عفو بين الملل عمومي
شماره نمايه عفو بين الملل: MDE۱۳/۰۵۹/۲۰۰۹
۱۹ ژوئن ۲۰۰۹ (۲۹ خرداد ۱۳۸۸)
فراخوان فوری ۰۹/۱۶۰ دستگيری خودسرانه/زندانی وجدان
ايران عبدالفتاح سلطانی، وکيل، مدافع حقوق بشر
عبدالفتاح سلطانی، وکيل و مدافع حقوق بشر در روز ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ دستگير شد و محل نگه داری او در حال حاضر نامعلوم است. دلايل دستگيری او ناروشن است ولی احتمالا به رويدادهای جاری در ايران مربوط است. عفو بين الملل بر اين باور است که عبدالفتاح سلطانی يک زندانی وجدان است و بايد فورا و بدون قيد و شرط آزاد شود.
عبدالفتاح سلطانی در حدود ساعت چهار بعد از ظهر روز ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ به وسيله ماموران امنيتی لباس شخصی در دفتر خود در مرکز تهران دستگير شد. ماموران که حکم تجسس، حکم احضار يا حکم بازداشت نداشتند، دفتر او را مورد بازرسی قرار دادند. آنها پرونده های او، کيف دستی، کامپيوترها و تلفن همراه او را ضبط کردند و او را با خود بردند.
عبدالفتاح سلطانی عضو کانون مدافعان حقوق بشر است که شيرين عبادی، برنده جايزه نوبل صلح، و بسياری از فعالان برجسته حقوق بشر در ۲۰۰۲ تاسيس کرده اند. اين کانون در دسامبر ۲۰۰۸ درست پيش از برگزاری مراسم بزرگداشت شصتمين سالگرد بيانيه جهانی حقوق بشر به زور تعطيل شد. کانون مدافعان حقوق بشر که اعضای آن به نام کانون به فعاليتشان ادامه می دهند، سه نقش اعلام شده دارد: گزارش موارد نقض حقوق بشر در ايران، وکالت رايگان زندانيان سياسی و حمايت از خانواده های زندانيان سياسی.
عبدالفتاح سلطانی در سال ۲۰۰۸ قصد داشت در انتخابات هيات مديره کانون وکلای مرکز شرکت کند، اما نامزدی او بر اساس „عدم صلاحيت“ رد شد.
عبدالفتاح سلطانی در سال ۲۰۰۵ دستگير شد و مدت ۲۱۹ روز را در بازداشت گذراند که از اين مدت ۴۳ روز آن در حبس انفرادی بود. در سال ۲۰۰۶، او پنج سال زندان محکوم شد که از اين ميزان چهار سال آن به خاطر „افشای اسناد محرمانه“ و يک سال به خاطر „تبليغ عليه نظام“ بود. در ۲۸ مه ۲۰۰۷، او از تمام اتهام های اقامه شده از زمان دستگيريش در ژوئيه ۲۰۰۵ تبرئه شد. از آن پس مسافرت او به خارج از ايران، حتا برای دريافت جوايز اعطايی به خاطر فعاليت حقوق بشری، ممنوع بوده است.
اطلاعات پس زمينه اي
در روزهای پس از انتخابات رياست جمهوری در ايران در روز ۱۲ ژوئن ۲۰۰۹، صدها هزار نفر از ايرانيان در تظاهرات و راه پيمايی ها در سراسر کشور شرکت و فرايند و نتيجه انتخابات را محکوم کرده اند.
بيشتر تظاهرات غيرخشونت آميز بوده اند، اما در برخی موارد خشونت رخ داده است، از جمله پرتاب سنگ و آتش سوزی. پليس و نيروهای امنيتی به ميزان مفرط از زور، از جمله کتک زدن و زدن با باتوم برای کنترل بعضی از تظاهرات استفاده کرده اند.
عفو بين الملل حداقل ۱۰ مورد مرگ را ثبت کرده که از اين ميان ۸ مورد را رسانه های دولتی تاييد کرده اند. در پی حمله به خوابگاه دانشجويان در تهران، حداقل از چهار هيچ خبری در دست نيست. مقامات بايد فورا در باره سرنوشت آنها و تمام موارد قتل های گزارش شده تحقيق کنند.
پس از انتخابات، حداقل ۲۰۰ نفر از سياست مداران، روزنامه نگاران، دانشگاهيان، دانشجويان و مدافعان حقوق بشر در سراسر ايران، بعضا به مدت کوتاهی، بازداشت شده اند. شيوا نظر آهاری، يکی از مدافعان حقوق بشر، و عضو کميته گزارشگران حقوق بشر، در روز ۱۴ ژوئن به وسيله ماموران امنيتی در منزلش در تهران دستگير شد و اين ماموران منزل او را مورد بازرسی قرار دادند و برخی از لوازم شخصی او را به همراه بردند.
اقدامات پيشنهادی: لطفا هر چه سريعتر نامه هايی به فارسی، عربی، انگليسی و فرانسه يا به زبان خودتان بفرستيد و:
ـ از مقامات بخواهيد فورا و بدون قيد وشرط عبدالفتاح سلطانی را آزاد کنند که به نظر می رسد صرفا به خاطر نظريات مسالمت آميز خود، از جمله در باره نتيجه انتخابات، دستگير شده است، زيرا او زندانی وجدان است؛
ـ تاکيد کنيد که به او فورا اجازه دسترسی به خانواده ها و وکيل دلخواه خود و نيزهرگونه مراقبت پزشکی ضروری داده شود و از او در برابر تمام اشکال شکنجه و ديگر اذيت و آزارها محافظت شود؛
ـ مقامات را فرابخوانيد تا به کسانی که مايل هستند عقيده خود را در باره انتخابات ابراز کنند، اجازه برگزاری تظاهرات مسالمت آميز بدهند.
نامهها را به مقامات زير بفرستيد:
رهبر جمهوری اسلامی ايران
آيت الله سيد علی خامنه اي
دفتر مقام رهبري
خيابان جمهوری اسلامی، خيابان شهيد کشور دوست، تهران، جمهوری اسلامی ايران
پست الکترونيکی: info_leader@leader.ir
از طريق تارنمای: (انگليسی) http://www.leader.ir/langs/en/index.php?p=letter
(فارسی) http://www.leader.ir/langs/fa/index.php?p=letter
عنوان: جناب آقاي
رئيس قوه قضاييه
آيت الله محمود هاشمی شاهرودي
حوزه رياست قوه قضاييه
خيابان پاستور، خيابان ولی عصر، پايين تر از سه راه جمهوری، تهران کد پستی ۱۳۱۶۸۱۴۷۳۷، جمهوری اسلامی ايران
پست الکترونيکی: shahroudi@dadgostary-tehran.ir (در قسمت موضوع بنويسيد: خدمت آيت الله شاهرودی)
عنوان: جناب آقاي
و نمايندگان ديپلماتيک ايران در کشور خودتان.
لطفا درخواست ها را فورا ارسال کنيد. در صورتی که بخواهيد پس از ۳۱ ژوئيه ۲۰۰۹ نامه بفرستيد، از دبيرخانه عفو بين الملل يا دفتر عفو بين الملل بخش خودتان سوال کنيد.
نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد