی، شرکت هلدینگ توسعه دیدار ایرانیان، شرکت تجارتگستر فرداد، صرافی دی، شرکت لیزینگ دی، شرکت کارگزاری بانک دی، شرکت سرمایهگذاری رویای روز کیش، شرکت بازرگانی الکترونیکی دی، شرکت توسعه دنیا شهر کهن، شرکت تولید نیروی برق دماوند، شرکت خدمات بیمه امید بنیان دی، شرکت عمران و مسکن آباد دی و شرکت خدمات مالی و حسابداری دی ایرانیان.
بانک بینالمللی پرشیا، بانک فرست ایست اکسپورت، شرکت سهامی خاص بانک ملت از دیگر موسسههای مالی و بانکهای ایرانی هستند که تحریم شدهاند.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، ایالات متحده جمعاً بیش از ۷۰۰ شخصیت حقیقی، نهاد، هواپیما و کشتی ایرانی را در فهرست تحریمی خود قرار داده است.
او قول داد که فشار تحریمی آمریکا بر ایران «بیامان» خواهد بود.
آقای پومپئو گفت که به خاطر فشارهای آمریکا بیش از ۲۰ کشور تاکنون خرید نفت از ایران را متوقف کردهاند و این باعث کاهش صادرات نفتی ایران به میزان بیش از یک میلیون بشکه در روز شده است.
وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که ایران به خاطر تحریمهای جدید دو و نیم میلیارد دلار از درآمد نفتی خود را از دست داده است.
او بار دیگر خبر داد که چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ایتالیا، ترکیه، تایوان و یونان به مدت شش ماه از تحریمهای نفتی علیه ایران معافیت گرفتهاند اما همه این کشورها تعهد کردهاند تا اقدام به کاهش واردات نفت خود از ایران کنند.
پومپئو افزود که تحریمها «به افول فعالیتهای اقتصادی بینالمللی ایران شتاب بیشتری خواهد بخشید».
قرار گرفتن نزدیک به ۲۵۰ تبعه ایرانی یا مرتبط با ایران در «فهرست ویژه شهروندان شناسایی و بلوکهشده» از دیگر اقدامهایی است که در بیانیه مطبوعاتی نشست امروز پومپئو و منوچین به آن اشاره شده است.
مایک پومپئو در ادامه نشست خبری دوشنبه گفت که «حکومت ایران باید موضع خود را ۱۸۰ درجه تغییر دهد و مثل یک کشور عادی رفتار کند».
مایک پومپئو در پاسخ به پرسشی در مورد تفاوت ایران و عربستان گفت که تفاوت رفتاری آنها «بسیار زیاد» است و در حالی که «عربستان در حال تلاش برای مبارزه با تروریسم است جمهوری اسلامی نیروی اصلی بیثباتکننده خاورمیانه است».
وزیر خزانهداری آمریکا روز جمعه گفته بود که در چارچوب بازگشت تحریمها، بیش از ۷۰۰ شخصیت حقیقی یا حقوقی از جمله تعدادی از بانکها و خطوط هوایی و کشتیرانی تحریم خواهند شد.
مقامهای آمریکایی هدف از این تحریمها را به صفر رساندن صادرات نفت ایران اعلام کردهاند اما در برخی موارد معافیتهایی را به صورت موقت برای واردات نفت از ایران توسط متحدان خود قائل شدهاند.
«به شدت پیگیر تحریمها هستیم»
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، روز دوشنبه در نشست خبری مشترک خود تأکید کرد که ایالات متحده همه رفتار و سیاست جمهوری اسلامی شدیدا زیر نظر خواهد داشت.
آقای منوچین تأکید کرد که ایالات متحده انتظار دارد همه کشورها به جز موارد بشردوستانه تحریمها را رعایت کنند و تصریح کرد که «اجازه نخواهیم داد که فعالیتها به اسم بشردوستانه ولی با هدف تروریستی باشد».
وزیر خزانهداری آمریکا با بیان اینکه «شرکتهای سراسر دنیا بدانند که ما به شدت پیگیر تحریمها هستیم» گفت: «میخواهیم برای رهبران ایران روشن کنیم که هدف فشارهای خردکننده قرار خواهند گرفت.»
رئیسجمهوری آمریکا پس از خروج از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت، به بازگرداندن آن دسته از تحریمهای آمریکا علیه ایران که در سایه توافق هستهای معلق شده بودند، در دو بازه زمانی ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه فرمان داد.
بخشی از این تحریمها که از جمله صنعت خودرو، خرید و فروش فلزات گرانبها، و دسترسی دولت ایران به دلار را محدود میکرد، در نیمه مردادماه امسال به اجرا درآمد و از ۱۴ آبان تحریمهای دیگری که عمدتاً بخش نفت و انرژی را هدف قرار میدهد، بازگردانده شد.
ازجمله پیامدهای اجرای دور اول تحریمهای جدید آمریکا سقوط ارزش پول ملی ایران بود که نرخ برابری آن به محدوده ۱۳ تا ۱۹ هزار تومان برای هر دلار رسید.
این امر باعث شده که بسیاری از صنایع ایران با خطر ورشکستگی روبهرو شوند و مردم حتی با نایاب شدن پوشک بچه دستوپنجه نرم کنند. در همین راستا، در هفتههای اخیر حتی خبر رسید که رستورانهای تهران «۳۰ تا ۷۰ درصد» مشتریان خود را از دست دادهاند.
دونالد ترامپ روز ۲۰ اردیبهشت با اشاره به اینکه قویترین، شدیدترین و دقیقترین تحریمها علیه ایران اعمال خواهد شد، ابراز امیدواری کرده بود که ایالات متحده به توافق جدید و «عادلانهای» با ایران دست یابد.
پیش از آن هم آقای ترامپ گفته بود که آماده است بدون پیششرط با مقامهای ایرانی دیدار کند.
در واکنش به این اظهارات، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با ذکر اینکه «در موضوع مذاکرات برجام اشتباه کردم» مذاکره با آمریکا را «ممنوع» اعلام کرده است.
ظریف: آمریکا رویکردش را تغییر دهد تا گفتوگو را مدنظر قرار دهیم
وزیر خارجه ایران گفته است که اگر آمریکا «رویکرد» خود را در قبال توافق هستهای تغییر دهد تهران گفتوگوهای دیپلماتیک با ایالات متحده را برای یک توافق جدید مدنظر قرار میدهد.
محمدجواد ظریف در گفتوگوی اختصاصی با روزنامه «یو اس تودی» گفته که حکومت ایران دیپلماسی تازهای را در دستور کار قرار میدهد در صورتی که «مبناهایی برای گفتوگوی ثمربخش» درباره توافق هستهای وجود داشته باشد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت این کشور را از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران خارج کرد و گفت آماده مذاکره برای یک توافق جدید است که نقش منطقهای و برنامه موشکی ایران را نیز در برگیرد.
به نوشته «یو اس تودی»، اظهارات آقای ظریف از معدود علائمی است که نشان میدهد رهبری جمهوری اسلامی آماده بررسی گفتوگو با آمریکا است در صورتی که برخی شرایط مشخص دیپلماتیک فراهم شود.
آقای ظریف تصریح کرده است: «اعتماد متقابل لازمه آغاز گفتوگو نیست- لازمه آن احترام متقابل است».
واکنشهای جهانی به بازگشت کامل تحریمهای آمریکا علیه ایران
بازگشت کامل تحریمهای آمریکا علیه ایران که از بامداد دوشنبه، ۱۴ آبان، به اجرا گذاشته شد با واکنشهایی مختلف در سطح جهانی روبهرو شده و همزمان تمجیدها و انتقادهایی را برانگیخته است.
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، صبح دوشنبه گفت که تهران تحریمها را «با افتخار میشکند» و «در هر شرایطی» نفت خود را خواهد فروخت.
اما در بیرون از ایران واکنشها به بازگشت کامل تحریمها مختلف بود:
بریتانیا
سخنگوی ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، با ابراز تأسف از بازگشت تحریمهای آمریکا گفت کشورش همچنان برجام را توافقی میداند که «دنیا را امنتر میکند» و تا زمانی که ایران تعهداتش در این توافق را رعایت کند لندن نیز به آن پایبند خواهد ماند.
سخنگوی خانم می همچنین افزود: «ما به حمایت کامل از مراودات بازرگانی با ایران ادامه میدهیم و شرکتهای بریتانیایی را ترغیب میکنیم که از فرصتهای فزاینده تجاری با ]ایران[ استفاده کنند».
آلمان
سخنگوی دولت آلمان نیز اعلام کرد که «روابط تجاری قانونی» با ایران ادامه خواهد یافت.
اشتفان زیبرت، سخنگوی دولت آلمان، با اشاره به بازگشت کامل تحریمهای آمریکا از بامداد دوشنبه گفت: «ما در حال بررسی هستیم که چگونه میتوانیم از ساختار تعهدات تجاریمان در ایران حمایت کنیم».
آلمان و بریتانیا از جمله کشورهای اروپایی بودند که با انجام مذاکراتی با ایران در طول ماههای اخیر تلاش کردند به ساز و کاری مالی برای تضمین مراودات تجاریشان با تهران دست یابند.
جزئیات این ساز و کار (موسوم به SPV) هنوز روشن نیست اما سخنگوی وزارت خارجه ایران صبح دوشنبه گفت که «کلیات آن بزودی مشخص میشود».
روسیه
یک مقام روسیه روز دوشنبه اعلام کرد کشورش به همراه چین و اتحادیه اروپا به تلاشها برای «اطمینان از تداوم مؤثر توافق هستهای» ادامه خواهد داد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان انرژی اتمی، درباره بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: «تا آنجا که به روسیه مربوط میشود، ما در تعامل با چین، اعضای اروپایی برجام و برخی کشورهای مرتبط دیگر، برای مؤثر ماندن برجام هرگونه تلاشی خواهیم کرد».
چین
وزارت خارجه چین، کشوری که در ماههای اخیر مذاکراتی برای کسب معافیت از آمریکا انجام داد، مخالفت این کشور با بازگشت تحریمهای آمریکا را اعلام کرد.
هُوا چونییینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز دوشنبه در نشست خبریاش، با تأکید بر اینکه برجام «باید همچنان به طور جامع و مؤثر باقی بماند» گفت: «از تصمیم آمریکا متأسفیم».
خانم چونییینگ همچنین با انتقاد از «تحریمهای یکجانبه که مورد اعتراض جامعه جهانی ست» گفت: تمامی طرفها باید «منافع بلندمدت» را در نظر داشته باشند و به اجرای تعهدات خود پایبند بمانند.
اسرائیل
دو مقام ارشد دولت اسرائیل روز دوشنبه از بازگشت کامل تحریمهای آمریکا علیه ایران استقبال کردند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بار دیگر روز دوشنبه در جمع اعضای حزب لیکود گفت: «یک بار دیگر از رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به خاطر این تصمیم شجاعانه، قاطع و مهم تشکر میکنم و آن را موجب ثبات، امنیت و صلح میدانم».
ساعاتی پیشتر آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، در نخستین دقایق روز دوشنبه با تمجید از «تصمیم شجاعانه» دونالد ترامپ، بازگشت کامل تحریمهارا «تصمیم بنیادین» و «ضربهای کاری به نفوذ ایران در سوریه، لبنان، غزه، عراق و یمن» خوانده بود.
ژاپن
یوشیهیدا سوگا، دبیر هیأت وزیران ژاپن، روز دوشنبه گفت: گفت که «تماسهای نزدیک» با مقامهای آمریکا درباره جزئیات تحریمها ادامه دارد.
با این حال به نوشته رویترز، این مقام ژاپنی از ارائه جزئیات بیشتر در این باره خودداری کرد.
ژاپن یکی از هشت کشوری ست که با کسب معافیت از آمریکا، میتواند موقتا به خرید محدود نفت از ایران ادامه دهد.
هند
مقامهای هند، از جمله وزیر نفت این کشور، در دو روز گذشته رسما تایید کرده بودند که هند یکی از هشت کشوری ست که معافیت محدود از آمریکا دریافت کرده است.
با این حال یک مقام دولتی هند به جزئیاتی از این معافیت اشاره کرده و به گزارش رویترز، گفته است که هند تا پایان ماه مارس (حدود پنج ماه دیگر) به خرید ماهانه ۱.۲۵ میلیون تُن نفت از ایران ادامه خواهد داد.
هند، پس از چین، دومین مشتری بزرگ نفت ایران به شمار میرود و در ماههای اخیر مذاکرات مفصلی با مقامهای آمریکایی داشت.
روحانی در نخستین روز بازگشت تحریمها: صرفاً فشار به مردم است نه به کس دیگر
با اجرایی شدن بازگشت تمامی تحریمهای آمریکا علیه ایران از بامداد دوشنبه، ۱۴ آبان، و در شرایطی که مقامهای آمریکایی میگویند هدف از تحریمها فشار بر دولت جمهوری اسلامی برای تغییر رفتار است، رئیس جمهور ایران میگوید فشار این تحریمها تنها بر دوش مردم ایران قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی روز دوشنبه در دیدار با معاونان و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: «امروز کاری که آمریکاییها انجام میدهند، صرفاً فشار به مردم است، فشار به هیچ جای دیگر نیست. به مردم و به ملتهای دیگر و به شرکتهای دیگر و به دولتهای دیگر است، امروز تنها ما از سیاستهای آمریکا عصبانی نیستیم حتی شرکتها و دولتهای اروپایی هم از سیاستهای آمریکا عصبانی هستند.»
در این خصوص، با وجود فشار زیاد تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، روز شنبه گفته بود: «ما دولتی هستیم که در شرایط فعلی بدهی خارجیمان بسیار اندک است، همچنین داراییهای دولت بسیار زیاد است و به نوعی دولتی پولدار هستیم.»
این در شرایطی است که تحریمها باعث کمارزش شدن پول ملی ایران و ورشکستگی بسیاری از صنایع در ایران شده و مردم حتی با نایاب شدن پوشک بچه دستوپنجه نرم میکنند و علیاکبر ولایتی، از مشاوران رهبر جمهوری اسلامی، هم خواسته است مردم ایران «از یمنیها» یاد بگیرند «که چگونه ... به جای لباس لنگ میبندد و اسلحه به دست دارند و چند تکه نان خشک دستشان است.»
رئیس جمهور ایران روز دوشنبه در ادامه با ذکر اینکه «ما امروز در شرایط جنگ اقتصادی هستیم» و تأکید بر اینکه ایران «با افتخار تحریمها را میشکند» گفت تهران در «هر شرایطی» نفت خود را خواهد فروخت».
حسن روحانی همچنین با مقایسه «شرایط جنگ اقتصادی امروز» با دوران جنگ ایران و عراق گفت: «آن وقت صدام بود، امروز ترامپ است».
روحانی اضافه کرد: «این ما نیستیم که دلمان میخواهد این دوره حکومت آمریکا خیلی کوتاه و کوتاهتر شود، متحدین اروپایی خودشان در جلسات به خود من میگویند که یکی از آرزوهایشان این است.»
مقامهای آمریکا قرار است جزئیات تحریمها و معافیت موقت برخی کشورها را اعلام کنند.
فرصت ۱۸۰ روزه کشورها و شرکتها برای قطع روابط بازرگانی خود با ایران ساعت ۱۲ نیمهشب یکشنبه به پایان رسید و تمامی تحریمهای آمریکا علیه ایران که ذیل برجام لغو شده بود از بامداد دوشنبه بازگشت.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، صبح دوشنبه در نخستین ساعات بازگشت تحریمها گفت: «ما اعلام میکنیم تحریم غیرقانونی ظالمانه شما را با افتخار تمام دور میزنیم؛ چون تحریم شما برخلاف مقررات بینالمللی است».
آقای روحانی با ادعای اینکه آمریکا در اجرای سیاست خود برای به صفر رساندن فروش نفت ایران شکست خورد، گفت: «بر فرض هم اعلام شکست نمیکردند و کشورهایی را معاف نمیکردند ما نفتمان را میفروختیم و در هر شرایطی میفروشیم».
یک روز پیشتر مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به اینکه تا همین لحظه نیز «بیش از یک میلیون بشکه از صادرات نفت ایران کاسته شده» گفته بود: «این رقم بیش از این کاهش خواهد یافت. کشورهایی هستند که از میزان واردات نفتی خود از ایران کم کردهاند ولی نیاز به زمان بیشتری دارند تا آن را به صفر برسانند؛ داریم به این سمت پیش میرویم.»
آقای پومپئو قرار است تا ساعاتی دیگر جزئیات مربوط به بازگشت تحریمها و چگونگی اجرای آن را اعلام کند.
روحانی: رهبران چهار کشور واسطه شدند با ترامپ ملاقات کنم
رئیسجمهوری ایران در ادامه سخنان روز دوشنبه خود گفت زمانیکه برای شرکت در مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک بهسر میبرد «رهبران چهار کشور بزرگ آمدند واسطه شدند که با رئیسجمهوری آمریکا ملاقات کنم. این موضوع واسطه نمیخواهد. ما برای حرف زدن مشکلی نداریم به شرطی که طرف ما برای حرف، قول و عهد خودش ارزش قائل باشد».
آقای روحانی صبح دوشنبه گفت «شما به تعهدات خود عمل کنید آنگاه صحبت خواهیم کرد، ما برای حرف زدن مشکل نداریم، طرف ما اگر طرفی باشد که برای حرف و قول و عهد و پیمان خود ارزش قائل باشد حرف زدن که مشکل ندارد».
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، پیشتر گفته بود حاضر است بدون پیششرط با مقامهای ارشد جمهوری اسلامی به مذاکره بنشیند. آقای ترامپ دو روز پیش گفت «زمانی خواهد رسید که مقامهای جمهوری اسلامی بسیار باهوش میشوند و بازمیگردند که مذاکره کنند. برای توافقی واقعی و منصفانه و توافقی که به شکوفاییشان منجر شود؛ ما خواهان شکوفایی آنها هستیم».
دولت آمریکا خواستار توافقی جامعتر از «برجام» با ایران است که مسائل مختلف از برنامه اتمی تا برنامه موشکی و فعالیتهای تهران در منطقه را دربرگیرد. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، ۱۲ شرط را برای دستیابی به توافق تازه با ایران مطرح کردهاست.
رهبر جمهوری اسلامی تا کنون چند بار مخالفت خود را با گفتوگو با آمریکا اعلام کردهاست.
واکنش اسرائیل
در نخستین دقایق ورود به روز دوشنبه، وزیر دفاع اسرائیل از دونالد ترامپ به خاطر تشدید تحریمها علیه ایران سپاسگزاری کرد.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، در پیامی توئیتری نوشت: «تصمیم شجاعانه رئیس جمهور، ترامپ، تصمیم بنیادینی است که خاورمیانه در انتظارش بوده است. ایالات متحده، با یک حرکت، در حال زدن ضربهای کاری به نفوذ ایران در سوریه، لبنان، غزه، عراق و یمن است.»
در روزهای اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیز از تصمیم دونالد ترامپ برای بازگرداندن تمامی تحریمها علیه ایران تمجید کرده و در یک پیام ویدئویی نیز از این «تصمیم تاریخی» سپاسگزاری کرده بود.
واکنش وزارت خارجه ایران
از سوی دیگر مقامهای وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز صبح دوشنبه اینگونه اظهار نظر کردند با وجود خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمها، توافق هستهای «همچنان موفقیتآمیز» است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که برای پاسخ به دو پرسش درباره برجام به مجلس رفته بود از جمله گفت: «هنوز برجام منافع جمهوری اسلامی ایران را حفظ میکند».
وزیر خارجه ایران همچنین با اشاره به اینکه «آمریکا میخواست فروش نفت ایران به صفر برسد، اما متحدانش با آن مخالفت کردند» این موضوع را از «موفقیتهای برجام» خواند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز در نشست خبریاش گفت سازوکار مالی اروپا «مشمول مرور زمان نشده و بخوبی پیش میرود».
اتحادیه اروپا که خواستار حفظ برجام است، در پی گفتوگوهای ماههای اخیر با ایران، اعلام کرده است در حال طراحی سازوکار ویژهای برای محافظت از شرکتهای اروپایی است که خواستار ادامه تجارت با ایران هستند.
با این حال شماری از شرکتهای بزرگ اروپایی، مانند توتال، پژو – سیتروئن، دایملر و ایرباس، از بیم تحریمهای آمریکا به فعالیت خود در ایران پایان دادهاند.
نتانیاهو: آغاز تحریمهای شدید آمریکا علیه ایران یک «روز تاریخی» است
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز دوشنبه ۱۴ آبان آغاز تحریمهای «فلجکننده» آمریکا علیه ایران را یک «روز تاریخی» نامید و گفت تحریمهای سخت آمریکا علیه ایران «حلقه طناب» جدی به دور گردن «رژیم تروریستپرور ایران» خواهد بود.
وی تصمیم «شجاعانه» دونالد ترامپ را برای «ثبات، صلح و امنیت» مهم دانست.
آقای نتانیاهو در آغاز نشست حزب لیکود که رهبری آن را به عهده دارد، به ویژه برای تحریمهایی که از طریق سوئیفت علیه ایران برقرار میشود، اهمیت قائل شد.
وی گفت: «همیشه گفته بودم که اهمیت دارد ایران اعتبار و مراودات بانکی نداشته باشد؛ در دیدارهایم با استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، این درخواست را مطرح کرده و حال خوشحالم که آمریکا این مولفه را نیز در نظر گرفته است».
نخستوزیر اسرائیل افزود: «من سالها وقت و انرژی خود را در رویارویی با تهدید ایران صرف کردم؛ به خاطر این هدف تقریبا به همه جای جهان رفتم و امروز ما ثمرات مبارزه طولانی و بیوقفه خود را دیدیم».
آقای نتانیاهو اظهار داشت: «امروز آمریکا در سایه رهبری (دونالد) ترامپ تحریمهای به شدت فلجکنندهای علیه ایران وضع کرد، شدیدترین تحریمها علیه ایران از زمانی که تلاش برای متوقف کردن تجاوز این کشور آغاز شد».
به گفته وی، اروپا نیز باید مانند آمریکا در برابر ایران قرار گیرد.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل نیز روز دوشنبه در توئیتی نوشت که «تصمیم بنیادین» دونالد ترامپ «تغییر واقعیاتی است که منطقه در انتظارش بود».
به نوشته لیبرمن، آمریکا «با یک حرکت، در حال زدن ضربهای کاری به نفوذ ایران در سوریه، لبنان، غزه، عراق و یمن است؛ پرزیدنت ترامپ بار دیگر کار را به انجام رساندی؛ سپاس».
درور شالوم، یک افسر ارشد پیشین در بخش تحقیقات سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل آخر هفته به روزنامه یدیعوت آخرونوت گفته بود، «تحریمها تحول بزرگی در صحنه داخلی ایران ایجاد کرده؛ وضع اقتصادیشان را وخیم کرده و ممکن است به تغییر نظام و یا تغییر سیاست آنها منجر شود؛ به فلاکت افتادهاند و گزینههای روبروشان، یا رسیدن به توافق هستهای تازه یا سقوط است؛ این نتیجهای است که جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا میخواهد به آن برسد؛ آنها را به نرمی بکشد».
ادعای این افسر پیشین اسرائیل در مورد نتیجهای که آقای بولتون و دولت آمریکا میخواهند به آن برسند، در حالی است که واشینگتن تاکید دارد که در کنار مردم ایران ایستاده و هدفش از تحریمها، تغییر رفتار حاکمیت ایران است.
برقراری تحریم «فلجکننده» علیه تهران و به ویژه «قطع صادرات نفت ایران»، خواسته دیرینه دولت اسرائیل بود که از آغاز روی کار آمدن جمهوری اسلامی در ایران، دو دولت را به سرسختترین دشمنان منطقه مبدل کرده و رویارویی آنها در عرصههای مختلف تشدید شده است.