دویچه وله: با ادامه ناآرامیها و شدت گرفتن اعتراضات در تهران، برقراری امنیت پایتخت به قرارگاه ثارالله سپاه واگذار شد. گزارشهای گوناگون حاکی است که تا کنون دستکم ۱۵ نفر از جمله یک پلیس کشته و صدها تن بازداشت شدهاند.
کشته شدن یک پلیس در نجفآباد
به گزارش خبرگزاری تسنیم در جریان ناآرامیهای در شهر نجفآباد استان اصفهان به سوی ماموران نیروی انتظامی تیراندازی شده و در جریان آن یک نفر کشته و سه نفر مجروح شدند.
هنوز درباره جزئیات این حادثه گزارش دقیقی منتشر نشده است اما گفته میشود ضارب با یک تفنگ شکاری به ماموران پلیس تیراندازی کرده است. سایت باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به سازمان صداوسیما نیز این خبر را منتشر کرده و ضارب را "اخلالگر" خوانده است.
وزارت کشور: کنترل ناآرامیها از امشب جدیتر میشود
به گزارش خبرگزاری ایلنا حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی وزیر کشور در مورد ناآرامیهای اخیر در برخی از شهرهای ایران گفت: «از امشب (دوشنبه، ۱۱ دی) شرایط پیش آمده در پایتخت و تعدادی از شهرها که درگیر ناآرامیها هستند را جدیتر کنترل خواهیم کرد.»
معاون وزیر کشور گفته است: «بعد از شروع اعتراضاتی که مبنای آن نیز برخی مسائل اقتصادی بود، سیاست ما کنترل اوضاع با کمترین هزینه بوده است و تاکنون نیز پلیس و نیروهای امنیتی بیشترین مدارا را در کنترل شرایط و برخورد با معترضان از خود نشان دادهاند تا اینکه اعتراضات از موضوعات اقتصادی به سمت مسائل سیاسی تغییر پیدا کرد.»
این ادعا در حالی مطرح شده که تا کنون دستکم ۱۵ نفر از تظاهرکنندگان کشته، تعداد زیادی مجروح و صدها نفر بازداشت شدهاند.
ذوالفقاری میگوید بیش از ۹۰ درصد بازداشتشدگان جوانان کمتر از ۲۵ ساله هستند و "قاطبه آنان سابقه دستگیری و بازداشت قبلی ندارند".
معاون امنیتی وزیر کشور گفته است: «در بیشتر مناطق کشور شرایط عادی است و به مدد کمکهای مردمی و تلاش نیروهای تامین کننده نظم و امنیت به زودی شاهد پایان یافتن ناآرامی و بازگرداندن اوضاع به شرایط عادی خواهیم بود.»
استقرار نیروهای ضد شورش در تهران
کانال تلگرامی "آمدنیوز" به نقل از "منابع معتبر" گزارش داد که سردار اسماعیل کوثری، فرمانده قرارگاه ثارالله غروب دوشنبه، ۱۱ دی ماه در جلسهای با محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران و وزیر اطلاعات محمود علوی گفته "اوضاع از آنچه که فکر میکردیم وخیمتر است و دستور استقرار نیروی ضد شورش بیشتر در مکانهای احتمالی برای فردا را داد".
پیش از این سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه در گفتوگو با "اعتماد آنلاین" تائید کرده بود که "برقراری امنیت" در پایتخت به قرارگاه ثارالله سپرده شده که در ناآرامیهای سال ۸۸ نیز دوماه این مسئولیت را برعهده داشته است.
اسماعیل کوثری از فرماندهان باسابقه سپاه پاسداران است که در دوره هشتم و نهم نماینده مجلس بود. او ۱۶ سال فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسولالله سپاه و رئیس اداره امنیت ستاد کل نیروهای مسلح و مدتی جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله بود.
"برقراری امنیت" پایتخت به قرارگاه ثارالله واگذار شد
در پی گزارشهای ضد و نقیضی که درباره دخالت سپاه و بسیج در برخورد با تظاهرکنندگان و ابعاد آن منتشر شده بود، سخنگوی سپاه پاسداران تائید کرد: «در تهران قرارگاه ثارالله مسئول برقراری امنیت است که تدابیر لازم از سوی آنها اندیشیده شده است.»
در شرایط عادی تامین امنیت پایتخت بر عهده نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات قرار دارد اما در شرایط بحرانی و با تصمیم شورای عالی امنیت ملی این کار به قرارگاه ثارالله، بزرگترین واحد امنیتی و رزمی سپاه سپرده میشود.
در سالهای گذشته آخرین بار در جریان جنبش اعتراضی به نتایج اعلام شده انتخابات سال ۸۸ بود که کنترل تهران برای دو ماه به قرارگاه ثارالله و زیرمجموعهاش سپاه محمد رسولالله واگذار شد که با همکاری نیروهای بسیج سرکوب معترضان را بر عهده داشتند.
سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه، ۱۱ دی ماه درباره دخالت نیروهای سپاه پاسداران در مقابله به تظاهرکنندگان به "اعتمادآنلاین" گفت: «تاکنون اعلام نیاز خاصی از جانب نیروی انتظامی برای ورود سپاه نبوده و موارد بسیار کوچکتر از آن بوده است که نیاز به ورود سپاه باشد.»
سردار شریف در عین حال اذعان کرد: «البته در برخی از شهرستانها درخواستهایی از بخشهایی از بسیج برای کمک به ناجا صورت گرفته است که از طریق سردار غیبپرور، رئیس محترم بسیج هماهنگیهای لازم صورت گرفت و به دوستان کمک کردند.»
به این ترتیب علاوه بر تهران که قرارگاه ثارالله سپاه مسئولیت "برقراری امنیت" آن را بر عهده گرفته، در برخی شهرستانها نیز نیروهای بسیج برای مقابله با معترضان و تظاهرکنندگان وارد عمل شدهاند.
بازداشت دانشجویان، امنیتیتر شدن فضای سیاسی
در همین حال در فضای مجازی خبرهای زیادی درباره بازداشت شماری از دانشجویان دانشگاه تهران و دیگر دانشگاههای پایتخت منتشر شده است.
در مواردی بازداشت دانشجویان به نیروهای امنیتی و در برخی موارد به سازمان اطلاعات سپاه نسبت داده شده است. همچنین گفته میشود که شماری از دانشجویان با یورش نیروهای امنیتی به محل سکونتشان بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.
اگر این گزارشها درست باشد حکایت از پیگرد فعالان دانشجویی، خارج از فضای تظاهرات و حرکتهای اعتراضی دارد و میتواند به امنیتی شدن شدید فضای سیاسی کشور تعبیر شود.