جایزه صلح نوبل به نادیا مراد و دنیس موکوگه اهدا شد
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۶ اکتبر ۲۰۱۸
نادیا مراد در سال ۲۰۱۴ به همراه هزاران دختر و زن ایزدی به عنوان برده جنسی به اسارت داعش درآمد
بی بی سی: جایزه صلح نوبل امسال به نادیا مراد و دنیس موکوگه اهدا شده است.
نادیا مراد ۲۵ ساله زن جوان ایزدی است که موفق شد از دست گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) فرار بکند و برای پایان دادن به قاچاق انسان و خشونتهای جنسی فعالیت میکند.
دنیس موکوگه ، پزشکی اهل جمهوری دموکراتیک کنگو است که به زنان قربانی خشونتهای جنسی کمک میکند.
دنیس موکوگه به زنان قربانی خشونتهای جنسی کمک میکند
دلیل اهدای نوبل صلح به این دو تلاشهای آنها برای پایان دادن به استفاده از خشونت جنسی به عنوان سلاح در جنگها و درگیریها بوده است.
رئیس کمیته نوبل گفته است این دو در نبرد علیه چنین جرایمی "نقشی حیاتی" داشتهاند.
دنیس موکوگه و همکارانش در کنگو نزدیک به سیصد هزار قربانی تجاوز را مورد درمان قرار دادهاند و تجربیات فراوانی در زمینه درمان صدمات ناشی از خشونتهای جنسی دارند.
نادیا مراد در سال ۲۰۱۴ به همراه هزاران دختر و زن ایزدی به عنوان برده جنسی به اسارت داعش درآمد. شش برادر او به قتل رسیدند.
پیکارجویان گروه دولت اسلامی در زمان حضور خود در عراق، صدها زن و دختر ایزدی را به بردگی جنسی کشیدند.
خانم مراد پس از فرار از دست داعش با نفیسه کوهنورد، خبرنگار بیبیسی فارسی مصاحبه کرد و داستان خود را گفت.
نادیا مراد و نفیسه کوهنورد
نفیسه کوهنورد: ناديا را چهار سال پيش درست يك روز بعد از فرارش از موصل در خانه برادرش در روستايى نزديكى دهوك كردستان عراق ديدم. آن موقع هنوز كسى روايت زنهاى ايزدى را كه به دست داعش افتاده بودند، از زبان خودشان نشنيده بود چرا كه داعش در اوج قدرتش بود و بيشتر زنان در چنگ آنها اسير بودند.
وقتى او را ديدم بر اساس قوانين بى بى سى در برخورد با زنان يا كودكان آسيب ديده پيشنهاد كردم كه مصاحبه را به طور ناشناس و بدون نشان دادن چهره ناديا انجام دهيم اما او خودش اين را رد كرد و در حاليكه به سختى در ميان گريههايش حرف مىزد گفت مىخواهد همه بدانند چه بر سرشان آمده و در پايان ديدار هم از من خواست تا روايتش را به گوش زنان ديگر برسانم.
ماهها بعد ناديا با حمايت يكى از سازمانهاى بينالمللى كم كم به چهره راوی حكايات زنان ايزدى در دنيا شد. اهدای جايزه نوبل به او مىتواند يكبار ديگر نگاهها را به جامعه ايزدى برگرداند كه هنوز مانند بسيارى ديگر در مناطق پس گرفته شده از داعش با پيامدهاى تلخ جنگ و حضور آن گروه دست به گريبانند.
آنچه زنان ايزدى و تركمان و مسيحى در اين سالها تجربه كردند نه تنها زندگى آنها كه خانواده و جامعهشان را نيز دگرگون كرده است. حالا بسيارى از اين زنان روايت ناگفتهاى دارند كه هنوز تابو است و آن كودكانى هستند كه از تجاوز نيروهاى داعش بدنيا آمدهاند و سرنوشتشان در هالهاى از ابهام است. این امیدواری وجود دارد که اين جايزه بتواند راه را براى روشن شدن بسيارى از نكات ديگر ميراث تاريك و زخمهاى به جا مانده از داعش باز كند. زخمى كه احتمالا نسلها براى التيامش زمان لازم است.
در آن مصاحبه، نادیا مراد از اینکه به برادرزادهاش تجاوز شده، حرف زد اما بعدها گفت که در زمان اسارت، به خودش هم تجاوز شده بود.
خانم مراد گفت که قبل از آن که موفق به فرار شود چند بار خرید و فروش شده بود.
او در سال ۲۰۱۶ از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سفیر حسن نیت برای" حفظ کرامت بازماندگان تجارت انسان" انتخاب شد.
نادیا مراد پس از ملاله یوسفزی جوانترین فردی است که جایزه صلح نوبل را دریافت کرده است. ملاله یوسفزی در سال ۲۰۱۴ هفده سال داشت که این جایزه را گرفت.